• Nem Talált Eredményt

TOFHLA

In document Csapó Benő Zsolnai Anikó (Pldal 174-180)

Az egészségmu˝veltség számítógép-alapú mérésének leheto˝ségei, tapasztalatai

S- TOFHLA

A TOFHLA rövidített válto-zata. A számolási készségek mérésére irányuló szubtesztet nem tartalmazza.

Olvasott szö-vegértési ké-pesség (36 item)

>18 év Javasolt időkorlát:

7 perc.

NVS (Newest Vital Sign – English / Spanish)

A 6 itemes teszt azt méri, hogy az egyén milyen mérték-ben képes egy jégkrém termékismertető címkéjén ta-lálható információt elolvasni, megérteni és felhasználni.

Olvasott szövegérté-si képesség (folyamatos és nem folya-matos szöve-gek), alapve-tő számolási készségek és probléma-megoldó ké-pesség

Isko- lásko-rú és felnőtt popu-láció

A teszt nem idő-korlátos.

Az adat-felvétel 3−7 per-cet vesz igénybe.

HLSI (Health Lit- eracy Skills Instrument)

A 25 itemes teszt írott és nem írott stimulusok felhasználá-sával méri az egyén egész-ségműveltségét. A stimulusok az egészségmegőrzésen és betegségmegelőzésen keresz-tül a kezelési módszereken át az egészséggel kapcsolatos témakörök széles skáláját le-fedik.

Olvasott szövegérté-si képesség, számolási készség, na- vigálás/infor-mációkeresés az interneten, hallott szö-veg értése

>18 év A teszt nem idő-korlátos.

Az adat-felvétel több mint 10 per-cet vesz igénybe.

Mérőeszköz

megneve-zése A mérőeszköz rövid leírása Mért

részterületek Cél- csoport

Az adat-felvételhez

szükséges idő

HLSI-SF

A HLSI rövidített, 10 itemes

változata. Olvasott

szö-vegértési ké-pesség (folya-matos szöveg – 2 item, nem folyamatos szöveg – 3 item, számo-lási készség – 2 item, na- vigálás/infor-mációkeresés az interneten – 1 item, hal-lott szöveg ér-tése – 2 item)

>18 év, de a tesztet 16−21 éves popu-láció méré-sére is hasz-nálták már

A teszt nem idő-korlátos.

Az adatfel-vétel meg-közelítőleg 5−10 per-cet vesz igénybe.

BHLS (Brief Health Lite-racy Screen)

Az önértékelésen alapuló egész-ségműveltség mérésének egyik eszköze. Célja, hogy – akár ön-állóan, akár más mérőeszközök-kel kiegészítve/társítva – 3 kérdés segítségével mérje fel, hogy mely egyéneknek van szüksége segítségre az egész-séggel kapcsolatos információk elolvasásához. A mérőeszközzel nyert adatok nem bizonyultak prediktívebbnek a demográfiai adatoknál (pl. életkor, iskolázott-ság). „Milyen gyakran van szük-sége segítségre kórházi anyagok elolvasásához?” „Milyen mér-tékben találja magát magabiz-tosnak az egészségügyben hasz-nálatos formanyomtatványok önálló kitöltésében?” „Milyen gyakran szembesül problémával a saját egészségi állapotával kap-csolatos információk megérté-sében olvasási-szövegértési hiá-nyosságok miatt?” A válaszadás 5 fokú skálán történik.

Önhatékony-ság az írott szöveg ol-vasásában, megértésé-ben, a for- manyom-tatványok kitöltésében

>18 év Az adat-felvétel megköze-lítőleg 5 percet vesz igénybe.

Mérőeszköz

megneve-zése A mérőeszköz rövid leírása Mért részterületek

Cél- cso-port

Az adat-felvételhez

szükséges idő

SILS (Single Item Literacy Screener)

A SILS az önértékelésen ala-puló egészségműveltség mé-résének egyik eszköze. A SILS célja, hogy – akár önál-lóan, akár más mérőeszközök-kel kiegészítve/társítva – egy kérdés segítségével mérje fel, hogy mely egyéneknek van szüksége segítségre az egész-séggel kapcsolatos informá-ciók elolvasásához. „Milyen gyakran van szüksége se-gítségre az orvosától vagy gyógyszerészétől származó írott információk (pl. instruk-ciók, szóróanyagok) elolva-sásához?” A lehetséges vála-szok: 1 = soha, 2 = ritkán, 3 = néha, 4 = gyakran, 5 = mindig.

Önhatékony-ság az írott szöveg ol-vasásában, megértésében

>18 év Az adat-felvétel megköze-lítőleg 5 percet vesz igénybe.

BRIEF (a 4-Item Brief Health Lite-racy Screen-ing Tool)

Az önértékelésen alapuló egész-ségműveltség mérésének 4 ite-mes eszköze. A válaszadónak egy 5 fokú skálán kell nyilat-koznia arról, hogy milyen gyak-ran szembesül problémával az egészséggel kapcsolatos írott és hallott információk megértésé-ben, illetve formanyomtatvá-nyok kitöltésében. A BHLS és SILS mérőeszközöktől eltérően 1 item a hallott szövegértés-re vonatkozik: „Milyen gyak-ran szembesül problémával az egészségi állapota kapcsán el-hangzott információk megérté-sében?” A kapott pontszámok 4−20 között lehetnek. Ezen be-lül az egyének nem megfelelő, marginális, illetve megfelelő egészségműveltségi kategóriák-ba sorolhatók.

Önhatékony-ság az írott és hallott szöveg meg-értésében, formanyom-tatványok ki-töltésében

>18 év Az adat-felvétel 1–2 per-cet vesz igénybe.

Mérőeszköz

megneve-zése A mérőeszköz rövid leírása Mért részterületek

Cél- cso-port

Az adat-felvételhez

szükséges idő

HeLMS (Health Lit-eracy Ma-nagement Scale)

A mérőeszköz célja, hogy 8 területen egy 5 fokú Li-kert-skála segítségével mér-je az egyén egészségüggyel kapcsolatos, egészségügyi környezetben használt infor-mációk hozzáférésének, meg-értésének és felhasználásának képességét.

Egészségügyi információk megértése, a háziorvos által kínált szolgáltatá-sokhoz való hozzáférés, egészségügyi dolgozókkal való kommu-nikáció, pro-aktivitás és az egészség-ügyi informá-ciók felhasz-nálása, az egészséggel kapcsolatos attitűd, társa-dalmi támo-gatás és szo-cioökonómiai aspektusok

>18 év A teszt nem idő-korlátos.

HLQ(Health Lit-eracy Ques-tionnaire)

Az egészségműveltség konst-ruktumát ez idáig talán legtá-gabban értelmező kérdőív, eredménye kiindulópontul szolgálhat a páciensek prob-lémáinak azonosításához és az egészségügyi rendszer és szolgáltatások fejlesztéséhez.

A mért 9 terület: az egészségügyi szolgáltatók által tanúsított megértés és támogatott-ság mértéke, az egészség megőrzése kapcsán ren-delkezésre álló informá-ciók mértéke, aktív egész- ségmenedzs-ment,

>18 év A teszt nem idő-korlátos.

Mérőeszköz

megneve-zése A mérőeszköz rövid leírása Mért részterületek

Cél- cso-port

Az adat-felvételhez

szükséges idő

HLQ(Health Lit-eracy Ques-tionnaire)

az egészség társadalmi támogatottsá-ga, az egész-ségügyi in-formációk értékelése, az egészségügyi rendszerben való eliga-zodás mérté-ke, releváns egészségügyi információk-hoz való információk- hoz-záférés, az egészségügyi információk gyakorlatban való felhasz-nálásának ké-pessége.

A táblázat elkészítéséhez használt források: Davis, Long, Jackson, Mayeaux, George, Murphy és Crouch, 1993; Parker és mtsai.,1995; Nath, Sylvester, Yasek és Gunel, 2001; Bass, Wilson és Griffith, 2003; Aguirre, Ebrahim és Shea, 2005; Weiss, Mays, Martz, Castro, DeWalt, Pignone, Mockbee és Hale, 2005; Davis, Wolf, Arnold, Byrd, Long, Springer, Kennen és Bocchini, 2006; Lee és mtsai., 2006; Morris, MacLean, Chew és Littenberg, 2006; Arozullah, Yarnold, Bennett, Soltysik, Wolf, Ferreira, Lee, Costello, Shakir, Denwood, Bryant és Davis, 2007; Lee, Rozier, Lee, Bender és Ruiz, 2007; Erby, Roter, Larson és Cho, 2008; Haun, Noland-Dodd, Varnes, Graham-Pole, Rienzo és Donaldson, 2009; McCormack és mtsai., 2010;

Bann, McCormack, Berkman és Squiers, 2012; Jordan, Buchbinder, Briggs, Elsworth, Busija, Batterham és Osborne, 2013; Osborne, Batterham, Elsworth, Hawkins és Buchbinder, 2013; Sand-Jecklin és Coyle, 2013.

In document Csapó Benő Zsolnai Anikó (Pldal 174-180)