• Nem Talált Eredményt

A Th1/Th2 szabályzó rendszer, illetve a Th17 és regulatorikus T sejtek . 28

In document ASZTMA TERHESSÉGBEN (Pldal 28-31)

1.3 Az asztma sejtimmunológiája

1.3.1 A Th1/Th2 szabályzó rendszer, illetve a Th17 és regulatorikus T sejtek . 28

Az immunválasz szabályzásának alapvető mechanizmusaként több mint két évtizede ismert Th1/Th2 útvonal két különböző, egymást kölcsönösen szabályozó T helper (cluster of differentiation(CD)4+) sejttípust, limfocitát különböztet meg:

- a Th1 sejteket, amelyek interferon(IFN)-γ, interleukin(IL)-2, és egyéb proinflammatorikus citokin termelésük révén stimulálják az antimikrobiális adaptív immunválaszt, végső soron a fertőzések eliminációját;

- a Th2 sejteket, amelyek IL-4, IL-5, IL-13 termelésük révén serkentik az immunglobulin(Ig)E szintézist, részt vesznek az eozinofil sejtes gyulladás kialakulásában és fenntartásában, az allergia mechanizmusában, a féregfertőzések elleni védekezésben.

Az immunrendszer működésének szabályzása részben a Th sejtek egyensúlyán alapszik.

Az extrinsic asztma kialakulása a légutak allergénekre történő szenzitizálódásával kezdődik. Ennek folyamán a légúti nyálkahártyában elhelyezkedő, a veleszületett immunrendszerhez tartozó dendritikus sejtek az antigént felveszik, peptidekre bontják, majd a fő hisztokompatibilitási komplex molekulák segítségével a T-sejtek számára prezentálják (76). Ezt követően T sejtek Th2 irányba differenciálódnak, így az extrinsic eredetű betegség fő momentuma a Th1/Th2 egyensúly Th2 irányába történő eltolódása (77), amely a tünetek hátterében álló, a későbbiekben már allergén nélkül is fennálló gyulladáshoz vezet. Az allergiás eredetű asztmás légutakban szoros összefüggés van a

Th2 sejtek jelenléte és az eozinofil sejtek infiltrációja között. Továbbá, a Th2 sejtek által termelt citokinek (IL-4, IL-5 és IL-13), és az aktivált hízósejtekből származó gyulladásos mediátorok fontos szerepet játszanak az asztmás gyulladás fenntartásában (78). Az IL-4 és IL-13 termelődés elősegíti a B sejtek immunglobulin osztályváltását, az allergénspecifikus IgE termelését. Az IL-13 emellett a BHR kialakulásában, az IL-3 és IL-5 az eozinofil sejtek érésében, aktiválásában játszik szerepet (79, 80). A Th1 sejtek IFN-γ, IL-2, tumornecrosis-faktor-alfa (TNF-α) termelésével gátolják a Th2 irányú differenciálódást, emellett a macrophagok antimikrobiális aktivitását fokozzák (81, 82).

Az IFN-γ termelő Th1 sejteket asztmás betegek légútjaiban és vérében is kimutatták, ezek patomechanizmusban betöltött szerepe azonban nem egyértelmű. Igazolt viszont a Th1 citokinek allergiás légúti gyulladásban betöltött inhibitoros szerepe, amely a Th2 válasz gátlásán keresztül valósul meg (83, 84).

Az utóbbi évtizedben azonban az adaptív immunrendszer működésének szabályzásában leírt Th egyensúly, a Th1/Th2 rendszer további tagokkal bővült. A regulatorikus T (Treg) sejtek központi szerepet játszanak a CD4+ T limfociták aktivációjának és érésének szabályzásában, feladatuk az immunszuppresszió. A CD4+ T sejtek kb. 5-10%-át teszik ki. Ezt a populációt a korábban egy sejtfelszíni marker, a CD25 nagy mennyiségben való jelenléte alapján definiálták (CD4+CD25high), ma már a specifikusabb transzkripciós faktor, a Foxp3 (forkhead box p3) expresszió használatos az elkülönítésükre (85). Számos funkció köthető a Treg sejtekhez: a saját komponensek iránti tolerancia fenntartása (ezáltal az autoimmun betegségek megelőzése), az allergiás betegségek kontrollja, a patogének elleni válaszok szabályozása, a transzplantációs kilökődés megelőzése, a gastrointestinális tolerancia, illetve a terhesség során az anyai tolerancia fenntartása a szemiallogén magzati antigénekkel szemben (86). A Treg sejtek gátolják a CD4+ effektor T sejteket, elnyomják a Th2 limfociták allergénre adott válaszát, és meggátolják a légúti eozinofilia, nyák hypersecretió és BHR kialakulását (87). Extrinsic asztmában a perifériás Treg prevalencia csökkenését figyelték meg (88).

Asztmás gyermekek bronchusmosó folyadékában alacsonyabb a Treg arány, mint az egészséges, vagy a kortikoszteroiddal kezelt asztmás betegekben (89). Továbbá, mérsékelten súlyos vagy súlyos asztmásokban a keringő Treg sejtek arányának, és az általuk termelt IL-10 és TGF-β1 szinteknek a csökkenését írták le (90).

A CD4+ sejtek egy további altípusa az IL-17-termelő Th17 sejtek csoportja. Fejlődési útvonaluk eltér a Th1 és Th2 sejtekétől (91), elsősorban a veleszületett immunitás

mobilizálásával indukálnak szöveti gyulladást (92). Az IL-17 mellett egyéb gyulladásos citokineket is termelnek (IL-22, IL-23), és elsősorban az autoimmun reakciókban van fontos szerepük, pl. sclerosis multiplexben, rheumatoid arthritisben, psoriasisban és gyulladásos bélbetegségekben (86). A fokozott Th17 immunitás azonban az allergiás asztma patogenezisében is részt vesz (93), a Th17 sejtek által termelt IL-17, IL-22 és IL-23 közvetítésével. Az IL-17 szintje lokálisan emelkedett asztmás betegek bronchiális bioptatumaiban, bronchoalveoláris mosófolyadékában és köpetmintáiban (95). Az IL-17 keringő szintjének emelkedését is kimutatták asztmában (93). Az Th17 sejtek által termelt IL-23 fokozza a Th2 sejt mediálta eozinofil légúti gyulladást (94), de emellett az IL-17 aktiválja a hörgőkben lévő fibroblasztokat, epithelsejteket, és indukálja egy sor olyan citokin expresszióját, amelyek fontosak a neutrofil toborzásban, a neutrofil gyulladás fenntartásában (86). Súlyos asztmások légútjaiban az IL-17 expresszió összefüggést mutat az asztma súlyosságával (95), és a plazmában a Th17 sejtek aránya és az IL-17 és IL-22 koncentrációja is jelentősen megemelkedik enyhe vagy középsúlyos betegekhez képest (93). A fentiek alapján a Th17 sejtek szerepe igazolt mind az allergiás vagy döntően eozinofil, mind pedig a nem allergiás vagy döntően nem eozinofil (neutrofil) asztma patomechanizmusában (93, 95).

A szerzett immunitás működésének szabályzásában tehát a Th1/Th2 sejtek aránya mellett további két szereplő, a Treg és Th17 limfociták aránya is részt vesz. Ez egy komplex, kölcsönösen egymásra ható elemekből álló rendszerként fogható fel, amelyet a Th1, Th2, Th17 és Treg sejtek érzékeny egyensúlya határoz meg (96). Az el nem kötelezett (naiv) CD4+ T helper sejtek mind a négy típus irányába differenciálódhatnak, és a lokális citokin miliő határozza meg, melyik sejttípus alakuljon ki: IL-12 jelenlétében Th1, IL-4 hatására Th2, TGF-β hatására Treg, és IL-6 és TGF-β együttes jelenlétében Th17 irányába differenciálódnak a limfociták (2. ábra, 97). Asztmában a légúti gyulladás szabályzásában a Th1 és Th2 sejtek mellett a Treg és Th17 sejttípusok is részt vesznek az (98, 96). Míg az atópia kialakulásában a Th1/Th2 egyensúlyvesztés az alapvető, a régen fennálló asztma tüneteinek fokozódása feltehetően elsősorban a Th17/Treg egyensúlyvesztés következménye. Az antigénprezentáló sejtek által szekretált IL-23 aktiválja a Th17 sejteket, amely hatásra a Th17 sejtek további IL-23-at és IL-17-et termelnek, amelyek a veleszületett immunitás effektor sejtjeire hatva fenntartják az asztmás gyulladást (az eozinofil és nem eozinofil inflammációt egyaránt).

Az asztmás gyulladás tehát általában kevert, de eozinofil vagy neutrofil dominancia

észlelhető: az előbbit a Th2, az utóbbit Th17 dominancia határozhatja meg; tisztán Th2 domináns betegség a leginkább gyermekkorban detektálható (99).

2. ábra: A legfontosabb CD4+ limfocita fejlődési irányok (96 alapján); Th – T helper, Treg – regulatorikus T, IL- interleukin, INF – interferon, TNF – tumor nekrózis faktor, CD – differenciálódási marker, Foxp3 – forkhead box p3 marker

1.4 A

Z ASZTMÁS TERHESSÉG SEJTIMMUNOLÓGIÁJA

In document ASZTMA TERHESSÉGBEN (Pldal 28-31)