• Nem Talált Eredményt

terület: tanulók digitális kompetenciájának támogatása

II. AZ ONLINE TANULÁS ESZKÖZEI ÉS MÓDSZEREI

6. terület: tanulók digitális kompetenciájának támogatása

A válaszok 1-től 5-ig, növekvő sorrendben jelölik a digitális eszközhaszná-lat mértékét. Kérjük, jelölje meg a tanítási gyakoreszközhaszná-latához leginkább illő választ.

Megtanítom a tanulóimnak, hogyan értékeljék az információforrások meg-bízhatóságát, és hogyan azonosítsák a félrevezető információkat és előítéleteket.

1 Ez nem lehetséges az általam tanított tárgy vagy a munkám során 2. Időnként figyelmeztetem őket, hogy nem minden online információ

meg-bízható

3. Megtanítom őket arra, hogyan lehet megkülönböztetni a megbízható és nem megbízható információt

4. Megbeszélem a tanulókkal, hogyan lehet megítélni az információk pon-tosságát, helyességét.

5. Alaposan átbeszéljük, hogyan keletkezik az információ, és hogyan lehet azt torzítani

Olyan feladatokat készítek a tanulóknak, amelyek szükségessé teszik, hogy digitális úton kommunikáljanak, és együttműködjenek egymással vagy másokkal a csoporton kívül

1 Ez nem lehetséges az általam tanított tárgy vagy a munkám során 2. Csak ritkán várom el a tanulóimtól, hogy online működjenek együtt.

3. Feladataim során a tanulók főként egymás közti kommunikációra és együtt-működésre használják a digitális eszközöket.

4 Feladataim során a tanulók egymás közötti és csoporton kívüli kommuni-kációra és együttműködésre is használják a digitális eszközöket.

5. Következetesen olyan feladatokat biztosítok a tanulóknak, melyek lehetővé teszik digitális kompetenciáik fejlődését.

Olyan feladatokat biztosítok a tanulóknak, melyekben digitális tartalmakat kell létrehozniuk (pl. videók, hanganyagok, fotók, prezentációk, blogok, wikik stb)

1 Ez nem lehetséges az általam tanított tárgy vagy a munkám során 2 Ezt nehéz megvalósítani a tanulóim körében

3. Néha, figyelemelterelés, illetve motiválás céljából.

4 A tanulóim tanulmányaikhoz szorosan kapcsolódóan készítenek digitális tartalmakat

5. Ez a tanulási folyamatuk szerves része, amelynek során fokozatosan egyre bonyolultabb feladatokkal fejlesztem kompetenciáikat

Megtanítom tanulóimnak, hogy viselkedjenek biztonságosan és felelősen az online térben

1 Ez nem lehetséges az általam tanított tárgy vagy a munkám során

2. Tájékoztatom őket arról, hogy legyenek elővigyázatosak, amikor online személyes információt osztanak meg

3. Elmagyarázom az online környezetben történő biztonságos és felelősség-teljes viselkedés alapvető szabályait.

4 Megbeszéljük és megállapodunk egymással a viselkedési szabályokban 5 Következetesen fejlesztem a tanulók társadalmi szabályok alkalmazására

vonatkozó képességeit az általunk használt különböző digitális környeze-tekben

Bátorítom a tanulóimat arra, hogy digitális eszközök segítségével kreatívan oldjanak meg problémákat, pl. a tanulási folyamat során felmerülő akadályok leküzdése érdekében

1 Ez nem lehetséges a tanulóimmal vagy a munkám során

2. Ritkán van lehetőségem a tanulók digitális problémamegoldó képességének fejlesztésére

3. Alkalmanként, ha lehetőség nyílik rá.

4. Gyakran kísérletezünk azzal, hogy digitális technológiák segítségével old-junk meg problémákat

5 A kreatív problémamegoldás céljából következetesen integrálom a digitális eszközök által nyújtott lehetőségeket.

A kérdőív kitöltése után milyen szintűnek értékeli az oktatáshoz szükséges digitális kompetenciáit? A kompetencia szintjét A1-től C2-ig terjedő skálán jelölje, ahol az A1 a legalacsonyabb, a C2 pedig a legmagasabb érték. Valószínűleg az alábbi vagyok:

A1: Újonc (Kevéssé használja a digitális technológiákat kommunikációjához.) A2: Felfedező (Tudatában van, hogy a digitális technológiák felhasználhatók

a kommunikációhoz, és alapszinten használja is őket.)

B1: Integráló (A digitális technológiákat hatékonyan és felelősségteljesen használja a kommunikációhoz)

B2: Szakértő (A digitális technológiákat strukturált formában, az adott szitu-ációhoz igazítva használja)

C1: Vezető (Értékeli a kommunikációs stratégiákat, és megvitatja azokat má-sokkal)

C2: Úttörő (Elemző módon megvizsgálja a kommunikációs stratégiákat, és megújítja azokat)

140 MELLÉKLETEK Köszönjük, hogy időt szánt a felmérésünk kitöltésére. Az alábbiakban láthatja az Önre vonatkozó összegző értékelést.

Elérhető pontszámok értékelése Kevesebb

mint 20 pont

A1 – Újonc Ez azt jelenti, hogy: Lehetősége van fejleszteni a digitális technológiákat érintő kompetenciáit. A kérdőíves felmérés Önt érintő visszajelzései arról tanúskodnak, hogy még több-féle területen is fejlesztheti Önmagát. Az elkövetkezendő fejlődési szakaszban, az oktatási stratégiáinak fejlesztésére fókuszálva, válasszon ki néhány területet. Ha így teszi, hamarosan elérheti a következő szintet, a Felfedezőt.

20–33 közötti pontszám

A2 – Felfedező Ez azt jelenti, hogy: Ön tudatában van a digitális tech-nológiák nyújtotta lehetőségnek, és oktatói munkájában érdeklődéssel fordul felfedezésük felé. Néhány területen már elkezdte a digitális technológiák használatát, ami után egyre meggyőzőbben tudja kiaknázni azokat. Kollégáival történő együttműködés és információcsere során fejleszthe-ti kompetenciáit és szélesíthefejleszthe-ti a digitális eszközök haszná-lata terén meglévő képességeit. Ennek segítségével elérheti a következő szintet, az Integrálót.

34–49 közötti pontszám

B1 – Integráló Ez azt jelenti, hogy: Többféle kontextusban és céllal is kísérletezik a digitális technológiák használatával, integrál-va azokat saját oktatói gyakorlatába, munkájába. Szakmai elhivatottságának sokrétű fejlesztése céljából képes azok kreatív alkalmazására. Hasznára lehet azonban, ha mé-lyebben megismeri, mely technológiák használhatók az egyes helyzetekben, valamint ha megismeri, mely digitális technológiák támogatják leginkább különféle pedagógiai stratégiáit és módszereit. Próbáljon meg több időt szentelni a reflektív és adaptív tevékenységeire, amelyek kollaboratív tudáscserével kiegészülve lehetővé teszik, hogy elérje a következő szintet, a Szakértőt.

50–65 közötti pontszám

B2 – Szakértő Ez azt jelenti, hogy: Ön magabiztosan, kreatívan és kriti-kusi szempontból is használja a digitális technológiákat, ezzel fejlesztve szakmai tevékenységeit. Különböző szi-tuációkban különböző technológiákat használ, miközben próbálja megérteni a különféle digitális stratégiák előnyeit és hátrányait. Annak tudatában, hogy még sok mindent nem próbált ki, kíváncsian fordul és nyitott az új ötletek felé, irányába. Az új területekkel különféle stratégiáinak tágítása, strukturálása és megerősítése céljából kísérletezik.

Ossza meg tapasztalatait más kollégákkal is, és fejlessze kritikusi digitális kompetenciáit, hogy elérhesse a követ-kező szintet, a Vezetőt.

66–80 közötti pontszám

C1 – Vezető Ez azt jelenti, hogy: Következetesen és széles körűen kö-zelíti meg a digitális technológiák használatát, ezzel is fejlesztve a pedagógiai és szakmai gyakorlatait A digitális stratégiák széles körére támaszkodik, amelyekből könnyen kiválasztja az adott szituációnak megfelelőt. Folyamato-san reflektál és fejleszti digitális stratégiáit Kollégáival folytatott szakmai együttműködése során folyamatosan naprakész a fejlesztések és ötletek terén, és másokat is meg tud győzni a digitális technológiák oktatási és tanulási hasznáról. Ha kész valamivel többet kísérletezni, elérheti a következő szintet, az Úttörőt.

80 feletti

pontszám C2 – Úttörő Ez azt jelenti, hogy: Ön megkérdőjelezi azon jelenleg ér-vényben lévő digitális és pedagógiai gyakorlatok helytál-lóságát, amelyekben Ön Vezető szerepet ért el. A további fejlesztésekre fókuszáló innovatív tevékenységéből eredően tudatában van ezen gyakorlatok korlátainak és hátránya-inak Innovatív és komplex digitális technológiákkal kí-sérletezik, és/vagy használatukhoz új pedagógiai megkö-zelítéseket dolgoz ki. Ön vezeti a fejlesztéseket, innovatív megoldásokat, és példaként szolgál más oktatók számára.

A pontosabb értékelés kedvéért az alábbiakban megtekinthető az egyes kom-petenciaterületek értékelése.