• Nem Talált Eredményt

Tanította; 8a ász Károly,

In document ÉRTESITŐJE FŐGYMNASIUM (Pldal 67-70)

6

fifi

-Számlán, 3 óra. Tízes számrendszer. Római számjegyek.

A négy alapművelet egész számokkal, tizedes és közönséges tör-tekkel, különböző mértékek és .pénznemek ismertetése. Kézikönyv : dr. Mocnik F. és dr. Schmidt Ágoston: Számtan.

Rajzoló-geometria, 3 óra. K. k. Fodor L. és dr. Wagner A.

..Rajzoló Planimetria." Planimetriai idomok különböző tételei, geo-metriai ornament" lis rajzolás, egyenes és görbe vonalú idomok, táblarajz után rajzeszközökkel és szadadkézzel.

Szépírás, 1 óra. Nagy Sándor szépirás-mintái után, magyar folyöirás és a németirás alapvonalai, a szépírás szabályainak ma-gyarázata mellett táblai előírás nyomán.

Tanította: S í p o s Sándor.

II. OSZTALY.

Osztályfőnök: FttlOp Árpád.

Vallástan, heti 2 óra. Tankönyv: Nogáll „Egyházi szertar-tások magyarázata". — Tananyag: a ker. hitélet folyainatja, egyes gyakorlatai és tényezői%

Tanította: dr. N e m e s Félix.

Magyar nyelv, heti 5 óra. Tananyag: az I. osztály tananya-gának ismétlése ; a határozók ; az egyszerű mondat; az összetett mondat; mellérendelt és alárendelt mondatok. — Költői és prózai

olvasmányok; versszavalás. — Kéthetenkint egy írásbeli iskolai dolgozat. Kézi k. Szvorényi József Kisebb Magyar Nyelvtana és Olvasókönyve II. r.

Latin nyelv, heti 7 óra. Tananyag: az I. oszt. tananyagának ismétlése. Az igeragozás áttekintése. Perfectumok és supinumok.

Rendhagyó, hiányos és személytelen igék. Elöljárók. Határozók.

Kötszók. Indulatszók. Szóképzés. Mesék, leírások és történelmi el-beszélések fordítása. Hetenkint egy iskolai Írásbeli dolgozat. K. k.

dr. Szamosi János Latin nyelvtana és Olvasó könyve.

Tanította: F ü l ö p Árpád.

Földrajz, heti 4 óra. Tankönyv: Visontay-Borbás „Egyetemes földirat''. Tananyag: Ázsia, Áfrika, Ámerika és Ausztrália föld-rajza, különös tekintettel a természetrajzi részletek szemléltető tárgyalására.

Tanította: dr. N e m e s Félix.

Számtan, heti 4 óra. Az első osztály tananyagának ismét-lésével kapcsolatosan a számolási rövidítések és korlátolt pontosságú számtani müveletek. Közönséges tört átváltoztatása tizedes törtté és viszont. Olasz számolási mód. Egyszerű arányok és aránypárok.

Hármas szabály. Kamatszámítások: tőke, kamat és százalék szá-gútás, száztól, százra és százban. K. k. Mocnik-Schmidt; Számtan,

J?AJ GAbw,

ItajzoU geometria, heti 3 óra. Stereometriai elemek. K. k.

Fodor L. és dr. Wagner A. „Rajzoló Stereometria." Egyszerűbb testidomok szemléltetése, ábrázolása, rajzolása, hálózata és modell-jeinek elkészítése. Planiinetriai ornamentalis rajzolás táblarajz után.

Sodrony- és bádogtesminták távlati rajzolása árnyékolva.

Szépírás, heti 1 óra. Nagy Sándor mintái után. Kaligraphiai magyar és német folyóirási gyakorlatok, kellő magyarázatok mel-lett, táblai előírás után.

Tanitotta: S i p o s Sándor.

ni. OSZTÁLY.

Osztályfőnök: Szász Károly.

Hittan, heti 2 óra. Az ó-szövetség története. — Tankönyv:

Róder F. Ó- és újszövetségi bibliai történetek. I. Ó-szövetség.

Tanitotta: B o d o s i Lajos.

Magyar nyelv, heti 3 óra. A nyelvtan rendszeres ismétlése.

A hangsúlyos verselés vázlatos ismertetése. Versek szavalása. Ol-vasmányul : Szalay Lászlónak: „A tatárjárás Magyarországon"

cziinü műve, s még több elbeszélő költemény, útirajz, leírás. Két-hetenként egy iskolai Írásbeli dolgozat. K. k. Szvorényi József Nyelvtana I. és II. rész, Olvasókönyve III. rész.

Tanitotta: F ü l ö p Árpád.

Német nyelv, heti 4 óra. Tankönyv: Felsmann J. Német nyelvtan-, gyakorló- és olvasó-könyve. A legfontosabb hangtani szabályok megfelelő olvasmányok alapján való begyakorlása ntán a teljes alaktan. Olvasmányok: Der Geldbeutel. Die beiden Ziegon (emlézve). 3. Der alte Löwe. 4. Heraklesről szóló mondák a) Die Schlangen. b) Die Thebaner. c) Das Orakel. d) Der Löwe von Nemea. <0 Die Hydra von Lerna. f) Der wilde Eber. 5. Attilas Schwert. Das Streithorn Lehels. 7. Der Csikós. 8. Der kleine Hydriot. 9. Die Trauinfrau (Mindkettő emlézve.) Az elméleti részre azonkívül megfelelő magyar példák németre fordítása. Nyelvi, tár-gyi fejtegetésekkel. Megfelelő szókincs elsajátítása,

Tanitotta: G1 ó s z Miksa.

Tjotin nyelv, heti 6 óra. A mondatrészek egyezése, eset-tan ; a melléknevek, főnevek, névmások és elöljárók mondateset-tani használata. Olvasmányok: Liviusból 20 fejezet. (A királyok kora.) Phaedrnsból 14 mese. Hetenkint egy isk. dolgozat. T. k. dr. Sza-mosi János Latin mondattana; Elischer József Latin olvasókönyve a gymnasiumok III. és IV. osztálya számára.

Tanitotta: B o d o s i Lajos.

Törlénelem-joldrajz, heti ó. sz. 4. a) T ö r t é n e l e m . Magyar-ország története a honfoglalástól a 67-iki koronázásig; különös tekintettel hazánk művelődési és alkotmányos viszonyaira. K. k, Rlbári Magyarország története»

8 —

t) F ö l d r a j z , Az osztrák-magyar monarchia

földirata.

Mindkettőnek hegy- és vízrendszere. Magyarország várnjegyéi és az örökös tartományok egyenkint, azokban a legnevezetesebb vá-rosok, községek történelmi, vagy természetrajzi nevezetességének felemlítése után mindkét államban a népességi viszonyok, vallás, iue-zőgazdaság, ipar, közlekedés és kereskedelem, szellemi művelt-ség, alkotmány, törvényhozás és közigazgatás. K. k. Cherven F.

Az osztrák-magyar monarchia földirata.

Tanította: S z á s z Károly

Physikai földrajz, heti 2 óra. K. k. Scholtz Albert és Ráth Arnold: A math. és physikai földrajz elemei. Physikai előisme-retek : természet, tünemény, erő, vonzás, gravitatio, a föld von-zása, a nehézség hatása, súlypont, súly, cohaesio, halmazállapot.

A folyadék tulajdonságai közül: fenéknyomás, oldalnyomás; közle-kedő csövek, fölfelé gyakoiolt nyomás. A levegő nyomása s nyo-másának meghatározása. A hőről: hőmérséklet, hőmérők, áramlás, halmazállapot változások. A fényről: a fény egyenes vonalú ter-jedése, visszaverődése, törése és a szinszóródás. A lencse, nagyító

és messzelátó megismertetése. A delejes és villamos tünemények-ből: a delejes vonzás törvénye és az iránytű, dörzsölés és oszlatás által keltett villamosság és ezek alapján a légköri villamosság. A mathematikai földrajz elemei: a föld alakja, ábrázolása. Szárazföld, viz, levegő. Az égboltozat látszólagos mozgása; a föld mozgása saját tengelye és a nap körül, földövek; — eső és szélövek és a klima tényezői. A hold keringése a föld és nap körül. Földünk állása a naprendszerben.

Számtan, heti 3 óra. Az egyszerű arányok és aránylatok is-métléséből kifolyólag az összetett arányok s aránylatok; összetett hármas szabály. Kamatszámítások. Leszámolás. Időhatárszámolás.

Egyszerű és összetett arányos osztás. Egyszerű és összetett ve-gyitési szabály. Lánczszabály. Kamatok kamatjának számítása és ennek megismertetése czéljából a hatványra emelés. Havonként egy írásbeli dolgozat a közelebb tárgyalt tananyag köréből. — K. k.

Mocnik-Schmidt: Számtan.

Tanította: J ak a b Antal.

Rajzoló geometria, heti 2 óra. Constructiv-Planimetria. K.

k. dr. Fodor L. és dr. Wagner A. A planimetriai nevezetesebb idomok kibővítése, fontosabb constructiv-feladatok. Továbbá az idomok és a természetben a területek felmérése, ábrázolása éa meghatározása mérő asztallal.

In document ÉRTESITŐJE FŐGYMNASIUM (Pldal 67-70)