• Nem Talált Eredményt

Tanári testület

In document ÉRTESITŐJE AZ KATH. (Pldal 120-124)

a) Rendes tantárgyak tanárai.

Pál Gábor, világi, a mennyiségtan- és természettanból képesített r. tanár, a főgimnázium igazgatója, Csíkmegye törvényhatósági és közigazgatási bizottságának, a csík-somlyói r. k. iskolák pénzalapját kezelő püspöki nagybizott-mánynak és számvizsgáló bizottságnak tagja, tanította a természettant a VII. osztályban, összesen 4 órában. Tanít 1876 óta.

Balló István dr., világi, a magyar és latin nyelvből képesített r. tanár, az Önképzőkör vezetője, az ifjúsági könyvtár őre, Csikvármegye törvényhatósági bizottságának tagja, a csíksomlyói r. kath. iskolák pénzalapját kezelő püs-pöki nagybizottmány előadó jegyzője, a III. osztály főnöke, tanította a magyar nyelvet a III. és VII., a 'latin nyelvet a III. és VIII. osztályban, összesen 17 órában. Tanít 1895 óta.

Balog József, egyházi, képesített r. vallástanár, a Mária Társulat elnöke, exhortátor, tanította a vallástant az I. A) és B) és II. B) — VIII. osztályban, összesen 18 órában.

Tanít 1893 óta.

Csató János, egyházi, a földrajz- és természetrajzból képesített r. tanár, a természetrajzi szertár őre, a Kirán-duló Egyesület elnöke, az internátus felügyelője, Csikvár-megye törvényhatósági bizottságának tagja, tanította a ter-mészetrajzot az I. A) és B), a II, A) és B), IV., V. és VI.

osztályban, összesen 17 órában. Tanít 1892 óta.

Dobos Ferenc dr., világi, a történelemből és földrajzból szakvizsgázott h. tanár, a földrajzi és történelmi szertár-,

az érem- és régiségtár őre, tanította a földrajzot az I. A) és B) és II. B), a történelmet a III., V. és VI. osztályban, összesen 18 órában. Tanit 1905 óta.

Erőss József, egyházi, a történelemből és latin nyelv-ből képesített r. tanár, szemináriumi aligazgató, exhortátor, tanította a vallástant a II. A), a földrajzot a II. A), a gö-rög pótló irodalmat a VIII. és a történelmet a IV., VII. és VIII.

osztályban, heti 16 órában. Tanit 1894 óta.

Ferencz Gyula, világi, a magyar és latin nyelvből képesített ideigl. r. tanár, a II. A) oszt. főnöke, az egyik játékcsoport vezetője, tanította a magyar és latin nyelvet és a szépírást a II. A) és a görögnyelvet a VI. osztályban, összesen 17 órában. Tanít 1904 óta.

Iványl Antal, világi, a latin és görög nyelvből képe-sített ideigl. r. tanár, a VI. oszt. főnöke, két játékcsoport vezetője, tanította a görög nyelvet az V., VI. és VIII., a görög-pótló irodalmat a VII. osztályban, összesen 17 órá ban. Tanít 1902 óta,

Jakab Antal, világi, a mennyiségtan- és természettan-ból képesített r. tanár, a természettani szertár őre, a VIII.

osztály főnöke, tanította a mennyiségtant a II. A), V., VII.

és VIII., a természettant a VIII. és a földrajzot a III. osz-tályban, összesen 18 órában. Tanít 1870 óta.

Kassal Lajos, egyházi, a magyar és latin nyelvből képesített r. tanár, a szeminárium és internátus igazgatója, a II. B) osztály főnöke, tanította a magyar és latin nyelvet a II. B) osztályban, a magyar nyelvet és irodalmat és a filozofiai propaedeutikát a VIII. osztályban, összesen 17 órában. Tanít 1886 óta.

Király Henrik dr., világi, a mennyiségtan- és termé-szettanból alapvizsgázott h. tanár, tartalékos m. kir. honvéd kezelőtiszt, a kölcsönkönyvtár kezelője, tanította a szám-tant az I. A), II. B), III. és a mennyiségszám-tant a IV. és VI.

osztályban, összesen 18 órában. Tanít 1903. óta.

Mayer János, világi, a magyar és német nyelvből képesített r. tanár, a VII. oszt. főnöke, tanította a magyar nyelvet a VI., a német nyelvet a IV.,QVI.,|VII. és VIII. és a szépírást az I- A) és II. B) osztályban, összesen 17 órában.

Tanít 1902 óta.

9+

Stolber£Ottó, világi, a magyar és latin nyelvből ké-pesített ideigl. r. tanár, az 1. A) oszt. főnöke, tanította a a magyar nyelvet az I. A) és a latin nyelvet az I. A) és V. osztályban, összesen 17 órában. Tanít 1902. óta.

Szlávik Ferenc, világi, a magyar és latin nyelvből képesített r. tanár, tanártestületi és módszeres értekezleti jegyző, a tanári könyvtár és a tornaszertár őre, a IV. oszt.

főnöke, tanította a magyar nyelvet a IV., a latin nyelvet a IV. és VII. osztályban, összesen 15 órában. Tanít 1899 óta.

Veszprémi Dezső, világi, a magyar és latin nyelvből képesített ideigl. r. tanár, az I. B) oszt. főnöke, egy játék csoport vezetője, tanította a magyar nyelvet az I. B) a latin nyelvet az I. B) és VI. és a szépirást az I. B) osz-tályban, összesen 17 órában. Tanít 1902 óta.

Vitéz Árpád, világi, a magyar és német nyelvből szak vizsgázott kisegítő tanár, az V. oszt. főnöke, tanította a magyar nyelvet az V., a német nyelvet a III. és V., a görög-pótló irodalmat az V. és a számtant az I. B) osztály-ban, összesen 17 órában. Tanit 1905 óta.

Wolf Károly, világi, a rajzoló geometriából és a mű-vészi rajzbólj okleveles r. tanár, a Magyar Rajztanárok Or-szágos Egyesületének tagja, a rajzszertár őre, egy játék-csoport vezetője, tanította a rajzoló mértant az I. A) és B), II. A) és B), III. és IV. osztályban és a görög-pótló rajzot az V., VII. és VIII. osztályban, összesen 20 órában. Tanít 1900 óta.

B) Rendkívüli tantárgyak tanárai.

Balló István dr., világi, fógimn. r. tanár, tanította a francia nyelvet heti 4 órában.

Dományáncz Péter, világi, tanítóképző intézeti r. ta-nár, képesített középiskolai zenetata-nár, tanította a zenét heti 5 és az éneket heti 4 órában. Tanít ezen intézetnél 1902 óta.

Kolonics Dénes dr., világi, egyetemes orvostudor, körorvos és államvasuti orvos, m. kir. honvéd-főorvos, okle-veles középiskolai egésségtan-tanár és intézeti orvos,

tani-totta az egészségtant a VII. osztályban heti 2 órában.

Tanít 1901 óta.

Veszprémi Dezső, világi, tőgimn. r. tanár, tanította a gyorsír ász a tot heti 1 órában.

Wolf Károly, világi, fógimn. r. tanár, tanította a sza-badkézi rajzot heti 2 órában.

In document ÉRTESITŐJE AZ KATH. (Pldal 120-124)