• Nem Talált Eredményt

ENERGIANÖVÉNYEK

4. A MINIROTÁCIÓS ENERGETIKAI FAÜLTETVÉNYEKKEL KAPCSOLATOS KUTATÁSOK

4.11. sz. diagram: A Monviso klón magassági növekedése 2005

4.2.1.2.3. T ı táv teszt, alanya ’AF2’ (Királyegyháza – F3)

A PP Rt. királyegyházai területén, a NYME Energetikai Tanszék kutatásával tıtáv tesztet alakított ki, és az ’AF2’ nemesnyár klónt választotta a kísérlet alanyának. (Képmelléklet:

4.2-4. képek.) A kísérletben az ’AF2’-es klónt három soron 50 és 70 cm-es tıtávval telepítették. A ikersorok távolsága 2,8 m volt. A két tıtáv összehasonlíthatósága érdekében megeredési és tıvesztési tényezıt határoztunk meg, a megeredési mátrix felvételével.

4.10. sz. diagram: Magyar nemesnyár klónok és a Monviso abszolút és relatív magassági növekedésének összehasonlítása

0

Emellett a jobb elemzés érdekében szükséges volt magassági adatokat is mérni, hogy a kapott adatok alapján meghatározható legyen a két tıtáv közötti különbség. Vizsgálatba vont fafaj: Nemesnyár (’AF2’), parcella szám: F3, sorszám: 3db.

A terepi felmérés során felvett tıszám, magasság és hajtásszám adatok MS Excel táblázatban lettek kiértékelve. A mérések során a kiértékelés és feldolgozás megkönnyítése érdekében megeredési mátrixokat állítottunk fel.

A két tıtávval telepített és üzemeltetett mintaterület között nincsen szignifikáns különbség, az azonban megállapítható, hogy a 70 cm-es tıtávval telepített állomány valamivel magasabb megeredési tényezıvel rendelkezik, mint az 50 cm-rel telepített.

A magassági adatoknál viszont a következı eltérés figyelhetı meg (4.12. sz. diagram):

Látható, hogy a júliusi eredmények alapján a 70 cm-es tıtáv sokkal magasabb állományból áll, mint az 50 cm-es, amely arra enged következtetni, hogy az ’AF2’-es klón 70 cm-es tıtávval eredményesebb, vagyis gazdaságosabban üzemeltethetı. Emellett azt is megállapíthatjuk, hogy a két éves vágásfordulóval üzemeltetett ’AF2’ klón azért produkált jobb eredményeket, mint a ’Monviso’, mivel az ’AF2’-es klónnak nagyobb növıtérre van szüksége. (4.13. sz. diagram)

A további vizsgálatok eltérı eredményeket hoztak. A vegetációs idıszak második felében, a magassági növekedés az 50 cm-es tıtávolsággal rendelkezı részekben erıteljesebbé vált.

Így az ’AF2’ klón tıtáv tesztjénél megállapítható, hogy a vegetációs idıszak elsı felében,

4.12. .sz. diagram: Magasság alakulása a tıtáv függvényében (alany:AF2)

65

a nagyobb növıtérrel rendelkezı (70 cm-es tıtáv) állományok, nagyobb magassági növekedést produkáltak, míg a vegetációs idıszak második felében a kisebb növıtérrel rendelkezı állományok eredményeztek magasabb növekedést.

A betakarítás elıtti felmérések azonban igazolták, hogy rövid vágásforduló esetén (1-5 év) kisebb növıtérrel rendelkezı állományokban erıteljesebb a magassági növekedés, mint a nagyobb növıterő állományokban.

4.2.1.2.4. ’Monviso’, ’AF2’ biennale (Királyegyháza – F4, F5 ) nemesnyár klón vizsgálata A vegetációs idıszakban vizsgáltam a két éves vágásfordulóval tervezett ’Monviso’ és

’AF2’ nemesnyár klónok tulajdonságait, elsısorban a megeredését. Az F4 és az F5 parcellákon (4.1. sz. melléklet.), ’Monviso’ klónnál 2 illetve az ’AF2’ klónnál 3 mintaterületet jelöltem ki. A vizsgálandó mintaparcellák 10*10 méteres voltak. A mintaterületeket úgy alakítottuk ki, hogy a terület közepén egy sor legyen, így a telepítési sor- illetve tıtáv alapján egy mintaterületbe három sor illetve átlagosan 120 db tı esett.

Ebbıl következıen 5 db mintaterületen vizsgáltuk a tövek megeredését illetve a tıvesztési tényezıt. Az adott mintaterületekre felvettem a megeredési mátrixot, mely alapján meghatározható az eredeti, a jelenlegi tıszám, illetve a hiányzó tövek száma, amely adatokból meghatározható az elıbb említett megeredési és tıvesztési mutató.

Ezen kívül minden mintaterületen 20 db tövet jelöltem ki, amelyeken átmérı és magasság méréseket végeztem. Ahol lehetett a tövek károsodásának okát is lejegyeztük, de ez az esetek nagy részében nem volt megállapítható.

Vizsgálatba vont fafajok: Nemesnyár (’Monviso’), parcella szám: F4, sorszám: 5.

Nemesnyár (’AF2’), parcella szám: F4, F5, sorszám: 25. A terepi felmérés során felvett tıszám, átmérı, magasság és hajtásszám adatok MS Excel táblázatban kerültek kiértékelésre.

Az F4 parcellán a két klón között szignifikáns eltérések tapasztalhatók, amelyeket a következı táblázat mutat (4.5. sz. táblázat):

4.5. sz. táblázat: Nemesnyár klónok (biennale)

mintaterületenkénti átlagos adatai ’AF2’ ’Monviso’

Terület kód F4 (, F5) F4

Tıtáv (cm) 50 50

Sortáv (m) 3 3

Sorszám (db) 25 5

Eredeti tıszám (db) 60 60

Jelenlegi tıszám (db) 51 48

Tıszámvesztés (db) 9 13

Tıvesztési tényezı (%) 14,4 20,8

Megeredési tényezı (%) 85,6 79,2

Átmérı (cm) 0,92 0,79

Magasság (cm) 65 74

Hajtásszám (db) 1 1

Az elızı táblázatból leolvasható, hogy a ’Monviso’ nemesnyár klónt vizsgálva, a vegetációs idıszak 3. negyedében, a tövek átlagosan 79,2 %-ban maradtak meg a telepítési

tıszámhoz képest, amely megeredési tényezı alacsonyabb, mint az F1 és F2 területeken található 1 éves vágásfordulóval tervezett állományokban található 92-93 %-os megeredési tényezınél. (4.14. sz. diagram)

Ha a 2 kétéves vágásfordulójú állományt hasonlítjuk össze, akkor megfigyelhetı, hogy az

’AF2’ klón megeredési tényezıje (85,6 %) nagyobb, mint a ’Monviso’ klóné, ami arra enged következtetni, hogy az ’AF2’ fajta jobban alkalmazható az úgynevezett biennale típusú faültetvény termesztés-technológiában.

A ’Monviso’ klón magassági eredményei biztatóbbak, mint az ’AF2’ klóné, mivel az átlagos magasság 9 cm-rel magasabb az ’AF2’ esetében (július). Azonban ez nem jelent hozam többletet, hiszen az ’AF2’ átlagos tıátmérıje biennale állományban 10 %-15%-kal magasabb, mint az ’AF2’ klóné. Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a ’Monviso’ klón magassági és átmérı értékei sokkal kisebb intervallumban (magasság: 34-101 cm, átmérı:0,5-1,1 cm) változnak, mint az ’AF2’ klóné (magasság: 22-130 cm, átmérı:0,4-1,5 cm).

A szeptemberi vizsgálatok alapján megfigyelhetı volt, hogy az ’AF2’ klón relatív magassági növekedése magasabb a vegetációs idıszakban, mint a ’Monviso’ klóné.

Mindemellett az ’AF2’ klón átmérı növekedése is magasabb, mint a ’Monviso’-é.

Összegzésképpen megállapítható, hogy a vegetációs idıszak elsı felében a ’Monviso’

erıteljesebb magassági növekedéssel, de alacsonyabb átmérı növekedéssel rendelkezik, mint az ’AF2’. A vegetációs idıszak második felében a relatív magassági növekedés is az

’AF2’ klón javára dılt el, így a megeredési tényezı, az átmérı növekedés és a magassági növekedés esetében is jobbnak bizonyult az ’AF2’ klón, kétéves vágásfordulójú állományban.

Tovább megállapítható volt, hogy a ’Monviso’ klón inkább ikersoros állományokban alkalmazandó. Ezen megállapítás megerısítéséhez további mérések, vizsgálatok és elemzések szükségesek.

4.14. sz. diagram: Nemesnyár klónok (biennale) jellemzıi

14,4 20,8

85,6 79,2

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

AF2 Monviso

Nemesnyár klónok Megeredési tényezı (%)

Tıvesztési tényezı (%)

4.2.1.3. A minirotációs (1 éves) vágásfordulójú nemesnyár energetikai faültetvényeken