• Nem Talált Eredményt

MNB azonosító

E. Az adatszolgáltatások teljesítésének közös szabályai 1. Becslés alkalmazása

II. A tábla egyes oszlopainak kitöltésével kapcsolatos részletes előírások

07. tábla: Egyes eszköz- és forrás tételek devizanem szerinti bontása

A 01. tábla egyéb deviza oszlopában szereplő egyes tételek devizanem szerinti részletezése. Az adatokat millió forintban kell feltüntetni. Az euróban fennálló állományokat ebben a táblában nem kell jelenteni, mert összegük a mérlegből is megállapítható.

08. tábla: Kibocsátott befektetési jegyek adatainak részletezése

Ebben a táblában a 01. tábla Befektetési jegyek nettó eszközértéke (saját tőke) sorában jelentett hó végi nettó eszközérték kiszámításához figyelembe vett darabszámokat, valamint a kibocsátott befektetési jegyekhez tartozó, 1 befektetési jegyre jutó nettó eszközértéket kell értékpapír-sorozatonként (ISIN kódonként) jelenteni. Amennyiben a kibocsátott befektetési jegyek nyomdai (fizikai) papírként kerültek kibocsátásra, a c) belföldi háztartások, illetve d) külföldi tulajdonban lévő befektetési jegyek darabszáma oszlopok kitöltése kötelező.

MNB azonosító kód: F20

Kitöltési előírások

Költségvetési szervek mérlegjelentése alrendszerenként (vagyonmérleg) Általános előírások

Az adatszolgáltatás keretében az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.

(XII. 31.) Korm. rendelet 170. §-a, illetve 5. melléklet 22. pontja szerinti mérlegjelentéseket kell megküldeni. Az időközi negyedéves jelentéseket a negyedik negyedévről szóló előzetes gyorsmérleg és az éves költségvetési beszámolóhoz igazodó végleges éves mérleg egészíti ki.

Az adatszolgáltatást alrendszerenként (központi költségvetés, önkormányzatok, TB alapok, elkülönített alapok) összesítve, a nemzetgazdasági elszámolásokra pedig önállóan kell teljesíteni. Amennyiben valamely szerv vagy (működési, ellátási) szektor adatai hiányoznak az összesítésből, azt az adatszolgáltatáskor jelezni kell.

MNB azonosító kód: F21

Kitöltési előírások

Társadalombiztosítási alapok költségvetési jelentése Általános előírások

Az adatszolgáltatás keretében az Országos Egészségbiztosítási Alap és az Országos Nyugdíjbiztosítási Alap és költségvetési szerveik törvényi előirányzataira, valamint az ezen előirányzatok teljesítéséről szóló országos összesítésű bevételekre és kiadásokra vonatkozó adatokat kell jelenteni a tárgyévre vonatkozó központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott szerkezetben, alaponként külön-külön táblában. A táblákat pénzforgalmi szemléletben kell kitölteni. A táblákban az adatokat ezer forintban kell feltüntetni, a teljesítések oszlopát kumulált adatokkal kell kitölteni. A táblákat excel formátumban kell beküldeni, a táblázat fejlécében jelölve a tárgyévet és a tárgyhót.

MNB azonosító kód: F28

Kitöltési előírások

A helyi önkormányzatok összesített költségvetési jelentése Általános előírások

Az adatszolgáltatás keretében az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.

(XII. 31.) Korm. rendelet 169. §-a, illetve 5. melléklet 21. pontja szerinti, a helyi önkormányzatokra, a nemzetiségi önkormányzatokra, a többcélú kistérségi társulásokra, a jogi személyiségű társulásokra, valamint a térségi fejlesztési tanácsokra vonatkozó költségvetési jelentést kell megküldeni.

A negyedévek jelentéseit az év végéről szóló végleges (éves beszámolóból vett) jelentés egészíti ki.

Az adatokat megyénkénti és országos összesen bontásban kell átadni.

MNB azonosító kód: F32

Kitöltési előírások

A központi költségvetés bruttó adóssága Általános előírások

Az adatszolgáltatás az ÁKK Zrt. által az államadósság havi alakulásáról készített szöveges tájékoztatóból és táblából áll. A táblában a központi költségvetés adóssága és az adósságváltozás összetevői szerepelnek hitel/értékpapír, forint/deviza, belföldi/külföldi bontásban. A forint értékpapírokat fajta szerint meg kell bontani.

MNB azonosító kód: F39

01. tábla Millió forintban

Mérlegtételek megnevezése Összesen

1. 1. Készpénz készlet (forint, illetve valuta pénztár) 2. 2. Bankbetétek (folyószámlák és lekötött betétek) 3. 3. Hitel követelések (nettó értéken) (3.=3.1.+..+3.7.) 4. 3.1. Nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitel 5. 3.2. Pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitel 6. 3.3. Államháztartásnak nyújtott hitel

7. 3.4. Háztartásoknak nyújtott hitel (dolgozóknak is) 8. 3.5. Háztartásokat segítő nonprofit intézményeknek 9. 3.6. Külföldieknek nyújtott hitel

10. 3.7. Hitelek értékvesztése (-)

11. 4. Nem részvény típusú (hitelviszonyú) értékpapírok 12. 5. Részvények, részesedések, befektetési jegyek

13. 6. Egyéb pénzügyi eszközök, időbeli elhatárolások (6.=6.1.+..+6.3.) 14. 6.1. Követelések áruszállításból, szolgáltatásból

15. 6.2. Aktív kamatelhatárolás

16. 6.3. Egyéb követelések és elhatárolások

17. 7. Nem pénzügyi eszközök (immateriális, tárgyi eszközök) 18. 8. Mérlegfőösszeg (8.=1.+..+7.=9.+..+13.)

19. 9. Saját tőke (9.=9.1.+..+9.3.) 20. 9.1. Jegyzett tőke

21. 9.2. Tartalékok (tőketartalék, eredménytartalék, egyéb tőkeelemek) 22. 9.3. Eredmény (évközi, illetve éves előzetes, osztalékkal együtt) 23. 10. Céltartalékok

24. 11. Hiteltartozások összesen (11.=11.1.+..+11.4.) 25. 11.1. Nem pénzügyi vállalatoktól felvett hitel 26. 11.2. Pénzügyi vállalatoktól felvett hitel 27. 11.3. Háztartásoktól felvett hitel 28. 11.4. Külföldről felvett hitel

29. 12. Kibocsátott nem részvény típusú értékpapírok

30. 13. Egyéb kötelezettségek, időbeli elhatárolások (13.=13.1.+..+13.4.) 31. 13.1. Kötelezettségek áruszállításból, szolgáltatásból

32. 13.2. Passzív kamatelhatárolás

33. 13.3. Tulajdonosokkal szembeni tartozás (osztalékból) 34. 13.4. Egyéb kötelezettségek és elhatárolások

35. Tájékoztató: Derivatívák pozitív értékelési különbözete 36. Tájékoztató: Derivatívák negatív értékelési különbözete 37. Tájékoztató: Kamatbevételek (éven belül halmozott) 38. Tájékoztató: Kamatkiadások (éven belül halmozott) 39. Adatszolgáltató-specifikus tájékoztató adat

Nem monetáris pénzügyi közvetítők statisztikai mérlege

MNB azonosító kód: F39

Kitöltési előírások

Nem monetáris pénzügyi közvetítők statisztikai mérlege

I. Általános előírások

1. A statisztikai mérleget az adatszolgáltató által alkalmazott számviteli szabályozás szerint vezetett nyilvántartások alapján kell összeállítani. A statisztikai mérlegben szerepeltetett adatok tartalmára, értékelésére vonatkozóan egyéb előírások hiányában az adatszolgáltató könyvvezetési és beszámolási kötelezettségeire vonatkozó jogszabályok az irányadóak.

2. A statisztikai mérleg az adatszolgáltató rezidens (belföldi) részére vonatkozik, a külföldi fióktelep (fióktelepek) eszközeit és forrásait ki kell hagyni. Az adatszolgáltató külföldi fióktelepe az annak átadott vagyonnal mint részesedéssel szerepeltetendő a mérleg eszköz oldalán.

3. A kockázati tőkealap-kezelőknek a kezelésükben lévő alapokról külön-külön kell jelenteniük.

II. A táblák kitöltésével kapcsolatos részletes előírások

A különféle eszközök, követelések összesen sorait értékvesztéssel csökkentett, értékelési különbözettel korrigált nettó értéken kell kitölteni.

A nyújtott hitelek és kölcsönök közé tartozik minden hitel vagy hitel jellegű követelés. Ide kell sorolni a halasztott fizetésből és a pénzügyi lízingből, illetve a faktoring ügyletből eredő követeléseket, továbbá valódi penziós ügyletből származó követeléseket is.

Az adatszolgáltatónak a saját munkavállalói részére nyújtott hitelek állományát is a megfelelő szektornál, a háztartásoknál kell szerepeltetni.

Az „Adatszolgáltató-specifikus tájékoztató adat” sort csak annak az adatszolgáltatónak kell kitöltenie, akit az MNB az adatszolgáltatás teljesítésére vonatkozó kijelölésben erre külön felhívott. A sor elvárt adattartalmát az MNB a kijelölésben határozza meg.

MNB azonosító kód: F57

Kitöltési előírások

A Magyar Államkincstár napi gyorsjelentése és részletező jelentése

Általános előírások

Az adatszolgáltatás a MÁK napi számlaszintű kimutatása aggregálásával készített táblákból áll. A táblákban a központi költségvetés, az elkülönített pénzügyi alapok és a társadalombiztosítási alapok bevételi és kiadási forgalmai, illetve az állami költségvetés finanszírozásához kapcsolódó pénzforgalmak szerepelnek a kincstári számlák alapján. Az adatszolgáltatás része a napi részletező, számlaszintű jelentés is, amelyet minden hónap utolsó munkanapjára vonatkozóan kell teljesíteni.

A táblák tartalmának, szerkezetének esetleges változásait év elején a MÁK köteles egyeztetni az MNB-vel. Az évközi változásokról az MNB-t (a 3. melléklet 6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben a jelen adatszolgáltatásra vonatkozóan megadott személyt) az adatküldést megelőzően tájékoztatni kell.

MNB azonosító kód: F58

Kitöltési előírások

A Magyar Államkincstár havi jelentése az állami költségvetés alrendszereinek adatairól

Általános előírások

Az adatszolgáltatás keretében az államháztartás és egyes alrendszerei (központi költségvetés, elkülönített alapok, TB alapok) pénzügyi helyzetét bemutató, táblákból és szöveges magyarázatokból álló jelentést kell megküldeni. Az adatszolgáltatásnak a következő tartalmú táblákat kell magába foglalnia:

A központi költségvetés előzetes mérlege

A központi költségvetés bevételeinek és kiadásainak részletezése Kimutatás az ÁFA befizetésekről

Kimutatás a családtámogatásokról Kimutatás a lakástámogatásokról

A TB alapok hitelállományának havi alakulása

A társadalombiztosítási költségvetés előzetes mérlege

A társadalombiztosítás bevételeinek és kiadásainak havi alakulása A nem TB alapot terhelő ellátások pénzforgalmának havi alakulása

Az elkülönített állami pénzalapok költségvetésének előzetes teljesítése (alaponként) Tájékoztató az adósságszolgálattal kapcsolatos bevételekről

Tájékoztató az adósságszolgálattal kapcsolatos kiadásokról Tájékoztató az adósságtörlesztésekről

MNB azonosító kód: F59

Kitöltési előírások

A Magyar Államkincstár negyedéves jelentése az értékpapírokhoz kapcsolódó pénzszámlák állományáról

Az adatszolgáltatás keretében a MÁK által vezetett értékpapír nyilvántartási-számlákon lévő pénzállományt kell jelenteni a tárgynegyedév utolsó napjára vonatkozóan, az e melléklet I. A.

4. pontjában foglalt szektor-meghatározási szabályoknak megfelelően, forint és euro bontásban. A devizaállományt ezer euróban, a forintállományt pedig ezer forintban kell feltüntetni.

MNB azonosító kód: F68

01. tábla: A központi költségvetési szervek, ezen belül az egészségügyi intézmények* tartozásállománya millió forint

Év Megnevezés Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December

központi költségvetési szervek összesen központi költségvetési szervek darabszáma ebből:

egészségügyi intézmények egészségügyi intézmények darabszáma

02. tábla: Az egészségügyi intézmények* tartozásállományának megoszlása millió forint

Állammal szemben

TB-vel szemben

Államháztartáson belülre

Államháztartáson

kívülre 30 nap alatti 30-60 nap

közötti 60 napon túl Átütemezett 1=2+3+4+5

1=6+7+8+9 január

február március április május június július augusztus szeptember október november december

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya

* az egészségügyi intézmények adata tartalmazza a járó- és fekvőbeteg ellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket 20..

20..

* az egészségügyi intézmények adata tartalmazza a járó- és fekvőbeteg ellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket Hónap

3 4 5 6 7 8 9

Év

Egészségügyi intézmények Összesen

Tartozásállomány típusa szerinti megoszlás Tartozásállomány jellege szerinti megoszlás

2

MNB azonosító kód: F69

01. tábla: Teljes ellátás szemléletű adatok

Belföldre és külföldre folyósított ellátások együtt Időszak: 20… . év … hónap Létszám 1.1. Korbetöltött öregségi nyugdíjak együtt

férfi ebből: Korbetöltött rokkantsági nyugdíjakból együtt átsorolt öregségi nyugdíjak férfi

1.2. Korhatár alatti öregségi nyugdíjak együtt (1955 előtt született fegyveresek) férfi 2.1. Korhatár előtti ellátások együtt

férfi

2.2. Szolgálati járandóság együtt

férfi 2.3. Átmeneti bányászjáradék együtt

férfi 2.4. Táncművészeti életjáradék együtt

férfi 3. Rokkantsági és rehabilitációs együtt

ellátások férfi

3.1. Korbetöltötté vált rokkantsági ellátások együtt

férfi 3.2. Korhatár alatti rokkantsági ellátások együtt

férfi 3.3. Rehabilitációs ellátások együtt

férfi 3.4. Bányászok egészségkárosodási együtt

járadéka férfi

4. Özvegyi és szülői nyugdíj együtt

férfi 4.1. Özvegyi és ideiglenes özvegyi nyugdíj együtt

férfi 4.1.1. Ideiglenes özvegyi nyugdíj együtt

férfi 4.1.2. Korbetöltött özvegyi nyugdíj együtt

férfi 4.1.3. Korhatár alatti özvegyi nyugdíj együtt

férfi Öregségi nyugdíjak és korhatár együtt alattiaknak járó ellátások együtt (1+2) férfi

Saját jogon járó nyugdíjak és ellátások együtt

(1+2+3) férfi

Hozzátartozói nyugellátások (4+5) együtt

férfi Saját jogon járó és hozzátartozói együtt nyugdíjak és ellátások (1+2+3+4+5) férfi

Járadékok, pótlékok, egyéb együtt

járandóságok (6+7+8+9+10) férfi

Ellátások mindösszesen együtt

(1+2+3+4+5+6+7+8+9+10) férfi

Nyugdíjban, ellátásban, járadékban, valamint egyéb járandóságban részesülők állománystatisztikai adatai

Főellátások megnevezése Nem

Teljes ellátás Főellátás Kiegészítő ellátás

MNB azonosító kód: F69

02. tábla: Főellátás és kiegészítő ellátás szemléletű adatok

Belföldre és külföldre folyósított ellátások együtt Időszak: 20… . év … hónap

darab Ft átlag

(Ft/db) darab Ft átlag

(Ft/db) darab Ft átlag

(Ft/db) 1. Öregségi nyugdíjak együtt

férfi 1.1. Korbetöltött öregségi nyugdíjak együtt

férfi ebből: Korbetöltött rokkantsági nyugdíjakbóegyütt átsorolt öregségi nyugdíjak férfi

1.2. Korhatár alatti öregségi nyugdíjak együtt (1955 előtt született fegyveresek) férfi

1.3. Nőknek 40 év jogosultsági idő együtt alapján járó nyugdíjak férfi

2. Korhatár alattiaknak járó ellátások együtt

férfi 2.1. Korhatár előtti ellátások együtt

férfi 2.2. Szolgálati járandóság együtt

férfi 2.3. Átmeneti bányászjáradék együtt

férfi 2.4. Táncművészeti életjáradék együtt

férfi 3. Rokkantsági és rehabilitációs együtt

ellátások férfi

3.1. Korbetöltötté vált rokkantsági ellátások együtt

férfi 3.2. Korhatár alatti rokkantsági ellátások együtt

férfi 3.3. Rehabilitációs ellátások együtt

férfi 3.4. Bányászok egészségkárosodási együtt

járadéka férfi

4. Özvegyi és szülői nyugdíj együtt

férfi 4.1. Özvegyi és ideiglenes özvegyi nyugdíj együtt

férfi 4.1.1. Ideiglenes özvegyi nyugdíj együtt

férfi 4.1.2. Korbetöltött özvegyi nyugdíj együtt

férfi 4.1.3. Korhatár alatti özvegyi nyugdíj együtt

férfi Öregségi nyugdíjak és korhatár együtt alattiaknak járó ellátások együtt (1+2) férfi

Saját jogon járó nyugdíjak és ellátások együtt

(1+2+3) férfi

Hozzátartozói nyugellátások (4+5) együtt

férfi Saját jogon járó és hozzátartozói együtt nyugdíjak és ellátások (1+2+3+4+5) férfi

Járadékok, pótlékok, egyéb együtt járandóságok (6+7+8+9+10) férfi

Ellátások mindösszesen együtt

(1+2+3+4+5+6+7+8+9+10) férfi

Nyugdíjban, ellátásban, járadékban, valamint egyéb járandóságban részesülők állománystatisztikai adatai

Főellátások megnevezése Nem

Az ellátásra vonatkozó összes Ebből főellátásként Kiegészítő ellátásként

MNB azonosító kód: F70

01. tábla: Egyéb pénzbeli ellátások adatai (táppénz)

egyéb táppénz gyermekápolási táppénz

baleseti táppénz

passzív táppénz

Január Február Március I. negyedév Április Május Június I. félév Július Augusztus Szeptember I-III. negyedév Október November December I-II. félév

egyéb táppénz gyermekápolási táppénz

baleseti táppénz

passzív táppénz

Január Február Március I. negyedév Április Május Június I. félév Július Augusztus Szeptember I-III. negyedév Október November December I-II. félév

Kifizetett összeg (millió Ft) Év

Egyéb pénzbeli ellátások adatai

Táppénz

ebből:

Napok száma (ezer)

Táppénz

ebből:

Év

MNB azonosító kód: F70