• Nem Talált Eredményt

táblázat: A döntéstámogató rendszerek fejlődése

Idő Rendszer Tipikus funkciók

1960 -

Tranzakció feldolgozó rendszer (TPS, Transaction Processing System)

Tranzakciók feldolgozása időszakosan, illetve folytonosan.

1970 -

VIR, Vezetői információrendszer (MIS, Management Information Systems)

Irodai rendszerek (OAS, Office Automatization Systems) Integrált (intelligens irodai rendszerek

Jelentésgenerálás: on-line ellenőrzés, valós idejű lekérdezések

Irodai tevékenységek teljes körű integrálása (berendezések, hálózatok, folyamatok stb.) 1980

-

DTR, Döntéstámogató rendszer (DSS, Decision Support System)

Csoportos döntéstámogató rendszer (GDSS, Group Decision Support System)

Ismeretalapú rendszer( KBS, Knowledge-Based System) SZR, Szakértő rendszer (ES: Expert System)

Neuronhálózatok (NN, Neural Networks)

Szimulációs modellezés: on-line valós idejű tervezés, strukturált döntéshozatal automatizálása Általában a csoportmunka támogatása

SZR: a szakma gyakorlatának explicit modellezése, komplex döntéseknél tanácsadás

információrendszer (EIS, Executive Information Systems)

OLAP, On-line elemző feldolgozás (OLAP, On-Line Analytical Proessing)

TMR, Tudásmenedzsment rendszer (KMS, Knowledge Management System)

Flexibilis funkciók, felhasználóbarát felület

Codd 12 szabálya

A szervezeti tudásvagyon mint tőke dokumentálása, szétosztása, kiaknázása

2000 -

Üzleti intelligencia (BI, Business Intelligence)

A szervezet minden tagjához, minden döntési helyzetben eljutatják a releváns adatokat, információt, szervezeti tudást

Forrás: SÁNTÁNÉ et.al., 2008.

Az elmúlt évtized során mind a döntéstámogatási eszközök, mind az informatikai környezet hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A PC-k

71 | O l d a l tekintetében elterjedtek az erősödő processzorok, a növekvő memória és az egyre nagyobb háttértárak A helyi hálózatok nemcsak a felső vezetők, hanem a középvezetők és több alsóbb szinteken dolgozó munkatársak számára is megfelelő erőforrásokat kínálnak.

A jelenleg használt szoftverek mindegyike besorolható az alábbi csoport valamelyikébe:

Tranzakciófeldolgozó rendszer (Transaction Processing System, TPS) egy adott szervezet rutinszerűen űzött, ismétlődő, alapvető tranzakcióit dolgozza fel. (Tranzakción olyan akciót értünk, amely bizonyos műveleteket hajt végre egy vagy több erőforráson – ilyen műveletek például olvasás, írás, törlés, módosítás egy adatbázisban.)

Vezetői információs rendszer, VIR (Management Information System, MIS). Ezek olyan üzleti információrendszerek, amelyek egy szervezet számára információt képesek nyújtani annak tervező-, szervező- és kontrolling tevékenységeinek múltbeli, jelenlegi és jövőbeli helyzetéről. Egy VIR az adott szervezet egyes funkcionális területeinek (például gyártás, könyvelés, pénzügy) megfelelő alrendszerekből áll, amely alrendszerek tranzakciófeldolgozó, működésellenőrző, menedzsmentellenőrző és stratégiai tervező részekből tevődik össze.

Irodai rendszer (Office Automatization Systems, OAS). Ezek az irodai tevékenységek teljes körű ellátását nyújtó, a dokumentum feldolgozást és archiválást, a munkafolyamat-szabályozást, a csoportmunka és a kommunikáció támogatását biztosító, integrált rendszerek. A későbbiekben ezeket felváltották az ún. integrált irodai rendszerek.

Az 1980-as évekre tehető a „valódi” döntéstámogató rendszerek, DTR-ek (Decision Support Systems, DSS) megjelenése. Csak támogatják, de nem helyettesítik a vezetőket a döntéshozatal során. Általában

72 | O l d a l

féligstruktúrált problémák megoldásában segítenek, ahol emberi megfontolásra, megítélésre is szükség van.

Csoportos döntéstámogató rendszer, (Group Decision Support systems, GDSS). Ezek a döntéshozók együtt dolgozó csoportjának támogatása céljából olyan specifikus igényeket is ki tudnak elégíteni, mint az adatok és az információk szétküldése a csoporttagoknak, szavazások lebonyolítása, grafikus összegzése, ötletek gyűjtése.

Az ismeretalapú rendszerek (Knowledge-Based System, KBS) a tárgyterületi szakértő heurisztikus ismereteinek felhasználásával következtetéseket tudnak levonni, sőt következtetéseikhez magyarázatot is képesek fűzni. A program egyéb komponenseitől elkülönített ismeretbázisban elhelyezett szakterületi ismeretek feladatmegoldásra történő aktivizálását e rendszerekben egy ún.

következtető gép irányítja.

Szakértői rendszerek SZR-ek (Expert Systems, ES) a tárgyköri szakértő ismereteinek felhasználásával magas szintű teljesítményt nyújtanak egy szűk problémakör kezelésében. Olyan tudásintenzív problémák esetében lehet szakértő rendszereket kidolgozni, amelyekhez nem lehet normatív modellt adni, és amelyeknél a szakismereteket egy ember több éves tanulással és gyakorlással tudja csak elsajátítani. A szakértői rendszerekkel megoldható problémák tehát olyanok, hogy valaki, pontosabban a szakértő tudja, hogyan lehetne azokat megoldani, és a szakértő ismereteit tartalmazó rendszer által kidolgozott megoldást a döntéshozó konzultációs segítségként veheti igénybe.

73 | O l d a l Neuronházozatok (Neuron Networks, NN) az emberi agy működését modellező, egyszerű processzorokból (mint mesterséges neuronokból) felépülő, párhuzamos működésű architektúrák. Egyszerű átmeneti függvényt megvalósító processzoraik változtatható súlytényezőkkel ellátott összeköttetések hálózatán keresztül kommunikálnak.

Felsővezetői információrendszereket FVIR-eket (Executive Information System, EIS). Ezek a felsőszintű és további vezetők számára felhaszálóbarát módon segítik a szervezet működésének áttekintését – akár alkalmi igények kielégítését is biztosítva. Egy új adattárolási és kezelési megoldást nyújtó adattárház biztosítja a lekérdezések rugalmas kielégítését, a több szempontú elemzést.

A rendszer nagyon könnyen kezelhető, betanulást gyakorlatilag nem igényel, szemléletesen mutatja be a kritikus tényezőket, a várható tendenciákat. Az EIS adatigényét a TPS rendszerek szolgáltatják, folyamatosan figyeli és kiszűri a szervezeti működés szempontjából kritikus információkat.

Gyorsan áttekinthető, egyszerűen kezelhető és segíti a vezetőket a számukra lényeges kérdések megválaszolásában. Első lépésként ezeket a rendszereket érdemes használni olyan helyeken, ahol még az informatika használata elsősorban a tranzakció feldolgozásban merül ki és ezt szeretnék fejleszteni.

Nagy előrelépést jelentene, ha a vezetői döntéshozatal segítésére a tervadatok különböző változatai megadása után olyan terv-tény elemzést lehetne végezni, ami a változó körülményekhez való alkalmazkodását segíti a vállalatnak. Kutatásaim ered

74 | O l d a l

On-line elemző feldolgozó rendszerei (On-Line Analytical Processing, OLAP) olyan felsővezetői információrendszerek, amelyek számos új szolgáltatással bővültek, és az adattárházak által nyújtott lehetőségek teljes kiaknázását biztosítják.

Üzleti intelligencia rendszerek (Business Intelligence Systems, BI Systems). Az üzleti intelligencia összefoglalja mindazon fogalmakat és módszereket, amelyek célja, hogy feljavítsák a tényalapú rendszerek fölött működő üzleti döntéshozatalt – vagyis hogy az üzleti kérdésekre minden rendelkezésre álló adat, információ felhasználásával, minél értelmesebb válaszokat lehessen adni (RADFORD, 1978; FRADA, 2008; ÖZGÜR, 1998; DAVID, 2009; KERR, 1999; RAFFAI, 2006;

JANAKIRAMAN, 2006; SZŰCS, 2002; JUHÁSZ; 2011 RAFFAI, 2006).

75 | O l d a l