• Nem Talált Eredményt

Control Isuprel HCl

Telepíthető 3-as szintű laboratórium fejlesztése

A kórokozókat veszélyességi szempontból négy csoportba soroljuk. Az első kockázati csoportba azok a kórokozók kerülnek, amelyek egészséges személyben és/vagy állatban nem okoznak betegséget. A második kockázati csoportba humán/vagy állati megbetegedést okozni képes olyan kórokozók tartoznak, melyek normális körülmények között nem jelentenek magas kockázatot a laboratóriumi dolgozók vagy a közösség számára. Az expozíció ritkán vezet súlyos fertőzéshez, létezik hatékony terápia, megelőző immunizálás a fertőzés kezelésére, illetve megelőzésére, a fertőzés terjedésének kockázata korlátozott. A harmadik kockázati csoportba a súlyos, vagy nagy gazdasági következményekkel járó, humán/ vagy állati fertőzést okozó ágensek tartoznak. Ezek az ágensek azonban általában nem terjednek levegőn keresztül emberről emberre, illetve a betegség a megfelelő gyógyszerek birtokában kezelhető. Ha elő is fordulhat halálos fertőzés, nem túl nagy a gyakorisága. A negyedik kockázati csoportba az igen súlyos, gyakran nem gyógyítható humán vagy állati fertőzést okozó ágensek tartoznak. A fertőzés egyedről egyedre a legfenyegetőbb terjedési módon, a levegőn keresztül terjed.

A különböző veszélyességi fokozatba tartozó ágensekkel való tevékenység csak megfelelő biztonsági fokozatú laboratóriumban hajtható végre. A szükséges biztonsági

98

fokozat megállapításánál több szempontot kell figyelembe venni. Ezek közül a kórokozó veszélyességi fokozata kiemelkedően fontos, de önmagában nem elégséges faktor.

Ugyanazon ágens a körülményektől függően igényelhet 2-es vagy 3-as szintű laboratóriumot (8. táblázat).

8. táblázat Példák a laboratóriumi biztonsági szintet meghatározó kockázatelemzés eredményére(BSL: Bio-safety level, biológiai biztonsági szint)

Javasolt laboratóriumi biztonsági szint Ágens Expozíció

kockázat

BSL2: BSL3:

Bacillus

anthracis bőrsérülés, testfolyadék, testváladék, széklet, vizelet

ƒ klinikai minta gyűjtése,

tularensis bőrsérülés, testfolyadék,

ƒ diagnosztikai mennyiségű

A megfelelő biztonsági fokozat megállapításához szükséges részletes kockázatelemzés során vizsgálni kell a potenciális aerosol képződést, a mennyiségi viszonyokat, a koncentrációkat, az adott ágens környezeti stabilitását, a munka típusát, DNS alapú munkánál a vizsgált gének típusát, stb.

Mivel a telepíthető megerősített molekuláris biológiai laboratórium fő feladata a biológiai terrorizmus céljaira alkalmazható ágensek direkt kimutatása, esetenként igen nagy mennyiségű, igen nagy koncentrációt tartalmazó mintából, ahol a minta előkészítése során az aerosol képződés nem zárható ki teljesen, kiemelkedő jelentőséggel bír a magas szintű biztonsági fokozat elvárásainak megfelelően kiépített laboratórium.

A laboratórium fejlesztési tervének elkészítésekor három fázist különítettünk el: az első fázisban egy működőképes koncepció modell kialakítása, melyet a kísérleti és végül a rendszeresített eszköz kialakítása követ. További elvárásként fogalmaztuk meg, hogy az egyes fejlesztési fázisok gyakorlati szinten is legyenek alkalmazhatóak.

A laboratóriumi belső munkájának tervezésekor biztonsági okokból és az igen rövid idejű eredményszolgáltatási kötelezettség miatt a technológiát úgy alakítottuk, hogy a papíralapú munkát gyakorlatilag teljesen elektronizáltuk. A mintavételtől, a mintafogadáson és a mintafeldolgozáson át, a mérés végrehajtásáig egy egységes mintalogisztikai és méréstámogató szoftvert alkalmaztunk, melyet a laboratórium céljaira fejlesztettünk ki. A minták feldolgozásához szükséges protokollok elkészítését és a mérés kiértékelését támogató valamint a jelentést generáló szoftver is a gyors és biztonságos munkavégzés érdekében lett kialakítva (45. ábra).

A biztonságot a mechanikai védelem, a vezetés-irányítási illetve az állandó ügyeleti szolgálat, továbbá a külső és belső térfigyelő, és a külső és belső beléptető rendszerek képezték. Ezen elektronikai, informatikai elemek egységes rendszert képeztek, melyet a külső és a belső vezetésirányítási pontok fogtak össze (3. sz. kép).

Az eszközök és a technológia természetesen a biztonsági követelményeknek megfelelően kerültek megfogalmazásra. A 2-es vagy 3-as szintű, potenciálisan 4-es szintű kórokozók mintavételezése (az esetleges ismeretlen minta esetén) arra késztetett bennünket, hogy a légzésvédő eszközök és a bio-biztonságot szolgáló eszközök területén a legnagyobb, még kezelhető kockázatra méretezzünk. A 4. számú kép az eszközök egy részét mutatja be alkalmazás közben.

45. ábra. Mintalogisztikai, mérést és kiértékelést támogató szoftver szerkezete

Szakértõi interfész

Helyszíni vizsgálat (eredményei) Mérés elotti minta-elokészítés

Minta-elõkészítési és mérési protokoll

készítése MINTALOG ISZTIKA I MINTALOG ISZTIKA IBLOkKBLOkK

SZAK

A gyors telepíthetőséget részben a multiliftes hordozó keret, részben a lenyitható konténer kialakítás teszi lehetővé. A lehelyezés és a munkatér kinyitása jó időjárási körülmények esetén kb. 20 percet vesz igénybe. A működéshez szükséges gépészet elindítása további 60–100 percet igényel, ami után már szükség esetén az alaptevékenység megkezdhető. A negyedik fázis kiépítése további 2–3 óra alatt lehetséges. Az összes biztonsági berendezés teljes beüzemeléséig, beleértve az elektronikus külső biztonsági rendszereket is, tehát a település kezdetétől számított 2+6 órán belül lehetséges.

A T(M)MBL működő koncepció modellként történő megépítése sikeres döntésnek tekinthető. A laboratórium részvétele az NRF3-ban (NATO 3. számú gyorsreagálású erő) és a 2004. évi olimpiai játékok biztosításában, jelentős teljesítménynek tekinthető, melyek kapcsán a Magyar Köztársaság számos nemzetközi szintű elismerést - köztük talán a legfontosabb a SECEUR parancsnokának írásbeli elismerése- kapott.

A végrehajtott feladatok melléktermékeként, de koránt sem mellékes eredményeként tekinthető az, hogy a végrehajtási szinteken alkalmazásra kerültek a legkorszerűbb projektmenedzselési elvek és a szervezeti kultúra részévé vált a K+F innovációs gondolkodás.

Összefoglalás

A képesség kialakításának korai fázisában a technológia vázát jelentő eszközök és gépek kerültek kiválasztásra. Ezeket egy könnyen szállítható formába csomagoltuk, a munka legfontosabb feltételeit jelentő berendezésekkel és bútorzattal együtt (2. sz. kép).

Ezzel a felszereléssel számos szimulációs gyakorlaton vettünk részt a képességet alkalmazó kutatókból álló személyi állománnyal.

A megszerzett tapasztalatok összegyűjtése és kiértékelése után kezdődött meg a nagy önállósággal működtethető 3-as szintű laboratórium tervezése és kivitelezése.

A komplex feladatot a tervezéstől, a kivitelezésen és alkalmazáson át alrendszerekre bontva, párhuzamosan különböző munkacsoportokban hajtottuk végre. Az egyes részfeladatok végrehajtásának egymással való koordinálása és az egész tervhez viszonyított harmonizálása az integrált projekt teamek feladata volt. Jelentős gondot okoztak a folyamatos időszorítás és a magyarországi fejlesztő-gyártó kapacitás problémái.

A technológia és a reagensek fejlesztése gyakran párhuzamosan haladt a technikai fejlesztésekkel. A kivitelezők rugalmasságára jellemző, hogy a végső technikai kialakításokba szinte kivétel nélkül képesek voltak beépíteni a legfontosabb változtatásokat. Ennek köszönhetően mind a korai koncepció modell (6-7. kép), mind az azt követő javított változat sikeresen hajtott végre NATO szintű gyakorlatokat, nemzetközi körkontroll vizsgálatokat és végső soron olyan nagy jelentőségű feladatot, mint az athéni olimpia bio-védelmének biztosítása (46. ábra).

102

5. sz. kép. A T(M)MBL telepítésének fő fázisai. A: A konténer lehelyezése sík terepre. B: A belső munkaterek lenyitása, C: A kiegészítő terek telepítése, D: Teljes kiépítettség a mechanikai védelem elemei nélkül

46. ábra. A többnemzetiségű ABV zászlóalj szervezeti felépítése, benne a magyar "biolab"

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK