• Nem Talált Eredményt

alulírottak kérjük és óhajtjuk, hogy dr. szilágyi lászló belügyminisztériumi minisz-teri tanácsos a tisztviselőknek folyamatban lévő B-listázása során belügyminisztéri-umi állásában megtartassék, illetőleg abba ténylegesen visszahelyeztessék.

Dr. szilágyi lászló az első világháború folyamán olasz hadifogságba került, ahon-nan 1919. október havában jött haza. már a népköztársaság és a tanácsköztársaság idejére eső hadifogsága alatt is demokratikus és liberális felfogásának megfelelően a hadifogolytáborban ismételten erélyesen szembeszállt a reakciós tisztek által fel-idézett antiszemita megnyilatkozásokkal. Pest vármegyénél hat és fél éven keresztül betöltött főispáni titkári szolgálata, majd 1930-tól kezdődő belügyminisztériumi szolgálata alatt mindig demokratikus és szociális, a zsidó egyéneket támogató érzel-meit igazolta, akiknek főként állampolgársági és névváltoztatási ügyeikben volt segítségükre. különösen kifejezésre juttatta e nézeteit 1938 óta. Jelentékeny kezde-ményező része volt a szombatos származás igazolását megengedő rendeletek kibo-csátásában, amely alapon megszerzett igazolással az üldözések idején számos zsidó születésű egyén menekült meg. Az 1944. évben a belügyminiszteri mentesítésekre vonatkozó rendeletek végrehajtása során endre és Jaross szándékainak, majd főként októberben egy szálasi által tartott értekezleten, ez utóbbi intencióinak személyesen a leghatározottabban ellenállva, 580 zsidó családnak – mintegy 2300 személynek – a további mentesítését a legellenségesebb légkörben teljes egészükben megvédte.

a kormányzó által mentesített zsidó egyének felülvizsgálata során vajna szándéká-nak határozottan ellenállva külön 501 személy további mentesítését biztosította. az 1944. évi október 15-e után kovarcz intencióival szemben a székesfővárosnál siker-rel keresztülvitte az összes mentesítések érvényben tartását. az 1944. év folyamán az összes zsidóellenes rendelkezésekről és megmozdulásokról Danielsson budapesti svéd követ és Wallenberg svéd követségi titkár ő tőle szerzett előzetesen értesülést, s így állott módjában a követségnek a 8000 út- és menlevél kiadására vezető és egyéb szükséges mentő intézkedéseket kellő időben foganatosítani. A pápai nunciatúra akcióját a legmelegebben támogatta, és ennek keretén belül mintegy 80 zsidó család-nak eszközölte ki a belügyminiszteri vagy kormányzói mentesítést.

az 1944. év októberében dr. szilágyi lászlóval bodonyi belügyminisztériumi nyilas pártmegbízott közölte, hogy tüzetesen megvizsgáltatja a zsidók mentesítési ügyeiben való szerepét, a mentesítési irodából kitiltotta és azt hivatalosan lepecsétel-tette. ez a vizsgálat reánk mentesítettekre és szilágyi lászlóra a legnagyobb veszélyt jelentette, mert mindannyiunk életét és biztonságát veszélyeztette. Ezért az üldözéstől

és deportálástól szilágyi által megmentettek tanácsára és a nyilasok kényszere foly-tán vállalta ő a nyugat felé menetelt. Így akart – a nyilasok és a Gestapo gyanúját eloszlatva – a svéd kormánynak titokban az ő és családja részére adott útlevelei fel-használásával semleges területre kerülni. nyugat-magyarországi, sárvári tartózko-dása alatt a számonkérő csendőrség s ezek detektívjei és besúgói jelenlétének elle-nére is folytatta az üldözött zsidók megsegítését. ausztriába 1945. március utolján a személyére közvetlen egyénileg ható fegyveres kényszerrel hurcolták ki, amikor semleges területre akart eljutni, de erre a közben bekövetkezett fegyverszünet miatt nem került sor.

Dr. szilágyi lászló vezetőállásban kifejtett hivatali működésével az ország demokratikus újjáalakítását tevőlegesen, jelentős eredménnyel, nagy szorgalommal és rá -termettséggel szolgálta. számtalan mentesítést személyesen soron kívül kieszközölt, a mentesítetteknek a gettóból és a deportáló vonatokról való kiengedése érdekében mindig nyomban intézkedett, szálasi előtt a belügyminisztériumi mentesítetteknek érdekében a leghatározottabban síkraszállt és őket mind megvédte.

Mindezeket azért állott módjában megtenni, mert osztályvezető volt, s e minő-ségében szembefordulva a kormányrendeletek és hivatalfőnökei intencióival, már akkor demokratikus és szociális felfogásáról tett tanúságot, amikor ez súlyos koc -kázattal járt.

Ha endre, Jaross, vajna és szálasi sejtették volna dr. szilágyi lászlónak a zsidó-mentesítési ügyekben vállalt szerepét, őt a legsúlyosabban elítélték és halálra üldöz-ték volna. ebben az esetben azonban az általa megmentett több ezer ember men-tesítését ismét megszűntették és ezeket deportálták volna. Dr. Szilágyi Lászlónak antifasiszta, német- és nyilasellenes magatartása közismert volt, a legnehezebb idők-ben is ember volt a szó legnemesebb értelméidők-ben, emberi kötelességét velünk és több ezer sorstársunkkal szemben a legvégső határig teljesítette, ezért érezzük, hogy a demokratikus magyarországnak szüksége van reá és tartozása van vele szemben.

minden tekintetben tökéletesen egyetértünk dr. vásárhelyi ferencnek, a képes Figyelő főszerkesztőjének191 azzal a megállapításával, „hogy szilágyi lászló egész

191 vásárhelyi ferenc dr. (szigetvár, 1899. január 21. – ?) ügyvéd, hírlapíró. 1921-ben a Pázmány Péter tudományegyetemen szerzett jogtudományi oklevelet, majd 1929-ben ügyvédi és bírói vizsgát tett.

Hírlapírásba a kommün bukása után, 1919-ben kezdett. a budapesti Hírlap munkatársa volt rákosi Jenő oldalán, 21 éves korában készítette első interjúját. 1922-ben Lázár Miklóssal együtt részt vett a „reggel” alapításában, két évig e lap politikai rovatát vezette, majd 1924-ben az est kötelékébe lépett. 1925 óta az est parlamenti tudósítója, bethlen istván rajta keresztül nyilatkozott a magyar sajtónak, elkísérte Bethlent és később Gömbös Gyula miniszterelnököt is külföldi útjaira. 1934-ben beszélgetett mussolinivel is, illetve nyilatkozott neki Horthy miklós is.

működésével az üldözöttek múlhatatlan háláját érdemelte ki, és a magyar demokrá-cia érdemes és igazlelkű harcosát tiszteli benne.”

mindezekért tisztelettel kérjük és óhajtjuk dr. szilágyi lászló miniszteri tanácsos sürgős szolgálatba állítását.

Harsány istvánné s.k.

viii. József körút 67. iii. 2.

bíró György s.k.

budapest, v. arany János u. 24.

Hecht imre s.k.

Jakab mária és 11 tagú családja s.k.

Xiv. amerikai u. 5.

Dr. reisz árpád s.k.

ügyvéd

Damjanich u. 49.