• Nem Talált Eredményt

ku l turá l is e lőzménye i

1

Daniel R. Headrick a Roosevelt Egyetem professor emeritusa, számostechnológia- ésinfor -mációtörténeti mű szerzője. Könyvei általában nagyobb korszakokat fognak át, például a gyarmatosításidőszakát,2 de kisebbtanulmányaiban specifi kustémákkalisfoglalkozik (mint például atenger alattitávíróvonalak, kábelek üzleti, politikai és katonaijelentőségével). Az ezredforduló évében kiadott könyve, azinformációs rendszerek „felnőtté válásának” króni -kája mára azinformációtörténetiirodalom egyik megtermékenyítő, sokat hivatkozott klasz -szikusalett.

A kötet a felvilágosodás és a forradalmak időszakának (1700–1850) információs rendszereit járja körül. Annak megfelelően oszlik öt fejezetre, hogy az adott rendszerek azinformáció átalakítására, megjelenítésére,tárolására vagy közlésére voltak-e alkalmasak. Headrick nemtörekedettteljességre: az amúgy különösenizgalmas zenei és matematikai jelölésrendszereket, notációkat példáultudatosan kizárta a vizsgálódásból. „Célom nem egy enciklopédiaírása volt afelvilágosodás és afranciaforradalom korabeliinformációsrendsze -rekről, hanem bevezetni azinformációsrendszerek koncepcióját atörténelmi elemzésekbe, és néhány példán keresztül bemutatni, hogy azinformációsrendszerek kultúrája – ami atudás hatékony megjelenítésétjelenti – márjóval a számítógép, vagy akár az elektromostávíró előtt islétezett.”

A szerző kiindulófeltevése az, hogy nem beszélhetünk atörténelemben különin -formációs korszakról vagy egy mindent eldöntőinformációsforradalomról. Azinformációs rendszerek használata egyidős az emberiséggel, kezdetét nemlehet egy évszámhoz vagy egy találmányhoz (vasút, tranzisztor, elektromos távíró) kötni. A nyomtatás forradalma és a gépesítés 19. századi forradalma között van egy olyan periódus, amelyben ugyan nem születettrengeteg masina, mégis számos újinformációsrendszer keletkezett. Headrick erre a pe riódusra koncentrál, azaz az információs rendszerek kulturális forradalmát igyekszik bemutatni, amely szerinte megelőzte azipariforradalmat. Atárgyalt korszakban nemcsak az ismert és jelentősnek tartott személyiségekről (Thomas Malthus, Samuel Morse, Denis Diderot), hanem a kevésbéismert, ám nem kevésbéjelentőstudósokról ésfeltalálókrólis szót ejt, hiszen például Claude Chappe már 50 évvel Morse előttfeltalálta atávírót.

Az információ megszervezésében Headrick szerint úttörő szerepet játszottak azok, akik az osztályozás és a kategorizálás módszerét atudományokban bevezették: akülönböző

1 Headrick, Daniel R.: WhenInformation Came of Age. Technologies of Knowledgeinthe Age of Reason and Revolution, 1700–1850. New York, Oxford University Press, 2000. 246 p.

2 Headrick, Daniel R.: Technology: A World History. New York, 2009; Headrick, Daniel R.: Power over Peoples: Technology, Environments, and WesternImperialism, 1400tothe Present. Princeton, 2010.

fajokat mesterséges (Carl Linné) éstermészetes elvek (Bernard de Jussieu) szerint rendsze -rezőtudósok. A kémiában az alkimisták által használt zavaros,titokzatos, narratív nevezék -tantfelváltotta az egyszerűsített, praktikus szimbólumrendszer és a vegyületek összetevőire koncentráló, görög éslatin eredetű elnevezés gyakorlata. A metrikus rendszerfeltalálása és bevezetése hosszasfolyamat volt, hiszen rengetegtényező hátráltatta: afrancia matematiku -sok közültöbben (így Nicolas de  Condorcet, Pierre-Simon de  Laplace) életüket vesztették aforradalom alatt, és sokáig maguk afranciákis ajakobinus uralomhoz kapcsolták afárad -ságos munkával kidolgozott mértékrendszert, a külföld számára pedigidegen eredete miatt volt kevésbé vonzó. Megbízhatósága és egyetemessége viszont végeredményben győze -lemre segítette afejezetbentárgyalt összes újítást: azinformációiránti keresletfolyamatosan nőtt a korszakban,így minden esetben atudás praktikus átadása vált döntővé, s ezeket a rendszerezési elveket hamarosan mástudományterületekis átvették.

Azinformáció átalakítását a statisztika életre kelése segítette. A 17. század végén megszülető, születési és halálozási arányokat vizsgáló politikai aritmetika művelői (William Petty) szerint a számok általjelképezett adatokjóval kifejezőbbek, mint a szavak. A szárnyait bontogató statisztika mintinformációs rendszer gyorsan politikai-ideológiai csatatérré vált: Johann Peter SüssmilchIstenlétét próbálta bebizonyítani a demográfi ával, a fi ziokraták de -populációstéziseivel egyre pontosabban mért népességszámok alapján vitatkoztak, de sta -tisztikai adatokkal érveltek a himlő elleni oltás bevezetése mellettis Angliában. A göttingeni iskola által folyamatosan fejlesztett statisztikának különösen nagy haszna volt a népesség -számlálásoknál, melyeket először szintén a 18. században kezdtek el készíteni. Bár nem -zetenként eltérő célokra alkalmazták a statisztikai vizsgálatokat, Headrick szerint minden esetben közös volt a szavakkal nem kifejezhetőigazságok megtalálásának vágya.

Azinformáció megjelenítését atérképek és a grafi konokfejlődésetettelehetővé. A térképek elődeikhez képest ebben a korszakban váltak precízebbekké (például a háromszö -gelés módszerének elterjedésével), párhuzamosan a világról való információ bővülésével. A növekvő létszámú hadseregek egyre pontosabb térképeket igényeltek, és bár költséges volta miatt a királyok gyakranleállították atérképkészítést, magántársaságokon keresztül a franciák, a britek és a Habsburgok precíztérképekettudtak készíteni a 18. század végére. Szintén ebben a korszakbanfejlődött atengerekfeltérképezése (például Luigi F. Marsiglite -vékenységével), ami különösen azért voltlényeges az ezttámogató államok számára, mert a hajózásban a szélességi és a hosszúságifokok alapján navigáltak, ezért atérképeknekis szögtartóknak kellettlenniük. A grafi konok megjelenéseteljesen újjelenség volt: gazdasági, népesedési viszonyokat ábrázoltak ily módon a különböző atlaszok szerzői. A fejezetben leírtakat –többek között atérképekfokozatosfejlődését – Headrick korabelitérképekkel és grafi konokkalteszi különösen szemléletessé és érthetővé.

Az egyre sokasodóinformáció tárolására az ókori és középkori gyökerekkelrendel -kező enciklopédiák és a szótárak váltak alkalmassá. A 18. században a szótárak és az enciklo -pédiák egymással párhuzamosan komolyfejlődésen mentek keresztül: egyretöbb kifejezést tartalmaztak, egyrejobb szerkesztési móddal készültek(a névmutató és a kereszthivatkozás bevezetésével), és a betűrend szerinti elrendezés koncepciójának atematikus elrendezés gya -korlatafelett aratott győzelme után a bennüklévőinformációtis gyorsabban és hatékonyab -ban ellehetett érni. Headrick szerint ennek alátványostechnikaifejlődésnek volt az eredmé -nye, hogy a Diderot és d’Alembert által szerkesztett Enciklopédia korának bestsellerévé vált, és a különböző kalózpéldányokon keresztül gyakorlatilagfél Európa olvashatta. A szerző szerint napjainkban azinternet alegnagyobb valaha készített enciklopédia, amely semmilyenrende -zőelvet nem követ, és mindenki a maga enciklopédistájává válhat általa.

Afelgyülemlettinformációt el kellettjuttatni atömegekhez, gyakran nagytávolsá -gokleküzdésével. Headrick az utolsófejezetben azinformáció kommunikálásának módjai közül a posta és atávírófejlődésévelfoglalkozik. A posta a 18. század végéig elsősorban hi -vatalos üzenetektovábbítására szolgált, és egyfajta rejtett adóforrásként vették az uralkodók számba. Afrancia és az amerikaiforradalom után azonban előtérbe került a posta újságki -hordó – és ezáltalinformációközvetítő –funkciója, amit elősegített az utak és a közbizton -ságfokozatosjavulása, a posta olcsóbbá válása. Atávolsági kommunikációforradalmát so -kan az elektromostávírófeltalálásához kötik, ám Headrick hosszasan és meggyőzően érvel amellett, hogy Claude Chappe optikaitávírójaforradalmasította először a politikai célzattól sem mentes távolsági kommunikációt (Chappe nemzetegységesítő szerepet tulajdonított találmányának). Headrick a hajók egymás közötti kommunikációjának tárgyalásával zárja az áttekintést.

A könyv másfél évszázad tudásformáit ismerteti néhány jellegzetes információs rendszer (ki)alakulásán keresztül. A szerző nemhiába hivatkozik Thomas Kuhn paradigma -elméletére, ugyanis azinformációs rendszerek 18. és 19. századifejlődésénekjelentőségét joggallehet akár egytudományosforradalomhozis hasonlítani. Headrick sikerrel valósította meg célkitűzését, hogy mai világunk megértését segítse elő a moderninformációsforradal -mak kulturális előzményeinekismertetésével.

Törő László Dávid

SZ E ML E

„A közlekedés a gazdasági élet egyiklegnagyobb éslegérzékenyebbrésze. Az egész embe -riség és az egész földgömb egy gazdasági egésszé foglaltatik össze, és egy szoros kölcsön -hatásban álló szervezetfejlődik ki ott, ahol azelőtt egymástólfüggetlen, egymásra nem ható sejtekléteztek.”2 Azidézetlényegét Seija-Riitta Laakso közgazdász-publicista azÓceánokon át: azinterkontinentális üzletiinformációközvetítésfejlődése 1815–1875 című, doktori érte -kezéséből kinőtt kötete teljes mértékben magában hordozza.

Laakso nem kisebbfeladatra vállalkozott, mint hogyfeltérképezze egy sajátos üzleti ágazat belső világát, az óceáni és a hozzá kapcsolódó szárazföldi postaszolgálat kialakulását ésfejlődését. Az eredmény minőségiinformációtörténet, amelyben azonban az olvasó első pillantásra „csupán”levelek és csomagokingázását vélhetifelfedezni. A szállítmányok azon -ban messzetúlmutatnak fi zikai mivoltukon, a világ gazdaságitestének vérkeringéseiben nem egyebek ők, mint az oxigént szállító vörösvérsejtek. Jelenünkinformációra éhező emberének nincs szüksége bővebb magyarázatra, hogy milyenjelentőséggel bírnak ezek a küldemények. Naponta megszámlálhatatlan mennyiségű üzenet cikázik a világhálón vagy atelefontársasá -gokrendszerein keresztül, melyek közül csupán egyetlen késés vagy sikertelen kézbesítésigen komoly gondot okozhat a hétköznapjainkban, annak ellenére, hogy a 19. század emberével ellentétben nekünk nem kell heteket várni a következő kommunikációslehetőségre.

Közismert, hogy a 18. század másodikfelétől bizonyos szemszögből a világfoko -zatosan „összement”. A fi zikai távolságok a korszakban összeszűkültek. Azok a korlátok, melyek korábban megnehezítették bizonyosterületek kapcsolatát, már nemjelentettek aka -dályt az érintkezésben, ezzelfelgyorsultak a gazdasági,társadalmi és kulturálisinterakciók. A cambridge-itörténetiföldrajziiskola egyikjelentős képviselője, Derek Gregory egytanul -mányában sávrendszer segítségével mutatja be a Nagy-Britannián belülitávolságok változá -sát. Eszerint 1811–1836 között átlagosan 25–30%-kal csökkent az utazásiidő.3

Laakso ebben, az elsősorban a nyugati civilizációhoz kapcsolható 19. századi je -lenséghalmazbantalálja meg kutatásánaktárgyát. Fő kérdése ajelenséglefolyásánaktermé -szetére irányul: a század interkontinentális információközvetítésének világában forradalmi transzformáció ment-e végbe? S ha igen, mikor és milyen módon zajlott le e folyamat? A munka elrendezésében nem kronológiai, hanemföldrajzi érvek döntöttek, ami azok számára

1 Laakso, Seija-Riitta: Across the Oceans: Development of Overseas Business Information Transmission, 1815–1875. Helsinki, Helsinki University Printing House, 2006. 361 p.

2ldesla:rsadalmi gazdaságtan alkalmazott és gyakorlatitanai. II.t. Bp., 1899. 343.

3 Gregory, Derek: Aziparosodás és atérgazdaságintegrácja.In: A brit gazdaság ésrsadalom a XVIII–XIX. században.logatás a britrténetildrajziiskolaírásaiból. Szerk.: Tímár Lajos. Debrecen, 1999. 85.

kedvező, akik az egyesföldrészek közötti kapcsolatoktörténeteiránt érdeklődnek. A munka nagymértékben statisztikai módszerek alkalmazásáratámaszkodik, hiszen aforrásoktöbbsége kvantitatívjellegű. Ez azonban nem nehezíti meg az olvasást, hiszen az egyenletek kimaradtak, s csupán a megértést nagyban elősegítő grafi konok éstáblázatok kaptak helyet az oldalakon.

Az első rövidebb fejezetek kutatástörténeti bevezetők, míg a munka magját az ötödik fejezet adja. Laakso bemutatja a kommunikációs csatornák átalakulását az Atlanti- óceánon, az új területek bekapcsolódását a kommunikációba, valamint ezek hatását. Nagy-Britannia kormánya például a 17. században Falmouth városátjelölte ki mint elsődle -ges kikötőt. A döntésnekfőleg katonai okai voltak, mivel atelepülés megfelelőtávolságban helyezkedett el afrancia kalózoktól,jól védhető öböllel rendelkezett, s alkalmas menedéket nyújtott. A 19. század elejére a hajózás katonai súlya csökkent a kereskedelemhez és az információközvetítéshez viszonyítva, aminek köszönhetően a központijelentőségű kikötők kijelölésétis az új szempontok határozták meg. Azipar érdekei alapján választották az ame -rikai szállítmányozók Liverpoolt úti céljuknak. A kiindulópont az óceán másik oldaláról New York volt, amely a közvetítő kereskedelemnek köszönhetően – komolyabbipar nélkül – az amerikai kontinens egyikleginkább prosperáló városává nőtte ki magát.

Az átalakulás egy másiktényezőjeként a sebességetlehet kiemelni, ami közvetle -nebbül kapcsolódik azinformációáramláshoz. A könyvírója szemléletes módon mutatja be, hogy a korszak elején az amerikaiak angolokfölött aratott sikereit nem atechnikaifejlesztés -nek, hanem a racionalizáltlogisztikának köszönhették. A század közepefelé egyreinkább üzembe állított gőzhajók – amelyek nagyobb és folyamatos sebességgel voltak képesek haladni, s az óceáni alkalmazásukat több évtizedes, barátságosabb terepen való tesztkor -szak előzte meg – csak hosszas verseny után nyertekteret. Az utazás kényelmetlenségei és a közbizalom hiánya miatt hosszúidőbetelt, mígtöbbségbe kerültek. Nehézségetjelentett, hogy a hajók nettó űrtartalmátis csakfokozatosantudták a vitorlások méreteire növelni.

Hasonló módon az első interkontinentális optikai távírókábel lefektetése után sem történt gyors áttörés. Az elektronikus kapcsolat a szárazföldön is lassan tört utat annak el -lenére, hogy mélytengeri változatához képest mérsékeltebb kockázatot hordozott. Aföldré -szekilyentechnikával való összekötésének megteremtése az 1840-es évektől kezdve számos kudarccaljárt együtt, melyek bizalmatlanságot keltettek az újító próbálkozásokkal szemben. 1866 után, amikor az első hosszútávonis sikeres kapcsolatlétrejött, még sokat kellett ahhoz várni, hogy a tekintélyes költségek és a bizalmatlanság miatt a befektetések megtérüljenek. Annak ellenére, hogy atávírórévén az üzeneteketlényegesen gyorsabban és biztonságosab -bantudták eljuttatni arendeltetési helyükre, a kevésbéfontosleveleknek – kedvezőbb áron ugyan –továbbrais a hajók gyomraiban kellett kivárniuk afogadó kikötőbe érkezést.(Még ha a várakozásidőtartama ekkorra atechnikai újításoknak, atőkefelhalmozásnak és aracionális ütemezésnek köszönhetően a korszak elejéhez képest számottevően csökkentis.)

A kötet hatodik fejezetében a szerző a Nyugat-Indiák és Dél-Amerika tengerein zajló információközvetítést és ennek változásait elemzi. A történet jóformán egyetlen há -lózathoz, a Royal Mail Line-hoz kötődik. Míg az Európa és Észak-Amerika közötti szállítmá -nyozásért komoly versenyhelyzet alakult ki, ezen aterületen nyugodtabb volt az üzleti élet légköre, ami a szállítmányozástilleti. Atársaság először a karibi szigetvilágbantört egyed -uralomra, majd Dél-Amerikafelé vette azirányt, ahol korábbitapasztalatainak éstechnikai felszereltségének köszönhetően megfelelő minőségű szolgáltatást tudott nyújtani. Laakso munkájában azilyen és ehhez hasonlótársaságokleírásai miatt azinstitucionalista gazda -ságtörténetiiskola bizonyosjegyeitisfelfedezhetjük.Inkább az egyes gazdasági egységek belső döntései kaptak hangsúlyt, mint az egész ágazaton belül megfi gyelt makroszintű vál

-tozások, emiatt számos társaság és cég élettörténetét ismerhetjük meg a versenyhelyzet szemszögéből. A Royal Mail Line-nak – amely 1851-től kizárólag gőzösöket alkalmazott – csak az 1860–1870-es évektől kezdődőenlett új konkurense, a MessageriesImpériales társaság, amely megfelelőtechnikai eszközökkel éslogisztikával sikeresenfeltudta venni a kesztyűt ellenfelével szemben. Észak-Amerikában a szárazföldi szállítmányozásis beleszólt a versenybe. 1869-től atranszkontinentális vasút kiépítésefelgyorsította a kommunikációt San Francisco és New York között, de atávíró megjelenéseis hatást gyakorolt atérségin -formációs hálózatára.

A hetedikfejezetben a keletreirányuló vonalakat mutatja be a szerző. Mintisme -retes, az érdekelt államok a korábbi századokban monopóliumot vezettek be az áruk ázsiai és ausztráliai szállítására. A monopóliumok eltörlése (1813) után a privilegizálttársaságok feloszlottak, az űrt kereskedőktöltötték be, akik már a monopóliumidején – ám Angliában például csak a Brit Kelet-indiai Társaság engedélyével –is kivehették részüket a szállítmányo -zásból. Mivel 1815-öt egyedül a Brit Kelet-indiai Társaság éltetúl, Laaksofőképpen ennek a szervezetnek a működését követi nyomon. Atechnikaifejlesztést, a gyakorlatiasabb szerve -zést és az új útvonalakat csakfokozatosanfogadták el atársaság vezetői. A Brit Kelet-indiai Társaság valójában más vállalkozásokon keresztül érvényesítette monopóliumát. A cégeken belül az 1850-es években szinte kizárólagos befolyást szerzett a Peninsular and Oriental Steam Navigation Company, amely később átvette a Brit Kelet-indiai Társaságtevékenysé -gét. A technikai fejlesztéseknek köszönhetően a társaság jobb teljesítményű, kedvezőbb hatásfokú motorokkallátta el hajóit, aminek köszönhetően az üzemanyagköltségeklénye -gesen csökkentek.

A szabályozások ellenére versenyhelyzet alakult ki. A szállítástöbb útvonalon és kü -lönböző módonisfolyt az 1840-es évektől, melynek eredményeképpenjelentős mértékben csökkent a London és a keleti kikötők közötti út hossza. Atávolságlerövidítése érdekében a Földközi-tengerfelől közelítették meg Ázsiát, amittöbb alvállalkozó szárazföldi és vízi közle -kedési eszközeinek együttes alkalmazásával sikerült elérni. A nemzetközi versenyhelyzet az 1860-as évektől alakult ki. A délnyugatitengerekhez hasonlóanittis afrancia Messageries Impérialesteremtett komoly konkurenciát.

A bevezetőbenfeltett kérdésre végüligenlő választ kapunk, Laakso úgy vélekedik:

„Atengerentúli üzletiinformációközvetítésben alegfi gyelemreméltóbb változások az 1850 -es években vagy az 1860-as évek elején mentek végbe, attólfüggően, hogy az adottterület milyen távolságra feküdt az európai anyaországoktól. [...] Mivel a legtöbb ilyen fejlesztés a 19. század derekán egy évtizeden belül történt, a kortársaknak igazi forradalomként kellett érzékelniük a korszakot.” Az írás egyetlen hiányossága, hogy nem mutat rá kellőképpen a felgyorsuló és átalakuló információs hálózatnak a gazdaság egészére gyakorolt hatására. Seija-Riitta Laakso munkája mégis alapvető jelentőségű lehet olyan kutatók számára, akik az említett térségek közötti gazdasági és társadalmi kapcsolatokat vizsgálják. Közérthető a kötet nyelvezete, a példák sokszínűsége éslogikus magyarázatai bárki számára közelebb hozhatják a 19. század közlekedésének ésinformációs világának hangulatát.

Káli Róbert

In document TÖRTÉNETTÖRTÉNET VILÁGVILÁG -- (Pldal 177-186)