• Nem Talált Eredményt

4. INNOVATÍV SZEMÉLYI SZELLŐZŐ BERENDEZÉS FEJLESZTÉSE

4.3 Személyi szellőzés

4.3.2 Személyi szellőző rendszerek

Az emberek hőérzeti igényei eltérőek és számos fizikai, pszichológiai, fiziológiai, valamint szociális tényező is befolyásolja ennek a szubjektív érzésnek a kialakulását. Az „egy méret mindenkinek jó” elv ebben az esetben sem működik. Egy adott tér esetében rendkívül nehéz minden egyes pontban biztosítani az éppen ott tartózkodó hőérzeti igényeit. A személyi szellőző rendszerek lehetővé teszik, hogy a felhasználók a saját igényeik szerint válasszák ki és állítsák be a mikrokörnyezetük paramétereit. Így egy adott tér minden egyes pontjában eltérő hőérzeti viszonyokat alakíthatunk ki.

Arens et al. (1986) bebizonyították, hogy zárt térben 22,5 oC operatív hőmérséklet felett az emberek nagyobb sebességek mellett igénylik a légmozgást, mint amelyeket a tervezés során alkalmazott szabványok megengednek (MSZ CR 1752, MSZ EN ISO 7730, MSZ EN 15251).

Rávilágítottak arra a tényre, hogy e hőmérséklet érték felett kicsi a huzat fellépésének kockázata. A huzatérzet viszont, mint diszkomfort tényező, jelentősen korlátozza a

légsebesség növelésének határát. Személyi szellőző berendezéssel viszont megoldható, hogy egy adott tér különböző pontjaiban az ott tartózkodó egyének magul válasszák ki az általuk hőérzeti szempontból megfelelőnek tartott légsebességet.

A teljes helyiségtérfogatot átszellőztető rendszerekkel ellentétben, a személyi szellőző rendszerek az egyén környezetébe juttatják a friss levegőt, így jóval kevesebb friss levegő szállítását kell biztosítani, (Melikov, 2004; Melikov, 2006). A kísérletek azt mutatták ki, hogy az energiamegtakarítás mellett, a szennyezőanyagok terjedése esetében is előnyösebb megoldást nyújtanak a személyi szellőző rendszerek (Melikov, 2016; Tian et al., 2009). Az egészséges és komfortos környezet biztosításának egyik eszközei lehetnek tehát a személyi szellőző rendszerek. Különböző műszaki megoldásokat fejlesztettek ki és vizsgáltak a Dán Műszaki Egyetemen, az Aalborgi Egyetemen, de a Princetoni Egyetemen, japánban és Koreában is folytak ezzel kapcsolatosan kutatások. Jelenleg a legelterjedtebb megoldás az Exhausto cég által kifejlesztett megoldás (4.6 ábra).

4.6 ábra Az Exhausto cég személyi szellőztető berendezése

Forrás: http://www.exhausto.com/~/media/Global/PDF/Products/broc_PV_GB.ashx Ezen rendszerek előnye az energiamegtakarítás mellett az, hogy a szellőztetés hatásossága nagyobb, mint a hagyományos rendszerek esetében.

A kontaminációs fok azt fejezi ki, hogy a helyiség adott pontjában milyen mértékben szennyeződött a levegő a szellőző és a távozó levegő szennyezettségét figyelembe véve.

A kontaminációs fok () számítása, (Bánhidi és Kajtár, 2006):

sz

A c a belső levegő minősége, 4.7 ábra szerint (indexek: b – belső levegő; sz – szellőző levegő;

t – távozó levegő).

4.7 ábra A kontaminációs fok számításának a magyarázata, (Bánhidi és Kajtár, 2000) A kontaminációs fok reciproka a szellőztetés hatásossága,(Bánhidi és Kajtár, 2000):

sz

58

A levegővezetés módján kívül a szellőző és távozó levegő hőmérséklete is befolyásolja a szellőztetés hatásosságát. Levegő minőségi szempontból az a célszerű, ha a kontaminációs fok minél kisebb, illetve a szellőztetés hatásossága minél nagyobb.

Olesen (2012) szerint a szellőztetés hatásossága különböző rendszerek esetében a következőképpen alakul:

fent-fent fent-lent lent-fent személyi

tbe-ti, [oC]  tbe-ti, [oC]  tbe-ti, [oC]  tbe-ti, [oC] 

A táblázat szerint megállapítható, hogy a személyi szellőzés esetén a szellőzés hatásossága jóval nagyobb, mint a hagyományos rendszerek esetében.

A Dán Műszaki Egyetemen (4.8 ábra) Fanger mellett Melikov volt, aki a számos kísérletet végzett a személyi szellőzéssel kapcsolatosan (Melikov et al., 2002; Melikov, 2004; Melikov, 2014, Melikov, 2016).

4.8 ábra Kísérletek a Dán Műszaki Egyetemen

A személyi szellőzés egyik legfontosabb kérdése az, hogy milyen turbulencia alakul ki az egyén körül és ez generál-e huzatérzetet. Az ezzel kapcsolatos szakirodalmat Kalmár T.

(2013) dolgozza fel és elemzi doktori dolgozatában. Ennek megfelelően az első ilyen jellegű vizsgálatokat Fanger és társai (1988) végezték és méréseik alapján kerültek kidolgozásra a ma is érvényes szabványokban a léghőmérséklet, légsebesség és huzathatás kapcsolatát leíró diagramok (MSZ EN ISO 7730). Griefahn és társai (2000) elemezték a 23 oC állandó hőmérsékletű levegő esetében a huzatérzet kialakulását a sebesség és a turbulencia intenzitásának függvényében. Eredményeik alapján 30%-os turbulencia intenzitás mellett a légsebesség legnagyobb megengedett értéke 0,2 m/s. Wang és társai (2009) vizsgálták a turbulencia intenzitásának hatását a lokális diszkomfort érzet kialakulására. Méréseik azt bizonyítják, hogy a bőrhőmérséklet akár 2 oC-al is kisebb lehet azonos hőmérsékletű környezetben, ha a turbulencia intenzitást 15%-ról 30%-ra emeljük. Sun és társai (2007) vizsgálták egy személyi szellőztető berendezés hőérzeti hatását két különböző turbulencia

intenzitás mellett. A méréseik bizonyították, hogy a nagyobb turbulencia intenzitással jobban csökkenthető a bőrhőmérséklet.

Griefahn és társai (2001) vizsgálták a huzathatás, léghőmérséklet, légsebesség és végzett tevékenység kapcsolatát. Megállapították, hogy a huzatérzés másként alakul az aktív és a passzív testrészek esetében azonos körülmények mellett. Toftum és Nielsen (1996) bebizonyította, hogy a huzatra való érzékenység összefüggésben áll az általános hőérzeti értékkel. A méréseik természetesen azt mutatták ki, hogy azok az alanyok, akik általánosan inkább hűvösnek ítélték a környezetüket érzékenyebbek voltak a huzatra, mint azok az alanyok, akik inkább kellemesen melegnek értékelték a környezetüket.

Zhang és társai (2005) 200 irodaépületben végzett méréseik alapján kimutatták, hogy a benntartózkodók nagyobb része kevésnek ítéli a légmozgást a terekben. Az eredményeik szerint a megkérdezettek több mint 50%-a nagyobb légmozgást tartott volna szükségesnek és csak 4% volt az, aki kevésbé intenzív légmozgást igényelt.

A friss levegőt a személyi szellőztető berendezéshez különböző módon lehet eljuttatni. A Princeton Engineering Services (web-15) a padlóba szerelt légcsatornákat alkalmazza (4.9 ábra) a Dán Műszaki Egyetemen álmennyezetben elhelyezett légcsatornákkal kísérleteztek.

4.9 ábra A Princeton Engineering Services berendezései (web-15)

A szakirodalomban fellelhető személyi szellőző berendezések az egyén közelébe juttatják a szellőző levegőt (a cél az, hogy a szellőző levegő eljusson az egyénhez úgy, hogy minél kisebb mértékben keveredjen a belső tér levegőjével). A befúvás egy adott pontban történik állandó sebesség mellett, amit az egyén választ ki és állít be.

4.4 ALTAIR berendezés fejlesztése