• Nem Talált Eredményt

Szakközépiskola tizenegy–tizenkettedik évfolyamán az iskolai gyakorlati oktatás támogatása

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 56-59)

az egyes sajátos közoktatási feladatok támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenõrzésének részletes szabályairól

3. Szakközépiskola tizenegy–tizenkettedik évfolyamán az iskolai gyakorlati oktatás támogatása

5. § (1) A támogatást a fenntartók igényelhetik a 2010/2011. tanév január 1-jétõl június 30-ig, valamint a 2011/2012. tanév szeptember 1-jétõl december 31-ig tartó naptári hónapjaiban, a szakközépiskolákban vagy szakközépiskolai tevékenységet ellátó intézményegységben a tizenegy–tizenkettedik évfolyamon folyó, nappali oktatás munkarendje szerint szervezett szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatásban részt vevõ tanulók után.

(2) A támogatás elosztásának alapja az (1) bekezdésben meghatározott intézményben, intézményegységben a szakközépiskola pedagógiai programjában meghatározott, a Közokt. tv. 29. § (1) bekezdése szerinti, a tizenegy–tizenkettedik évfolyamon folyó nappali oktatás munkarendje szerint legfeljebb 12 fõs csoportban, legalább heti négy órában szervezett szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatásban részt vevõ, a 2010/2011.

tanévre, valamint a 2011/2012. tanévre beiratkozott tanulók 2011. február 15-ei, valamint 2011. szeptember 15-ei tanulói jogviszonyban álló tanulók létszáma. Ahol a kilencedik évfolyamon nyelvi elõkészítõ oktatás vagy két tanítási nyelvû oktatás folyik, ott a 6. mellékletben foglaltaknak megfelelõen a szakközépiskola tizenkettedik–tizenharmadik évfolyamán tanulók gyakorlati oktatásához igényelhetõ a hozzájárulás, abban az esetben, ha a szakközépiskola pedagógia programja az évfolyamok számozásánál erre kitér.

(3) A támogatási igény kizárólag abban az esetben nyújtható be, ha a pedagógiai programban meghatározott szakképzési évfolyamok száma az Országos Képzési Jegyzékrõl és az Országos Képzési Jegyzékbe történõ felvétel és törlés eljárási rendjérõl szóló 1/2006. (II. 17.) OM rendeletben meghatározott Országos Képzési Jegyzékben elõírt évfolyamoknál eggyel kevesebb, tehát a szakközépiskolák kilenc–tizenkettedik évfolyamain – a költségvetési törvény 3. mellékletének 16. a) pont aa) alpontjában rögzítetteket is figyelembe véve – végrehajtott szakmacsoportos alapozás, szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatás a szakmai képzés idejébe a szakképzésrõl szóló 1993. évi LXXVI. törvény 11. § (1) bekezdése alapján beszámításra kerül.

(4) A támogatási igényt az 1., a 7. és a 8. melléklet szerinti adatlap kitöltésével

a) az elsõ részlet tekintetében 2011. január 1-jétõl 2011. június 30-ig terjedõ idõszakra legkésõbb 2011. május 23-ig, b) a második részlet tekintetében 2011. szeptember 1-jétõl 2011. december 31-ig terjedõ idõszakra legkésõbb 2011.

szeptember 20-ig kell benyújtani.

(5) A támogatási igényhez mellékelni kell mindkét részletet tekintve az intézményi nyilatkozatot arról, hogy a kilenc–tizenkettedik, illetve ahol a kilencedik évfolyamon nyelvi elõkészítõ oktatás vagy két tanítási nyelvû oktatás folyik, ott a kilencedik–tizenharmadik évfolyamokon végrehajtott szakmacsoportos alapozás, szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatás a szakmai képzés idejébe beszámításra kerül, és a pedagógiai programban meghatározott szakképzési évfolyamok száma az Országos Képzési Jegyzékben elõírt évfolyamoknál eggyel kevesebb lesz.

(6) A támogatás felhasználható:

a) a szakmai orientációhoz és szakmacsoportos gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó mûködési jellegû kiadások (személyi juttatások és munkaadókat terhelõ járulékok, dologi kiadások, egyéb mûködési célú kiadások) fedezésére, valamint

b) olyan tevékenység finanszírozására, amely a gyakorlati tudáselemek (kompetenciák), a tanulói képességek fejlesztését szolgálja, továbbá új vagy a korábbinál mûszaki, technikai szempontból korszerûbb tárgyi eszközök létrehozására irányul, illetve a nyilvántartásukban már szereplõ tárgyi eszközök mûszaki, technikai paramétereinek korszerûsítését valósítja meg (fejlesztés).

6. § (1) Az Igazgatóság az 5. § alapján benyújtott támogatási igényeket az elsõ részlet tekintetében 2011. június 8-ig, a második részlet tekintetében 2011. október 15-ig továbbítja az Alapkezelõ részére.

(2) Az Alapkezelõ a benyújtott igények e rendeletben foglalt feltételeknek való megfelelését megvizsgálja, és a feldolgozott igénybejelentések alapján elkészített összesítõ jelentését önkormányzati fenntartó, közoktatási feladatot ellátó nem állami intézmény fenntartója és központi költségvetési szervként mûködõ felsõoktatási intézmény szerinti bontásban, összesítve, nyomtatott és elektronikus formában az elsõ részlet tekintetében 2011.

június 30-ig, a második részlet tekintetében 2011. november 3-ig megküldi a miniszter részére.

(3) A támogatás az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelt fenntartók között, a 2011. január 1-jétõl 2011. június 30-ig, valamint a 2011. szeptember 1-jétõl 2011. december 31-ig, a tizenegyedik–tizenkettedik évfolyamon szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatásban részt vevõ tanulók 2011. február 15-ei, valamint 2011.

szeptember 15-ei létszáma alapulvételével kerül elosztásra. Az egy tanulóra, egy hónapra jutó támogatás összege nem haladhatja meg az 1000 forintot.

(4) A támogatásban részesülõ fenntartókat megilletõ támogatási összegrõl a miniszter az 5. § (4)–(5) bekezdésben, meghatározott feltételeknek megfelelõ fenntartók által benyújtott támogatási igények alapul vételével, az összesített igények alapján a rendelkezésre álló forrás terhére és erejéig dönt az elsõ részlet tekintetében 2011. július 15-ig, a második részlet tekintetében 2011. november 15-ig. A miniszter döntését – az Alapkezelõ egyidejû értesítésével – a NEFMI honlapján közzé kell tenni. A miniszter döntését az Alapkezelõ közli a fenntartókkal.

(5) A miniszter a támogatott önkormányzati fenntartó utaláshoz szükséges adatait – KSH azonosítóját, (településtípus nélküli) megnevezését és a támogatás összegét – az elsõ részlet tekintetében 2011. július 20-ig, a második részlet tekintetében 2011. november 30-ig – elektronikus úton a helyi önkormányzatok, többcélú kistérségi társulások mutatószám-felismerési rendszerében (ebr42 rendszer) és papír alapon – közli a helyi önkormányzatokért felelõs miniszterrel. A támogatást az önkormányzati fenntartó esetében a költségvetési törvény IX. fejezet 5. cím Központosított elõirányzatok alatti forrás terhére a helyi önkormányzatokért felelõs miniszter utalványozása alapján a Kincstár az elsõ részlet tekintetében a 2011. év augusztus havi, a második részlet tekintetében a 2011. év december havi nettó finanszírozás keretében folyósítja.

(6) A miniszter a támogatott közoktatási feladatot ellátó nem állami intézmény fenntartója esetében az intézmény fenntartójának adatait és a támogatás elsõ részletének összegét 2011. július 15-ig, a második részlet összegét

december 12-ig utalványozás céljából közli a Kincstárral. A Kincstár a miniszter utalványozása alapján a támogatás elsõ részletét 2011. július 29-ig, a második részletet 2011. december 15-ig folyósítja.

4. Nem magyar állampolgár tanköteles tanulók oktatásának támogatása 7. § (1) A támogatást a fenntartók a fenntartásukban levõ iskola azon tanulója után igényelhetik,

a) aki a Közokt. tv. 110. § (1) bekezdés a) pontjának hatálya alá tartozik, vagy aki a Közokt. tv. 110. § (1) bekezdés c) pontjának hatálya alá tartozó humanitárius tartózkodási engedéllyel rendelkezik,

b) aki a Közokt. tv. 110. § (1) bekezdés b) pontjának hatálya alá tartozó, vagy az (1) bekezdés a) pontjában nem hivatkozott, a Közokt. tv. 110. § (1) bekezdés c) pontjának hatálya alá tartozó nem magyar ajkú állampolgár, amennyiben a tanuló közoktatási intézményrendszerbe való belépésétõl számított idõtartama nem éri el az egy évet, és a közoktatási intézmény vagy a tanuló által látogatott osztály tanítási nyelve magyar, feltéve, hogy a tanuló oktatását, nevelését központi pedagógiai program adaptálásával szervezik meg.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt támogatás csak a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett oktatásban részt vevõ tanulók után igényelhetõ.

(3) A fenntartóknak nyújtható támogatás mértéke az (1) bekezdés a) pontjában felsorolt tanulók esetében nem haladhatja meg a 140 000 Ft/fõ/év összeget. A 2011/2012. tanév egy tanítási félévére vonatkozó 50%-os támogatási összegre való jogosultságot nem érinti, ha a tanuló az adott tanítási félév lezárulta elõtt elköltözik az iskola településérõl, vagy elhagyja a Magyar Köztársaság területét és ezáltal tanulói jogviszonya az iskolával megszûnik.

A támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha a tanuló egy településen belül, azonos fenntartó fenntartásában álló másik intézménybe átíratkozik.

(4) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott tanuló esetében a támogatás mértéke nem haladhatja meg a 70 000 Ft/fõ/év összeget.

(5) A fenntartók által elnyert támogatások felhasználhatók az iskolák (1) bekezdés a) pontjában meghatározott tanulói esetében a 11. mellékletben meghatározott, iskolai, tanórán kívüli, heti rendszerességgel tartott magyar nyelvi felkészítõ programok költségeire, az azokkal összefüggõ emberi erõforrások költségeire, a célcsoport számára biztosított kulturális különbségeket áthidaló iskolai, tanórán kívüli tevékenységekre, az oktatási-fejlesztési folyamatban vagy az ahhoz való hozzáféréshez elengedhetetlen, a célcsoport számára biztosított eszközök beszerzésére, az iskolai gyermekvédelmi felelõs vagy az ezzel a feladattal megbízott munkatárs tanulóval és a tanuló családjával való rendszeres kapcsolattartásával összefüggõ emberi erõforrások költségeire, a mellékletben meghatározott mértékben. Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott tanulók esetében a támogatás a 12. mellékletben meghatározott iskolai, tanórán kívüli, heti rendszerességgel tartott magyar nyelvi felkészítõ programok költségeire, valamint az azzal összefüggõ emberi erõforrásokkal kapcsolatos költségekre fordítható.

8. § (1) A 7. § szerinti támogatási igényt az 1., 9., 11. és 12. melléklet szerinti adatlap kitöltésével 2011. október 6-ig kell benyújtani.

(2) Az Igazgatóság az önkormányzati fenntartó által benyújtott támogatási igényeket 2011. október 27-ig egy példányban megküldi az Alapkezelõ részére.

(3) Az Alapkezelõ a feldolgozott igénybejelentések alapján elkészített összesítõ jelentését az önkormányzati fenntartó, a közoktatási feladatot ellátó nem állami intézmény fenntartója, valamint a központi költségvetési szervként mûködõ felsõoktatási intézmény szerinti bontásban megyénként, továbbá intézmény-, célcsoporttípusok és tanulói létszám szerint összesítve nyomtatott és elektronikus formában 2011. november 8-ig megküldi a miniszter részére.

A közoktatási feladatot ellátó nem állami intézményfenntartók igényeinek Kincstár általi teljesítéséhez a fenntartónkénti finanszírozási adatokat az e bekezdésben foglalt idõpontban az Alapkezelõ elektronikus formában megküldi a miniszter részére.

(4) A miniszter a 7. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelõ fenntartók által benyújtott támogatási igények alapul vételével, az összesített igények alapján a rendelkezésre álló forrás terhére és erejéig dönt a támogatások mértékérõl és azt – az Alapkezelõ egyidejû értesítésével – a NEFMI honlapján 2011. november 21-ig közzéteszi. A miniszter döntését az Alapkezelõ közli a fenntartókkal.

(5) A miniszter a támogatott önkormányzati fenntartó utaláshoz szükséges adatait – KSH azonosítóját, (településtípus nélküli) megnevezését és a támogatás összegét – 2011. november 21-ig – elektronikus úton a helyi önkormányzatok, többcélú kistérségi társulások mutatószám-felismerési rendszerében (ebr42 rendszer) és papír alapon – közli a helyi önkormányzatokért felelõs miniszterrel. A támogatást az önkormányzati fenntartó esetében a helyi

önkormányzatokért felelõs miniszter utalványozása alapján a Kincstár a 2011. december havi nettó finanszírozás keretében folyósítja.

(6) A miniszter a támogatott közoktatási feladatot ellátó nem állami intézmény fenntartója esetében az intézményfenntartó adatait és a támogatás összegét utalványozás céljából közli a Kincstárral. A Kincstár a támogatási összeget a miniszter utalványozása alapján 2011. december 15-ig folyósítja.

(7) A támogatás felhasználásáról történõ elszámolás a mellékletben közzétett összesítõ elszámoló lap és a támogatási cél megvalósulásáról készített összefoglaló alapján történik, amelyeket a támogatott fenntartóknak 2012. június 30-ig kell megküldeniük az Alapkezelõ részére. Az elszámolás alapját képezõ adatlapokat és dokumentumokat öt évig meg kell õrizni.

5. Gyermekgyógyüdülõkben, egészségügyi intézményekben, rehabilitációs intézményekben

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 56-59)