• Nem Talált Eredményt

SZÓELEMZÉS - AZ OPERATIONS MANAGEMENT (OM) FEJLŐDÉSE

Egy adott tudományterület művelőinek mindig izgalmas téma a szakterület fejlődésének áttekintése, a mérföldkövek megismerése. Ez segítséget nyújt nekik abban, hogy saját magukat is elhelyezzék ebben a fejlődésben, ami egyben iránytű gyanánt is szolgálhat a jövőbeli célok meghatározásához. Engem is ez a cél vezérelt, amikor a fejlődésről terveztem az értekezés felvezető fejezetét írni.

A fejlődés feltárásához a kiválasztott két szaklap, a JOM és az IJOPM elmúlt bő 30 éve alatt megjelent cikkek címeiben szereplő szavak elemzéséhez folyamodtam. A szavakat számszerű megjelenésük mentén elemeztem.

A szóelemzés kutatási kérdései a következők:

K1. Vajon az irodalomkutatásban beazonosított fontos szavak és kifejezések közül a szóelemzés alapján melyek valóban fontosak és melyek nem a két vizsgált folyóiratban?

K2. Vannak-e örökzöld, fajsúlyos szavak, szókapcsolatok (azaz témák), amelyek nem vesztettek kezdeti népszerűségükből, uralták a két folyóirat tematikáját?

K3. Van-e különbség a két folyóiratban megjelenő legfontosabb szavak, kifejezések gyakoriságában?

K4. Lehet-e szakaszolni témák, szavak segítségével az OM fejlődését?

K5. Vajon az elmúlt időszak alapján melyek lesznek a jövő slágertémái?

A cél elérése érdekében SPSS adatbázist alakítottam ki, amelyben a sorokban a cikkek megjelenésének helye és ideje, oszlopaiban a keresett kifejezések, a sorok és oszlopok metszetében az a szám található, ahányszor a kifejezések az adott cikkben megjelennek.

A szóelemzés alapján kigyűjtött különböző fontosságú szavak szaklapok szerint is feltárt különbségeit összefoglalóan az 1. ábra mutatja. Az ábra szerint az IJOPM és a JOM bő 30

éves története során mindössze három kulcsszó – örökzöld kifejezés – jelenik meg a két lapban következetesen dominánsan: a menedzsment, a gyártás és a termelés és szolgáltatás (operations). E három szó tökéletesen igazolja, hogy a két lap fókuszában a termelés- és szolgáltatásmenedzsment áll, ugyanakkor a gyártás szó örökzöld volta arra is utal, hogy az OM gyakorlata és kutatása között nem teljes az összhang. Hiszen a valóságban az értéket – ami az OM középpontjában van – ma már sokkal inkább a szolgáltatások, mint a termelés állítja elő, a kutatásokban azonban a gyártás továbbra is tartja erős szerepét. A fajsúlyos – összességében fontosnak bizonyuló – szavak tovább részletezik a kutatási területet (termelés, szolgáltatás, ellátási lánc), a megközelítés szemléletét (stratégia, folyamat, rendszer, fejlesztés, integrált), a módszertant (tanulmány, modell), és magát a célt (teljesítmény).

1. ábra: A szavak, kifejezések fontossága a két folyóiratban

Gyártás

Minden periódusban eléri mindkét lapban az 5%-ot

Mindkét lapban, a teljes időhorizonton (de nem minden periódusban) éri el az 5%-ot Az adott lapban fontos, a két lapra összesítve még eléri az 5%-ot

Az adott lapban fontos, két lapra összesítve már nem éri el az 5%-ot Teljesítmény

Minden periódusban eléri mindkét lapban az 5%-ot

Mindkét lapban, a teljes időhorizonton (de nem minden periódusban) éri el az 5%-ot Az adott lapban fontos, a két lapra összesítve még eléri az 5%-ot

Az adott lapban fontos, két lapra összesítve már nem éri el az 5%-ot Teljesítmény operációkutatás szakasza, amikor a kutatók mikroszintű, absztrakt problémák mentén közelítették meg a témát. Ez a szakasz az 1980-as évek végével zárul le (a kezdete az elemzésből nem meghatározható). A második szakaszt a belső megújulás szakaszaként értelmezem, amikor erőteljesen megjelenik a termelési stratégia – a vállalati célokhoz csatolva a klasszikusan költségfókuszú, az erőforrások puszta kombinálására törekvő

termelést és összhangot teremtve a termelés fő stratégiai kérdései között –, valamint a folyamatok teljes átgondolása, átszervezése a JIT, valamint a folyamat- és minőségmenedzsment mentén. Végül a harmadik szakasz az integráció szakasza. E szakasz uralkodó témája az ellátási lánc menedzsment, de az integráció nem csak a vállalatok között érhető tetten, hanem a funkcionális területek között, a vállalatok egységes rendszerként való vizsgálata mentén, a múlt, a jelen és a jövő integrálásában, a mélyebb összefüggéseket kereső koncepciókban.

2. ábra: Az OM idővonala

Az ábrán a több időszakot átölelő idomok azt jelzik, hogy az adott kifejezések jelentősége több évtizeden keresztül magas. Az ábra strukturálásánál igyekeztem a rövidebb időszakot jellemző szavakat alulra, a többet átívelőket felülre tenni.

Érdemes megemlíteni, hogy bár több – a korábbi időszakokban fontosnak számító – szó kiesett az idővonal későbbi szakaszain, az újabb szakaszok kutatásai építenek a korábbi időszakok kulcstémáira, azok eredményeit integrálják, illetve azokból építkeznek. Például, az operációkutatási alapokból az ütemezéssel és a készletezéssel kapcsolatos kérdéskörök, sőt azok matematizáltabb vizsgálata mind a mai napig jelen vannak a kutatásokban és az OM tankönyvekben is. A belső megújulás alapjait képező stratégiai, valamint folyamattal, minőséggel és leannel kapcsolatos témái mind a mai napig a népszerű kutatási területek közé tartoznak, csak a kérdésfelvetések váltak tágabbá, komplexebbé. Filippini (1997) állítása

szerint az integratív megközelítés egyenesen a JIT-ból származik, hiszen az eredményes belső működés feltétele a szoros vevő és beszállító kapcsolat.

Az elmúlt néhány év extrapolálása alapján a jövőbeli várható fókuszterületek közé tartoznak (ld. 1. táblázat) a már jelenleg is erős ellátási lánc partnerekkel kapcsolatos fogalmak, a képességek és a teljesítmény, valamint a jelenleg még kevésbé fontos, de dinamikus növekedést mutató kontingenciák, az innováció és a működés emberi vonatkozásai. Ugyanakkor – legalábbis a vizsgált két lapban – a fenntarthatóság kérdésköre nem jelenik meg a várt mértékben.

1. táblázat: A 2000-2013 közötti időszak közötti változások Dinamika 2000-2013 között Szignifikánsan

csökkent

Nem szignifikáns Szignifikánsan nőtt

5%-nál kisebb

Súly 2010-13 kött 5%-nál nagyobb manufactur, process, strateg,

Ami vizsgálódásom módszertanát illeti, az irodalommal való összevetésben már jeleztem, hogy az együtthivatkozás egyre népszerűbb módszertana több helyen is eltérő eredményekkel szolgált, mint amit én kaptam. Ez szerintem nem feltétlenül az én módszertanom gyengeségére utal, sokkal inkább a többféle módszertannal való megközelítés szükségességére. Ha egy kutató egy új témába fog, akkor is meg kell mutatni témájának múltbeli gyökereit, ezért értelemszerűen sok régi hivatkozás még sokáig tartja pozícióját, holott az új téma már egészen más utakra viszi az olvasót. Ezért az új szavak, kifejezések címekben való megjelenése jó kiegészítője lehet a korábbi módszereknek.