• Nem Talált Eredményt

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma tiszteletét fejezi ki a Szlovák Köztársaság Külügyminisztériumának és van szerencséje tájékoztatni, hogy az Ipolytölgyes magyar és a Malé Kosihy szlovák település térségében, a III.12/14 MO számú és a III.12/17 S számú határjel között, az Ipoly határfolyón, valamint annak közvetlen közelében szlovák és magyar államterületen a hallépcsõ létesítése és üzemeltetése érdekében a Magyar Köztársaság Kormánya készen áll megkötni a Szlovák Köztársaság Kormányával az alábbi szövegû Megállapodást:

Megállapodás

a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között a Szlovák Köztársaság

államterületén található földterületeknek az Ipoly határfolyón, Ipolytölgyes és Malé Kosihy települések

térségében felépítésre kerülõ hallépcsõ létesítése és üzemeltetése céljából történõ ideiglenes

igénybevételérõl

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztár-saság Kormánya (a továbbiakban: „Szerzõdõ Felek”)

a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között a jószomszédi kapcsolatokról és a baráti együttmûködés-rõl szóló 1995. március 19-én, Párizsban aláírt Szerzõdés-ben foglaltak szelleméSzerzõdés-ben,

az Ipoly folyó és vízgyûjtõjének az Európai Parlament és a Tanács 2000/60/EK irányelve (2000. október 23.) a vízpolitika terén a közösségi fellépés kereteinek meghatá-rozásáról (EU Víz Keretirányelv) szellemében megvalósí-tandó környezet- és természetvédelme érdekében,

kiindulva a Magyarország – Szlovákia – Ukrajna Szom-szédsági Együttmûködési Program 2004–2006-ból (INTERREG III/A),

az Ipolytölgyes magyar és Malé Kosihy szlovák telepü-lések mellett található duzzasztómû térségében létesítendõ hallépcsõ megépítése és üzemeltetése céljából,

kiindulva a közös államhatárnak az Ipoly határfolyón elvégzett vízgazdálkodási intézkedésekkel összefüggés-ben szükségessé vált módosítása, valamint a leválasztott államterületek cseréje elõkészítésének állásából,

a Magyar Köztársaság és a Csehszlovák Köztársaság között az államhatár rendjének szabályozása tárgyában 1956. évi október hó 13. napján, Prágában aláírt Szerzõdés (a továbbiakban: Határszerzõdés) 14. és 19. cikkében fog-lalt rendelkezéseknek megfelelõen

az alábbiakban állapodnak meg:

1. cikk

(1) A Szerzõdõ Felek tudomásul veszik, hogy az Ipoly-tölgyes magyar és a Malé Kosihy szlovák település térsé-gében, a III.12/14 MO számú és a III.12/17 S számú határ-jel között, az Ipoly határfolyón, valamint annak közvetlen közelében szlovák és magyar államterületen hallépcsõ lé-tesül, amelynek beruházója a magyar Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (a továbbiak-ban: „a beruházó”).

(2) A Szlovák Köztársaság Kormánya egyetért azzal, hogy a hallépcsõ részeként megvalósuló elkerülõ csatorna és más járulékos mûtárgyak megépítése és üzemeltetése céljából felhasználásra kerüljön a Szlovák Köztársaság érintett, 42 472 m2 nagyságú államterülete. Az érintett Malé Kosihy közigazgatási területén belül elhelyezkedõ 1893/1, 1902/1, 1936, 1937, 1938 hrsz.-ú ingatlanok a Szlovák Köztársaság tulajdonát képezik, kezelõjük a Szlo-vák Vízgazdálkodási Vállalat, Állami Vállalat – Banská Štiavnica.

2. cikk

(1) A Magyar Fél kötelezettséget vállal arra, hogy a be-ruházás megvalósulásához szükséges vízjogi és egyéb, még le nem folytatott engedélyeztetési eljárásokat mind-két Szerzõdõ Fél jogszabályai szerint lefolytatja.

456 KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ÉRTESÍTÕ 3. szám

(2) A Szlovák Fél kötelezettséget vállal arra, hogy a Szlovák Fél részérõl szükséges vízjogi és egyéb, ezekkel összefüggõ engedélyeztetési eljárásokat a belsõ jogszabá-lyok szerint lefolytatja.

(3) A Magyar Fél kötelezettséget vállal arra, hogy a ma-gyar beruházó a jelen Megállapodás 1. cikkében megjelölt szlovák állami területet csak a jelen Megállapodásban fog-lalt építési és a befejezett létesítmény üzemeltetési céljaira fogja felhasználni.

(4) A Magyar Fél kötelezettséget vállal arra, hogy a ma-gyar beruházó fizetésképtelensége esetén a hallépcsõ léte-sítésével és üzemeltetésével összefüggésben okozott kárt a károsultaknak megtéríti.

3. cikk

A Szerzõdõ Felek megállapodtak abban, hogy a hallép-csõ elkészült létesítményeit a jelen Megállapodás 4. cikké-nek (2) bekezdésében foglalt szerzõdés hatálybalépéséig az illetékes vízgazdálkodási szervek és szervezetek útján a hallépcsõ üzemeltetési szabályzatában foglaltak szerint közösen fogják üzemeltetni és használni.

4. cikk

(1) Tekintettel a Határszerzõdés 3. cikke (1) bekezdésé-nek második mondatára, valamint a 3. cikke (5) bekezdé-sére, a Szerzõdõ Felek abban állapodtak meg, hogy az épít-kezéssel érintett térségben az államhatár nem változik. Az államhatár vonala a hatályos határokmányoknak megfele-lõen az építkezés kezdete napjának állapota szerint válto-zatlan marad egészen a (2) bekezdés szerinti, az államhatár elõkészítés alatt lévõ módosításának hatálybalépéséig, va-lamint az ezzel kapcsolatos leválasztott államterületek cseréjének végrehajtásáig.

(2) A Szerzõdõ Felek tudomásul vették, hogy az Ipoly folyó mederváltozása következtében az elvégzett vízgaz-dálkodási munkálatokkal kapcsolatosan a Megállapodás 1. cikkében megjelölt határszakaszon az államhatár módo-sítására kerül sor, amelynek elõkészítésére az illetékes ál-lami szervek felhatalmazást kaptak és amelyet külön nem-zetközi szerzõdés rendezi majd.

5. cikk

(1) A beruházó, valamint a Magyar Köztársaság illeté-kes vízgazdálkodási szervei személyzetének tagjai az épí-tési munkák elvégzése, valamint a hallépcsõ üzemeltetése céljából jogosultak a jelen Megállapodás 1. cikkében meg-határozott építési terület térségében az államhatárt átlépni

és ebbe a térségbe az építkezéshez szükséges építõanyagot és építõipari berendezéseket szállítani.

(2) Az (1) bekezdésben megnevezett személyeknek az államhatár átlépésekor és a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodáskor személyazonosságukat igazoló ok-mánnyal kell rendelkezniük.

6. cikk

A jelen Megállapodás értelmezésével vagy végrehajtá-sával összefüggõ vitákat a Szerzõdõ Felek közvetlen tár-gyalások útján – a Magyar Köztársaság környezetvédelmi és vízügyi miniszterén és a Szlovák Köztársaság környe-zetvédelmi miniszterén keresztül rendezik. Amennyiben nem tudnak megállapodásra jutni, úgy a vitás kérdések el-döntését kormányaik elé terjesztik.

7. cikk

A jelen Megállapodást módosítani vagy kiegészíteni csak a két Szerzõdõ Fél kölcsönös egyetértésével, írásos formában lehet.

8. cikk

A Szerzõdõ Felek jelen Megállapodást határozott idõre – a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság közötti, az államhatár szóban forgó szakaszának módosítását, illetve a jelen Megállapodás 1. cikkében megjelölt térség-ben végrehajtandó területcserét tartalmazó szerzõdés ha-tálybalépéséig – legfeljebb azonban ezen Megállapodás hatálybalépésétõl számított öt (5) évre kötik.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának van szerencséje javasolni, hogy amennyiben a Szlovák Köztár-saság Kormánya a fenti javaslattal egyetért, jelen szóbeli jegyzék és a válaszjegyzék képezze a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között a Szlovák Köztársaság államterületén található földterüle-teknek az Ipoly határfolyón, Ipolytölgyes és Malé Kosihy települések térségében felépítésre kerülõ hallépcsõ létesí-tése és üzemeltelétesí-tése céljából történõ ideiglenes igénybe-vételérõl szóló, jegyzékváltás útján létrejött Megállapo-dást, amely a válaszjegyzék kézhezvételének napján lép hatályba.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma ezúton is megragadja az alkalmat, hogy a Szlovák Köztársaság Kül-ügyminisztériumát õszinte nagyrabecsülésérõl biztosítsa.”

3. szám KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ÉRTESÍTÕ 457

4. §

(1) E rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivé-tellel – a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

(2) E rendelet 2–3. §-a a Megállapodás 8. cikkében sze-replõ válaszjegyzék kézhezvételének napján lép hatályba.

(3) A Megállapodás, illetve e rendelet 2–3. §-a hatály-balépésének naptári napját a külpolitikáért felelõs minisz-ter annak ismertté válását követõen a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozatával állapítja meg.

(4) E rendelet végrehajtásához szükséges intézkedések-rõl a környezetvédelmi és vízügyi miniszter gondoskodik.

Gyurcsány Ferencs. k.,

miniszterelnök

A Kormány 20/2008. (II. 7.) Korm.

rendelete

a Kormánynak a közigazgatási hatósági ügyekkel összefüggõ jogorvoslati eljárás során való

képviseletérõl

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében meg-határozott eredeti jogalkotó hatáskörében eljárva a követ-kezõket rendeli el:

1. §

(1) Amennyiben a Magyar Köztársaság Kormánya köz-igazgatási hatósági ügyben jár el, úgy az esetleges jogor-voslatokkal kapcsolatos intézkedések megtétele, valamint a peres eljárás során a Kormányt a hatósági ügy tárgya sze-rint feladatkörrel rendelkezõ miniszter képviseli.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott eljárás során a Kormányt képviselõ miniszter meghatalmazottjaként az általa vezetett minisztérium állományába tartozó személy is eljárhat.

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

Gyurcsány Ferencs. k.,

miniszterelnök

A Kormány 27/2008. (II. 14.) Korm.

rendelete

a 2006. évi árvíz, illetve belvíz miatt keletkezett károk enyhítésével összefüggõ egyes kormányrendeletek

módosításáról

A Kormány – az Alkotmány 35. §-ának (2) bekezdésé-ben foglalt felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. §-a (1) bekezdésének i) pontja szerinti feladatkörében el-járva – a következõket rendeli el:

1. §

Az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a helyi önkor-mányzatok részére nyújtható támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenõrzésének szabályairól szóló 187/2007. (VII. 18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. §-ának (3)–(6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(3) A meg nem kezdett, illetve folyamatban levõ hely-reállítási munkálatok esetén a támogatás felhasználásának végsõ határideje 2008. szeptember 15-e, amelynek meg-hosszabbítására nincs lehetõség. E határidõt követõ har-minc napon belül az önkormányzat köteles részletes szak-mai és pénzügyi beszámolót benyújtani az Igazgatóságon keresztül az ÖTM felé. A pénzügyi beszámolónak – egy eredeti és egy hitelesített másolati példányban – részletes-nek, számlákkal, teljesítés-igazolásokkal és a kötelezett-ségvállalás dokumentumaival alátámasztottnak kell len-nie. A pénzügyi beszámolóhoz csatolt dokumentumokról tételes összesítõt kell készíteni.

(4) A támogatott önkormányzat 2008. október 15-éig köteles az Igazgatóságon keresztül az ÖTM felé nyilatko-zatot benyújtani, amely tartalmazza a következõket:

a) a végrehajtott tevékenységek listája az 1. § (3) be-kezdése szerinti tevékenységi típusok szerint osztályozva, és az ehhez kapcsolódóan felhasznált támogatási összeg;

b) az árvízzel kapcsolatban ténylegesen felmerült és kifizetett költségek teljes összege;

c) a károk korlátozása vagy a hasonló katasztrófák új-bóli elõfordulásának lehetõ legnagyobb mértékû megelõ-zése érdekében bevezetett vagy javasolt megelõzõ intéz-kedések bemutatása.

(5) Az Igazgatóság a benyújtott beszámolókat formai és pénzügyi, a nyilatkozatokat teljességi szempontból meg-vizsgálja, majd szükség esetén hiánypótlásra hívja fel az önkormányzatot. A hiánypótlási felhívásnak az önkor-mányzat öt munkanapon belül tehet eleget.

(6) Az (5) bekezdés szerint felülvizsgált beszámolók és nyilatkozatok eredeti példányát az Igazgatóság – szükség esetén véleménye csatolásával – legkésõbb 2008. novem-ber 15-éig továbbítja az ÖTM felé. Amennyiben az ÖTM a beszámolók vizsgálata során további tájékoztatást, illetve dokumentumok megküldését tartja szükségesnek, ezeket az önkormányzatok – külön felhívásra – kötelesek részére teljesíteni.”

458 KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ÉRTESÍTÕ 3. szám

2. §

A Rendelet a következõ 10. §-sal egészül ki:

„10. § Ez a rendelet az Európai Unió Szolidaritási Alap-ját létrehozó, 2002. november 11-i 2012/2002/EK tanácsi rendeletnek való megfelelést szolgálja.”

3. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ nyolcadik napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a) a Rendelet 8. §-a, valamint

b) a Magyarország folyóin 2006 tavaszán kialakult rendkívüli árvíz, valamint az ország egyes területein ezen év elsõ hónapjaiban bekövetkezett jelentõs belvíz miatt keletkezett károk enyhítésérõl szóló 155/2006. (VII. 26.) Korm. rendelet 3. §-ának (9) bekezdése

a hatályát veszti.

(3) Ez a rendelet a hatálybalépését követõ napon a hatá-lyát veszti.

(4) Ez a rendelet az Európai Unió Szolidaritási Alapját létrehozó, 2002. november 11-i 2012/2002/EK tanácsi rendeletnek való megfelelést szolgálja.

Gyurcsány Ferencs. k.,

miniszterelnök

A Kormány 31/2008. (II. 21.) Korm.

rendelete

a köztisztviselõi teljesítményértékelés és jutalmazás szabályairól szóló 301/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

módosításáról*

* A Korm. rendelet teljes szövege a Magyar Közlöny 2008. február 21-i 27. számában jelent meg.