• Nem Talált Eredményt

A STANAG 2369 (ED3) THE NATO EOD PUBLICATIONS SET (NEPS) IDENTIFICATION AND

HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

4. A STANAG 2369 (ED3) THE NATO EOD PUBLICATIONS SET (NEPS) IDENTIFICATION AND

DISPOSAL OF SURFACE, AIR AND UNDERWATER MUNITIONS – AEODP-1, AEODP-2 / Szárazföldi, légi és víz alatti harcanyagok azonosítása és mentesítése NATO egységesítési egyezmény (a továbbiakban: NATO egységesítési egyezmény2.) nemzeti elfogadásra és egy-idejû hatályba léptetésre kerül a következõk szerint:

a) témafelelõs: az MH Összhaderõnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP),

b) témakezelõ: az MH ÖHP,

c) bevezetés idõpontja: 2016. június 30.

d) bevezetésre vonatkozó követelmények: a NATO egységesítési egyezmény2. a szárazföldi haderõnél és a lé-gierõnél kerül bevezetésre,

e) fenntartás: az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred által fejlesztett – a tûzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról szóló 142/1999. (IX. 8.) Korm. rendeletben meg-határozott feladatok alapján – adatbázis kezelõ és nyilván-tartó programnak a NATO egységesítési egyezmény2. sze-rinti szoftverhez történõ harmonizálását követõen.

5. Ez a szakutasítás a közzétételét követõ napon lép ha-tályba.

Dr. Orosz Zoltánaltábornagy s. k.,

Honvéd Vezérkar fõnök helyettes

A Honvéd Vezérkar fõnök helyettesének 14/2015. (HK 6.) HVKFH

parancsa

a Magyar Honvédség Kiképzési Doktrína 1. kiadásának felülvizsgálatáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 49. § (1) bekezdése, továb-bá a honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végre-hajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 10. § (2) bekezdése alapján az alábbi

parancsot adom ki:

1. A parancs hatálya a Honvéd Vezérkar fõnöke közvet-len alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a Ma-gyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szerveze-teire terjed ki.

2. Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Doktrína Kidolgozó és Szabályzatfejlesztési Osztály (a továbbiak-ban: MH KDK DKSZFO) osztályvezetõje készítse el a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat fõigazgatójának és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Hon-védtisztképzõ Kar dékánjának szóló Honvéd Vezérkar fõ-nökének helyettese általi felkérését a munkacsoport tevékenységében történõ közremûködésre.

3. Az MH KDK kezdje meg a 81-30/2015 nyilvántartási számú Magyar Honvédség Doktrína Fejlesztési Terve 2015–2018 dokumentum 10. pontjában (a nemzeti katonai doktrínák jegyzéke) meghatározottak szerint a Magyar Honvédség Kiképzési Doktrína 1. kiadás (Ált. 24) doktrí-na (a továbbiakban: doktrídoktrí-na) felülvizsgálatát.

4. A doktrína felülvizsgálata érdekében az MH KDK vezetésével Doktrína Kidolgozó Munkacsoport (a továb-biakban: DKM) megalakítását rendelem el.

5. A DKM vezetõje: az MH KDK parancsnoka.

6. A DKM vezetõjének kiképzés-szakmai helyettese: az MH KDK Kiképzési Osztály osztályvezetõje.

7. A DKM vezetõjének doktrinális-szakmai helyettese:

az MH KDK Doktrína Kidolgozó és Szabályzatfejlesztési Osztály (a továbbiakban: MH KDK DKSZFO) osztályve-zetõje.

8. A DKM tagjai:

a) a HVK Személyzeti Csoportfõnökség, b) a HVK Hadmûveleti Csoportfõnökség, c) a HVK Logisztikai Csoportfõnökség, d) a HVK Haderõtervezési Csoportfõnökség,

e) a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfõnökség,

f) a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítõ Cso-portfõnökség,

g) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképzõ Kar,

h) az MH Összhaderõnemi Parancsnokság, i) az MH Kiképzési és Doktrinális Központ,

j) az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyõrség Dandár;

k) az MH Egészségügyi Központ, l) az MH Altiszti Akadémia, m) az MH Logisztikai Központ, és n) az MH Ludovika Zászlóalj kijelölt állománya.

9. A DKM a kidolgozói szakasz feladatainak befejezése után megszûnik, a további tevékenységeket ismételten az MH KDK DKSZFO hajtja végre.

10. Az MH KDK készítse el a doktrína felülvizsgálatára vonatkozó szinopszist 2015. június 16-ig, amelyben rész-letesen határozza meg a felülvizsgálat ütemezését.

11. Ez a parancs az aláírása napján lép hatályba,* és 2015. december 31-én hatályát veszti.

Dr. Orosz Zoltánaltábornagy s. k.,

Honvéd Vezérkar fõnök helyettes

* A parancs aláírásának napja 2015. június 8.

FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

A Magyar Honvédség

Összhaderõnemi Parancsnokság parancsnokának 192/2015. (HK 6.) MH ÖHP

intézkedése

a STANAG 2377 EOD (EDITION 3), STANAG 2391 EOD (EDITION 3) és STANAG 2623 (EDITION 1) végrehajtásáról A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 52.§ (1) bekezdésében ka-pott felhatalmazás alapján, figyelemmel az egységesítési, szabványosítási tevékenységrõl és a NATO egységesítési dokumentumok feldolgozásáról és végrehajtásáról szóló 102/2008. (HK 19.) HM utasításban foglaltakra, az alábbi

intézkedést adom ki:

1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Magyar Honvédség Összhaderõnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) és az alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek személyi állományára.

2. Jelen intézkedésemmel, eredetben, angol nyelven be-vezetem a NATO egységesítési egyezmények nemzeti elfogadásáról és hatályba léptetésérõl szóló 10/2015.

(HK 4.) HVKFH szakutasítás

a) 11. pontjában hatályba léptetett STANAG 2377 EOD (EDITION 3) – EOD ROLES, RESPONSIBILITIES, CAPABILITIES AND INCIDENT PROCEDURES WHEN OPERATING WITH NON EOD TRAINED AGENCIES AND PERSONNEL – AEODP-13 (EDI-TION A) címen kiadott NATO egységesítési egyezményt;

b) 12. pontjában hatályba léptetett STANAG 2391 EOD (EDITION 3) – EXPLOSIVE ORDNANCE DISPOSAL RECOVERY OPERATIONS ON FIXED INSTALLA-TONS címen kiadott NATO egységesítési egyezményt;

c) 13. pontjában hatályba léptetett STANAG 2623 (EDITION 1) – MILITARY WORKING DOG CAPA-BILITIES – AMWDP-1 (EDITION A) címen kiadott NATO egységesítési egyezményt.

3. Az MH ÖHP és alárendelt katonai szervezetei az egy-ségesítési egyezményben foglalt, mûszaki támogatásra és biztosításra vonatkozó elõírásokat kötelesek alkalmazni.

4. Ez az intézkedés a közzétételt követõ napon lép ha-tályba és visszavonásig hatályos.

Fucsku Sándorvezérõrnagy s. k.,

MH összhaderõnemi parancsnok

A Magyar Honvédség

Összhaderõnemi Parancsnokság parancsnokának 193/2015. (HK 6.) MH ÖHP

intézkedése

a STANAG 2143 EOD (EDITION 6), STANAG 2221 MC EOD (EDITION 3)

és STANAG 2298 C-IED (EDITION 2) végrehajtásáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 52.§ (1) bekezdésében ka-pott felhatalmazás alapján, figyelemmel az egységesítési, szabványosítási tevékenységrõl és a NATO egységesítési dokumentumok feldolgozásáról és végrehajtásáról szóló 102/2008. (HK 19.) HM utasításban foglaltakra, az alábbi

intézkedést adom ki:

1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Magyar Honvédség Összhaderõnemi Parancsnokság (a továbbiakban:

MH ÖHP) és az alárendeltségébe tartozó katonai szerveze-tek személyi állományára.

2. Jelen intézkedésemmel, eredetben, angol nyelven be-vezetem a NATO egységesítési egyezmények nemzeti el-fogadásáról és hatályba léptetésérõl szóló 11/2015.

(HK 4.) HVKFH szakutasítás

a) 13. pontjában hatályba léptetett STANAG 2143 EOD (EDITION 6) – EXPLOSIVE ORDNANCE DISPOSAL (EOD) PRINCIPLES AND MINIMUM STANDARDS OF PROFICIENCY címen kiadott NATO egységesítési egyezményt, a következõ fenntartással: mivel az MH-ban jelenleg 26 mm acéllemez átvilágítási képességû tûzsze-rész röntgen felszerelés van rendszeresítve, ezért a STA-NAG-ben megfogalmazott tûzszerész röntgen felszerelés-sel kapcsolatos 76,2 mm acéllemez átvilágítási képesség követelményt nem kell figyelembe venni;

b) 14. pontjában hatályba léptetett STANAG 2221 MC EOD (EDITION 3) – EXPLOSIVE ORDNANCE DISPOSAL REPORTS AND MESSAGES – AEODP-6 Edition B, Version 1 címen kiadott NATO egységesítési egyezményt;

c) 15. pontjában hatályba léptetett STANAG 2298 C-IED (EDITION 2) – NATO WEAPONS INTELLI-GENCE TEAM (WIT) CAPABILITIES – ACIEDP-02(A) címen kiadott NATO egységesítési egyezményt.

3. Az MH ÖHP és alárendelt katonai szervezetei az egy-ségesítési egyezményben foglalt, mûszaki és C-IED támo-gatásra és biztosításra vonatkozó elõírásokat kötelesek al-kalmazni.

4. Ez az intézkedés a közzétételt követõ napon lép ha-tályba és visszavonásig hatályos.

Fucsku Sándorvezérõrnagy s. k.,

MH összhaderõnemi parancsnok

A Magyar Honvédség Összhaderõnemi Parancsnokság parancsnokának

205/2015. (HK 6.) MH ÖHP intézkedése

a STANAG 2238 MIL ENGR (EDITION 3) végrehajtásáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 52.§ (1) bekezdésében ka-pott felhatalmazás alapján, figyelemmel az egységesítési, szabványosítási tevékenységrõl és a NATO egységesítési dokumentumok feldolgozásáról és végrehajtásáról szóló 102/2008. (HK 19.) HM utasításban foglaltakra, az alábbi

intézkedést adom ki:

1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Magyar Honvédség Összhaderõnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) és az alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek személyi állományára.

2. Jelen intézkedésemmel, eredetben angol nyelven be-vezetem a NATO egységesítési egyezmények nemzeti el-fogadásáról és hatályba léptetésérõl szóló 63/2014.

(HK 12.) HVKFH szakutasítás 10. pontjában hatályba lép-tetett STANAG 2238 MIL ENG (EDITION 3) – ALLIED JOINT DOCTRINE FOR MILITARY ENGINEERING címen kiadott NATO egységesítési egyezményt.

3. A STANAG 2238 (ED 3) bevezetésekor a következõ fenntartást kell figyelembe venni: az MH szervezeti felépí-tése és feladatrendszere alapján a környezetvédelem és a katonai objektumok fenntartása nem a katonai mûszaki szakcsapatok feladatkörébe tartozik.

4. Az MH ÖHP és alárendelt katonai szervezetei az egységesítési egyezményben foglalt, mûszaki támogatásra és biztosításra vonatkozó elõírásokat kötelesek alkal-mazni.

5. Ez az intézkedés a közzétételt követõ napon lép ha-tályba és visszavonásig hatályos.

Fucsku Sándorvezérõrnagy s. k.,

MH összhaderõnemi parancsnok

A Magyar Honvédség

Összhaderõnemi Parancsnokság parancsnokának 206/2015. (HK 6.) MH ÖHP

intézkedése

a STANAG 2885 MILENGR (EDITION 5) végrehajtásáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 52.§ (1) bekezdésében ka-pott felhatalmazás alapján, figyelemmel az egységesítési, szabványosítási tevékenységrõl és a NATO egységesítési dokumentumok feldolgozásáról és végrehajtásáról szóló 102/2008. (HK 19.) HM utasításban foglaltakra, az alábbi

intézkedést adom ki:

1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Magyar Honvédség Összhaderõnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) és az alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek személyi állományára.

2. Jelen intézkedésemmel, eredetben angol nyelven, be-vezetem az egyes NATO egységesítési egyezmények nemzeti elfogadásáról és hatályba léptetésérõl, valamint az Egységes NATO Elõírások elfogadásáról szóló 38/2011.

(HK 10.) HVKFH közlemény módosításáról szóló 9/2013.

(HK 3.) HVKFH szakutasítás 3. pontjában hatályba lépte-tett STANAG 2885 MILENG (EDITION 5) – EMER-GENCY SUPPLY OF WATER IN OPERATIONS címen kiadott NATO egységesítési egyezményt.

3. Az MH ÖHP és alárendelt katonai szervezetei az egy-ségesítési egyezményben foglalt, mûszaki támogatásra és biztosításra vonatkozó elõírásokat kötelesek alkalmazni.

4. Ez az intézkedés a közzétételt követõ napon lép ha-tályba és visszavonásig hatályos.

Fucsku Sándorvezérõrnagy s. k.,

MH összhaderõnemi parancsnok