• Nem Talált Eredményt

STANAG 2528 AJOD (EDITION 1) – ALLIED JOINT DOCTRINE FOR FORCE PROTECTION –

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 55-58)

HM HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

STANAG 2528 AJOD (EDITION 1) – ALLIED JOINT DOCTRINE FOR FORCE PROTECTION –

AJP-3.14

– Témafelelõs: HM Haderõtervezési fõosztály

– Témakezelõ: HM Haderõtervezési fõosztály, Szövet-ségesi és Egységesítési osztály

– Bevezetés idõpontja: 2008. május 15.

– Végrehajtás módja: AJP-3.14 doktrína kiadása eredeti angol nyelven.

A témafelelõs adja ki a végrehajtásul szolgáló doku-mentumot. Ezzel együtt végezze el a szükséges módosítá-sokat is, a bevezetett NATO-elõírásnak nem megfelelõ ko-rábbi szabályozásokat helyezze hatályon kívül, illetve kezdeményezze hatályon kívül helyezésüket.

Mikita Jánosmk. altábornagy s. k.,

HM Honvéd Vezérkar fõnökhelyettese

FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

A HM hadmûveleti és kiképzési fõosztályvezetõjének 2/2008. (HK 9.) HM MKF

i n t é z k e d é s e

a Stratégiai Légiszállítás Képesség Magyarországról történõ mûködtetésének híradó és informatikai

elõkészítése érdekében végrehajtandó szakfeladatokról*

* Az intézkedést az érintettek külön kapják meg.

A Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség

vezérigazgatójának 150/2008. (HK 9.) HM KPÜ

i n t é z k e d é s e

az albérletidíj-hozzájárulás igénylésérõl, megállapításáról és folyósításáról

A Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévõ la-kások és helyiségek bérletérõl, elidegenítésérõl, valamint

a lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV. 30.) HM ren-delet (a továbbiakban: R.) 178/E. §-ának (7) bekezdése alapján az albérletidíj-hozzájárulás folyósításának szabá-lyaira – a HM védelemgazdasági fõosztályvezetõvel és a HM személyzeti fõosztályvezetõvel egyetértésben – a kö-vetkezõk szerint

intézkedem:

Az intézkedés hatálya

1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisz-tériumra (a továbbiakban: HM) és a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása és közvetlen felügyelete alá tartozó költségvetési szervekre, továbbá az államtitkár által felügyelt szervezetre és a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiak-ban együtt: honvédelmi szervezet), illetõleg az R.

178–178/F. §-ai alapján albérletidíj-hozzájárulásra jogo-sult hivatásos és szerzõdéses katonákra, valamint köztiszt-viselõkre (a továbbiakban együtt: igényjogosult).

Az albérletidíj-hozzájárulás igénylése

2. Az albérletidíj-hozzájárulás a2. számú melléklet sze-rinti igazolás alapján állapítható meg. Az igazolást a kérel-mezõnek az1. számú mellékletszerinti, az állományilleté-kes parancsnok, (munkáltatói jogokat gyakorló-) vezetõ (a továbbiakban: parancsnok) útján két példányban be-nyújtott kérelmére, a szolgálati (munka-) helye szerint ille-tékes lakásgazdálkodási szerv adja ki. Az albérletidíjhoz-zájárulás-igénylõ laphoz be kell kérni:

– az áthelyezésrõl, kinevezésrõl, rendelkezési állo-mányból más szervhez határozatlan idõre történt vezény-lésrõl szóló parancs (határozat) másolatát,

– élettársi viszony esetén ennek igazolására, az idevo-natkozó jogszabály alapján kiadott hatósági bizonyítvány, teljes bizonyító erejû magánokirat vagy közjegyzõi okirat hitelesített másolatát,

– családi pótlékra való igényjogosultság esetén az errõl kiállított igazolást,

– a bérleti, albérleti szerzõdést, lakáslízing esetén a lí-zingszerzõdés hitelesített másolatát (zártvégû lízing esetén annak a földhivatalhoz történt benyújtását igazoló doku-mentumot),

– a bérletrõl (lízingrõl) szóló számlát, egyszerûsített számlát (a továbbiakban: számla).

Az igazolások kiadása

3. A lakásgazdálkodási szerv a 2. pont szerinti kérelmet a lakásgazdálkodási feltételek (különösen a lakásigény ki-elégíthetõségnek vagy a szállóférõhelyen történõ elhelye-zés lehetõségének hiánya) tekintetében megvizsgálja és azok teljesülése esetén a2. számú mellékletszerinti tarta-lommal 3 példányban (budapesti lakásgazdálkodási kör-zetben 4 példányban) igazolást ad ki az albérletidíj-hozzá-járulásra való jogosultságról. Az igazolás 1. számú példá-nyát a kérelemmel és az ahhoz mellékelt okmányokkal együtt a parancsnoknak, 2. számú példányát az igényjogo-sultnak kell megküldeni (átadni), a 3. számú példányát a lakásgazdálkodási szerv által az intézkedés 4. számú mel-léklete szerint vezetett nyilvántartással együtt kell meg-õrizni. Budapesten az igazolás 4. számú példányát tájékoz-tatásul az illetékes keretgazda lakásbizottságnak kell meg-küldeni.

4. Ha az albérletidíj-hozzájárulásra való jogosultság va-lamely, az R. szerinti feltétel hiányában nem állapítható meg, a lakásgazdálkodási szerv ezt a tényt (szakmai véle-ményt) a kérelemre vezetett vagy a kérelemhez csatolt zá-radékban rögzíti. A kérelmet a kérelmezõ parancsnokához továbbítja.

5. Ha az igényjogosult az albérletidíj-hozzájárulást la-káslízing céljára kívánja felhasználni, de az ehhez szüksé-ges, a 2. pontban említett érvényes és hatályos lízingszer-zõdés és a lízingdíjról szóló eredeti számla még nem áll

rendelkezésre, a lakáslízing-kérelem és annak benyújtását igazoló dokumentum másolatát, illetve a lízingszerzõdés-nek az igényjogosult által aláírt tervezetét (elõszerzõdést), illetve a lízingcég által a kérelmezõ nevére kibocsátott írásbeli ajánlatát kell bekérni. Ilyenkor a lízingszerzõdés és – zártvégû lízing esetén – annak a földhivatalhoz törté-nõ benyújtásáig és a számla kérelmezõ általi bemutatásáig (a hiánypótlásig) a parancsnok az albérletidíj-hozzájárulás megállapításáról és annak folyósításáról döntést nem hoz-hat. Ilyen esetben a 6. pontban foglaltak szerint kell eljárni.

6. Az 5. pont szerinti esetben a lakásgazdálkodási szerv javaslata (véleménye) alapján a parancsnok – szükség sze-rint az illetékes jogi, személyügyi, pénzügyi és számviteli szerv bevonásával – megvizsgálja a lakáslízing-szerzõdés megkötéséhez szükséges, az albérletidíj-hozzájárulásra való jogosultságról szóló igazolás (záradék) kiadásának lehetõségét. Amennyiben annak jogi akadálya nincs, kére-lemre a3. számú mellékletszerinti (munkáltatói) igazolást a parancsnok kiadhatja. Az igazolást a kérelmezõ részére kell átadni, és egy példányát a lakásgazdálkodási szerv ré-szére tájékoztatásul meg kell küldeni. Az e pont szerint ki-állított igazolás az aláírástól számított 3 hónapig érvényes.

Amennyiben e határidõ lejártáig a 2. pontban meghatáro-zott szerzõdést és számlát a kérelmezõ hiánypótlásként nem nyújtja be, úgy tõle a 2. pontban meghatározott igény-lést ismételten be kell kérni.

7. Amennyiben a kérelmezõ lakáslízing támogatására igényelt hozzájárulást és részére a3. számú melléklet sze-rinti igazolás kiadásra került, az igazolás érvényességi ide-jén belül hiánypótlásként a lízingszerzõdést és lízingdíjról szóló számlát (részszámlát) az albérletidíj-hozzájárulás parancsnoki megállapítása érdekében a lakásgazdálkodási szerv útján kell benyújtani. Amennyiben az igénylés telje-sítésének jogi akadálya nincs, az R.-ben és a jelen intézke-désben meghatározott okmányok hiánytalanul rendelke-zésre állnak, a lakásgazdálkodási szerv a2. számú mellék-letszerinti igazolást kiadja. Ez esetben az érvényes és ha-tályos lízingszerzõdésrõl, az azokhoz kapcsolódó eredeti számlá(k)ról (részszámlákról) az igényjogosult hiteles má-solatot készít, amelyeket azok benyújtása után a pénzügyi és számviteli szerv köteles a számviteli szabályok szerint megõrizni. Amennyiben a lakásgazdálkodási szerv az R.

szerinti feltétel hiányát vagy az igazolás kibocsátást követõen a támogatást kizáró – az R.-ben meghatározott – ok idõközbeni bekövetkezését állapítja meg, errõl a pa-rancsnokot 5 napon belül írásban értesíti.

Az albérletidíj-hozzájárulás megállapítása 8. Az albérletidíj-hozzájárulás iránti kérelem teljesíté-sérõl vagy elutasításáról, havi összegének megállapításá-ról, folyósításáról és annak módosításáról vagy megszün-tetésérõl a parancsnok parancsban intézkedik. A parancs-nak tartalmaznia kell a számfejtéshez szükséges adatokat,

ideértve az albérletidíj-hozzájárulás havi összege kiszámí-tásának az R. 178/B. § (2)–(5) bekezdésekben meghatáro-zott módját (összetevõit) és a folyósítás kezdõ napját.

9. A parancsnoki döntés elõkészítése az állományilleté-kes honvédelmi szerv személyügyi szerve, valamint a pénzügyi és számviteli szerv együttes feladata. A parancs-tervezetet a személyügyi szerv készíti el. A parancs, illetõ-leg az abból készülõ kivonat egy példányát a személyügyi szerv a lakásgazdálkodási szervnek, Budapesten a keret-gazda-lakásbizottságnak is megküldi.

10. Az állományilletékes honvédelmi szervezetet ellátó pénzügyi és számviteli szerv vezetõje az albérletidíj-hoz-zájárulásra való jogosultság megállapításakor az okmá-nyok alapján köteles ellenõrizni a jogosultság feltételeit, továbbá, hogy az okmányok megfelelnek-e az alaki és tar-talmi követelményeknek. Az okmányokat a pénzügyi sze-mélyi gyûjtõben kell elhelyezni és megõrizni.

11. Hatályos lízingszerzõdés esetén a lízingbe adó írás-beli kérésére a 8. pontban említett parancs alapján a pénz-ügyi és számviteli szerv írásban tájékoztatást ad a megálla-pított (folyósított) albérletidíj-hozzájárulás tényleges összegérõl.

Az albérletidíj-hozzájárulás folyósítása

12. A pénzügyi és számviteli szerv a 8. pontban említett parancs és az igényjogosult által benyújtott eredeti számla – lízingszerzõdés esetén annak hiteles másolata – alapján kezdeményezi (feladja, indítja) az albérletidíj-hozzájáru-lás folyósítását.

13. Ha a lízingbe adó gazdasági társaság, a futamidõ vé-géig fizetendõ (teljes) tõke és kamat költségérõl egy össze-gû számlát állít ki, a havonta (vagy más rendszeres idõkö-zönként) fizetendõ hozzájárulás a „fizetési értesítõ” (tõke-bekérõ) alapján teljesíthetõ.

A pénzügyi és számviteli szerv a tényleges kifizetések-rõl az5. számú mellékletszerint analitikus nyilvántartást vezet. A pénzügyi és számviteli szerv az ellátási körébe tartozó honvédelmi szervtõl áthelyezett albérleti-, illetve lízingdíj-hozzájárulásban részesülõ igényjogosultról az át-vevõ pénzügyi és számviteli szervet köteles értesíteni. Az értesítés tartalmazza a hozzájárulásra vonatkozó adatokat és az általa történt folyósítás befejezésének idõpontját.

14. Az albérletidíj-hozzájárulásban részesülõ igényjo-gosult az állományilletékes parancsnoknak köteles hala-déktalanul, írásban jelenteni minden olyan változást, amely az albérleti díjra való jogosultságát, folyósításának feltételeit érinti. Ezekrõl a változásokról a parancsnok, a 2. számú mellékletszerinti igazolást kiadó lakásgazdálko-dási szervet, Budapesten a keretgazda lakásbizottságot is értesíti, ideértve azt az esetet is, amikor az igényjogosult, a már megállapított és folyósított albérletidíj-hozzájárulást a továbbiakban lízingdíj fedezetére kívánja felhasználni.

15. A lakásgazdálkodási szerv, az illetékes személyügyi szerv, továbbá a pénzügyi és számviteli szerv az igényjo-gosult lakáskörülményeiben, illetõleg az albérletidíj-, lí-zingdíj-hozzájárulásra jogot adó feltételekben és körülmé-nyekben beálló és tudomására jutott változásokról a pa-rancsnokot köteles tájékoztatni, illetõleg szükség szerint kezdeményezni a hozzájárulás folyósításának módosítását vagy megszüntetését.

Ellenõrzéssel és a folyósítás beszüntetésével kapcsolatos feladatok

16. Az albérletidíj-hozzájárulásra való jogosultságot a lakásgazdálkodási szerv, illetve a parancsnok az R. 178/E.

§ (1)–(2) bekezdés szerint ellenõrzi, és szükség szerint in-tézkedik a folyósítás beszüntetésére.

Vegyes rendelkezések

17. Ha a lízingcég az Áfa. tv. 165. § (1) bekezdésére hi-vatkozva „számlát helyettesítõ bizonylatot” bocsát ki és ez a bizonylat megfelel a számviteli törvényben meghatáro-zott követelményeknek, ezt a bizonylatot az intézkedés al-kalmazásában számlaként kell kezelni.

18. Az ezen intézkedésben megállapított rend szerint kell eljárni a hallgatót a 21/2002. (IV. 10.) HM rendelet 27. §-a alapján megilletõ (hallgatói) albérletidíj-hozzájá-rulás tekintetében is, azzal az eltéréssel, hogy

– a kérelmet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorához címezve kell benyújtani (az albérleti-díj-hozzájárulás folyósítása tekintetében parancsnokon a ZMNE rektorát kell érteni);

– a kérelmet véleményezésre meg kell küldeni a lakás-gazdálkodási szerv részére;

– az R. 178. § (2) bekezdésének a vezényeltekre vonat-kozó rendelkezését nem kell alkalmazni;

– az e pont alapján folyósított albérletidíj-hozzájárulás lakáslízing céljára nem használható fel.

19. Az intézkedésben megállapított rend szerint kell el-járni a hivatásos katona gyermekét a 21/2002. (IV. 10.) HM rendelet 25–26. §-ai szerint megilletõ (családtagi) al-bérletidíj-hozzájárulás tekintetében is, azzal az eltéréssel, hogy

– a kérelmet a hivatásos katona-szülõ állományilleté-kes parancsnokához kell benyújtani, aki dönt a folyósí-tásról,

– a kérelmet véleményezésre meg kell küldeni a hivatá-sos katona áthelyezése elõtti szolgálati helye szerint illeté-kes lakásgazdálkodási szervhez,

– az e pont alapján folyósított albérletidíj-hozzájárulás lakáslízing céljára nem használható fel.

20. Ezen intézkedés alkalmazásában pénzügyi és szám-viteli szerv alatt az igényjogosult állományilletékes

hon-védelmi szervezetét ellátó gazdálkodástámogató és pénz-ügyi ellátó referatúrát, illetve a honvédelmi szerv saját pénzügyi és számviteli szervezeti egységét (szervezeti ele-mét) kell érteni.

Záró rendelkezések

21. Ez az intézkedés a közzétételt követõ 8. napon lép hatályba. Ezzel egyidejûleg hatályát veszti

– az albérletidíj-hozzájárulás folyósításáról szóló 39/2002. (HK 20.) HM KPSZH intézkedés, és

– az albérletidíj-hozzájárulás folyósításáról szóló 39/2002. (HK 20.) HM KPSZH intézkedés módosításáról szóló 54/2004. (HK 25.) HM KPSZH intézkedés.

Sulyok Jánosdandártábornok s. k.,

HM KPÜ vezérigazgató

1. számú melléklet a 150/2008. (HK 9.) HM KPÜ intézkedéshez HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM

KÖZGAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI ÜGYNÖKSÉG

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 55-58)