• Nem Talált Eredményt

A SPORTOLÁS SZOCIALIZÁCIÓS HATÁSAI

In document f el sőokt at ásban (Pldal 71-89)

A sportolás különböző formáit, funkcióit a társadalmi változás során leginkább a testkultúra és a szocializáció részeként értelmezem. Ezzel szeretném szemléltetni azt a kulturális paradigmaváltást, melynek lényege, hogy a testkulturális tevékenység a kultúra organikus alkotórésze (Berkes, Bartha 2004). Ennek ellenére a sport a kultúrán belül (is) egyre inkább marginalizálódni látszik, különösen a testkultúra (Takács F. 1999). Célom, hogy bemutassam a sportolás társadalmi, kulturális és az egyéni szerepeit, funkcióit, azokat a pozitívumokat, értékeket, képességeket, készségeket, melyeket az egyén megtapasztalhat, illetve elsajátíthat sportolás közben, s ezeket az élet más területein is alkalmazni tudja. Mindezek ugyanis a hallgatók esetében is érvényesek. Ezek alapján szeretném megvizsgálni, hogy a sportolás hogyan hat a hallgatói jóllétre és a tanulmányi, illetve nem tanulmányi eredményességre. Ugyanakkor a sportolás a történelem során olyan átalakuláson ment keresztül, amely kedvezőtlen folyamatokkal is együtt járt, elsősorban a politikai és gazdasági hatásoknak köszönhetően. Nem feledkezhetünk meg a devianciákról sem, különösen azokról, amelyek csak a sportban figyelhetők meg (doppingvétségek, huliganizmus a szurkolók körében). Éppen ezért tartom fontosnak bemutatni a sportolás társadalmi, szocializációs funkcióinak kettős arculatát.

Szocializáció és sportolás

A szocializáció alatt olyan élethosszig tartó tanulási folyamatot értek, amely során az egyén megtanulja az adott társadalom, környezet értékeit, normáit, magatartás-mintázatait, képességeket és készségeket szerez ahhoz, hogy be tudjon illeszkedni a kisebb-nagyobb közösségekbe (legyen az a család, az iskola, egy munkahely, vagy maga a társadalom).

A sportolás során is olyan készségeket, képességeket, értékeket, szabályokat tanulhatunk, amelyeket az élet más területein (például a tanulásban, munkában, családdal történő együttlétkor) hasznosítani tudunk. A sportszocializáció nem más, mint a rendszeres sportolásra történő nevelés, amelyben elsődlegesen a családtagok vesznek részt, majd pedig az iskola, a kortársak, továbbá az egyén számára meghatározó személyek, illetve a média. Ennek folyamán az egyén megtanulja a sportolás jelentőségét, a lehetőségeket, a mozgásokat, a viselkedési és magatartási mintákat. Ha a sportolás élete fontos részét

70

képezi, akkor ezt gyermekei és családtagjai felé is közvetíteni tudja majd.

Ilyenformán a sport visszatükrözi a makrostruktúrában megtalálható értékeket, normákat, magatartásszabályokat. Ne gondoljuk azonban, hogy ez csak pozitív folyamat lehet. Azzal, hogy a gazdaság és a politika behatolt a sportba, megjelentek, sőt, megerősödtek a negatív vonások (elsősorban az élsport, azon belül is az olimpiák világában). A profi sport sok esetben üzletté, iparággá vált, megjelentek benne a korrupció elemei, a politika pedig sokszor saját, önkényes céljaira használja fel a sportsikereket, rendezvényeket (Földesiné Szabó et al. 2010: 35—36).45

Snyder és Spreitzer (1981) szerint a sportolás és a szocializáció kapcsolatát két irány jellemzi: az egyik a szocializáció a sport sajátos világában, a másik pedig a szocializáció a sportolás révén. Az előbbire irányuló kutatások azt vizsgálják, hogy milyen fizikai és mentális tényezők befolyásolják a részvételt valamely sporttevékenységben, az utóbbi pedig a sportolással járó következményeket és velejárókat vizsgálja mind az egyén, mind a társadalom szintjén. A sport világába irányuló szocializációs folyamatok olyan értékek elsajátítását jelentik, mint az önmeghatározás, céltudatosság, sportszerűség, versenyzés, a kemény munka értékelése. Ugyanakkor ez a szocializáció nem mindig ilyen pozitív irányú: a sportolás nem feltétlenül növeli az önbizalmat, a vezetői képességek fejlődését és a társas kapcsolatokat sem javítja minden esetben. Több tényező is hat a sportolás mellett, hisz a szocializáció többdimenziós folyamat, amelyben szerepet játszanak a kortárscsoportok, a nem sporthoz kapcsolódó tevékenységek vagy éppen a média (Frei, Eitzen 1991).

A fent leírt sportszocializációs mozzanatokat, szocializációs teljesítményeket Heinemann (1995: 30—31) öt csoportba osztotta:

1. A sportolás megszilárdítja a szociál-normatív cselekvéshez szükséges készségeket, képességeket.

2. Hozzájárul a személyiség kialakulásához, jellembeli tulajdonságok bevésődéséhez.

3. A sportban olyan szociális viselkedési módokat lehet megtanulni, mint a csoport követelményeihez történő alkalmazkodás, együttműködés, szolidaritás.

4. A sport sajátos kommunikációs térként írható le, amelyben sajátos jelképrendszerek fejlődnek ki szóbeli és nem szóbeli formában. A sportolónak ezeket meg kell tanulnia, s megértésükhöz és alkalmazásukhoz megfelelő ismeretekre és képességekre van szükség.

45 Éppen ezért tartom fontosnak bemutatni a sport és gazdaság, a sport és politika között fennálló összefüggéseket, amelyek mintegy ellenpéldaként szolgálnak a coubertini optimista sportszemléletnek. Eszerint ugyanis a sportnak csak pozitív — személyiség-, magatartás- és viselkedésfejlesztő — hatása van.

71

5. A sportolás feladata, hogy a más területen kialakult szocializációs hiányokat és negatív jelenségeket megszüntesse vagy kiegyenlítse (például a mozgáskészség visszafejlődése, önbizalom hiánya, túlzott agresszió visszaszorítása).

Heinemann alapján négy különböző csoportba rendeztem a sportolásszerepeit a szocializációra vonatkozóan. Ezek a hatások nem különíthetők el egymástól teljes mértékben, hiszen a sportolás olyan összetett jelenség, amelynek jellemzői akár több területhez is tartozhatnak. Ugyanakkor úgy vélem, az itt bemutatandó funkciók hozzájárulnak a sportolás társadalmi és egyéni jelentőségének, bonyolult voltának feltárásához. A szocializációs funkciók bemutatása két szempontból is kapcsolódik saját kutatásomhoz: egyrészt a szocializációs/társas tényezők feltárásában, amelyek befolyásolhatják a hallgatók sportolási szokásait, másrészt a sportszocializációban végbemenő folyamatok megismerésében, melyek segítségével meg tudom vizsgálni, hogy a sportolás követeztében végbemenő tanulási folyamatok, a személyiségfejlődés, a szerzett élmények miként hatnak a hallgatók testi-lelki jóllétére és tanulmányi eredményességére.

A sportolás egészséges életmódra, rekreációra nevelő hatásai A sportolás első társadalmi funkcióját abban látom, hogy segíthet egy egészségtudatosabb életvitel kialakításában. A rendszeres mozgást végzők könnyebben beláthatják, hogy a sportolás mellett például az egészséges ételek, italok fogyasztásának, élvezeti cikkek mellőzésének is be kellene épülnie életmódjukba. Ugyanakkor a fizikai aktivitás magasabb szintje a konvencionális rizikófaktorok (például dohányzás, alkoholfogyasztás, magas kalóriájú ételek, italok fogyasztása) alacsonyabb szintjével is együtt járhat. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás értékeivel való szembesülés olyan változásokra sarkallhat, amelyek egy hosszabb, cardiovaskularis betegség nélküli élethez vezet (Simon 2012: 33). Így a sportolás nemcsak fizikai, esetleg lelki állapotunkra jelenthet pozitív hatást, hanem megtanít az egészségesebb életmódra, életvitelre is.

A sportolás további funkciója a rekreáció elősegítése. Segít a munkahelyi, iskolai ártalmak következtében kialakult fizikai és mentális problémák megoldásában. A fittebb, egészségesebb szervezetnek nagyobb a teherbírása. Éppen ezért az oktatási intézményeknek tudatosítaniuk kell, hogy mekkora a felelősségük a fiatalok nevelésében annak érdekében, hogy minél nagyobb és jobb legyen a teherbírásuk. A nagyobb fizikai terhelhetőség és a jobb mentális teherbírás gazdasági haszonnal bír az egész ország számára. Csökkennek a táppénzre költött

72

kiadások, a betegség miatti munkahelyi hiányzások, az egészségesebb alkalmazottak magasabb teljesítményt nyújtanak és jobban motiváltak (Szabó Á. 2009: 27—29). Nem véletlen, hogy ma már több munkahely lehetőséget biztosít a munkahelyi rekreációra, különös hangsúlyt fektetve a sportolási lehetőségek megteremtésére.

A rekreáció az a kapocs, ami összeköti a szabadidőt, a szabadidőben végzett sporttevékenységet, az életmódot, az életminőséget és az egészséget. A következő funkciónak azt látom, hogy a sportolás szerepet játszik a munkavégző képesség megalapozásában, helyreállításában annak érdekében, hogy az egyénnek fizikailag, pszichikailag, mentálisan egyaránt teljes élete legyen. E célok megvalósítását segíti a rekreációs céllal végzett sporttevékenység. A rekreáció első irányzata az outdoor: ennek kialakulását a természet-közelséghez kapcsolódó nosztalgia, s az urbanizált környezetből való menekvés ösztönözte a természetbe.46 A második a fittség irányzata: ez elsősorban a divat diktálta trendeknek tesz eleget. Az utóbbi három évtizedben figyelhetjük meg a test és a test kultúrájának felértékelődését.

Kezdetben a modern kor kényelmes, egyre inkább ülővé vált életmódja káros hatásainak ellensúlyozására törekedett, majd egy — Galdwell kategóriájával élve — fordulópontnak köszönhetően egyre inkább a szépségipar felé tolódott el. Napjainkban a testépítés, alakformálás egyre inkább háttérbe kezd szorulni, s helyét a szépséget, attraktivitást sokkal kényelmesebben elérhetővé tevő eszközök veszik át (fogyasztó tabletták, táplálék-kiegészítők, plasztikai sebészet). A harmadik rekreációs irányzat egyik részét a wellness képezi: a fitnesz biológiai jellegének ellensúlyaként ebben a pszichés-szociális összetevő játssza a legfontosabb szerepet, az optimális egészség pozitív komponenseinek összessége.47 Másik részét az úgynevezett élménykereső tevékenységek alkotják. Ezek egyfajta kiútkeresést jelentenek a teljesítménykényszeres és szorongásos mindennapokból (Kovács T. 2007a: 9—10).48

A sportolás különböző definíciói megegyeznek abban, hogy olyan tevékenység, amely a szellemi erőnlét javítására is irányulhat.

Ebben látom a sportolás következő társadalmi funkcióját. Fizikai aktivitás közben olyan biológiai folyamatok indulnak meg a szervezetben, amelyek elősegítik a szellemi frissességet. Bizonyított, hogy

46 A túrázás, kirándulás, illetve ezek extrém változatai, például a hegymászás tartoznak ide.

47 Az e célból végzett sporttevékenységeken kívül mint például aerobic, gyaloglás, biciklizés, testépítés, ütős-és labdajátékok, ide tartoznak még a táplálkozás, stresszoldó technikák alkalmazása, masszázs, gyógyfürdők látogatása stb.

48 Mint például kalandparkok látogatása, vadvízi evezés, bunge jumping, búvárkodás, szörf, deszkázás stb.

73

a fizikai aktivitás iskolás korban jótékony hatással van a tanulásra, illetve a különböző alkotó munkák elvégzésére (Keresztes 2007; Mikulán et al.

2010; Pikó, Keresztes 2007). A sportolás további előnye, hogy célkitűzésre ösztönöz. Pozitív hatással lehet a saját magunkról alkotott kép kialakítására, illetve növelheti az önbizalmat, ha meg tudjuk valósítani azokat a célokat, amiket kitűztünk magunk elé. A teljesítmény növekedésével újabb és újabb elérendő célokat tűzünk magunk elé, ami előbb-utóbb rutinná válik az életünkben. Ha elégedettek vagyunk önmagunkkal, és vannak céljaink, akkor ezek megvédenek a depressziótól, az anómiától, az elmagányosodástól. A versenysportolóknak pedig egy-egy kiemelkedő teljesítmény: mérkőzés, bajnokság megnyerése, világversenyen való sikeres szereplés világra szóló hírnevet eredményezhet, illetve akár a hátrányos helyzetből való kiemelkedés útja is lehet.

A modernizáció jelentősen átalakította a létfeltételeket, kihat az élet minden területére, az életminőség és az életfeltételek sokrétű, ellentmondásos szerkezetét teremti meg. Az új életmódminták új vonzást jelentenek (Kovács T. 2007a: 3). Az életmódban történt változásokat az utóbbi évtizedekben jól mutatják a szabadidő szerkezetében és felhasználásában végbement módosulások. A sportolás mint szabadidős tevékenység háttérbe szorult. Miközben az iparosodás, a technikai fejlődés következtében az emberek szabad ideje nőtt, felhasználása sok esetben egysíkúvá vált: megnőtt előbb a tv-nézésre, napjainkban pedig az internethasználatra fordított idő. Ez jól látható bizonyos egyetemista csoportok időfelhasználásában is (Szalai 1976; Vitányi 1995; Bocsi 2008;

2012; Kovács K. 2012a). A szabadidő-felhasználás és életmód között fennálló összefüggéseket jól mutatja, hogy a tv-nézéssel töltött idő növekedésével gyarapszik, csökkenésével pedig csökken a testsúly aránya. Nem hiába szabják meg a fizikai aktivitás-ajánlások két órában a tv előtt töltött idő mennyiségét a gyerekek számára: az ennél több tv-nézés épp a mozgástól, esetlegesen a sportolástól veszi el az időt.

Különösen fontos ez a felnőttkori egészségi állapot és az életmód szempontjából, mivel a túlsúlyos gyerekek nagy valószínűsséggel túlsúlyos felnőttek lesznek (Martos É. 2012: 98). Hasonlóképpen fiatalok körében végzett kutatási eredmények bizonyítják, hogy a hét közbeni számítógép-használat elveszi az időt a mozgást igénylő hobbitevékenységektől és az aktív közlekedéstől (Soós et al. 2008).49

49 Egyetérthetünk Horváth (2005: 41) véleményével, mely szerint a szabadidősport rekreációs értékei leginkább abban mutatkoznak meg, hogy sokféle lehetőséget kínálnak és megtanítanak a szabadidő hasznos eltöltésére, kitágítják a résztvevők körét, továbbá eltüntetik az életkori sajátosságokból származó előnyöket és hátrányokat.

74

A sportolás hatása a kultúrára, testkultúrára, mozgáskultúrára

Az egyetemes kultúra része a testkultúra: a test tudatos fejlesztése, a higiénikus, egészséges életmódhoz kapcsolódó értékek együttese, amelyhez szorosan kapcsolódik az emberiség mozgáskultúrája. Így a sportolás is olyan sajátos emberi tevékenység, amely beletartozik az egyetemes kultúrába. Ugyanakkor hatással is van rá, hisz értékteremtő funkcióval is bír.

Takács Ferenc (1999: 8) szerint „a testkultúra az emberi test részben veleszületett (genetikus) állapotát, valamint annak

„karbantartását”, fejlesztését, esetleg korrigálását jelenti az erre a célra alkalmas objektivációk segítségével”. Az objektivációk a következők: (a) a természeti adottságok kihasználása, (b) a sportágak, (c) a felszerelések, kondicionáló gépek, sportpályák, és nem utolsósorban (d) azok az ismeretek, amelyek szükségesek a test optimális kulturálásához. A preindusztriális időkben a testedzés nem tartozott a kultúra életmódot szabályozó értékei közé, mivel a kor termelési eljárásai igényelték az erős, edzett fizikumot. Ez sokszor kényszerítette az embereket a rendszeres intenzív mozgásra. Az iparosodás és modernizáció azonban olyan civilizációt teremtett, amelyben egyre fokozódott a test fizikai igénybevétele és romlása. A fogyasztói társadalom kiépülésével, a jólét növekedésével tovább romlottak a rendszeres testmozgás esélyei.

Megjelentek olyan mozgásformák (például kondigépek használata) és a test karbantartását, alakformálását elősegítő eszközök, amelyek különösebb megerőltetés nélkül kecsegtettek a formás alak elérésével és az egészség megőrzésével. Napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy ebben a struktúrában sem lehet megoldani az emberek tömeges testkulturális igényeinek kielégítését. Ez nemcsak a társadalom alsó, hanem a felső rétegeire is vonatkozik. Noha ez utóbbiak rendelkeznek azokkal az anyagi forrásokkal, amelyek elérhetővé teszik a rendszeres testmozgás változatos formáit, mégis úgy tűnik, hogy körükben egy sajátos termékcsoport hivatott a célok elérésére.50 A fogyasztói társadalom a sport egész lényegét képes megváltoztatni: előtérbe kerül a „jól kinézni”, mint cél az „egészségesnek lenni” mellett, sokszor pedig helyette. A sportolás gyakran csak egy eszköz a szép külső megszerzéséhez, amely egyben a test felértékelődéséhez is vezet. Bourdieu (1991: 387) úgy véli, hogy a test értékké és tőkévé válik, amiből az egyén hasznot remélhet, és ezt a „test-mások számára” (body-for-others) jelenségnek nevezi. Takács

50 A sport helyét betöltik a fogyasztói társadalom kínálta diétás készítmények, eszközök, csodagyógyszerek és kozmetikumok.

75

Ferenc szerint (1999: 11) a Bourdieu-féle kétdimenziós modellt a gazdasági és kulturális tőke mellett ki kellene egészíteni a testkulturális tőke dimenziójával. Azonban láthatjuk, hogy Bourdieu maga is beemelte a fizikumot a tőkefajták közé.

A sportolás alkalmas a mozgás alapvető szükségletének kielégítésére. Ehhez azonban az kell, hogy az egyén számára magas értéket képviseljen, fontos legyen. Ha a sportolás iránti pozitív attitűdök és igények kellő súlyt kapnak, akkor az egyén szabadidő-eltöltési szokásaira, akár egész életére, életmódjára is hatással lehet (Bíróné 2004: 64—88).

A mozgástanulás kritikus szakasza a hat—kilenc éves kor, amikor a gyerekek megtanulják az egyes alapkészségeket, kellő figyelemmel, örömmel, tudatossággal és ügyességgel gyakorolják ezeket.

Kilenc—tíz éves korban már képesek bonyolultabb mozgásformák elsajátítására, technikai elemek végrehajtására, de nem biztos, hogy megfelelő időben és szituációban tudják ezeket alkalmazni.

Az alapvető mozgásformák elsajátítása, a mozgástanulás során egyfajta műveltségre: mozgásműveltségre teszünk szert.

„Mozgásműveltség alatt a testkulturális javaknak azt a részét értjük, amely magába foglalja a praktikus köznapi cselekvésmegoldásokat; a játékokban, sportokban megtanulható konkrét cselekvésformákat, mozgáskészségeket; és az ezek eredményes működtetéséhez szükséges képességeket és szellemi javakat” (Báthori, 1994: 22, idézi Rétsági, H.

Ekler 2011: 33). A sportolással alapmozgásokat tanulunk meg. Épp ebben különbözik más tevékenységek vagy tantárgyak, képességek tanulásától, hogy a tananyag alapját az adott sporthoz kötődő mozgások elsajátítása képezi. Mindez a sportmozgások elméleti hátterének, egymás utáni követésének megtanulását, memorizálást, logikus gondolkodást, gyors döntésképességet is jelenti. A mozgástanulás tulajdonképpen nem más, mint a mozgáskészségek kialakítása, megszilárdítása, finomítása, alkalmazása és megtartása. A mozgástanulás kapcsolatban van bizonyos ismeretek, koordinációs és kondicionális képességek, illetve egyéni magatartásformák elsajátításával is. Tehát a mozgáskészségek a személyiségbe ágyazottan fejlődnek.

Végezetül a sportsikerek identitásformáló erejéről mint kulturális értékekről szeretnék említést tenni. A nagy olimpiai vagy egyéb fontos világversenyeken elért sportsikerek éppolyan fontos kollektív élmények, mint a kultúra más területeiről származó emlékek. Összekötik az adott nemzet tagjait, s hozzájárulnak a nemzettudat megerősödéséhez. Ugyanakkor kutatási eredmények is bizonyítják, hogy az esetleges nagy kudarcok, botrányok (például doppingvétségek

76

kiderülése az olimpián) kollektív szégyenkezést is kiválthatnak, s ezt a médiában megjelenő visszhangok meg is erősítik (Dóczi 2008).

Értékek, normák, képességek elsajátítása a sportolás révén Társas értékek

A sportolás lehetőséget nyújt azoknak az értékeknek, normáknak, jelképeknek az elsajátítására, melyek elengedhetetlenek a társadalmi beilleszkedéshez. A csapatba érkező új tag az addigiakhoz képest teljesen más szociális közegbe kerül. Új érték- és normarendszer veszi körül, vagy legalábbis az eddig megismert értékek másfajta összefüggésekben jelennek meg számára (Gombocz 2010: 48—51). A beilleszkedés során és után is előfordulhatnak konfliktusok a régi tagokkal, illetve az edzővel, a csapatvezetőkkel, de az edzésre fordított idő problémákat okozhat a magánéletben, az iskolában, a munkahelyen is. Az ilyen szituációkban az egyén spontán sajátítja el a konfliktusmegoldó és kezelő stratégiákat, a kooperáció különböző formáit.

Ahhoz, hogy a csapat eredményes legyen, illetve közös identitástudat jellemezze, a tagoknak el kell sajátítaniuk nemcsak a sportághoz kapcsolódó szimbólumokat és kifejezéseket, hanem azokat is, amik csak az adott csapatra jellemzők. Így például elég egy fél szó vagy intés ahhoz, hogy tudja, hozzá fog kerülni a labda, vagy azt, hogy mire gondol az edző, aki a ring, a tatami, a pást, a szőnyeg, a pálya szélén áll.

Egy sportegyesületben könnyű megteremteni azt a szimbólumrendszert, ami lehetővé teszi egymás felismerését: egységes színekkel, formákkal, jelekkel ellátott mez, zászló, címer, jelvény mélyíti az egymáshoz tartozás

— így a közös identitás — érzését.51 Személyiségfejlesztő értékek

Más hivatásokhoz hasonlóan a magas sportsiker is megköveteli a sportoló jellemének következetes fejlesztését. Csakis a kitartó, edzői utasításokat maximálisan tiszteletben tartó, fegyelmezett, az eredményekért és a sporttársakért áldozatokra is képes ember érhet el tartós sportsikereket. A sporttevékenység folyamán sikeresen elsajátíthatók a munkaértékek: a pontosság, az odaadóan végzett edzésmunka, a sporttársak, eszközök, berendezések megbecsülése. Meg kell említenem a sportolás erkölcsi, nevelő funkcióját. Az erkölcsi

51Ezek által egyrészt felismerik, majd azonosulnak a saját csapatukkal, másrészt pedig egyértelműen felismerik a másik, esetenként ellenfél csapat tagjait.

77

fejlesztő hatás a sportolás szabályozott tevékenységrendszerén keresztül érvényesül, amelynek lényege a „fair play” biztosítása. Minden sportág rendelkezik szabályokkal, pontosan az erkölcsi kihágások megelőzése érdekében: nem engedik szabálytalan eszközök bevetését a győzelem érdekében, mert ez nemcsak igazságtalan az ellenfelekkel szemben, hanem akár személyi sérüléssel is járhat. A sportoláskor az egyén nemcsak fogalmakat alkot az erkölcsi normákról, hanem a tevékenység közben át is éli azokat. A sporttevékenység által egy folyamat során alakul ki az erkölcsi tudat, érzelem és magatartás (Bíróné 2004: 70—71).

Ugyanakkor a sportoló bizonyos erkölcsi dilemmákkal is találkozik, amelyeket meg kell tanulnia helyesen feloldani és megoldani:

a szabályok betartása/be nem tartása; teljesítménynövelő szerek alkalmazása/nem alkalmazása az eredmény érdekében; önérdek/csapat- vagy klubérdek; versenyző attitűd/kooperáció. A cél tehát nem szentesíti az eszközt. Ezekkel a dilemmákkal nemcsak a sportolás, hanem a mindennapi élet során is találkozunk, így az itt szerzett tapasztalatok, tanult viselkedési formák, magatartások és megoldási mechanizmusok akár egész életünk során végigkísérnek. Ki kell emelni az edző/testnevelő tanár szerepét ebben, elsősorban az ő pedagógiai munkája vezethet eredményre ezen erkölcsi dilemmák helyes feloldásában.

A sportolás az élet értéke azáltal, hogy tulajdonképpen az edzések felkészítenek a nagybetűs életre. A sportolás megtanít tisztelni a szabályokat, saját magunkat, a többi embert, az egészséges fair play-n alapuló versenyt (Izzo 2005). Segít megtanulni a fizikai, erkölcsi és kulturális alapelveket, hozzájárul a jellem fejlődéséhez. Az egyének nemcsak versenyeznek egymás ellen, hanem kapcsolatba kerülnek egymással egy versenyszituációban, ami nem egyenlő az edzések során végzett gyakorlással. Megtanulják tisztelni egymást, megismerni a másikat és összehasonlítani önmagukkal, összemérni tudásukat legális

A sportolás az élet értéke azáltal, hogy tulajdonképpen az edzések felkészítenek a nagybetűs életre. A sportolás megtanít tisztelni a szabályokat, saját magunkat, a többi embert, az egészséges fair play-n alapuló versenyt (Izzo 2005). Segít megtanulni a fizikai, erkölcsi és kulturális alapelveket, hozzájárul a jellem fejlődéséhez. Az egyének nemcsak versenyeznek egymás ellen, hanem kapcsolatba kerülnek egymással egy versenyszituációban, ami nem egyenlő az edzések során végzett gyakorlással. Megtanulják tisztelni egymást, megismerni a másikat és összehasonlítani önmagukkal, összemérni tudásukat legális

In document f el sőokt at ásban (Pldal 71-89)