• Nem Talált Eredményt

Hogyan segítsünk önmagunknak?

A kiégés

Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb az érdeklődés mutatkozik az iránt, hogyan hat a munka annak körülményei a dolgozók testi-lelki egészségére. Különösen azért fontos ez, mert befolyásolja az elvégzett munka minőségét és mennyiségét. Így született meg a "kiégés"

kifejezés. Bár nem Herbert J. Freundenberger volt a téma úttörője, az 1970 -es évek közepén az American Psychologist-ban megjelent tanulmányai sokat segítettek a kiégés problémájának feltérképezésében, végül pedig hozzájárultak mind az eredeti fogalom, mind pedig a kezelési stratégiák újragondolásához.

A kiégés gyakran használt kifejezés, mely a munkával kapcsolatos stressz okozta fizikai és érzelmi kimerülés állapotát írja le. A kiégés több szinten - így fizikai, érzelmi, pszichológiai és spirituális szinten - is negatív hatással van a dolgozóra.

A szakmai kiégés jelei közé tartoznak a következők: érzelmi távolságtartás, közöny a munkával és/vagy az ügyfelekkel szemben; a jövőkép, tervek hiánya; frusztráció;

alkalmatlanságérzet és félelem a hibázástól.

Ugyanakkor ki kell emelnünk, hogy a fenti tünetek olykor csak hónapokkal a kiégést kiváltó válságos időszak után jelennek meg. Igen fontos, hogy felismerjük a tüneteket, és hogy tisztában legyünk vele, milyen stratégiák segítségével tudjuk szükség esetén kezelni a helyzetet.

Fontos tudatában lennünk, hogy a kiégés leggyakrabban azokkal fordul elő, akik erősen kötődnek a munkájukhoz, fontos küldetésként élik meg azt, és/vagy a munka elsődleges jelentőségű az életükben. A probléma előfordulását nagyban befolyásolja a munka megszervezésének módja: a feladatok felosztása, az időbeosztás, a munkaidő üteme és időtartama, a fizetés, az alá- fölérendeltségi viszonyok (Maslach 2001). A legújabb kutatások kimutatták, hogy a bizonyos személyiségjegyek és temperamentum is veszélyeztető tényezők lehetnek. A legnagyobb valószínűséggel a munkájukhoz erősen kötődő, maximalista dolgozók égnek ki, akik nehezen bíznak másokra feladatokat, valamint a bizonytalan, alacsony önbecsüléssel rendelkező, a feszültséget nehezen kezelő emberek.

A másodlagos traumatizáció

Tudatában kell lennünk ezen felül annak is, hogy a traumatizált áldozatokkal foglalkozó szakemberek gyakran a másodlagos, vagy más szóval a vikariáló trauma tüneteit mutatják. Ez a munka ugyanis magában hordozza annak a kockázatát, hogy a segítőnél a traumát közvetlenül átélő áldozatéhoz hasonló, bár annál enyhébb fokú tünetek alakulnak ki (az újraélés ritka). A jelenség oka az áldozat felé irányuló mély együttérzés, az áldozattal való azonosulás. Ezekben az esetekben a segítőben olyan gondolatok merülnek fel, hogy mi volna, ha ő maga is részese lett volna a traumához vezető eseményeknek. Ez az állapot a következő tünetekkel jár: érzelmi szinten düh, szomorúság, hosszas gyász, szorongás, agresszió és depresszió, fizikai szinten fejfájás, gyomorfájdalom, levertség, társas szinten pedig elszigeteltség, hangulatingadozások, és ingerlékenység.

Akárcsak kiégés esetén, az első lépést itt is a másodlagos traumatizáció tüneteit tapasztaló szakember teheti meg azzal, hogy felismeri és megnevezi a problémát. A későbbiekben olyan változtatásokat tehet a mindennapi életében, melyeket a következő, kiégéssel foglalkozó részben tárgyalunk.

Mit tehetünk önmagunkért?

Nagyon fontos, hogy tudatában legyünk saját fizikai és érzelmi állapotunknak. Sokszor nehéz időt szánni az önvizsgálatra, de ha megvannak a megfelelő eszközeink és módszereink, megvédhetjük magunkat a kiégéstől és a másodlagos traumatizációtól. Ez pedig pozitív hatással lesz a gyerekekkel és fiatalokkal való munkánkra.

Ehhez önismeretre van szükség, vagyis meg kell ismernünk és el kell fogadnunk saját határainkat, és tudnunk kell, hogyan fejleszthetjük a készségeinket. Az is fontos, hogy tisztában legyünk a kiégés tüneteivel. Minden szakembernek felelősséget kell vállalnia a saját jóllétéért.

A következő néhány javaslatot beépíthetjük a mindennapi munkánkba:

- Hatékony időgazdálkodás

Tervezzük reálisan a napjainkat, hagyjunk időt a szünetekre, és az esetleges váratlan helyzetekre is.

- Reális elvárások

Állítsunk fel reális elvárásokat, és ehhez vegyük figyelembe a munkahelyi körülményeket is.

Néha a komoly eredmények sem kapnak kellő elismerést, a kis hibákat viszont túlhangsúlyozzák.

- A munkatársak értékelése és elismerése

Fejezzük ki, hogy támogatni és erősíteni akarjuk a csapat munkáját, adjunk pozitív visszajelzéseket, és ha kritikát fogalmazunk meg, az legyen építő.

- Szupervízió

Szervezzünk esetmegbeszéléseket, vagy szupervíziót. Ezeken a találkozókon lehetőség nyílik a vélemény- és tapasztalatcserére, és az érzéseinkről is beszélhetünk.

- Személyes és szakmai fejlődés

Minél magabiztosabbnak érzi magát, annál hatékonyabb lesz a munkájában is.

- Segítőként nem szabad elfelejtkeznünk arról, aki folyton arra vár, hogy figyeljünk rá: azaz önmagunkról!

- A munkaidő kontrollja

A rendszeres túlórázás elkerülése, a munkanapok és munkaórák pontos kijelölése és betartása - Asszertivitás

A vállalható és teljesíthető, valamint a megoldhatatlan és túlterhelést eredményező kérések megkülönböztetése, a határok kijelölése és megvédése.

- A munka és az otthon szétválasztása

A munkának a munkahelyen kell maradnia, és ez a munkával kapcsolatos aggodalmakra is vonatkozik. A munka hazavitelének elkerülésére jó módszer például más érdeklődési körök és beszédtémák keresése.

- Szabadidős tevékenységek, hobbik kialakítása

A szociális kapcsolatok és tevékenységek változatossá tétele; ez döntő fontoságú az egyhangúság megtörése, és a segítők mentális egészségének megőrzése érdekében.

- Rendszeres alvás

A mindennapi munka kihívásaihoz sok energiára és ellenállóképességre van szükség; ehhez pedig elengedhetetlen a rendszeres alvás, pihenés.

Ezeken a megoldási javaslatokon felül érdemes kiemelni, hogy egyes esetekben a segítőnek terápiára is szüksége lehet. A terápiás folyamat segíthet a szakember saját traumáinak és nehézségeinek feldolgozásában, így elkerülhetővé válik, hogy ezek zavart okozzanak a traumatizált gyerekekkel végzett munkájában.

A csatolmányban olyan segédanyagok találhatók, amelyek segíthetnek a fenti változtatások kivitelezésében.