• Nem Talált Eredményt

Sasdombi Alajos 1 , Horváth Norbert 2

In document Hallgatói Tudományos Konferencia 2012 (Pldal 146-151)

1Magyarország, 2544 Neszmély, Fő u. 161; e-mail:

sasdombia@gain.nyme.hu

2 Nyugat-magyarországi Egyetem, Sopron, Bajcsy-Zs. u. 9.

hnorbert@fmk.nyme.hu

Kulcsszavak: klímaadatok vizualizálása, informatika, C# programnyelv, adatfeldolgozás

KIVONAT

A kutató-fejlesztő munka során elkészített informatikai alkalmazás célja, hogy támogassa az Instalsoft rendszerű mérésadatgyűjtést úgy, hogy az adatok beolvasásával könnyítse meg azok feldolgozását és szemléltetését. Az adatgyűjtés során alkalmazott berendezéssel egy faanyag tárolására szolgáló klimatizált helység levegőjének hőmérsékletét és relatív páratartalmát mértük 2, 4 ill. 6 méteres magasságokban. A mérési adatok rögzítése txt formátumban történik. A rögzített adatok feldolgozása az elkészített programban elsősorban fájl alapon történt úgy, hogy a mérési adatok bevitele ne manuális úton valósuljon meg. A szemléltetésben két fontos eszközt kell biztosítania a felhasználónak. Az egyik a raktár sematikus alaprajza, a másik pedig a raktárban végzett mérési adatok CSV fájl formátumban. A segédprogram a betöltött adatokat a mérési helyek beazonosításával képes megjeleníteni úgy, hogy a mért értékhez egy saját színskála segítségével definiált színt is hozzárendel. A mért klímajellemzők alapján egy megadott algoritmust alkalmazva a várható nettó egyensúlyi fanedvesség is megjelenítésre került.

BEVEZETÉS

A munkánk első lépéseként egy faanyag tárolására szolgáló, klimatizált raktár klimatikus viszonyait mértük fel Instalsoft háromszondás mérésadatgyűjtő berendezéssel. Ezen adatok szolgáltak a későbbi fejlesztőmunka alapjául. A mérésadatgyűjtést támogató olyan alkalmazás elkészítése volt a feladatunk, mely a mérési adatok feldolgozásának és vizualizálásának megkönnyítését célozta.

---

*A kutatás a Talentum – Hallgatói tehetséggondozás feltételrendszerének fejlesztése a Nyugat-magyarországi Egyetemen c. TÁMOP 4.2.2. B-10/1-2010-0018 számú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

147

SPECIFIKÁCIÓ

A problémák feltárása után egy specifikációt tartalmazó dokumentumot hoztunk létre, amely a legfontosabb elemeket tartalmazta. Ennek megfelelően a programnak egyszerű felhasználói felülettel és gyors működéssel kell rendelkeznie, amely az adatelemzést és ábrázolást egyszerűen tudja megvalósítani. A funkciókat tekintve szükség van egy szabadon választott raktár alaprajzának betöltésére, a raktárban elvégzett mérési eredmények betöltésére, illetve a kirajzoláshoz szükséges színskála szabad megadására. Az elkészült kép, mint végeredmény képernyőmentéssel történő archiválása megfelelt a kívánalmaknak.

A MEGVALÓSÍTÁS ELŐKÉSZÜLETEI

A specifikáció elkészítése utáni első lépésben összeállítottuk a testre szabható színskála színeit. Ennek megfelelően egy 11 színből álló skálát hoztunk létre a sötétkéktől egészen a barnáig. A feladat nehézsége az volt, hogy ezeket a színeket RGB kódban kellett a program számára megadni, így minden egyes színhez hozzá kellett rendelni egy színkódot is. Miután a színskálát elkészítettük a korábbi adatfeldolgozási Excel táblázatok alapján készültek el a program számára szükséges CSV fájlok.

Az adatfeldolgozáshoz szükséges CSV fájlok előállítása

A könnyű feldolgozás érdekében pár korlátot kellett szabnunk arra nézve, hogy mennyi és milyen adat kerülhet a CSV fájlokba. A mérések során 30 mérési pontot vettünk fel, mely alapján a programot is 30 mérési pont ábrázolására tettük alkalmassá. A CSV fájlokba így 30 mérési adatpárt kellett létrehozni úgy, hogy az első adatoszlop a hőmérsékleti adatokat a második adatoszlop a hozzátartozó relatív páratartalmi értékeket tartalmazza.

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, az elkészült ábra hibás lesz. A 2, 4 illetve 6 méteren mért adatok kezelhetőségének megkönnyítése érdekében a program használójának a txt - adatállományból három törzsfájlt kell másolással létrehoznia. A CSV fájlokat bármely táblázatkezelő programban elő lehet állítani. Az 1. ábra az általunk elkészített résztáblázatokat, azaz a CSV file-ok tartalmát szemlélteti.

148

1. ábra: Az adatforrásként használt CSV fájlok A PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA

A programot .NET környezet 4-es verziójában C# programnyelv használatával készítettük el. A nyelv összetevőivel és lehetőségeivel kapcsolatban korábban szerzett jó tapasztalataink alapján esett a választás a C# programnyelvre. A megvalósításhoz egy egyszerű felhasználói felületet terveztünk, amelyet a 2. ábra szemléltet.

A menüsorban látható, hogy egy egyszerű súgó menüpont alatt található két fül. Az

első az

adatfeldolgozás, a második pedig a színek beállítása.

2. ábra: A program felhasználói felülete

149

Az adatbeolvasó és feldolgozó felületen először a felhasználónak be kell tölteni egy tetszőleges alaprajzot, ami miután kiválasztott a fájlrendszerből, rögtön megjelenik a képernyőn. Az alaprajzot kép fájlformátumban kell betölteni (.png, .bmp, .jpeg). Az alaprajz betöltése után szükséges a mérési adatok betöltése is. Ezt három lépésben lehet megtenni.

A két méteren, a négy méteren és a hat méteren végzett mérések adatait külön szükséges betölteni CSV fájlformátumban. Amennyiben nincs három szinten mért mérési adatsor, akkor csak a kellő adatmennyiség betöltése szükséges. A lista kilencelemű hiszen, választhatunk a hőmérsékleti, páratartalmi illetve az egyensúlyi fanedvesség adatai közül kettő, négy és hat méteres magasságokban. Amint kiválasztottuk a számunkra megjelenítendő adatot, az azonnal kirajzolódik a képernyőre. Ehhez egy olyan algoritmust kellett összeállítani, mely segítségével a megjelenítésre kiválasztott adatokat a felhasználó azonnal meg tudja tekinteni. Ennek elkészítéséhez először a C#

programnyelvben használatos adatszerkezetek segítségével be kellett töltetni a mérési adatokat.

Ez után ellenőriztem, hogy a második fülön lévő színbeállításokhoz milyen színnel kell kirajzolni az adott adatokat (specifikáció szerint). A színbeállítás fül a 3. ábrán látható.

3. ábra: A színbeállítás fül

150

Mivel ezeket a felhasználó tudja beállítani, ezért minden kirajzolás előtt újraszámolásra kerülnek a betöltött adatok és újraellenőrzés történik, amikor a színek hozzárendelése megtörténik. A 4. ábrán egy hatméteres magasságban történt páratartalmi ábra látható, amely már az elkészített segédprogrammal készült.

4. ábra: A program által készített páratartalmi ábra ÖSSZEFOGLALÁS

A K+F munka során megírt program megvalósítja a specifikációban lévő funkciókat illetőleg a korábban kitűzött céljainkat. Segítségével a txt-alapú mérési adathalmazokból egyszerűen (másolás és nem kézi adatbevitel révén) előállított adattáblákkal meggyorsítható az adatok szemléltetése és értelmezése. Az alkalmazás Windows XP, Vista és 7-es operációs rendszereken fut, amennyiben a .NET keretrendszer 4-es verziója fel van telepítve a számítógépre.

REFERENCIÁK/HIVATKOZÁSOK

Kovács, E., Hernyák, Z., Radványi, T., Király, R. (2005) A C#

programozási nyelv a felsőoktatásban. Eszterházy Károly Főiskola kiadványa.

151

Biomassza tüzelésű kazánok kialakítása

In document Hallgatói Tudományos Konferencia 2012 (Pldal 146-151)