• Nem Talált Eredményt

A repozitóriumok közös kereshetőségének megteremtése VuFind alapokon A korábban alkalmazott Bodza-keretrendszer nemcsak metaadatokat és teljes

Entitások és kapcsolódások a könyvtári rendszerekben és azokon túl

5. A repozitóriumok közös kereshetőségének megteremtése VuFind alapokon A korábban alkalmazott Bodza-keretrendszer nemcsak metaadatokat és teljes

szövegű állományokat szolgáltatott, hanem egyúttal több különálló adatforrás közös keresőjeként is működött, amely funkció a Bodza kivezetésével ellátatlanul maradt, ugyanakkor érzékelhető módon erre a szolgáltatásra folyamatos igény mutatkozik a felhasználók részéről. Ezért a korábban alkalmazott megoldást megkíséreltük kiváltani az EPrints repozitóriumaink VuFind alapú közös kereshetőségének biztosításával. A megfelelő szoftveres háttér kialakításához az ötletet egy 2016-os Networkshop előadás adta1. Informatikusaink különböző megfontolások miatt a MARC szabvány mellett tették le voksukat az adatcsere formátumát illetően, ezért már a kísérletezés elején megvizsgáltuk a GitHub-on megtalálható EPrints MARC export-import eszközt10. Sajnos ennek használata körül adódtak nehézségek, mivel egy több mint tíz éves kódról van szó, melyet az akkori EPrints verziókhoz fejlesztettek11. Ilyen nehézség volt például, hogy a megfelelő MARC mezőbe a rekord exportálásának időpontja íródott az eredeti létrehozási dátum helyett, illetve a tesztek során az OAI exportot követően az Apache webszerver többször lefagyott.

Az eszköz szerencsére parancssorból is működőképesnek bizonyult, ami végül eredményre vezetett. Ütemezett feladatok segítségével így is biztosítható a VuFind alapú közös kereső friss metaadatokkal való folyamatos ellátása.

10 EPrintsMARC. https://github.com/eprintsug/EPrintsMARC

11 Neugebauer, Tomasz, and Bin Han. Batch Ingesting into EPrints Digital Repository Software.

Information Technology and Libraries 31. 1. sz. (2012) 113-125.

7. ábra – Egy kiragadott MARC-EP3 XML konverziós példa részlete

Mivel célunk többféle adatforrásból egy közösen kereshető adathalmaz létrehozása volt, amely célkitűzés szinte magában hordozza a duplumok problémáját, ezért foglalkozni kellett az esetleges duplumrekordok kérdéskörének kezelésével is.

Ezzel kapcsolatban szintén a GitHub-on találtunk megoldást a RecordManager nevezetű fejlesztés formájában12. Az algoritmus leírása és az ellenőrzési szempontok részletesen megtalálhatóak a hivatkozott oldalon.

A VuFind alapú kereső létrehozásával a metaadatok közös kereshetőségének biztosítása mellett természetesen a teljes szövegű indexelést is szerettük volna megoldani. Ezt különböző kiegészítő szoftverkomponensek segítségével lehet megvalósítani, az egyik ilyen például az Apache-projekt részét képező Tika elnevezésű megoldás13. A teljes szövegű kereséshez a Tika megfelelő telepítése és paraméterezése mellett a VuFind konfigurációs fájljaiban is el kellett végezni néhány beállítást.

12 RecordManager Deduplication.

https://github.com/NatLibFi/RecordManager/wiki/Deduplication 13 Apache Tika - a content analysis toolkit. http://tika.apache.org

8. ábra – Az SZTE Doktori Repozitórium egyik rekordjából konvertált MARC XML egy részlete

NETW ORKSHOP 2019

A Contentas névre hallgató közös kereső jelenleg tesztüzemben működik, két repozitóriumunk (SZTE Doktori Repozitórium és SZTE Publicatio Repozitórium) teljes állománya található meg benne. A rendszer a http://contentas.bibl.u-szeged.

hu URL címen keresztül nyilvánosan kipróbálható. Terveink szerint hamarosan a Contenta rendszer (amely jelenleg 12 független adattárból áll) tartalmának teljes egésze be fog kerülni.

9. ábra – Találati lista a VuFind alapú Contentas közös keresőben

Magánvállalkozás és közszolgálat:

A biográfiai index műfaji megújítása a Magyar Életrajzi Kalauzban Németh Tibor

Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár mabi@cellkabel.hu

Private company and public service : The renewal experiment of the genre of the biographical index in the Hungarian Biographical Guide. I summarise 34 years of experience in the light of the results: database of the ’Hungarian Biographical Guide’ currently maintaining the data of 400,000 people. In 1985 I began to make catalogue cards of the data of people connected to my native land, Kemenesalja, and soon came across a lot of persons unknown for the locals. I have convictions that by broadening the coverage, it is worth proceeding to a comprehensive, a national registry. The creation of a representative national digital biography index seemed for a long time to be an impossible mission with work done during leisure time and without research background.

My experience entitles me to inspect the problem of the genre and the critical analysis of the initiatives. In my lecture I concentrate on the content elements and the conceptual relationships of this complex form. I scrutinise the loosely defined concept, then I analyze the novelties of the "Hungarian Biographical Guide" genre. I discuss the utilisation opportunities and finally, I supplement my study with personal remarks.

Keywords: Hungarian Biographical Guide, biography index, national digital database Bevezetés

Előadásomban megpróbálok vázlatos körképet adni a „Magyar Életrajzi Kalauz”

reprezentatív nemzeti digitális névkataszter közel három és fél évtizedes történetéről, fejlődésének legfontosabb állomásairól, jelenlegi helyzetéről illetve a jövő lehetséges forgatókönyveiről1.

1 A részletek iránt érdeklődőknek: A biográfiai index műfajának megújítási kísérlete a Magyar Életrajzi Kalauzban. 1-2. rész. Könyvtári Figyelő, 27. (63.) 4. sz. (2017), 519-539.

(http://ki2.oszk.hu/kf/2018/01/a-biografiai-index-mufajanak-megujitasi-kiserlete-a-magyar- eletrajzi-kalauzban/#more-11291) (Hozzáférés: 2019. március 14.) + 28. (64.) 2. sz. (2018), 229-245. (http://ki2.oszk.hu/kf/2018/07/a-biografiai-index-mufajanak-megujitasi-kiserlete-a- magyar-eletrajzi-kalauzban-2/#more-11658) (Hozzáférés: 2019. március 14.) További tájékozódáshoz javasolom egyetemi szakdolgozatomat: A biográfiai index, mint az életrajzi tájékoztatás integratív műfaja, különös tekintettel a Magyar Életrajzi Kalauzra. Szombathely, 2014. 150 p. (http://cellbibl-digit.cellkabel.hu/nemeth_tibor-_biografiai_index.pdf) (Hozzáférés:

2019. március 14.)

NETW ORKSHOP 2019

1. Előzmények

Csöngéről, egy kis kemenesaljai faluból származom, amely születésem előtt fél évszázaddal egy másik könyvtáros gyermekkorának is helyszíne volt. Weöres Sándor azonban nem a bibliotékákban dolgozva alkotott maradandót, hanem a líra területén.

18 éves korom óta dolgozom a celldömölki könyvtárban „mezei” könyvtárosként és egy másik kemenesaljai híresség, Berzsenyi Dániel egyik munkájának címét citálva, az általam létrehozott névkataszter semmi másról, csupán a „mezei szorgalomrúl”

szól... A nyolcvanas évek közepén a szerény számú lexikonokat lapozgattam a helyi személyeket gyűjtve és rengeteg helyben számon sem tartott érdekes emberre bukkantam. Úgy döntöttem, hogy módszeresen elkezdem kicédulázni a forrásokat immár a teljes körű feltárás igényével katalóguscédulákra, ahol minden adattípusnak meghatározott helye volt a kartonon.