• Nem Talált Eredményt

RENDSZERÉNEK ELLENŐRZÉSÉHEZ

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 25-28)

ISQC1. 13. „A társaságnál a minőségellenőrzési rendszer kialakításáért és fenntartásáért felelős munkatársaknak a jelen nemzetközi minőségellenőrzési standard teljes szövegét ismerniük kell, ...”

ISQC1.14. „A társaságnak meg kell felelnie a jelen nemzetközi minőségellenőrzési standard minden egyes követelményének, kivéve, ha a társaság adott körülményei között a követelmény nem releváns...”

Magyarázat:

ISQC1: 1. témaszámú nemzetközi minőségellenőrzési standard

A Fejezetek római számmal vannak sorszámozva, pl. I. A vezetés minőségért való felelőssége a könyvvizsgáló cégen belül

Eldöntendő kérdések, a fejezetek elején és végén, piros sorszámmal szerepelnek. Az ezekre adható válasz:

IGEN, NEM. Pl. I-1.

A Témakörök zöld mezőben szerepelnek. Maximum 4 Témakör szerepel egy Fejezetben. Pl. I-3 Vezetés által mutatott példa

Az Alkérdések a Témakörök alatt sorakoznak. Az egyes Alkérdésekre adható válaszok: „Megfelel”,

„Megjegyzéssel megfelel”, „Nem felel meg” vagy „nem értelmezhető.”. Maximum 4 Alkérdés szerepel egy Témakörben. Pl. I-3.1 (A kiegészítő kérdések nélkül számítva.)

Kiegészítő kérdés: A témakörök végén található olyan kérdés (dőlt betűvel szedve), mely akkor értékelendő, ha az adott témakörben szereplő alkérdések közül több nem értelmezhető.

Kis létszámú könyvvizsgáló cég: nem asszisztens nélkül dolgozó egyéni könyvvizsgáló és nem tartozik az öt legnagyobb könyvvizsgáló cégek közé

I. A vezetés minőségért való felelőssége a könyvvizsgáló cégen belül St.ref.

ISQC 1

Kérdés

értékelése Megjegyzés

I 1

Van-e a könyvvizsgáló cégnek olyan belső szabályzata, amely kihangsúlyozza azt, hogy a minőség elengedhetetlen a megbízások végrehajtásánál, s a szabályzatban a könyvvizsgáló cég első számú vezetője (vagy a partnerekből álló igazgatósága) van-e megnevezve, mint a könyvvizsgálati munka minőségellenőrzési rendszeréért való végső felelősséget vállaló személy.

.18 I / N

I 2

Vizsgálja meg, hogy a minőségellenőrzési rendszerrel kapcsolatban operatív feladattal megbízott személy rendelkezik-e a megfelelő (1) tapasztalattal, képességgel és (2) jogkörökkel, hogy a minőség iránti elkötelezettséget a gyakorlatban is végrehajtathassa, kikényszeríthesse.

.19 I / N

Vezetés által mutatott példa

I 3

Folytasson megbeszélést a könyvvizsgáló cég vezetőjével arról, hogy (1) milyen módon kommunikálja az audit minőségének elsődlegességét a partnerek és az alkalmazottak felé. Pl. belső kör e-mailek, konferenciák, sajtónyilatkozatok, tréninganyagok

(2) hogyan kommunikálja a cég stratégiai céljait a partnereknek és alkalmazottaknak.

.16, .17

I 4

Működik-e a könyvvizsgáló cégnél olyan bizottság, amelynek feladata a könyvvizsgálói munka minőségének védelme. Tekintse át ezen bizottság üléseinek jegyzőkönyveit, illetve vizsgálja meg, hogy van-e bármilyen olyan jel, ami arra utal, hogy a bizottság csak formális munkát végez (tagok beosztása, tagok száma, találkozások gyakorisága, szükségesnek vélt lépésekhez szükséges hatókör megléte, stb.).

.18, A5 c

I 5

Készülnek-e emlékeztetők a partnermegbeszélésekről. Amennyiben nem, folytasson megbeszélést a vezető partnerekkel arról, hogy a partnermegbeszéléseken milyen gyakori téma a könyvvizsgálati munka minőségének fontossága, illetve, hogy a könyvvizsgáló cég vezetősége nem helyez-e túlzottan nagy hangsúlyt pénzügyi természetű célok kitűzésére és elérésére.

.18, A4

I 6

Tekintsen át a vizsgált időszakban kibocsátott könyvvizsgálati ajánlatokat (nagy könyvvizsgáló cégeknél minimum 5-öt), hogy megállapítsa a könyvvizsgáló cég milyen szempontokat helyez előtérbe.

Megfelelően ki lett-e hangsúlyozva a könyvvizsgálati munka minősége, nem kapnak-e túl nagy szerepet a logisztikai szempontok (pl. megígérik a

„második vélemény” kihagyását a folyamatból a gyorsaság érdekében).

Kis létszámú könyvvizsgáló cégek esetében a minta nagysága lehet kevesebb, mint öt.

.18, A5.b

I 7 Vizsgálja meg, hogy a fenti alkérdésekben szereplő eljárások (módszerek, eszközök, stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más .18,

.19

2. melléklet a 26/2017. (IX. 11.) NGM rendelethez

„2. melléklet a 28/2013. (VI. 29.) NGM rendelethez

eljárást (módszert, eszközt, stb.) a könyvvizsgáló cég a vezetés által mutatott példa kommunikálására. (A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

Minőségorientált belső kultúra

I 8

Ismerje meg és értékelje a könyvvizsgáló cég aktuális szervezeti felépítését.

Lehetnek-e arra utaló jelek, hogy a könyvvizsgáló cég vezetésének a belső minőségellenőrzési rendszeréért való felelőssége nem segíti elő, vagy nem támogatja kellően a könyvvizsgálati munka minőségét?

.16-19

I 9 Ellenőrizze, hogy a könyvvizsgáló cég rendelkezik-e

küldetésnyilatkozattal (mission statement), azt milyen módon kommunikálták a cég alkalmazottai felé.

.18, A4

I 10

Ellenőrizze, hogy az új könyvvizsgálói alkalmazottaknak szóló oktatás során kiemelik-e a könyvvizsgálók felelősségét az éves beszámolókért illetve a cég elkötelezettségét a könyvvizsgálói munka minősége iránt. Amennyiben lehetséges, beszéljen azzal az oktatóval, aki a traininget tartotta a fenti témáról.

.17

I 11

Vizsgálja meg, hogy a fenti alkérdésekben szereplő eljárások

(módszerek, eszközök, stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más eljárást (módszert, eszközt, stb.) a könyvvizsgáló cég arra, hogy a minőségre való törekvés beépüljön a cég belső kultúrájába. (A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

.18, .19

A minőségre való törekvés beépült-e a partnerek értékelési

eljárásaiba

I 12 Tekintse át a könyvvizsgálati partnerek kompetencialistáját. Ítélje meg, hogy megfelelő súllyal szerepelnek-e a minőségi elvárások, és nem szerepelnek-e túl nagy súllyal a kereskedelmi szempontok.

A28 .29

I 13

Mintavételes eljárás alapján (2-3 fő) tekintse át néhány könyvvizsgálati partner célkitűzéseit. Vizsgálja meg, hogy megfelelő súllyal szerepelnek a minőségi munkával kapcsolatos célok, valamint nincsenek-e túlsúlyban a kereskedelmi célok.

.18, A5 a A4

I 14

Vizsgálja meg, hogy a vizsgálat alá vont időszakban távozott-e partner.

Tekintse át a távozás körülményeit, vizsgálja meg, hogy vannak-e jelek, amelyek arra mutatnak, hogy a minőség iránti elkötelezettséget nem megfelelően vették figyelembe a távozáshoz vezető események során (pld. jó minőségű munka, de csökkenő bevétel).

.18

I 15

Vizsgálja meg, hogy a fenti alkérdésekben szereplő eljárások

(módszerek, eszközök, stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más eljárást (módszert, eszközt, stb.) a könyvvizsgáló cég arra, hogy a minőségre való törekvés beépüljön a partnerek értékelési eljárásaiba.

(A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

.18, .19

Kereskedelmi célok és a minőségi munkára való törekvés

egyensúlya

I 16

Tekintse át a könyvvizsgáló cég stratégiai és operatív terveit és vizsgálja meg, hogy meg van-e a megfelelő egyensúly a kereskedelmi célok és az audit minősége iránti elkötelezettség között. A kereskedelmi célok lehetnek, pld: új ügyfelek megszerzése vagy a jelenlegi ügyfelek megtartása, bérköltségek alakulása. Amennyiben a könyvvizsgáló cégnek nincsenek rögzített stratégiai és operatív tervei, a vezetővel folytatott megbeszélés alapján ítélje meg, hogy a szóban felvázolt tervek között nincsenek-e túlsúlyban a kereskedelmi célok, ill. azok nem mehetnek-e a minőségi könyvvizsgálói munka rovására.

.18, A5 b

I 17

Tekintse át a könyvvizsgáló cég éves beszámolóit a vizsgált időszakra vonatkozóan és vizsgálja meg, hogy vannak-e olyan jelek, amelyek a könyvvizsgálói munka minőségének elsődlegességével kapcsolatos problémákra utalnak (túl nagy árbevétel-növekedés, amelyet nem követ a könyvvizsgálói létszám megfelelően strukturált növekedése, leépítések).

.18

I 18

Ellenőrizze, hogy a könyvvizsgáló cég időben (az üzleti évének mérlegforduló napjától számított három hónapon belül) közzétette-e az átláthatósági jelentést, valamint, hogy tartalmazza-e a kötelező elemeket:

a) a gazdálkodási forma és a tulajdonviszonyok leírása,

b) a hálózat és a hálózaton belüli jogi és szervezeti keretek bemutatása, ha a könyvvizsgáló cég egy könyvvizsgálói hálózathoz tartozik,

c) az irányító struktúra leírása,

d) a belső minőségellenőrzési rendszer leírása és a legfelsőbb irányító (vezető) szerv nyilatkozata a rendszer működésének hatékonyságáról, e) annak jelzése, hogy mikor volt az utolsó kamarai minőségellenőrzés, f) azon közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók felsorolása, amelyek számára a könyvvizsgáló cég az üzleti év során jogszabályi

kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet végzett, g) a függetlenségi gyakorlatról szóló nyilatkozat, amely azt is alátámasztja, hogy a függetlenségi megfelelés belső ellenőrzése megtörtént,

h) a könyvvizsgáló cég nevében jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet ellátó kamarai tag könyvvizsgálók folyamatos képzésével kapcsolatban alkalmazott politikáról szóló nyilatkozat,

i) a jelentőséget bemutató pénzügyi adatok (különösen a teljes

árbevétel, megbontva a beszámolók jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálatából származó díjakra, valamint az egyéb bizonyosságot nyújtó szolgáltatásokért és az adótanácsadói szolgáltatásokért felszámolt díjakra),

j) információk a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységet végző kamarai tag könyvvizsgálók díjazásának elveiről.

Ellenőrizze, hogy a könyvvizsgáló cég évente december 31-ig tájékoztatta-e a közfelügyeleti hatóságot a december 31-én hatályban lévő közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónak minősülő

gazdálkodóval kötött jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységre vonatkozó megbízásairól?

Kkt.

Megváltoztatták-e a könyvvizsgáló cég belső szabályzatait az előző közfelügyeleti minőségellenőrzés óta? Amennyiben igen, milyen módon történt a változások jóváhagyása, kommunikálása, végrehajtása és az új szabályok betartásának ellenőrzése?

.16-19

I 20

Vizsgálja meg, hogy a fenti alkérdésekben szereplő eljárások

(módszerek, eszközök, stb.) mellett/helyett alkalmaz-e valamilyen más eljárást (módszert, eszközt, stb.) a könyvvizsgáló cég annak

biztosítására, hogy a kereskedelmi célok súlya ne haladja meg a minőségi munkára való törekvés súlyát. (A kérdés abban az esetben értékelendő, ha a fenti alkérdések közül több nem értelmezhető a könyvvizsgáló cégnél.)

.18, .19

I 21

Tekintse át a korábbi közfelügyeleti minőségellenőrzés és belső minőségellenőrzés által tett megállapításokat (amennyiben vannak).

Értékelje, hogy a könyvvizsgáló cég vezetése a megállapítások tekintetében megtette-e a megfelelő intézkedéseket?

.18-19 I / N

I 22 Mérlegelje, hogy a könyvvizsgáló cég a belső minőségellenőrzési szabályzatában foglaltakat a megbízások végrehajtása során

megfelelően alkalmazta-e? .32 I / N

II. Releváns etikai követelmények, függetlenség St.ref.

ISQC1 Kérdés

értékelése Megjegyzés II 1

Van-e a könyvvizsgáló cégnek szabályzata, amely előírja a következő etikai alapkövetelményeknek való megfelelést?: (1) tisztesség, (2) tárgyilagosság (3) szakmai szakértelem és megfelelő gondosság, (4) titoktartás és (5) hivatáshoz méltó magatartás.

.20 A7 I / N

II 2

Ellenőrizze, hogy a könyvvizsgáló cég rendelkezik-e a függetlenségi követelményekre vonatkozó írásos szabályzattal.

- A szabályzat tartalmazza-e a függetlenséggel kapcsolatos követelményeket a munkatársak számára?

- A szabályzat részletezi-e azon körülményeket és kapcsolatokat, amelyek veszélyeztetik a függetlenséget?

- A szabályzat tartalmazza-e azon mechanizmusokat, amelyeket a könyvvizsgáló cég alkalmaz annak érdekében, hogy azonosítsa, és ha

.21 I / N

lehetséges elfogadható szintre csökkentse a függetlenséggel kapcsolatos kockázatokat? (Pl. a potenciális problémák vezetőségen belüli megvitatása, a döntések kommunikálása a megfelelő személyek felé, a döntések és a szükséges lépések dokumentálása, annak ellenőrzése, hogy a döntést megfelelően hajtották végre, szabályszegések esetén a következmények.)

II 3

A szabályzat előírja-e

- a partner számára, hogy információt bocsásson a könyvvizsgáló cég rendelkezésére az ügyfélmegbízásokat illetően, hogy ezáltal a könyvvizsgáló cég értékelni tudja a függetlenségre gyakorolt hatást, - a munkatársak számra, hogy haladéktalanul értesítsék a

könyvvizsgáló céget a függetlenséget veszélyeztető körülményekről, - a releváns információk összegyűjtését és kommunikálását a munkatársak felé?

.22 I / N

II 4

A szabályzat előírja-e, hogy

- a munkatársaknak azonnal értesíteniük kell a könyvvizsgáló céget a függetlenség megszegésével kapcsolatos tudomásukra jutott esetekről.

- a könyvvizsgáló cégnek azonnal kommunikálnia kell az esetet a partner és a könyvvizsgáló cég (v. hálózat) egyéb érintett munkatársai felé?

.23 I / N

II 5

A szabályzat előírja-e, hogy a könyvvizsgáló cég partnereinek és egyéb alkalmazottainak legalább évente írásban meg kell erősíteniük, hogy az előző nyilatkozatuk óta eltelt időszakban mindenben megfeleltek a cég függetlenségi követelményeinek?

A11 .24 I / N

II 6

Az alkalmazottak és partnerek listájából (HR, belső telefonkönyv, stb.) választott mintán (min.5 fő) ellenőrizze, hogy a vizsgálat alá vont időszakban a függetlenségi nyilatkozatokat ténylegesen megtették.

Tekintse át azon kontrollokat és ítélje meg azok megfelelőségét, amelyek arra irányulnak, hogy azonosíthatók legyenek azon alkalmazottak és partnerek, akik nem adtak le függetlenségi

nyilatkozatot határidőre (pld. webalapú nyilatkozat, felhasználói account automatikus letiltása a határidő után). Kis létszámú könyvvizsgáló cég esetén a minta nagysága lehet kisebb, mint öt.

.24 I / N

II 7 Vizsgálja meg, hogy a fenti nyilatkozatot beszerzik-e új alkalmazottaktól

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 25-28)