• Nem Talált Eredményt

valamint a magyar forgalmi rendszámú gépjármûvel külföldre utazók érvényes kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdésének igazolásáról

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 74-78)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete – a Nemzeti Iroda tájékoztatása alapján – az alábbiakat teszi közzé:

1. A magyarországi telephelyû gépjármû üzembentartója által a Magyarországon kötelezõ felelõsségbiztosítás mûvelésére jogosult biztosítóval kötött kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdés területi hatálya az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére – Magyarország területét is beleértve –, valamint Svájcra terjed ki. Kiterjed továbbá a biztosítási szerzõdés területi hatálya a nemzetközi Zöldkártya Rendszer azon országai területére, amelyek irodájával a Magyar Nemzeti Iroda kétoldalú megállapodást kötött.

A Zöldkártya Rendszernek az Európai Gazdasági Térséghez tartozó tagországai:

Ausztria Belgium Bulgária Ciprus Csehország

Dánia (és a Feroer Szigetek) Észtország

Finnország

Franciaország (és Monaco) Görögország

Hollandia Izland Írország Lengyelország Lettország

Liechtenstein (képviseletét a Zöldkártya Rendszerben és a 2000/26/EK sz. irányelv alapján létrejött szervezetekben Svájc látja el)

Litvánia Luxemburg Magyarország Málta

Nagy-Britannia és Észak-Írország (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete) Németország

Norvégia

Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália

Románia Spanyolország Svédország Szlovákia Szlovénia

A Zöldkártya Rendszernek nem az Európai Gazdasági Térséghez tartozó tagországai:

Albánia Andorra Belarusz

Bosznia-Hercegovina Horvátország Irán

Izrael

Macedónia (hivatalos rövidítéssel F.Y.R.O.M.) Marokkó

Moldávia Montenegró Oroszország Svájc

Szerbia (kivéve Koszovó területe, amely ENSZ felügyelet alatt áll) Tunézia

Törökország Ukrajna

A fenti országokban a magyar biztosítási fedezet igazolása a jelen tájékoztatóban leírtak szerint történik.

2. A kötelezõ gépjármû-biztosítási fedezet igazolása – a másoknak nemzetközi gépjármûforgalomban okozott károk megtérítése céljából – a Zöldkártya Rendszer keretében történik. E rendszerhez tartoznak Európa országai, valamint Irán, Izrael, Marokkó, Tunézia, valamint a volt Szovjetunió utódállamai közül Belarusz, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia, Oroszország és Ukrajna.

A Zöldkártya Rendszerhez tartozó országok gépjármûveinek üzembentartói az adott országra érvényes kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításuk meglétét a Zöldkártyával igazolják.

3. A Belsõ Szabályzat III. fejezetében foglalt, „Az irodák közötti vélelmezett biztosítási fedezeten alapuló többoldalú egyezmény” (korábban Többoldalú Garancia Egyezmény vagy Rendszámegyezmény) tagállamai az egyes tagországokban megkívánt kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási fedezet meglétének igazolásául – a Zöldkártya helyettesítéseként – kölcsönösen elfogadják az egyes tagországok illetékes hatóságai által az adott gépjármûre kiállított forgalmi rendszámot és a gépjármûvön ovális mezõben külön elhelyezett országjelzést.

Az Európai Unió tagországában kiadott azon forgalmi rendszámtáblák esetében, amelyek a bal oldalukon, vagy a bal felsõ sarokban függõleges kék mezõben a körben elhelyezkedõ 12 sárga csillagot és alatta a kiadó állam jelzését tartalmazza, az Európai Unió területén nem kell további külön országjelzéssel ellátni. Más országok azonban az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményen alapuló belsõ szabályozásukra tekintettel az elõzõ bekezdésben említett külön országjelzést ezen rendszámtáblák esetében is megkövetelik.

Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban és az egyezményhez csatlakozott országokban kiadott forgalmi rendszámmal, illetõleg az országjelzéssel ellátott jármûvek üzembentartói a Magyarország területére történõ belépésükkor és az itt tartózkodás tartama alatt biztosítottnak tekintendõk. Ezen gépjármûvek üzembentartói, vezetõi ún. határbiztosítási szerzõdés kötésére nem kötelezhetõk, és ilyen szerzõdés velük – még kérésükre sem – köthetõ.

A Belsõ Szabályzat III. fejezetében foglalt, „Az irodák közötti vélelmezett biztosítási fedezeten alapuló többoldalú egyezmény”-nek (Rendszámegyezmény) tagjai az Európai Gazdasági Térség tagországai (lásd az 1. pontban felsorolt országokat), továbbá Andorra, Horvátország, Svájc és – 2012. január 1-jétõl – Szerbia.

4. A 3. pont alá nem tartozó országokban állandó telephellyel rendelkezõ gépjármûvek esetében a gépjármû üzembentartójának, vezetõjének Magyarországra történõ belépéskor az Európai Gazdasági Térség minden tagállama területére érvényes Zöldkártyával kell rendelkeznie, vagy magyar biztosítóval határbiztosítást kell kötnie.

Az érvényességnek ki kell terjednie az Európai Gazdasági Térség területén való tartózkodásának teljes idõtartamára.

5. Magyar forgalmi rendszámmal és forgalmi engedéllyel ellátott gépjármûvel külföldre történõ utazáskor a 3. pontban felsorolt országokban, valamint egyoldalú megállapodás alapján Bosznia-Hercegovina és Macedónia területén a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási fedezet meglétét a magyar forgalmi rendszám és a gépjármûvön a rendszámtól elkülönítetten, ovális mezõben lévõ „H” országjel tanúsítja. A Koszovó területére utazóknak az ország határán határbiztosítást kell váltaniuk mindaddig, amíg Koszovó az ENSZ által is elismert független állammá válik, ami feltétele a Zöldkártya Rendszerbe történõ tagfelvételnek.

6. A fentiektõl függetlenül külföldre utazáskor minden esetben ajánlott a Zöldkártya kiváltása. Különösen javasolt a Zöldkártya kiváltása Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Máltára, Nagy-Britanniába és Észak-Írországba, valamint Szerbiába történõ utazáskor.

7. Minden esetben kötelezõ kiváltani a Zöldkártyát az alább felsorolt országokba gépjármûvel történõ utazáskor:

Albánia Belarusz Irán Izrael Marokkó Moldávia Montenegró Oroszország Törökország Tunézia Ukrajna

8. Azon országokba történõ utazáskor, amelyek nem részesei a fentebb részletezett megállapodásoknak, illetõleg a 7. pontban felsorolt országok esetében akkor, ha a jármû üzembentartója, vezetõje nem rendelkezik érvényes Zöldkártyával, az illetõ országba való belépéskor, a határon kell az elõírt kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdést megkötni.

9. A Magyarország területére beutazó külföldi telephelyû gépjármûvekre vonatkozó kizárásokat a Belsõ Szabályzat III. fejezetében foglalt, „Az irodák közötti vélelmezett biztosítási fedezeten alapuló többoldalú egyezmény” függeléke, valamint a kétoldalú egyezmények tartalmazzák. Az egyezményekben foglalt kizárások listáját a tájékoztató mellékleteként csatoljuk. Az egyezményekkel kapcsolatos tájékoztatás elérhetõ a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján (www.mabisz.hu) is, a GKI menüpont alatt.

A Zöldkártya (nemzetközi gépjármû felelõsségbiztosítási bizonylat) kiállítását annál a biztosítónál lehet igényelni, amelyik az üzembentartó kötelezõ felelõsségbiztosítását kezeli.

10. A fenti tárgyban a Magyar Közlöny részét mellékletként képezõ Hivatalos Értesítõ 2012. január 13-i, 2. számában közzétett tájékoztatás érvényét veszti.

Melléklet

Kivételek listája

A Belsõ Szabályzat III. fejezetében foglalt „Az irodák közötti vélelmezett biztosítási fedezeten alapuló többoldalú egyezmény” (korábban Multilaterális Garanciaegyezmény vagy

Rendszámegyezmény) alóli kivételek*

Andorra (AND): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek Belgium (B): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek Bulgária (BG): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek

Csehország (CZ): a katonai gépjármûvek és a nemzetközi egyezmények katonai és civil személyzetének gépjármûvei

* A felsorolásban nem szereplõ országoknak nincsenek kivételei.

Ciprus (CY): katonai gépjármûvek és a nemzetközi egyezmények katonai és civil személyzetének gépjármûvei Dánia (DK): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek

Észtország (EST): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek

Franciaország (és Monaco) (F): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek Görögország (GR):

– nemzetközi egyezmények katonai és civil személyzetének gépjármûvei – kormányközi szervezetek gépjármûvei

Hollandia (NL):

– a Németországban állomásozó holland katonai személyzet és családtagjainak privát gépjármûvei, – a Hollandiában állomásozó német katonai személyzet gépjármûvei,

– az Egyesült Közép-európai Katonai Erõk fõhadiszállásához tartozó személyek gépjármûvei, – NATO gépjármûvek

Lengyelország (PL): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek Lettország (LV): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek Litvánia (LT): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek Málta (M): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek

Nagy-Britannia és Észak-Írország (a Chanel-szigetek, Gibraltár és Man szigete) (GB): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek

Németország (D): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek.

Olaszország (I):

– „AFI” betûjelzésû, nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek Portugália (P):

– mezõgazdasági gépek és motorizált gépi berendezések, amelyekre a portugál jogszabályok szerint nem kell forgalmi rendszám,

– külföldi államok gépjármûvei és olyan és nemzetközi szervezetek gépjármûvei, amelyeknek Portugália tagja: (fehér rendszámtábla piros számokkal, elõtte piros „CD” vagy „FM” betûkkel),

– kormányzati szervek gépjármûvei (fekete rendszámtábla fehér „AM”, „AP”, „EP”, „ME”, „MG” vagy „MX” betûkkel és számokkal) az illetékes kormányszervnek megfelelõen.

Románia (RO): a nemzetközi egyezmények alá tartozó katonai gépjármûvek.

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 74-78)