• Nem Talált Eredményt

RÖVID KÓDOK FELOSZTÁSA ÉS MEGHATÁROZÁSA 1. A rövid kódok felosztása

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 33-38)

3.1.1. Leírás

A rövid kód legfeljebb hatjegyû szám, amelynek struktúrája eltér az ITU-T E.164 Ajánlásban meghatározott nemzetközi és belföldi számok struktúrájától.

A rövid kódoknak kétféle típusa van: elõtét és rövid szám.

Elõtét: legfeljebb négyjegyû szám, amelyet a nemzetközi vagy belföldi szám elõtt kell tárcsázni, és amely jelöli a tárcsázott számformátumot (nemzetközi vagy belföldi), vagy a választott közvetítõ szolgáltatót, vagy egy kiegészítõ szolgáltatást. Egy hívásban több különbözõ elõtét is alkalmazható.

Rövid szám: legalább három-, legfeljebb hatjegyû nem-földrajzi szám, amelynek hívásával egy szolgáltatás érhetõ el. A rövid szám nemzetközi hálózatból való hívhatóságára az Eht. 148. §-ban foglaltak irányadóak.

3.1.2. A rövid kódok felosztása

A rövid kód elsõ számjegye 0 vagy 1.

A rövid kódok és rövid kód tartományok felosztása:

0 nemzetközi elõtét (NE) 6 belföldi elõtét (BE) 104 segélyhívó számok 105

107 112

116* harmonizált közérdekû szolgáltatások harmonizált számai 118* országosan elérhetõ telefontudakozó számok

12* elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfélszolgálati számai 130 kiegészítõ szolgáltatás elõtétek

131

135* adománygyûjtõ számok 136*

14* különös díjazású országos számok 15* közvetítõ választó elõtétek (KVE)

17* elektronikus hírközlési szolgáltató hálózatához rendelt számok 18* közérdekû tájékoztató és támogató szolgáltatások számai 190 telefonos kezelõi szolgáltatások számai

191 192 193 194 197 198 199

A * a számtartományokat jelöli.

3.2. Nemzetközi és belföldi elõtét 3.2.1. Leírás

A nemzetközi elõtét tárcsázása nemzetközi számformátumú, a belföldi elõtét tárcsázása belföldi számformátumú szám tárcsázását jelzi.

3.2.2. A használat feltételei

Az elõtétek használatát a 4. fejezet (Tárcsázási eljárások) írja le.

3.3. Segélyhívó számok 3.3.1. Leírás

Háromjegyû rövid számok, amelyek segélyhívó szolgálatok (mentõk, tûzoltóság, rendõrség) elérését teszik lehetõvé. A segélyhívó számok hívása a hívó fél részére díjmentes.

3.3.2. Hívószámok

104 mentõk

105 tûzoltóság 107 rendõrség

112 egységes európai segélyhívószám 3.3.3. A használat feltételei

A telefonszolgáltató köteles ingyenesen biztosítani, hogy elõfizetõje vagy a szolgáltatás igénybe vevõje elérhesse a segélyhívó szolgálatokat.

A segélyhívások földrajzi irányítása tekintetében a telefonszolgáltató köteles egyeztetni a segélyhívó szolgálatokkal.

3.4. Harmonizált közérdekû szolgáltatások harmonizált számai 3.4.1. Leírás

Az Európai Unió által, minden tagállam területén azonos hívószámmal bevezetésre javasolt szolgáltatások, úgynevezett harmonizált közérdekû szolgáltatások hívószámai, amelyek valamely konkrét közérdekû – az állampolgárok vagy állampolgári csoportok jólétét és biztonságát szolgáló, vagy a bajba jutott állampolgárokon segítõ – szolgáltatás díjmentes elérését hivatott lehetõvé tenni.

3.4.2. A számok felépítése

116def

ahol: 116 a harmonizált közérdekû szolgáltatás elérési kódja, def harmonizált közérdekû szolgáltatás azonosítója.

3.4.3. A használat feltételei

A harmonizált közérdekû szolgáltatások harmonizált számai használatának feltétele, hogy a szolgáltatás elõzetes regisztráció nélkül bárki számára – az ország területén belül bárhonnan – elérhetõ legyen. A szolgáltatás idõhatárokhoz nem kötött, a szolgáltatás igénybevételének nem elõfeltétele fizetési kötelezettség vagy kötelezettségvállalás, a hívás díját a számhasználó fizeti. A szolgáltatás a tájékoztatás vagy segítségnyújtás, vagy az állampolgári bejelentés eszköze, vagy ezek tetszõleges kombinációja. A számon nyújtott szolgáltatás keretében reklám, szórakoztatás, továbbá áru, szolgáltatás értékesítését célzó üzletszerzési vagy tájékoztatási tevékenység nem folytatható.

Az egyes harmonizált közérdekû szolgáltatások harmonizált számaihoz kapcsolódó – jogszabályon és az Európai Unió általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó kötelezõ jogi aktusán alapuló – használati feltételeket a hatóság a honlapján teszi közzé.

3.5. Országosan elérhetõ telefontudakozó számok 3.5.1. Leírás

Rövid számok, amelyek elõfizetõk meghatározott adatairól – az elõfizetõ hozzájárulásától függõen – felvilágosítást nyújtó tudakozó szolgáltatások országos elérését teszik lehetõvé.

3.5.2. A számok felépítése

118de

ahol: 118 a tudakozó szolgáltatás elérési kódja, de a tudakozó szolgáltatóját azonosítja.

3.5.3. A használat feltételei

A tudakozó számok elérhetõségét minden telefonhálózatból biztosítani kell.

3.6. Elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfélszolgálati számai 3.6.1. Leírás

Rövid számok, amelyek az elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfélszolgálatainak országos elérését teszik lehetõvé.

3.6.2. A számok felépítése

12cd

ahol: 12 az elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfélszolgálatainak elérési kódja, cd az elektronikus hírközlési szolgáltatót azonosítja.

3.6.3. A használat feltételei

A rövid szám olyan szolgáltató részére jelölhetõ ki, amelyet a hatóság elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtására vett nyilvántartásba.

Az elektronikus hírközlési szolgáltató a rövid számot kizárólag az elõfizetõi és felhasználói bejelentések intézésére, panaszok kivizsgálására és orvoslására, az elõfizetõk és felhasználók tájékoztatására, az ügyfélszolgálat körébe tartozó információ nyújtására használhatja.

3.7. Kiegészítõ szolgáltatás elõtétek 3.7.1. Leírás

Elõtét, amely jogszabályban elõírt kiegészítõ szolgáltatások igénybevételét teszi lehetõvé tárcsás, impulzusos nyomógombos és hangfrekvenciás hívómûves készülékrõl egyaránt, olyan rendszerekben, amelyekben más szabványos megoldás nem alkalmazható.

A hívószámkijelzés hívásonkénti engedélyezése elõtét alkalmazása esetén az elõfizetõ az adott hívásra vonatkozóan feloldhatja az egyébként letiltott hívószámkijelzést. A hívószámkijelzés hívásonkénti letiltása elõtét alkalmazása esetén az elõfizetõ az adott hívásra vonatkozóan letilthatja az egyébként engedélyezett hívószámkijelzést.

3.7.2. Elõtétek

130 hívószám kijelzés hívásonkénti engedélyezése (KEE) 1310 hívószám kijelzés hívásonkénti letiltása (KTE) 3.7.3. A használat feltételei

Az elõtétek használatát azokban a hívószám kijelzésre kötelezett hálózatokban kell lehetõvé tenni, amelyekben tárcsás vagy impulzusos nyomógombos hívómûves készülékeket is használnak.

3.8. Adománygyûjtõ számok 3.8.1. Leírás

Rövid számok, amelyek elérése a hívás, illetve üzenetküldés díjából közcélú adományok eljuttatását teszi lehetõvé.

3.8.2. A számok felépítése Kiemelt adománygyûjtõ számok:

135d, melynek értéke:

1357 Nemzeti Összefogás Vonala hívószáma 135d, d¹7 kiemelt adománygyûjtõ vonal hívószáma.

Közcélú adománygyûjtõ számok:

136de, melynek értéke:

13600-13609 adománygyûjtést közvetítõ szervezet hívószáma 13610-13699 közhasznú adománygyûjtõ szervezet hívószáma.

3.8.3. A használat feltételei

A 135d kiemelt adománygyûjtõ számokon közcélú adománygyûjtésre a Karitatív Tanács tagszervezetei jogosultak.

A 135d rövid számok elérhetõségének biztosítása érdekében a rövid számhoz rendelt szervezet felkérése esetén az elektronikus hírközlési szolgáltatót a felkéréstõl számított 30 napon belül szerzõdéskötési kötelezettség terheli.

A 1357 rövid szám a „Nemzeti Összefogás Vonala”, egy kormányhatározatban megjelölt nemzeti katasztrófa esetén elinduló adományvonal.

A 13600-13609 számokon az a szervezet jogosult adományok közvetítésére közhasznú, vagy kiemelten közhasznú szervezetek felé, amellyel a hatóság által kijelölt elõfizetõi számok 60%-ával együttesen rendelkezõ hírközlési szolgáltatók megállapodást kötöttek a hívószámok elérhetõségének biztosításáról.

A 13610-13699 számokon az a közhasznú, vagy kiemelten közhasznú szervezet jogosult adománygyûjtésre, amely legalább egy elektronikus hírközlési szolgáltatóval az adománygyûjtésrõl megállapodást kötött.

A hatóság internetes honlapján közzéteszi az adománygyûjtõ számokat, a számokhoz tartozó adománygyûjtõ, illetve közvetítõ szervezet adatait és honlapjának elérhetõségét.

Az adománygyûjtõ szervezet köteles honlapján az alábbi adatokat közzétenni:

– a beérkezett hívásokból és üzenetekbõl származó adomány teljes összege (a) – ebbõl a telefonszolgáltatók részére átadott díj (b)

– az adománygyûjtõ szervezet által saját mûködési költségre felhasznált keret (a következõ részletezettséggel:

raktározási költség, karbantartási költség, hirdetési költség, bérköltség, bérjárulékok) (c) – a szervezet által a rászorulók megsegítésére felhasználható összeg (d) [d = a – b – c)]

– adományban részesítettek száma (fõ)

– a gyûjtésbõl befolyt adomány felhasználása, a tevékenység részletes bemutatása

Az adománygyûjtést közvetítõ szervezet a honlapján köteles közzétenni az adománygyûjtõ számokon belül az egyes kódokhoz tartozó adománygyûjtõ szervezet adatait és honlapjának elérhetõségét, valamint köteles gondoskodni az általa közvetített adományok fenti adatainak az adománygyûjtõ szervezet általi közzétételérõl.

Az elektronikus hírközlési szolgáltatók az adománygyûjtés hívásonkénti, illetve üzenetenkénti költségére legfeljebb a hatóság elnöke által a 135d, illetve 136de számtartományokra megállapított és a hatóság honlapján közzétett – évente felülvizsgált – összeget számíthatják fel. A 135d és 136de számokra az emelt díjas, díjkorlátos szolgáltatásra elõírt, 2. § 4. pont és az 1. melléklet 2.10.3. pont szerinti feltételeket kell alkalmazni. Amennyiben az elõfizetõ az adománygyûjtõ számok elérhetõségének letiltását kérte, a szolgáltatónak a letiltást díjmentesen biztosítania kell a 135d és 136de rövidszámokra.

3.9. Különös díjazású országos számok 3.9.1. Leírás

Rövid számok, amelyek díjmentes vagy kedvezményes díjazású szolgáltatások országos elérését teszik lehetõvé.

3.9.2. A számok felépítése

Négyjegyû számok: 140d, 141d, 142d, 143d, 144d Ötjegyû számok: 145de, 146de, 147de, 148de, 149de 3.9.3. A használat feltételei

A számhasználó a szolgáltatás hívószámával együtt köteles közzétenni, hogy a szám elérése a hívó számára díjmentes vagy kedvezményes díjazású.

A kedvezményes díjazású szolgáltatások hívásdíjára az 1. melléklet 2.5.3. pontjában leírt feltételeket kell alkalmazni.

3.10. Közvetítõ választó elõtét 3.10.1. Leírás

Elõtét, amellyel a hívó megválaszthatja az adott híváshoz a közvetítõ szolgáltatót.

3.10.2. A számok felépítése

15cd

ahol: 15 a közvetítõ választás elérési kódja, cd a közvetítõ szolgáltatót azonosítja.

3.10.3. A használat feltételei

A közvetítõ választó elõtét használatának feltételeit az elektronikus hírközlési szolgáltatás igénybevétele során alkalmazható közvetítõválasztásról szóló 73/2004. (IV. 15.) Korm. rendelet rögzíti.

3.11. Elektronikus hírközlési szolgáltató hálózatához rendelt számok 3.11.1. Leírás

A szolgáltató hálózatán belül elérhetõ szolgáltatások hívószámai.

A hívószámok nem harmonizáltak, az egyes szolgáltatóknál eltérõ szolgáltatásokra alkalmazhatók.

3.11.2. A számok felépítése

Három-, négy- vagy ötjegyû számok: 17c 17cd 17cde 3.11.3. A használat feltételei

A 17c(d)(e) formátumú számokon nyújtott szolgáltatások – az egyes szolgáltatók közötti egyedi megállapodások hiányában – csak a szolgáltató hálózatán belül érhetõk el, más hálózatból nem hívhatók.

A számokon az 2. § 3. pont szerinti emelt díjas, díjkorlátmentes szolgáltatás nem nyújtható. Kedvezményes díjazású szolgáltatás csak az 2. § 2. pontjában és az 1. melléklet 2.5.3. pontjában elõírt, valamint emelt díjas, díjkorlátos szolgáltatás csak az 2. § 4. pontjában és az 1. melléklet 2.10.3. pontjában elõírt feltételek szerint nyújtható.

Amennyiben az elõfizetõ az emelt díjas, díjkorlátos szolgáltatások elérhetõségének letiltását kérte, a szolgáltatónak a letiltást díjmentesen biztosítania kell a 17c(d)(e) számokon nyújtott emelt díjas, díjkorlátos szolgáltatások számaira is.

3.12. Közérdekû tájékoztató és támogató szolgáltatások számai 3.12.1. Leírás

Közérdekû szolgáltatások országos elérését lehetõvé tevõ rövid számok.

3.12.2. A számok felépítése

Az egyes szolgáltatásokat három- vagy négyjegyû számok azonosítják:

Háromjegyû számok: 180, 185, 186, 187, 188, 189 Négyjegyû számok: 181d, 182d, 183d, 184d 3.12.3. A használat feltételei

A számokon valamely nagyobb közösség, vagy az egész társadalom érdekét szolgáló támogató vagy tájékoztató jellegû szolgáltatások nyújthatók.

A hatóság internetes honlapján folyamatosan közzéteszi a kijelölhetõ számokat és a számokon elérhetõ szolgáltatásokat. Az országosan harmonizált számokhoz rendelt közérdekû támogató és tájékoztató szolgáltatások bevezetése nem kötelezõ, de alkalmazásuk esetén a közzétett számok csak a megadott szolgáltatáshoz használhatók.

A számokon emelt díjas, díjkorlátmentes és emelt díjas, díjkorlátos szolgáltatás nem nyújtható. A szolgáltató minden esetben köteles a szolgáltatás hívószámának közzétételével együtt a hívó fél által fizetendõ, áfát tartalmazó díj mértékét is (hívásonkénti vagy percenkénti díj, vagy az SMS díja) nyilvánosságra hozni.

3.13. Telefonos kezelõi szolgáltatások számai 3.13.1. Leírás

A telefonszolgáltatók és az egyetemes szolgáltatók számára jogszabályban elõírt, valamint a hagyományos kezelõi szolgáltatásoknak a szolgáltató hálózatából történõ elérését lehetõvé tevõ harmonizált rövid számok.

3.13.2. Számok

190 nemzetközi hívásbejelentõ 191 belföldi távolsági hívásbejelentõ 192 táviratfeladás

193 kezelõi ébresztés 194 hibabejelentõ 197 különleges tudakozó 198 belföldi tudakozó 199 nemzetközi tudakozó 3.13.3. A használat feltételei

A hívott szolgáltatás mindig annak a szolgáltatónak a szolgáltatása, amelynek a hálózatából a hívást kezdeményezik, de több szolgáltatóra kiterjedõ szolgáltatás is létrehozható.

Az országosan harmonizált számhoz rendelt szolgáltatás bevezetése nem kötelezõ, de alkalmazásuk esetén a fent felsorolt számok csak a megadott szolgáltatásokhoz használhatók.

A hívó fél által fizetendõ díj mértékét (áfát is tartalmazó hívásonkénti vagy percenkénti díj) a szolgáltatónak minden esetben a szolgáltatás számának közzétételével együtt nyilvánosságra kell hoznia.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 33-38)