• Nem Talált Eredményt

RÉSZ Kijelölt laboratóriumok

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 27-31)

1. Az országos fõállatorvos az 57. § értelmében csak olyan laboratóriumokat jelölhet ki diagnosztikai szolgálta-tásokra, amelyek megfelelnek a következõ követelmé-nyeknek. A laboratóriumok:

a) vállalják, hogy késedelem nélkül értesítik az MgSzH Központot, ha tudomást szereznek a 3. számú melléklet-ben említett bármely betegség gyanújáról,

b) vállalják, hogy részt vesznek a diagnosztikai eljárá-soknak a nemzeti referencialaboratórium által szervezett összehasonlító vizsgálataiban (mintavizsgálat),

c) figyelemmel az ezen rendeletben megállapított kü-lönbözõ vizsgálati módszerekre vonatkozó feltételekre is, a következõ európai szabványokkal összhangban mûköd-nek, és azokkal összhangban kapnak minõsítést és akkre-ditációt:

1. EN ISO/IEC 17025 – A vizsgálatokat végzõ és kalibráló laboratóriumok illetékességére vonat-kozó általános követelmények,

2. EN 45002 – A vizsgálólaboratóriumok minõsíté-sének általános feltételei,

3. EN 45003 – Kalibráló és vizsgálólaboratóriumi akkreditációs rendszerek, a mûködés és elismerés általános követelményei.

2. A vizsgálólaboratóriumoknak az 1. pontc) alpontjá-ban említett akkreditálása és minõsítése egyedi vizsgála-tokra vagy vizsgálatcsoporvizsgála-tokra is vonatkozhat.

3. Az országos fõállatorvos az 1. pont c) alpontjának 1. bekezdésében említett követelményeknek nem meg-felelõ laboratóriumokat is kijelölhet, amennyiben az EN ISO/IEC 17025 szerinti mûködés a gyakorlatban bo-nyolult, feltéve hogy a laboratórium az ISO 9001-ben sze-replõ iránymutatásokkal összhangban lévõ minõségbizto-sítás szerint mûködik.

4. Amennyiben az e mellékletben említett feltételek már nem teljesülnek, az országos fõállatorvos visszavonja a kijelölést.

6. számú melléklet

a 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelethez A készenléti tervekre vonatkozó feltételek

és követelmények

Az MgSzH Központ által készített készenléti tervnek meg kell felelnie legalább a következõknek:

1. Gondoskodik a készenléti tervek végrehajtásához szükséges jogkörök biztosításáról, valamint a gyors és si-keres felszámolási program lehetõvé tételérõl.

2. Gondoskodik a 3. számú mellékletben szereplõ eg-zotikus betegségek elleni küzdelem valamennyi elemének fedezéséhez szükséges válságalapokhoz, költségvetési eszközökhöz és pénzügyi forrásokhoz való hozzáférésrõl.

3. A 3. számú mellékletben felsorolt egzotikus betegsé-gekkel vagy új betegsébetegsé-gekkel kapcsolatos gyors és haté-kony döntéshozatali eljárás biztosítása érdekében megha-tározza a szolgálati utat. Egy központi döntéshozatali egy-ség felel az ellenõrzési stratégia átfogó irányításáért.

4. Az MgSzH Központ részletes tervekkel rendelkezik annak érdekében, hogy a 3. számú mellékletben felsorolt egzotikus betegségek vagy új betegségek kitörése esetén készen álljanak a helyi járványvédelmi központok azonna-li felállítására, és a járványvédelmi és környezetvédelmi intézkedések helyi szintû végrehajtására.

5. Az MgSzH Központ biztosítja az MgSzH területi szervei és az illetékes környezetvédelmi hatóságok és tes-tületek közötti együttmûködést az állat-egészségügyi és környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos fellépések megfelelõ összehangolásának biztosítása érdekében.

6. A gyors és hatékony program – beleértve a személy-zetet, felszerelést és a laboratóriumi kapacitást is – biztosí-tása érdekében megfelelõ forrásokról rendelkezik.

7. Rendelkezik egy, a 3. számú mellékletben felsorolt egzotikus betegségek vagy új betegségek kezelése során alkalmazandó fellépések, eljárások, utasítások és ellenõr-zõ intézkedések részletes, átfogó és gyakorlati leírását tar-talmazó naprakész mûveleti kézikönyvvel.

8. Adott esetben a sürgõsségi vakcinázásra vonatkozó részletes terveket is tartalmazza.

9. Elõírja a hatósági munkatársaknak a klinikai tüne-tekre, a járványügyi vizsgálatra és a járványos állatbeteg-ségek elleni védekezésre irányuló képzésben, valósidejû riasztási gyakorlatokon, és a hatóságok, a gazdálkodók, és az állatorvosok számára szervezett, a folyamatban lévõ járványokkal kapcsolatos tájékoztató kampányok megtar-tását elõsegítõ kommunikációs készségekre irányuló kép-zéseken való részvételét.

10. A készenléti terv készítése során figyelembe kell venni a rövid idõn belül elõforduló nagyszámú kitörés el-leni védekezéshez szükséges forrásokat is.

11. Az 1774/2002/EK rendeletben meghatározott ál-lat-egészségügyi követelmények sérelme nélkül a készen-léti tervnek biztosítani kell, hogy egy betegség kitörése esetén a víziállatok melléktermékeinek bármilyen tömeges ártalmatlanítását az állatok és az emberek egészségének veszélyeztetése nélkül, a környezet károsodását megelõzõ eljárások vagy módszerek alkalmazásával végezzék, és különösen:

a) minimális kockázatot jelentsenek a talajra, a levegõ-re, a felszíni és a talajvizeklevegõ-re, valamint a növényekre és az állatokra nézve,

b) minimális zaj- vagy szagártalommal járjanak, c) a természetre vagy a különös védettségû helyekre minimális hátrányos hatást gyakoroljanak.

12. A tervben azonosításra alkalmas módon fel kell tüntetni a járvány kitörése esetén az 1774/2002/EK rende-lettel összhangban az állati melléktermék kezelésével vagy ártalmatlanításával foglalkozó megfelelõ területeket és vállalkozásokat.

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 128/2008. (X. 1.) FVM

rendelete az iparialma-termesztés

2008. évi termõegyensúly-helyreállításának csekély összegû (de minimis)

támogatásáról

A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint a ha-lászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcso-lódó eljárás egyes kérdéseirõl szóló 2007. évi XVII. tör-vény 81. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alap-ján – a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter fel-adat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. ren-delet 1. §a)pontjában meghatározott feladatkörömben el-járva – a következõket rendelem el:

Értelmezõ rendelkezések 1. §

E rendelet alkalmazásában:

a) mezõgazdasági „de minimis” rendelet: az Európai Bizottság 1535/2007/EK rendelete (2007. december 20.) az EK-Szerzõdés 87. és 88. cikkének a mezõgazdasági ter-melõágazatban nyújtott csekély összegû (de minimis) tá-mogatásokra való alkalmazásáról;

b) mezõgazdasági termelõ:az a Magyarországon beje-lentett lakóhellyel, székhellyel vagy telephellyel rendelke-zõ, a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint a halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kap-csolódó eljárás egyes kérdéseirõl szóló 2007. évi XVII.

törvény (a továbbiakban: eljárási törvény) alapján regiszt-rációs számmal rendelkezõ természetes személy, jogi sze-mély vagy jogi szesze-mélyiséggel nem rendelkezõ szervezet, amely a Magyar Köztársaság területén termõföldet külön jogszabályban meghatározottak szerinti érvényes jogcím alapján használ;

c) nehéz helyzetben lévõ vállalkozás:a Közösség irány-mutatása a nehéz helyzetben lévõ vállalkozások megmen-téséhez és szerkezetátalakításához nyújtott állami támoga-tásokról szóló 2004/C 244/02 Bizottsági közlemény (2004. október 1.) 2.1. pontja szerinti vállalkozás;

d) TÉSZ: a zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek nemzeti szabályozásáról szóló 19/2008. (II. 19.) FVM rendelet szerinti termelõi szer-vezet;

e) ipari alma:a 0808 10 10 00 vámtarifaszám besoro-lásba tartozó alma.

A támogatás célja, jellege 2. §

(1) E rendelet alapján vissza nem térítendõ támogatás igényelhetõ az iparialma-termesztés termõegyensúlya helyreállításához.

(2) Az e rendelet alapján nyújtott támogatás a mezõgaz-dasági „de minimis” rendelet szerinti csekély összegû tá-mogatásnak minõsül.

A támogatás igénybevételének feltételei 3. §

Támogatást vehet igénybe az a mezõgazdasági termelõ, aki:

a) legalább 0,3 hektár egybefüggõ területû gyümölcsös mûvelési ágba tartozó külterületen vagy legalább 0,3 hek-tár egybefüggõ területû belterületen iparialma-termesztést folytat,

b) rendelkezik az ültetvény fekvésének helye szerint illetékes Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerve (a továbbiakban: MgSzH) által kibocsátott hatósági bizonyítvánnyal, amely aza)pont szerinti almatermõ terü-let 2008. évi mûvelésben tartását, ilterü-letve a növényvédelmi tevékenységrõl szóló 5/2001. (I. 16.) FVM rendelet 2. szá-mú melléklete szerinti permetezési napló jogszabályban foglaltaknak megfelelõ vezetését tanúsítja,

c) nyilatkozik a támogatási kérelem benyújtását meg-elõzõ két pénzügyi évben és a folyó pénzügyi évben kapott

valamennyi, a mezõgazdasági „de minimis” rendelet hatá-lya alá tartozó csekély összegû támogatás euróban számí-tott összegérõl,

d) nyilatkozik, hogy az ipari alma elõállítását saját feldolgozás vagy piaci úton történõ értékesítés céljából végzi, és a megtermelt ipari almát saját maga feldolgozta vagy közvetlenül feldolgozónak vagy TÉSZ-nek értékesí-tette,

e) rendelkezik az értékesített ipari alma mennyiségérõl kiállított számla másodpéldányával vagy felvásárlási jeggyel vagy a saját feldolgozóüzemben történõ feldolgo-zásról szóló hiteles számviteli bizonylattal (a továbbiak-ban együtt: értékesítési bizonylat),

f) nyilatkozik arról, hogy a támogatási kérelem benyúj-tásának idõpontjában

fa) nincs lejárt adótartozása, illetve adók módjára be-hajtandó köztartozása, kivéve, ha számára fizetési halasz-tást vagy részletfizetést engedélyeztek,

fb) nincs költségvetési támogatás jogosulatlan igény-bevétele miatt jogerõs határozattal megállapított köztarto-zása,

fc) nem áll csõd-, felszámolási, végelszámolási eljárás alatt, vagy természetes személy esetén nem áll gazdálko-dási tevékenységével összefüggõ végrehajtási eljárás alatt, fd) nem minõsül nehéz helyzetben lévõ vállalkozásnak.

A támogatás mértéke és forrása 4. §

(1) A támogatás mértéke hektáronként átlagosan 10 000 kg, vagy azt meghaladó mennyiségû ipari alma 2008.

évi értékesítését alapul véve 70 000 Ft/ha. Amennyiben az értékesített mennyiség hektáronkénti átlaga ennél kevesebb, a támogatás mértékét arányosan csökkenteni kell.

(2) A támogatás forrása a Folyó kiadások és jövedelem-támogatások 10032000-01220191-51200002 számú Föld-mûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (a továb-biakban: FVM) fejezeti kezelésû elõirányzat-felhasználási keretszámla.

A támogatás igénylése és kifizetése 5. §

(1) A támogatás igénybevétele iránti – az1. számú mel-léklet szerinti – kérelmet az MgSzH-hoz kell postai úton vagy személyesen benyújtani. A támogatási kérelem beér-kezésének határideje 2008. november 10. A határidõ el-mulasztása esetén igazolásnak nincs helye.

(2) A termelõnek a kérelemhez mellékelni kell:

a) az ipari alma értékesítésérõl a 2008. évben kiállított, saját nevére szóló értékesítési bizonylatokat és azok egy

fénymásolt példányát. Az eredeti és a fénymásolt doku-mentumok közötti eltérés esetén csak a mindkét formában rendelkezésre álló, egyezõ tartalmú értékesítési dokumen-tumok vehetõk figyelembe,

b) a regisztrációs számról kiadott igazolás másolatát, c) a növényvédelmi tevékenységrõl szóló 5/2001.

(I. 16.) FVM rendelet 2. számú melléklete szerinti perme-tezési napló másolatát,

d) külterület esetében a földhasználati lap másolatát.

(3) Egy termelõ csak egy kérelem alapján igényelhet tá-mogatást. Amennyiben a termelõnek több megye területén is van ültetvénye, a támogatási kérelmet a legnagyobb te-rületû ültetvény helye szerint illetékes MgSzH-hoz kell benyújtani. Az osztatlan közös tulajdonú területek vonat-kozásában, a kérelemben, az adott helyrajzi számon csak az általa használt mezõgazdasági terület nagyságát adhatja meg a kérelmezõ.

6. §

(1) Az MgSzH a támogatási kérelmek érkeztetését követõen ellenõrzi a támogatás mezõgazdasági termelõ ál-tal kiszámított összegét, a támogatási jogosultság feltéte-leinek teljesülését, és azokat a kérelemhez csatolt hatósági bizonyítvánnyal igazolja.

(2) Az MgSzH az érkeztetett támogatási kérelmet, az ér-tékesítési bizonylatokat, valamint a benyújtás idõpontját igazoló borítékot – személyes benyújtás esetén az átvétel idõpontjára szóló, az MgSzH által kiállított elismer-vényt – az általa kiállított hatósági bizonyítvánnyal együtt a kérelem beérkezésétõl számított tíz napon belül, de leg-késõbb 2008. november 20-ig beérkezõleg továbbítja a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci Támoga-tások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága (a továbbiakban: MVH) részére. A Mezõgazdasági Szak-igazgatási Hivatal Központi Szerve a2. számú melléklet szerinti adatokat országosan összesítve, legkésõbb 2008.

november 20-ig beérkezõleg az MVH részére továbbítja elektronikus formában és papír alapon is.

(3) Az MVH a támogatási kérelmek adatait feldolgozza, és az MgSzH által kiállított hatósági bizonyítvány alap-ján – a mezõgazdasági „de minimis” rendelet szerinti ke-ret figyelembevételével – dönt a jóváhagyott támogatás összegérõl.

(4) Az MVH határozatában megjelöli a támogatás összegét, és tájékoztatja a támogatásra jogosultat a támo-gatás mezõgazdasági „de minimis” jellegérõl. A határozat-ban utalni kell a mezõgazdasági „de minimis” rendeletnek az 1. §a)pontjában feltüntetett címére, az Európai Közös-ség Hivatalos lapjában való kihirdetése napjára, továbbá meg kell határozni a támogatás összegét támogatástarta-lomban (euróban) kifejezve. Az MVH a hatósági döntésé-hez csatolja a támogatási kérelemdöntésé-hez mellékelt értékesíté-si bizonylatokat.

(5) Az MVH a kérelmek feldolgozását követõen a jóvá-hagyott összegekrõl tájékoztatja az FVM-et, amely a tá-mogatás fedezetét a 4. § (2) bekezdésben meghatározott számla terhére haladéktalanul biztosítja.

7. § Az MVH a támogatási kérelmet

a) érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, amennyiben:

aa) a kérelem határidõn túl érkezett az MgSzH-hoz, ab) a kérelmezõ az 1. számú melléklet szerinti kérelmet nem látta el eredeti aláírásával,

ac) egy kérelmezõ több támogatási kérelmet nyújtott be, az 5. § (3) bekezdés rendelkezéseinek nem megfelelõ támogatási kérelmet illetõen,

b) elutasítja amennyiben:

ba) az e rendelet keretében igényelt támogatás a terme-lõ által igénybe vett más mezõgazdasági „de minimis” tá-mogatásokkal együttesen meghaladja a mezõgazdasági

„de minimis” rendeletben meghatározott küszöbértéket, bb) a kérelmezõ a támogatási kérelmet hibásan vagy hiányosan nyújtotta be.

8. §

(1) Az MVH – az eljárási törvény 60. §-ának (2) bekez-désében foglaltakra is figyelemmel – 2008. december 20-ig intézkedik a támogatás kifizetésérõl.

(2) Az MVH a támogatási összeg euróra történõ átváltá-sakor a 2008. szeptember 1-jén érvényes, az Európai

Köz-ponti Bank által közzétett forint/euró átváltási árfolyamot alkalmazza, amelynek értéke 237,68 Ft/euró.

A támogatás nyilvántartása és ellenõrzése 9. §

(1) E rendelet vonatkozásában a mezõgazdasági „de mi-nimis” rendelet 4. cikkének 5. pontja szerinti nyilvántar-tást az MVH vezeti.

(2) Amennyiben az utóellenõrzés megállapítja, hogy a támogatás igénybevétele az eljárási törvényben foglaltak szerint jogosulatlannak minõsül, akkor az MVH az eljárási törvényben foglaltaknak megfelelõen jár el.

Záró rendelkezések 10. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ napon lép ha-tályba.

(2) Ez a rendelet a Szerzõdés 87. és 88. cikkének a me-zõgazdasági termelõágazatban nyújtott csekély összegû (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1535/2007/EK bizottsági rendelet (HL L 337., 2007.12.20., 35. o.) hatálya alá tartozó támogatást tartal-maz.

Gráf Józsefs. k.,

földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1. számú melléklet a 128/2008. (X. 1.) FVM rendelethez

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 27-31)