• Nem Talált Eredményt

Permetezőgépek üzemeltetése

In document MŰSZAKI ISMERETEK (Pldal 75-79)

A környezet védelmét szolgálja a szakszerű, vegyszerveszteségmentes permetlékészítés, amelynek egyik megoldása a permeztezőgépekre szerelt vegyszerbemosó alkalmazása. A vegyszer bemosásához a tartályba feltöltött tiszta vízet használják, amelyet a szivattyúval cirkuláltatnak, és amibe a vegyszert injektorral bekeverik. A bemosó berendezéssel lényegében zárt rendszerben lehet a vegyszert bekeverni, a kezelőre nézve is veszélytelen körülmények között. Alkalmazásával a permetlé koncentrációja pontosan beállítható és a keverő

Környezetkímélő növényvédelmi technológiák

szekezettel homogén permetlé állítható elő, aminek a homogenitása üzem közben is fenntartható. Az egy tartályhoz szükséges vegyszer mennyiségének meghatározása az alábbi összefüggéssel történik, ha a koncentrációra nincs javaslat:

[27]

Ahol:

1. Vm- az egy tartályhoz szükséges vegyszer mennyisége [dm3];

2. Vt- permetezőgép tartályának térfogata [dm3];

3. D- az egy hektárra jutó vegyszer mennyiség [dm3/ha];

4. Q- a hektáronkénti permetlé mennyiség [dm3/ha].

Amennyiben ismert az egy hektárra jutó vegyszer mennyiség és javaslat van a koncentrációra, úgy a hektáronkénti permetlé mennyiség meghatározásához az alábbi összefüggést lehet használni:

[28]

Ahol: K- a koncentráció [%].

Az egy tartályhoz szükséges vegyszermennyiség kiszámítása ebben az esetben is az előbbiekhez hasonlóan történik. A tábla befejezéséhez szükséges permetlé mennyiséget (utolsó húzás) úgy célszerű meghatározni, hogy a permetezés befejezésekor a tartályban kevés permetlé maradjon. Ezt a permetlé mennyiséget az öblítő (tisztavizes) tartály tartalmával fel kell hígítani és a már permetezett felületre kipermetezni.

Szántóföldi permetező gépek fogáscsatlakoztatása

A szántóföldi permetező gépek keresztirányú szórásképe középen kiegyenlített, két szélén fokozatosan nulla értékig csökkenő, szabályos trapézforma meredek oldalakkal, ami azt jelenti, hogy az egyenletes fedettség eléréséhez a szórásképeket át kell fedni, a gépet átfedéssel kell üzemeltetni. Az átfedés azonban mindössze fél méter (egy szórófej osztás) és az ettől való bármilyen irányú eltérés súlyos hibát okoz. Amennyiben az átfedés a kívántnál nagyobb, úgy a növényzetre dupla mennyiségű permetlé jut, amely perzseléshez vezethet, amennyiben kisebb, akkor kezeletlen sáv keletkezik, ami a kezelés eredményességét kérdőjelezi meg. Csak akkor tekinthetjük a kezelést eredményesnek, ha a pontos csatlakozást (+10-15 cm) biztosítani tudjuk. Ilyen pontos csatlakoztatást azonban csak megfelelő segédeszközök alkalmazásával érhetünk el. Ennek egyik lehetséges megoldása a művelő nyomos termesztési mód. A vetéssel egy menetben kialakított, a permetezőgép munkaszélességéhez igazodó művelőnyom pontos fogáscsatlakoztatást tesz lehetővé. Másik lehetőség a párhuzamosan vezető rendszer alkalmazása, amellyel megközelíthető a +10-15 cm-es csatlakoztatási pontosság.

Fontos megjegyezni, hogy az erőgép vezetőjének képességei is befolyásolják a csatlakoztatási pontosságot.

Tapasztalatok szerint a +10-15 cm csatlakoztatási pontosság emberi beavatkozással csak közelíthető (általában +20-25 cm-es pontosság érhető el), ezért rendszer oldalról ennél pontosabb technikára nem célszerű törekedni.

A fentieknél pontosabb csatlakoztatási igény esetén az automatikus kormányzást kell alkalmazni, ahol az emberi tényező nem befolyásolja a pontosságot, és ahol egyéb feltétel megléte esetén +2-2,5 cm pontosság is elérhető.

Környezetkímélő növényvédelmi technológiák

A két rendszer előnye, hogy látási, valamint domborzati viszonyoktól független, biztonságos irányítást tesz lehetővé. Alkalmazásával kiterjeszthető a kezelés ideje.

Az egyenletes permetezés biztosítása a gép haladási irányában

A pontos fogáscsatlakoztatás megoldása csak a keresztirányú eloszlás egyenletességét biztosítja. A permetező gépek hosszirányú eloszlásának hibája azonban éppoly káros lehet, mint a keresztirányúé. Ezért a jó munkaminőség elérése érdekében feltétlenül foglalkozni kell a hosszirányú szórásegyenlőtlenséget befolyásoló tényezőkkel. A permetező gépek haladási irányba eső permetlé eloszlását lényegében két tényező befolyásolja, az adagolás egyenlőtlenség és a sebességváltozás. A szabvány a névleges kijuttatott értéktől való eltérést adja meg, amely 6% lehet, a variációs együttható megengedett értéke 3 %.

A sebességarányos permetlé kijuttatás ellenőrző, vagy szabályzó elektronikával valósítható meg. Az ellenőrző rendszernél átfolyás mérő méri a szórófejekhez jutó permetlé mennyiséget, és az útjellel összehasonlítva a rendszer kijelzi a beállított értékhez képesti eltérést. Amennyiben eltérés van a beállított hektáronkénti permetlé mennyiség és a pillanatnyi kijuttatott érték között, a vezető a sebesség korrekciójával tud módosítani.

A szabályozó rendszereknél (14. ábra) útjellel szabályozott szelepet alkalmaznak, ahol átfolyás mérő méri a szórófejekhez jutó permetlé mennyiséget és út jeladó (indukciós, vagy radar) méri a sebesség változását.

Vezérlőegység a két adatot összevetve a beprogramozott hektáronkénti permetlé igénnyel, a permetlé egy részének a tartályba történő visszavezetésével szabályozza a szórófejekhez jutó permetlé mennyiséget. A szakaszolókapcsolókhoz így mindig területarányos permetlémennyiség jut.

14. ábra. Szabályzó berendezés 15. ábra. Hatóanyag adagoló

A másik módszer a vegyszereknek a permetező gép áramlási rendszerébe történő közvetlen adagolása (15.

ábra). Itt, a permetezőgép tartályában (1) tiszta víz van és a szivattyú (2) is tiszta vizet szállít a szabályzó egységen (3) át a vegyszeradagolóba (4). A vegyszeradagoló, amely lehet a vízáram által hajtott, sebességarányosan adagolja a vegyszert a vízbe. A víz és a vegyszer keverőkamrában (5) egyesül. Többféle vegyszer egyidejű adagolása is lehetséges. A vegyszeradagoló közvetlenül a göngyölegből (6) szívja a vegyszert, ami így csak a nyomoldallal kerül érintkezésbe. A vegyszer a szakaszoló kapcsolókat közvetlenül megelőzően jut a vízbe, és homogén permetlé formájában kerül a szórókeretbe (7). A permetezés végeztével, vagy vegyszerváltásnál a rendszer vízzel teljesen átmosható, így vegyszermaradékoktól mentesíthető. A vegyszeradagoló ebben az esetben a tartályból az öblítő vezetéken (8) át tiszta vizet szív. A permetlé koncentráció az adagolórendszerrel menet közben is módosítható és a beállított koncentráció pontosan tartható a permetezés teljes ideje alatt. Az adagoló berendezés bármelyik permetezőgéphez utólag is adaptálható. A berendezés alkalmazásának számtalan előnye van. Elmarad a permetlékészítés és az ebből adódó hibák is elkerülhetők. Elmarad a tisztítás művelete a vegyszerváltásnál és a munka befejezésénél egyaránt. Nincs vegyszermaradék. Környezetvédelem tekintetében számos előnnyel rendelkezik a rendszer. A kezelés végén a gép tartályában tiszta víz marad, a göngyölegben maradt vegyszer egy további kezelésnél teljes mértékben felhasználható. A megmaradt permetlé és a műszaki maradék kijuttatása elmarad és elmarad az ezzel

Környezetkímélő növényvédelmi technológiák

kapcsolatos talajtaposás és vegyszerterhelés is. A vegyszer kezelése teljesen zárt körben történik így nincs egészségügyi kockázat. Az adagoló rendszer kiiktatható, ebben az esetben a permetlé kikerülő ágon (9) jut a szórófejekhez. Ebben az esetben a permetezőgép hagyományos módon dolgozik.

In document MŰSZAKI ISMERETEK (Pldal 75-79)