• Nem Talált Eredményt

2. Bevezetés

2.4. Patogenitás

2.4. Patogenitás

A gonorrhoea nagyrészt az urogenitalis traktus alsó részét fertőzi. Urethritist, cervicitist okoz. Kisebb arányban, a nemi érintkezés módja szerint, proctitis, pharyngitis is létrejöhet, illetve felszálló fertőzésként a felső urogenitalis traktust is megbetegítheti. Míg a fertőzés férfiaknál inkább akut, addig nőknél a krónikus ascendáló fertőzés a jellemzőbb [19,34]. Mivel férfi és női gonorrhoea eltér mind tünetek, mind szövődmények szempontjából, ezért érdemes a kettő leírását különválasztani.

2.4.1. Klinikai kép férfiak esetén

Férfiaknál az infekció legjellemzőbb megjelenése az akut anterior urethritis, ami 2-8 nap inkubációs idő után, dysuriás panaszokkal, nyákos, majd gennyes húgycsőfolyással, vizeléskor metsző fájdalommal jár. Ritkán a fertőzés járhat

balanitisszel is, ilyenkor a meatus urethrae erythemás. Tünetmentes fertőzés az esetek kevesebb, mint 10%-át teszi ki. Antibiotikus kezelés nélkül, 10-14. napra a fertőzés felszállva acut posterior urethritist okoz, ami már gyakori vizelési ingerrel és akár lázzal is járhat [19, 36].

A fertőzés komplikációja lehet a prostatitis, ami lázzal, vizelési és székelési fájdalommal jár, ritkán tályogképződéssel és akár sipolyképződéssel kísérve. Ilyenkor perianalisan és suprapubicusan is fájdalmat érez a beteg. Rectalis vizsgálattal a prostata egyik oldalon kemény, indurált és fájdalmas. Másik gyakori komplikáció az epididymitis, ami gyakran hirtelen, villámcsapásszerűen kezdődik, és szintén lázzal kísért (> 40°C), scrotumba és combokba sugárzó fájdalommal. Kétoldali epididymitis esetén akár sterilitás is kialakulhat, mivel a folyamat fibroticus hegesedéssel gyógyul.

Ezenkívül a N. gonorrhoeae fertőzés okozhat balanoposthitist, ami gyakran phimosishoz társul. Ilyenkor a glans erodált, erythemás. A leggyakoribb komplikáció a periurethritis, ami érinti a Littre-mirigyeket, és a perzisztáló infekció egyik forrása lehet. Ha a Littre-mirigyek beolvadnak periurethralis tályog alakul ki, ami fájdalmas erekciót eredményez. Emellett a genny betörhet az urethrába, s ennek következményeként multiplex fistulák képződhetnek a glanson. Ilyenkor vizeléskor több nyíláson is ürül a vizelet („locsolókanna” penis). Önmagában a littritis a mirigy elzáródásával jár, így az urethra mellett tömött csomókat lehet tapintani. Paraurethritis esetén fájdalmas a fossa navicularis, nyomásra genny préselhető. Tysonitis a frenulum két oldalán látható gyulladás. Kialakulhat cavernitis is. Súlyosbíthatja a folyamatot spermatocystitis, a vesicula seminalis gyulladása. Ez utóbbi egy ritka szövődmény, ami prostatitishez társul, és keresztcsont irányába sugárzó fájdalom jellemzi. Egyéb szövődménye a fertőzésnek a cowperitis, a hasonnevű mirigy abscedáló gyulladása, ami szaggató perineális fájdalommal jár, fájdalmas a vizelés és a székelés is. A beteg lázas, gyakran visszatartja a vizeletét a fájdalom miatt [19, 34].

Kezelés nélkül a tünetek mérséklődnek és krónikussá válnak 4-6 hét leforgása alatt. A váladék mennyisége egyre kevesebb lesz, majd csaknem teljesen elmarad, és végül reggelente ún. „bonjour cseppek” formájában jelentkezik. A krónikus urethritis néha felerősödik, pl. nemi érintkezés után, felfázáskor. Az idült fertőzés szövődményei lehetnek az urethra körül tapintható csomók littritis következtében, az urethraszűkület a

bulbus urathrae területén, ill. a krónikus prostatitis, ami dysuriaval, végbél viszkető, égő érzésével, gáti teltségérzéssel, ejaculatio praecox-szal jár [19,34].

2.4.2. Klinikai kép nők esetén

A nők felében az infekció tünetszegényen zajlik, a nők közel negyede pedig teljesen panaszmentes. Az urethritis és a cervicitis sokszor együtt jár, és néha proctitis is színezi a klinikai képet. Vaginitis gonorrhoeában nem alakul ki. Urethritisben dysuria és pollakisuria jellemző, amiket sokszor ˝felfázás˝ tüneteinek tulajdonítanak.

Komplikációja lehet a cystitis, hasonló panaszokkal. A cervicitis az esetek több mint 50%-ában nem jár panasszal, esetleg keresztcsonti vagy alhasi fájdalom kíséri, de feltáró vizsgálattal látható a méhszáj gyulladt, gennyes nyálkahártyája. [19,34,36,37].

Antibiotikum-terápia hiányában tünetmentes, krónikus, felszálló fertőzés alakul ki.

A felszálló fertőzések az endometrium, a salpinx és az ovárium fertőzését okozhatják, melyek a szomszédos szövetek gyulladásával együtt a kismedence gyulladásos megbetegedéseként (PID=pelvic inflammatory desease) foglalhatóak össze. Ez a fertőzések tizedében alakul ki. Az akut kezdet görcsös, egyoldali, és menstruáció után jelentkezik magas lázzal, leukocytosissal. Járhat alhasi fájdalommal, dyspareuniával, közti vérzésekkel és akár extrauterin graviditással, sterilitással és korai vetéléssel is, de lehet hosszabb ideig tünetmentes is. A reinfekciók számával a szövődmények kockázata nő. A PID komplikálódhat tuboovarialis tályoggal, pelveoperitonitissel. Az endometritis átmeneti kórkép, mivel menstruáció alatt a megtapadt baktériumok a méhnyálkahártyával együtt lelökődnek. Salpingitis szövődhet tályoggal, annak rupturájával, és heges összenövésekkel. Az oophoritis a peritoneumot is érinti. Lázat, hányást, alhasi fájdalmat okozhat. Krónikus szakaszban pedig már csak az adnexumtumor tapintható. Bartholinitis többnyire egyoldali folyamat, mely során a mirigy kivezető járata elzáródik, és a mirigy megduzzad, fájdalmas, erythemás. A cervix, az endometrium és a petevezeték krónikus gyulladása esetén a nők a menstruáció után fertőzőek, s a cervixkenet vizsgálata, illetve a tenyésztés egyéb időszakban gyakran negatív, annak ellenére, hogy a beteg fertőzőképes. Vulvovagititis kialakulása gyermekkorban lehetséges, mivel a vagina átmeneti hámja érzékeny a kórokozóval szemben, így abúzus, közös törölközőhasználat során fertőződhet a gyermek [19,34].

2.4.3. Extragenitális fertőzések klinikai képe

Extragenitálisan megjelenő gyulladás orogenitális és anogenitális érintkezés után alakulhat ki. A gonorrhoea transzmissziójában jelentős szerepük van, mivel többségében panaszmentesen zajlik a fertőzés. Az rectum fertőzését homoszexuális férfiakban találjuk nagyobb számban, de nők esetén is kialakulhat, főként a hüvelyből kifolyó váladék okozza. Körülbelül 90%-ban tünetmentes. Kevesebb, mint 10%-ban pruritus, tenesmus kíséri, véres-nyákos székletürítés mellett. A tünetek hiánya nemcsak a rectum, de pharynx fertőzésére is igaz, hasonló százalékban. A blepharoconjunctivitis fénykerüléssel, gennyes váladékozással jár, miután a fertőzött váladék a szemhez kenődik. Újszülötteknél a szülőcsatornában való áthaladáskor történik meg a fertőződés, majd 1-3 nap után jelentkeznek a tünetek. Kezelés nélkül vaksághoz vezethet.

A N. gonorrhoeae fertőzésegyik disszeminált formája az arthritis, ami gyakran monarthritis, és jellemzően a térdet, ugróízületet érinti, ritkábban a kezet, könyököt, és elsősorban a nők betegsége. Előfordulhat polyarthritis formájában, ami nem migráló ízületi gyulladás. Fiatal, panaszmentes nők hirtelen kialakuló monarthritise esetén mindenképpen gondolni kell gonorrhoeára. Kialakulhat tendovaginitis, mely ugyancsak egyoldali; pericarditis, mely halálos kimenetellel is járhat, és perihepatitis acuta is. Ez utóbbi kórkép másik elnevezése a Fitz-Hugh-Curtis-szindróma, ami fiatal nők ritka megbetegedése, és különböző tünetekkel járhat, így:

 jobb bordaív alatti fájdalom, mely belégzésre és a törzs mozgatására fokozódik,

 a máj nyomásérzékenysége,

 hőemelkedés,

 jobb váll fájdalma, amit a nervus phrenicus irritációja okoz,

 hányinger, hányás, fejfájás,

 gyorsult süllyedés, emelkedett fehérvérsejtszám, kóros májenzimek,

 laparoszkópiával a májtok és peritoneum között hegedűhúrszerű összenövéseket lehet megfigyelni,

 méhszájból végzett tenyésztés gonorrhoea-pozitív eredményt ad, láz esetén hemokultúra készítése kötelező [19,34].

Általában azoknál a nőknél jelentkezik, akikben a petevezeték és a petefészek is érintett. Gonococcus bacteriaemia nagyon ritka komplikáció. 60-97%-ban nőkben

alakul ki, és gyakran kezdődik menstruáció, szülés vagy nőgyógyászati műtét után, hirtelen tünetekkel. Jellemző rá:

 a periodikus lázmenet (38-39 °C-os) hidegrázással, jó általános állapot mellett,

 ízületi gyulladás, tendosynovitis,

 acrális papulopustulák, haemorrhagiás vesiculák, bevérzett seropapulák az ízület körül,

 magas CRP és fehérvérsejtszám, gyorsult süllyedés [19,34].