• Nem Talált Eredményt

PARLAMENTI KARCOLATOK

In document ÖSSZES MIKSZÁTH (Pldal 90-200)

A MI KÉPVISELŰHÁZUNK

Csakhogy most az a kérdés, a régit rajzoljam-e vagy az újat. Mert a régi már nincs meg, az új pedig még nincs meg.

Ugyanaz a szituáció ez, mint mikor Tisza Kálmán (beszéd-jei közben) friss pápaszemet vált.*

Más pápaszem, de csak épp az a kilátás 1

Új parlament, azaz új fejelés, de majdnem csak az, ami a régi. Ugyanazok a pártállások és ugyanazok az arányok a pártok számerejére nézve. A múltk_orihoz hasonló impozáns többség a kormánypárton, utána legtöbb tagot számlál, noha kissé megcsappant, a függetlenségi párt, nőtt valami keveset az egyesült ellenzék, de drága áron. (Eszünkbe jut erről az alkimista, aki a fűzfából is aranyat bírt előállítani, de minden arany két aranyába került.)

A választási tusák igen zajosak és elkeseredettek voltak.

A kerületek ára nagyban emelkedett, mit főleg az okozott, hogy az egyesült ellenzék nagy pénzerővel ment az urnák elé.

Pénze csak a függetlenségi pártnak nem volt. De a személyek-nek itt is költeni kellett, s egy kerület ára átlag két- és három-ezer forint közt váltakozik.

Ingyen kerület alig volt harminc az országban, s ebből is nagy rész az antiszemita pártnak jutott.

• Ugyanis a miniszterelnök mindég két pápaszemet hord magá-veJ, s hol az egyiket, hol a másikat teszi orrára. Egyszer otthon felej-tette az egyiket (~Mosásban vane - mondták tréfé.sa.n a gúnyolódók), az egész ülés alatt nem voltak gondolatai, zavartan, kényelmetlenül izgett-mozgott székén.

[A lapalji jegyzetben van egy rajz is: egy szemüveges férfi és egy plusz szemüveg. Lel. VIII. sz. képmellékletet.]

85

Mert az új idők kitolták a negyedik pártot: az antiszemitá-kat. Tizenöt tagot számlálnak, si vota non ponderantur.

Külön són és kenyéren lesznek jövőre, azaz külön klubban folytatják tanácskozásaikat.

A lefolyt országgyűlésen csak öten voltak, s ha öten egy év alatt tizenötöt szültek, mennyit szülnek vajon tizenöten három év alatt ? (Pedig ezek mind szüléssel foglalkoznak majd 1)

Ez lesz a világon az első együvé kögített parlamenti párt, melyet egy harmadrendű kérdés tart össze, s mely nagyobb

jelentőségű kérdésekben mindannyiszor szertemállik.

Ebben a félszeg helyzetben még azonfelül meddő munka vár ezekre az urakra. Vizet visszafelé vezetni lehet ugyan, de roppant erő kell hozzá.

Hogy az antiszemita párt megvan, illetőleg, hogy ilyen kényelmetlen formában van meg, annak nagyrészt a többi pártok ideges, politikátlan magaviselete az oka, kik ez aláren-delt társadalmi kórkérdést eleitől fogva nem akarták megszív-lelni saját küszöbeiken belül, pedig ha megvan, le kell számolni vele s minél inkább diszlokalizálni. A puskapor robbanó erejű egy rakáson, de ártalmatlan szemenkint szétszórva.

Parlamentünk túlnyomó részét most is a »dzsentri«

teszi még, de a »lateiner« elemek sokkal rohamosabban szapo-rodnak, mintsem kívánatos lehetne. Újabban az alsó papság is szívesen kezdi fölcserélni a tarokk-partik színhelyét, a csen-des, nyugodalmas plébániákat a zajos pártklubbokkal. S libe-rális gondolkozású politikusok feszegetik immár, hogy a papi állás inkompatibilis a törvényhozói függetlenséggel.

Az erősebb kötelék, mely az egyházhoz fűzi a papot, lehe-tetlenné teszi a képviselői függetlenséget.

De mert e megjegyzések a kormánypártiaktól indulnak ki s leginkább a kat. papság ellen (Ivánka Imre nyíltan is han-goztatta szabadkai beszédjében), elég ügyesen lehetne őket humorizálni; mert van valami olyan is bennük, hogy akiknek már megvan a magok »csalhatatlan embere« Rómában, azok-nak nem sok hasznát veheti az ő csalhatatlan emberük Tisza Kálmán.

De a papság politikai szereplési divatja még nem aggasztó.

Sokkal rosszabb jelenség az, hogy léha szerencsevadászok

86

egész tömege lepi el a választókerületeket, kicsapott hivatal-nokok, tévesztett egzisztenciák, professzionátus népbolondí-tók rajokban bukkannak fel a követjelölések idején. A polgár-erények iránti érzék kiveszett a népből. A legkiválóbb férfiaink visszavonultak a közpályától. Ghyczy Kálmán, Andrássy Gyula gr., Simonyi Lajos, Sennyei Pál, Lónyay Menyhért, Somssich Pál nem kívánnak többé a sorompó elé lépni. Az egy Andrássyt kivéve, mind elkedvetlenedésből álltak ki.

Egy tavalyi képviselő ezek közül, midőn arra perszvadeálták, hogy az idén is lépjen fel, ne hagyja ott még a képviselőtársait,

büszke keserűséggel mondá:

- Az én képviselőtársaimat? Azokat a temetőkből kel-lene felköltögetni 1

Ám ezek önként vonultak vissza. Ez, mondjuk, csak a saját jó ízlésük. De vannak kiválóak, akiket a nép buktatott ki. Helfyt, Eötvös Károlyt, Bittó Istvánt, báró Kemény Jánost, Ordódyt, Győry Eleket, Németh Albertet, György Endrét stb. Ez már a nép rossz ízlése 1

Sok régi ember kimaradt, s azok közt sok jó, sok új ember jött be (majdnem százhúsz), s ezek közt kevés jó.

Igazán jogosult a panasz, hogy a parlament nívója ismét esett.

De hát végre is ahogy van, úgy van. Amilyenek vagynnk, olyannak mutat a tükör.

Ezen én bizony nem sopánkodom, hanem,inkább utánzom a szinghali főnököt, aki így szólt:

- A bécsi nőknél, megvallom, szebbek a pestiek, még ezek se olyanok, mint a szinghali menyecskéink 1

A mi parlamentünk a miénk. Elég szép az nekünk, mert hisz a mi ízlésünk.

Még csak egy kis statisztikát bocsátok előre, hogy honnan, miképpen jött össze. A legmagyarabb vidékeken, Somogyban, Csongrádban, Vasban termettek az antiszemiták, az arany-kalászú Alföld adta a függetlenségi pártot, magyartalan helyek az egyesült ellenzéket, Erdély, Felső-Magyarország s a nemzetiségi vidékek küldték fel a kormánypárt zömét. Deb-recen rehabilitálta magát Tisza Kálmán szemében, s a másik nagy magyar város, Szeged is kormánypártit választott egyik kerületében, azazhogy Tisza Lajost választotta, aki 87

kormánypárti. Erdély ezúttal is szerepet cserélt. Erdélyről ugyanis azt mondják a gúnyolódó nyelvek, hogy a legbecse-sebb kincse az országútja, mely Magyarországba vezet. Most a magyarországiaknak volt a legbecsesebb az az út, mely Erdélybe vezet. Sok földönfutó magyarországi jelölt hajtotta ott le fejét a bizalom vánkosaira, s még pár hontalannak fog nyújtani menedéket a bérces haza a pótválasztások-nál is.

Mesterségek szerint felosztva legtöbb jutott be a Házba az olyanokból, akik semmi mesterséget sem tanultak. Azután a prókátorok következnek, ezekből van vagy negyven, pap mintegy tizenöt, az írókra és újságírókra szintén jó idő járt.

Egy egész sereg van benne: Falk Miksa, Csernátony, Zichy Antal, Vadnai Károly, Hegedüs Sándor, ifj. Ábrányi Kornél, Neményi Ambrus, Csávolszky Lajos, Hoitsy Pál, TörsKálmán, Beksics Gusztáv, Szathmáry György, Herman Ottó, Pulszky Ferenc, Enyedi Lukács, Verhovay, Szalay Károly, Lukács Gyula, és akit a legelején kellett volna említenem, Jókai Mór.

Pláne két kerületben. (»Most legalább pikét játszhatom magammal« -mond4, amikor a kassai megválasztásáról is értesült.)

Noha ezek a mi fajtánkból valók, még ezek is ahány, annyi felé húznak szét. Van közöttük mameluk, professzio-nátus frondeur, nyílt és titkos reakcionárius, lesipuskás, antiszemita, klerikális, anarchikus, lármacsináló. Egyszóval az egész tenger látható ebből a csepp vízből.

Napirendre térve a bukottak fölött, kiket egy közös sír-gödörbe temet az emlékezet, maradjunk a diadalmasokkal, kik szeptember végén (tehát még ezen füzetünk megjelenése

előtt) ültek össze a Sándor utcai ócska házban, melynek helyiségeibe néha a szó szoros értelmében becsurog az eső.

Az új, Tömő utcai palota, melyről azt híresztelik azok, akik megszavazták, hogy második csodája lesz a fővárosnak,

csak tíz év múlva épül fel, ha ugyan a mesterek fölépítik, s holmi bazilikai fátumok közbe nem jönnek.

Egy évtized parlamenti története tehát még itt fog leját-szódni a régi épületben, melynek fülkéit, folyosóit, minden zegét-zugát annyira megszoktuk, hogy alkalmasint nehéz szívvel hurcolkodunk majd be a leendő pompás gót palotába, 88

melyet a legújabb budai ötlet szerint a Darányi Ignác ked-véért építenek az ő kerületével vizavi.

Hogy a megszokás milyen nagy úr, arra elég fényes eset az Urbanovszkyé, ki - mikor a fúzió alkalmával majd a Tisza-, majd a Deák-párt akart más klubhelyiséget, s már majdnem úgy fordult, hogy az eddigi Lloyd-épületbelit az egyesült ellenzék fogja kibérelni - rettenetes félelmet állott ki, míg végre sok lelki tusa után abban állapodott meg:

»Én nem mozdulok egy tapodtat sem; ahhoz a párthoz állok, amelyik idejön.«

JellemzéS vonás nálunk e makacs ragaszkodás a régihez.

Most is az az eset, hogy nagyon is sokan törték magokat ebbe a régi házba, kiknek nem ártott volna megvárni az újat, míg felépül.

Hanem igaz az is, ami igaz, sok emlék tapad a mostani épülethez, mely megszépíti.

De kétségkívül legtöbb a folyosókhoz. Csak magukról a folyosókról is mennyi mindent lehet elmondani 1

Hány tarka jelenet képe tolul az emlékezet elé 1 Szóváltá-sok, összeesküvések, párbajkihívások.

A folyosóforradalmak sokkal veszedelmesebbek a klub-forradalmaknál.

A tanácskozóterem csak színpad, ott csak játszanak;

hanem a folyosók a kulisszák, itt öltözködnek, itt festik ki magukat a szerepükhöz.

Mikor még tekintélyesebbek, de mégiscsak »tekintetes urak« voltak a képviseléSk, valamikor a Szentiványi elnöksége idejében nagy volt a különbség a bal és jobb folyosó közt.

Tigris a világért sem ment volna át a túlsó folyosóra, mert azt mindjárt gyanú alá veszik, hogy disszidenskedik, s mameluk is nagy ritkán vetéSdött a baltájékra, csak ha kénytelen volt a

»piros szoba« miatt.

Mert a piros szoba, hova a miniszterek a cilindereiket és

felső kabátjaikat lerakják, hol hevenyészett audienciákat adnak és tanácskozásokat tartanak, a balparti folyosón van.

Semleges terület ebben az idéSben csak a büfé volt, melyet a pártoskodás szelleme meg nem fertéSztetett.

Ma e tekintetben sokkal szelídebbek az erkölcsök. A régi feszesség megszűnt. A közösügy eréSsebb lett. Az egyik párt 89

beletörődött apródonkint, s a másik pártban sokan vannak már, akik vállat vonnak: »Hiszen nem mi csináltuk!« A bal-folyosó elveszté vad jellegét. Szabadon járnak-kelnek a

leg-különbözőbb természetek. Istóczy akárhányszor tér ki a pokrócon W ahrmannak. Az öreg Prileszky ellenzékiekkel végzi rendes sétáit, miután otthon megitta a rendes marien-badi vizét. Szalay Imre nem átall szóbaállni Tisza Kálmánnal is, ha úri kedve tartja.

Azóta természetesen letűnt a jobb folyosó csillaga, mivel-hogy nem ott fekszik a miniszteri szoba. Madár se jár arra most, hacsak néha egy-két habaréki ember, kik sötétebb óráikban ott összesúgnak, - minélfogva rendesen azon cirkál egy-két mameluk is, hogy híradással lehessen a »generális«-nak.

Bent a tanácsterem elrendezése puritán egyszerűségű

(de annál több a cikornya a beszédekben). Ha elmondjuk, hogy az elnök zöld mennyezet alatt ül, feje fölött a magyar címer s egy rossz karikaóra, mely mindig késik egy negyed-órával, akkor mindent elmondtunk, kivált ha még hozzáadjuk a képhez az elnöki méltóságnak előtte heverő jelvényeit, a szerencsétlen csengettyűt, egy színházi látcsőt, a féllábon álló kalamárist s egy tiszta fehér zsebkendőt. (Ez az utóbbi az elnöki könnyek letörlésére való.)

A körbe futó padoknak csupán egyetlen említésre méltó specialitása van, hogy a Deák Ferenc hajdani helye ki van

kegyeletből vágva. Noha a babona nem járja manapság, mégis érdemes följegyezni az Éber Nándor esetét, ki a múlt télen szórakozottságból a Deák helyére ereszkedék, s abban a pillanatban a Ház nagy ijedelme közt két rét hajolva, lábait a magasba meresztve bukott a földre. Mintha Deák Ferenc szelleme taszította volna le: »Eredj innen a helyemről!<(

Mit szóljak az egyénekről 1 Hiszen ezek örökké változnak.

Egyik jön, a másik bukik. Ma ez van elöl, holnap amaz van hátul. A miniszteri kegy és a két (jó és bal) szerencse labdái

ők, a Ház karakterét egyik-másiknak letűnése vagy fölbukka-nása lényegesen nem változtatja, s új színeket közbe nem vegyít. A középszerűségek parlamentje rendesen szürke.

De megszokott staffage-ban mégis vannak nélkülözhetetlen perszónák, akik nélkül ha ugyanaz lenne is a kép, de más lenne a háttér.

90

Kinek szerkesztenék vajon a jegyzőkönyveket, ha nem ülne bent Csanády Sándor, aki tenyerét tölcsérformára csu-csorítva, szörnyű figyelemmel hallgatja azok felolvasását:

nincsen-e bennök hamisság, s van-e bennök »stélus« 1 Miről tudnák meg a belépők, ki mit beszél, ha nem arról, hogy Göndöcs alszik-e vagy ébren van! Ki vinné át sollemnis alkalmakkor a főrendeknek az üzeneteket, ha nem a szép Fenyvessy Ferenc 1 (A főrendek aztán ilyenkor szintén kiad-ják a tromfot, s még szebb jegyzőt küldenek vissza: Cziráky Béla grófot.)

A házszabályokat érintő vitáknál, nézzétek, miként fesze-leg, izeg-mozog Madarász József! Ez az ő privát témája.

A nagy közbeszóló, Szalay Imre is szükséges fűszer, de ha ő a gyömbér e tekintetben, akkor Lükő Géza legalább is sáfrány, akinek összes orátori működése szintén e címen szokott nap-világra jutni a többiek beszédjei közt apródonkint: »Egy hang a baloldalon«. Vannak aztán professzionátus »ingerkedők«,

kik az ellenpárti szónokokat grimaszokkal, tagadó mozdula-tokkal, vigyorgással felbőszítik, kifárasztják, és vannak professzionátus »tapsoncok«, arcukon megelégedés sugárzik a beszédek alatt, s »úgy van«, »helyes« kiáltásokkal élesztik a pártjukbeli szónok kedvét.

Jámbor, naiv lelkek, kivált vidéken, abban a hitben élnek, hogy a keserűségek, bosszantások, amik a »fórum«-on mondatnak, a privát életbe is kihatnak. Óh, nem ! Apponyi tart egy borsos ellenzéki beszédet, Tisza visszavág egy gúnyos cáfolattal. Ebbe is, abba is vegyítve van egy-két gramm ölő méreg a személy számára. Nem tesz semmit. Esetleg rá egy percre barátságosan szorítanak kezet az előcsarnokban.

Viszont találkoznak naiv emberek, akik azt hiszik (s ilyenek vannak túlságosan sokan), hogy a képviselői mandátum egyszerre kenyeres pajtásaivá teszi a »legfelsőbb tízezrek«

immunitással bíró huszadrészének. És ez csábítja őket gyak-ran vagyoni romlásuk árán ezen a tehetségtelenek számára

merőben áldatlan pályára. A csalódást leginkább a veszedel-mes »pertu«-ság okozza(melyet pedig Adam asszony lelkesedve említ rólunk írt munkájában), de amely a gyakorlatban nagyon is talmi. A társadalmi érintkezés a Házban levő osz-tályok közt alig bizalmasabb, bensőbb valamivel, mint

91

különben lenne. És a »pertu«-ság 1 Nem érdemes költeni érte ! Gyakran megesik, hogy egyik képviselő kénytelen megkérdezni a másiktól: »Ugyan, hogy is hívnak téged, kedves barátom

Nehány év előtt történt, hogy a pénzügyi bizottságban ki volt jelölve egy gróf (nem tudom már, kicsoda, micsoda) és Lukács Béla. Valamelyik képviselő nekiindult korteskedni a gróf javára, s ebben a járatban szólít meg egy barna, kopasz urat a habarékos padok egyikében:

- Remélem, te is a grófra szavazol, pajtás. Derék fiú, megérdemli. De meg kicsoda, micsoda is az a Lukács Béla 1 Nos, megígéred 1

- Légy nyugodt, barátom - feleli a megszólított - , minden bizonnyal a grófra szavazok, mert éppen én vagyok az a Lukács Béla, és nem szavazhatok magamra.

Még négy helyisége van a Háznak, amelyről okvetlenül szólni kell, hogy cikkünk teljes legyen, azok számára lévén írva (amint a hangján is látszik), akik aHázzal nem isme-r<Seek.

Ebből a négy helyiségből csak egyik fölösleges: a könyv-tár. A kútba dobhatják most már annak a kulcsát, mert Lánczy Gyula megbukott. Az övé volt az kizárólag. Sőt alapos gyanú van rá, hogy ő is csak komédiázott vele. A hóna alá szedett reggelenkint két, három öreg könyvet, s azokkal járt-kelt a folyosókon tüntetőleg, mint gyűjti ő rakásra a tudo-mányt, s mikor vége volt az ülésnek, viBBzaadta a könyvtár-noknak, hogy másnap újra másokat keressen ki dekorációnak

a hóna alá. ~

A büfé leírása következnék most, de hogy az ember egy büfét meg tudjon becsülni, ahhoz ott kell lenni az ülésen s végighallgatni húsz beszédet, melyek csordultig tele vannak hazafiúi keserűséggel, képzelhetni, de le nem írhatni, milyen jól esik azokat leöblíteni egy kis sherryvel. A büfé a különböző pártárnyalatok kielégítésének szempontjából (hogy a tör-vényhozói stílust használjam) van berendezve. Van ott sza-lonna a szélsőbal számára üveggörebek alatt, van sonka a kormánypárt részére és kaviár, muszka hal a habarékoknak.

A büfének háromféle vendégei vannak: azok a képviselők,

akik ott esznek és isznak, olyan képviselők, akik ott udvarol-92

~ak és végül azok a volt képviselők, akik legelőször a karzat-tól, azután a folyosótól szoktak el, de a büfétől elszokni sehogy sem bírnak.

Ha annak is szenteltünk néhány sort, ami a szájba bemegy, nézzünk be a Háznak abba az apparátusába is, ahol azzal foglalkoznak, ami a szájon kijött, tudniillik ahol a beszédeket fésülik, helyrerángatják, mielőtt a közönség elé kerülnének. Ez a gyorsírói iroda.

Különbözőképp terem minden beszéd, s akármilyen ügyesnek születik, még mindig sok vele a baj, míg teljes toa-lettjében léphet elénk.

Jókai rendesen a folyosón készíti beszédeit. Mielőtt szó-nokolna, egy fél óráig jár egyedül, kezeit hátrakulcsolva.

Beszéde mindég szerkesztve van: sokszor kiérzik a finom összhangzat eleje és vége között. Ha olyankor, midőn végig-gondol.kozik az elmondandókon, megszólítja valaki, a fejét rázza tagadólag: »Nem vagyok otthon«.

Tisza sohasem szerkeszti beszédeit és nem előre gondolja át. Ű csak az egyes pontokat jegyzi fel magának egy előtte álló ívre óriási betűkkel slágvortokban. Azért is laza szerkezetű

mindenik, s legtöbbször hasonlít egy epigramm-sorozathoz, a részletek elcsattannak, de az összefüggés a részletek közt

erőszakolt.

Tisza csak ritkán nézi át a beszédeit a gyorsirodában, olyankor, ha fontos kormánynyilatkozatokat tesz; Jókai mindig átnézi.

Igen kevesen vannak, akik nem nézik. Ezek közé tarto-zik Bánffy Béla, Falk, Pulszky Ágost, Mocsáry.

Istóczy mindig leírva adja oda beszédeit a gyorsíróknak.

Szenvedélyesen kontrollírozza utólag a közbeszólásokat, amit idegenek tettek az ő beszédébe, s még nagyobb gondossággal vigyázza azon antiszemita közbeszólásokat és felkiáltásokat, melyek idegen beszédek alatt mondatnak innen-onnan. Jaj a gyorsíróknak, ha valamelyik kimarad.

Lázár, Dobránszky, Orbán Balázs és a kapacitások közül is nem egy leírva adják oda elmeszülöttjeiket. Dobrán-szky eléSre rakja bele még a »helyes«, »igaz«, »Úgy van« közbe-szólásokat is a saját akarata szerint, Orbán Balázs pedig a slágvortokat, miket szerinte emeltebb hangon kell majd 93

előadni, aláhúzogatja veres ceruzával, a lágyan elmondandó helyeket pedig kék irónnal jelezi. E kéziratban tehát meg volna bizonyos fokig a hangja is örökítve, ha a beszédek magok kiállnák az örökkévalóságot! Göndöcs szintén leírva adja át mondókáját a »Napló« számára, de sohasem lehet hasznát venni, mert a közbeszólások és kitörő derültségek közt szó-noklás közben rendesen elterelődik attól, amit leírt, s egészen más beszédet mond.

A legpedánsabb beszéd-átnézők az Ugronok, Kőrösi Sándor, Irányi Dániel, Szilágyi Dezső, Simonyi Iván. Szilágyi, ha nagyobb beszédet tart, ott marad ülés után is, odahozatja ebédjét, s órákig korrigál, egész lapokat kihúzgálva mint olyanokat, melyeket kétszer is elmondott az ő sajátosan

ter-jengős lapításai közben.

(Zárójelben legyen itt mondva, hogy a Szilágyi beszédei vagy egy óráig tartanak, vagy két óráig. Rövidebb beszédet nem tud tartani. Hogy félóráig vagy másfélóráig beszéljen, az lehetetlen. Az öreg Pulszky ezt úgy magyarázza: »Dezső­

nek mint professzornak óra számra van az esze elindítva, vagy megáll pont egy óra múlva, vagy meg nem áll, és akkor az már bizonyosan pont két óra«.)

Hogy a rögtönzés némelykor mily öntudatlanul történik, arra nézve egy érdekes epizód maradt fenn a gyorsiroda annáléiban.

Egyszer - régen volt már - egy napon egy kérdésben tartottak beszédeket Deáky Lajos és Deák Ferenc.

Deáky Lajos a megtartott beszéd után, melyben elle-nezte a fennforgó javaslatot, beballag a sztenográf-irodába, s kéri a beszédét.

Az irodafőnök rendelkezik:

- Kérem a Deáky beszédét !

Az illető gyorsíró, kinél nem a Deáky, de a Deák beszéde volt, rosszul hallja a nevet, s átnyújtja gépiesen a Deák Ferenc beszédét a főnöknek, ki azt viszont látatlanul Deáky-nak adja át.

Olvassa, betűzgeti az öreg Deáky figyelmesen pontról pontra, tetszik neki, hellyel-hellyel bólint a nagy fejével, s a megelégedettség kéje sugárzik ráncos arcán, mígnem az oráció végén egyszerre megütközve kiált fel:

94

- De kérem, mi ez itt 1 Hiszen én nem fogadtam el a javaslatot 1. ..

Ez eléggé jellemzi azt a csodálatos lelkiállapotot, mely-nek kivált a rögtönző szónok van kitéve, ha a Ház színe előtt

Ez eléggé jellemzi azt a csodálatos lelkiállapotot, mely-nek kivált a rögtönző szónok van kitéve, ha a Ház színe előtt

In document ÖSSZES MIKSZÁTH (Pldal 90-200)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK