• Nem Talált Eredményt

Papp Miklósnak Pest, 1870. december 9

In document '87 1-2 1-2 (Pldal 133-136)

Orbán Balázs kiadatlan leveleiből

K. Papp Miklósnak Pest, 1870. december 9

Kedves Miklósom!

Mindenekelőtt köszönetemet nyilvánítom, hogy követjelöltségem mellett becses lapodban oly meleg részvéttel jártál el. Otthonról kapott értesítéseim nagyon biztatók, s úgy látszik, hogy a siker biztosított lenne, főleg, ha pár száz forinttál a szavazók beszállítása végett rendelkezhetném. Eziránt azonban itt nem sok reményt nyújtanak. Én mindenesetre el vagyok tökélve a vá-lasztást megelőzőleg vagy két héttel lemenni, s az atyafiak közt egy körutat tenni. De a választás még mind ez ideig nincsen kitűzve. Ezen halogatási po-litikát ugyan nem értem, de egy cseppet sem bánom, mert a tél hidege is enyhül, mi a közlekedést könnyíti, s magam is, később, könnyebben fogok innen távozni, mert most munkám sajtó alá rendezése minden időmet igénybe veszi, s személyes jelenlétemet elkerülhetetlenné teszi.

A sajtóper iránt is értesíteni kívánlak, hogy ez elhálasztódott jövő év ja-nuár hó végére (még a nap nincsen tudva), ugyanis az ellenfél ügyvéde24 felszólított, hogy az elhalasztásba beleegyezzem. S én azt örömest tettem, mert még mind nem kaptam be némely várt adatot. Ügyvédem Funták Sándor lesz, s így jó kezekben van. ö nagyon biztat, sőt amint az ellenfél ügyvédének szavából kivettem, ő maga sem sok reményt köt védencének pisz-kos ügyéhez. Meglátjuk mit hoz a jövő.

• Eszerint tehát a perrel a te felutazásod is elhalad, s így reménlem, hogy én foglak téged Kolozsvárt előbb meglátogatni, s majd mint megválasz-tott képviselő veled fogok feljönni a sajtóper tárgyalására, ami annak elő-nyös eldőlésére mindenesetre nagy befolyással bírna.

A Magyar Polgár szerkesztői személyzetének boldog és örömteljes ünne-peket kívánva maradok jóbarátod

Orbán Balázs

Lakásom 3 pipa utca 11. szám, 7. ajtó.

7.

K. Papp Miklósnak

Lengyelfalva, 1871. július 9.

Kedves Miklós Barátom!

Figyelmeztetlek a Keletben25 megjelent azon újdonságra, amely szerint

legidősebb gr. Bethlen János26 a héjjasfálvi—gyimesi főútvonalra miniszteri biztosul neveztetett ki. Ez esetből Jónásm igen jó élcet csinálhat, azon slend-rián modorra, amely szerint az utakat nálunk csinálják. Udvarhely széknek van vagy 18 mfd postaútja, s, hogy abból egy talpalattnyi államút sincsen, an-nak leginkább éppen legidősebb gr. Bethlen János a kovásza. Ki akkor, ami-dőn a székely követek ezen igazságtalanság és az államutakra rendelt 40 000 Ft-nak ily részrehajló felosztása ellen fel akartak szólalni, éppen légid. Beth-len János tette azon elBeth-lenvetést, hogy a már meglevő költségvetést nem kell felzavarni, hanem kérjenek a héjjasfalvi—csíkszeredai főútvonalra — mely a vasúthoz is vezetni fog — államsegélyt, és adtak 8000 Ft-ot. Nem sok ugyan, de ha azt faluk szerint kiosztják, mégis némileg helyre lehetett volna hozni az utat. Hanem akkortájt sürgősebb teendő volt a követválasztásnál a jobboldal érdekeit támogatni, s nem utat, hanem korteseket csinálni. Dá-niel Gábor28 úr tehát kinevezett egy csomó útbizost, kiknek az útcsinálásról ugyan semmi, legkisebb fogalmak sem volt, de akik a korteskedésben mes-terek voltak.

A 8000 Ft nem ment fel ezeknek főkirálybirói nagylelkűséggel megsza-bott zsíros fizetéseikre, s most kineveznek miniszteri biztosul egy két mankón járó nyomorék, vén embert, bizonyosan oly napidíjakkal, amelyek teljesen felemésztendik az útcsinálásra rendelt államsegélyt.

Hogy legidősebb gr. Bethlen János, ki Erdély sorsát tévútra vezette, ho-gyan fog ezen újabb hivatásának megfelelni azt előre képzelhetjük. Man-kón mászó ember egy oly helyen, ahová egy mozgékony, tevékeny, hegy-mászásra képes és szakképzettséggel bíró egyén kellene. Ily útkészítési rend-szer mellett jó lenne, ha a Kolozsváron állítandó jogakadémiára meghívnák Nadart,29 hogy a léggömbök szerkezetéről és használási módjáról előadásokat adjon, mert az ilyen legidősebb emberek miniszteri útbiztossága mellett, ma-holnap a lég gömbi közlekedésre leszünk szorítva.

Szóval ezen, itt előadottakból Jónás, az ő humoros tollával sok, szép, épü-letes dolgot összeírhat.

8.

K. Papp Miklósnak

Lengyelfalva, 1871. július 11.

Kedves Barátom, Miklós!

A tegnapelőtt írtam egy levelet hozzád, amelyben Jónásnak figyelmébe ajánlottam legidősebb gr. Bethlen Jánost, kit az új közlekedési miniszter úr a héjjasfalvi—csíkszeredai kőút kezelésére miniszteri biztosul küldetett le. Kor-mányunk félszegségét semmi sem jellemzi úgy, mint ez eset, amikor egy man-kón járó nyomorékot nevez oly hivatalra, ahová mozgékony, fiatal ember kell, s éppen azt, aki leginkább oka annak, hogy e vonal nem állam út. Különben hiszem, hogy Jónás figyelmeztetésem nélkül is megkapta a kinevezést tudató cikket a Keletben, amelyre difficile est satiram nem scribere. Ugyanazon levelemben megírtam, hogy a medréből tegnapelőtt kicsapott a Nagy-Kü-küllő mily nagy károkat okozott. Az okozott károk még roppantabbak, amint első percre hinni lehetne. Fenyédtől le a szék déli széléig (a sárdi hídig) ami széna kész volt elúsztatta, a gyönyörűen megtermett vetéseket lenyomta, el-iszapolta, s az utakat és hidakat annyira megrongálta, hogy 2 napig a posta közlekedés teljesen felakadt, s ma is csak kiskocsin kaptunk leveleket és új-ságokat. De nem csak a Küküllő, hanem a Fehér-Nyikó, s minden más mel-128

lékfolyója megáradt, s végtelen károkat okozott. A két Homoród ember emlé-kezet óta oly nagy sohasem volt, 'oly nagy mint most. S mivel az Olt áradata miatt lefolyásuk gátolva volt, völgyeiket még most is víz borítja. A veszte-ség és romlás roppant nagy. A nép remegve néz Kerkápoly30 adó egzekúció-jának elébe, amely könyörtelenül meg szokott jelenni, mint a halál, s vesz ott is, ahol nincsen.

Múlt levelemben említém, hogy Székelyudvarhely városában is nagyszerű előkészületeket tettek fogadásomra. 25 lovasból álló bandérium várt reám, s a polgárság nagy tömege. De én arról előre értesítve nem lévén a rövidebb, Nyikó menti utat választottam, s így elmaradt. Most azonban, mint hallom, egy fáklyás zenével akarják azt helyrepótolni. Kérlek, légy szíves ezt

lapod-ban egy kissé kiillusztrálva felemlíteni.

Ide melléklem Ugrón Gáspárnak31 egy eredeti levelét, de mivel az egy kissé hosszadalmas, s az ügye nem tartozó dolgok is vannak benne, azért azt a túllapon rövidítve, de lényegét megtartva átírom. Légy szíves azt lapod köze-lebbi számában, a szintén mellékelt gyűjtőívvel és az én nyugtámmal közre-adni, az ide mellékelt levelet pedig Hamágyinak elküldeni.

Nyugtatvány

A fenn kimutatott ötvennyolc o. é. forintot a fentebbi levél és gyűjtőív kíséretében megkaptam, s amidőn a tisztelt adakozóknak hálás köszönetet mondok, egyszersmind kijelentem, hogy azt kívánatuk szerint munkám kiadási költségeinek fedezésére fordítom, oly feltétellel azonban, hogy Székelyföld című munkámnak, azzal egyenértékű öt teljes példányát (I—VI. kötet) 5 ud-varhelyszéki községnek, nevezetesen Szentábrahám, Felsősófalva, Bágy, Bögöz és Fülének meg fogom küldeni.

Lengy elf alva, 1871. július 11.

Orbán Balázs

9.

K. Papp Miklósnak

Budapest, 1874. február 11.

Kedves Miklós Barátom!

Mindenekelőtt ki kell mentenem magamat, hogy felszólításodra nem felel-tem úgy, miként magam is óhajtottam volna. De kedves Miklósom én egy na-gyon beadósodott ember vagyok, mert amellett, hogy munkámba 5000 Ft-ig belebuktam, a Szejkefürdőn,32 mely sajátom, építkezni is kezdtem. S ez úgy kimerítette pénz erőmöt, hogy kénytelen vagyok téged 40 Ft-nyi nálad levő adósságom iránt egy kis türelemre kérni. Azonban ígérem, hogy április 25.

tájat biztosan ki fogom fizetni.

A beszédekből, melyekből Kovács Áron kis emlékkönyvét egybeállítani akarjuk, a kéziratokat felküldtem volt hozzád. S otthonlétemben mind vár-tam a revíziót azokból, de nem kapvár-tam meg. Kérlek azért édes Miklós, légy szíves mihamarabb azokat felküldeni nekem, mert vásárhelyi választóim en-gem okolnak a késedelem miatt. Ha még kiszedve nem lennének, vagy ha ha-marjában kiszedetni nem tudnád, akkor kérlek, légy szíves a kéziratokat magokat felküldeni nekem, hogy itten nyomassam ki. Mert tovább már kés-nünk nem lehet. A nyomtatási költséget magam vállaltam át, s azt is csak április hóban tudom fizetni. Azért, ha addig várni nem tudsz, vagy a füzetke

gyors kiállítására (egy hó alatt) nem vállalkozol, akkor küldd fel a kézirato-kat, mert itt a nyomdában van hitelem.

Szívélyes üdvözlettel maradok jó barátod Orbán Balázs

Lakásom Sándor utca 12. szám, kapu alatt jobbra.

10.

K. Papp Miklósnak

In document '87 1-2 1-2 (Pldal 133-136)