• Nem Talált Eredményt

Pórusos szilícium hordozóra atomi rétegleválasztással kialakított

4. Saját eredmények

4.1. Pórusos szilícium rétegek TEM vizsgálata

4.1.3. Pórusos szilícium hordozóra atomi rétegleválasztással kialakított

Az atomi rétegleválasztás (Atomic Layer Deposition, ALD, korábban használt neve:

atomi réteg epitaxia, Atomic Layer Epitaxy, ALE) az utóbbi években egyre szélesebb körben terjed pl. a mikroelektronikai iparban, mint különböző anyagú, pl. fémoxid, nitrid, -karbid, -szulfid, -klorid, valamint bizonyos elemi fém rétegek előállításának jól szabályozható, strukturált felületeket is bevonni képes módszere. A módszer lényege, hogy a kémiai gőzfázisú leválasztáshoz (CVD) hasonlóan, két reaktáns reakciója hozza létre a vegyületet, amely a bevonandó felületre leválik. A CVD-től eltérően viszont a két reaktáns időben elkülönítve kerül a reakciótérbe. Az első reaktáns beeresztése után a reakciókamrát megtisztítják argonos, nitrogénes átöblítéssel vagy vákuumozással, hogy ezzel az első reaktáns feleslegét eltávolítsák, csak azok a molekulák maradnak, amelyek a felületen kemiszorbeálódtak. Ezután érkezik a rendszerbe a második reaktáns, megtörténik a reakció az első reaktáns felületen rögzült molekuláival, a képződő (egyik) reakciótermék a felületen megkötődik. Ezt követi egy újabb tisztító lépés, amely eltávolítja a második reaktáns feleslegét és az illékony reakciótermék(ek)et, majd a ciklus kezdődik elölről. Egy ciklusban megfelelő kísérleti paraméterek esetén egyetlen molekula vastagságú réteg képződik.

Az ALD módszer jól használható például félvezető fémoxid rétegek leválasztására.

A félvezető fémoxidok egy része kémiai szenzorként alkalmazható, ilyen többek közt az

ónoxid (SnOx). A kémiai szenzorok hatékonyságát növeli a nagy fajlagos felület, ez motiválta kísérleteinket extrém nagy fajlagos felületű pórusos szilícium réteg ónoxiddal történő bevonására [T3, T4]. Emellett érdekes, az ALD módszer határait feszegető kérdés rendszerű ALD reaktort tiszta N2 gázzal öblítettük. Az impulzusidőket (a kétféle reagensgáz és a tisztító nitrogéngáz reaktorba való beeresztésének időtartamai) egy korábbi, ugyanazon növesztőrendszerrel sík oxidos szilíciumszeletre történt optimalizációs kísérletsorozat alapján (Viirola 1994) választottuk meg. Sík hordozó esetén az optimális értékek a következők voltak: 0,2 s az SnCl4 és 0,6 s a H2O impulzus időtartama, míg ezeket 3 s hosszú N2 impulzusok választották el. Kísérleteink során négyféle impulzusidő-sorozattal készítettünk mintákat sík és porózus hordozón úgy, hogy az impulzusidők arányát állandónak tartottuk. Az SnCl4 impulzusok hossza 0,2; 1; 2; és 6 s volt, míg a többi impulzus hossza az adott kísérletben ezekkel arányosan változott. A mintákat keresztmetszeti TEM-mel, valamint elektrongerjesztéses energiadiszperzív röntgen spektrometriával (EDS) vizsgáltam, emellett ellipszometriás, He+-ion visszaszórásos spektrometriás (BS, régebben RBS), valamint másodlagosion-tömegspektrometriás (SIMS) vizsgálatok történtek. A ciklusok száma 150 volt mind a négyfajta növesztési kísérletben.

Sík hordozó esetén a rétegvastagságot viszonylag egyszerűen, ellipszometriával meg lehetett határozni, ez, a várakozásokkal összhangban, lényegében nem függött a ciklusidőtől, mind a négy kísérletben kb. ugyanakkora, 0,035 nm/ciklus növekedési sebességet találtunk. A pórusos hordozók esetén nehézkesebb volt a réteg növekedési sebességének meghatározása, a BS és SIMS mérések eredményeit a hordozó porozitásának ismeretében, 14 nm induló átmérőjű, szabályos hengeres pórusokat feltételezve értelmeztük.

A három rövidebb idejű kísérlettel előállított minta esetén a pórusos rétegben majdnem egyenletes, a felszíntől befelé enyhén csökkenő SnOx tartalmat tapasztaltunk a BS és SIMS alapján, valamint ezt támasztották alá a keresztmetszeti TEM mintákon végzett lokális EDS mérések. A legrövidebb ciklusidővel készült mintán a 150 ciklus után a felszín közelében 0,3 atom%, legbelül kb. 0,2 atom% óntartalmat tudtunk meghatározni, ez a pórusok falán valamivel kevesebb, mint 1 monorétegnyi átlagos borítottságnak felel meg. A következő,

ötszörös ciklusidő esetén lényegében ugyanolyan óntartalmat kaptunk, a mélység függvényében egyenletes eloszlással. A harmadik, tízszeres ciklusidővel készült mintánál már lényegesen vastagabb, 0,8 – 1 nm-es rétegvastagságnak megfelelő óntartalmat tapasztaltunk (kb. 1,5 atom%), ugyancsak egyenletes eloszlással.

15. ábra Pórusos szilícium réteg keresztmetszeti sötét látóterű TEM képe ALD módszerrel történt SnOx leválasztás után. A leválasztás a leghosszabb pulzusidőkkel (SnCl4: 6 s, H2O:

18 s, N2: 90s), 150 ciklusban történt. Az 1. nyíl a réteg felszínét, a 2. nyíl a tömbi-pórusos Si határt jelöli.

Ennél a három mintánál a rendelkezésemre álló TEM készülékkel nem sikerült az ónoxid réteg jelenlétét a mikroszkópos képeken kimutatni, az erősen strukturált pórusos Si hordozó felületein a nagyon vékony ónoxid réteg nem adott elegendő kontrasztot. Eközben viszont az EDS világosan mutatta az ón jelenlétét a mintákban. A negyedik, leghosszabb ciklusidővel készült minta esetén az óntartalom jelentős növekedését tapasztaltam a felületen mért 9 atom%-ról befelé határozottan, 5 atom%-ra csökkenő eloszlással. A minta

TEM vizsgálata világosan mutatta, hogy ennél a mintánál nem a felületeken egyenletesen növekvő réteg képződése történt, hanem különböző méretű, 35 nm-es átmérőt is elérő átmérőjű SnOx kristályszemcsék képződtek véletlenszerűen eloszolva. A 15. ábrán bemutatott sötét látóterű XTEM képen a SnOx kristályszemcsék látszanak világosnak.

Az eredmények értelmezéséhez feltételeztük, hogy a leghosszabb ciklusidejű minta esetén nemcsak ALD-szerű, hanem CVD-szerű reakció is bekövetkezett, vagyis a két reaktáns egyidejűleg jelen volt a gáztérben és ott reagáltak, nemcsak a felületen. Sík hordozó esetén ez megfelelő paraméterválasztással nem fordul elő, a fölösleges molekulák a tisztítási lépésben távoznak a gáztérből. A kis átmérőjű és nagyon mély csatornák esetén az ehhez hasonló gyors tömegtranszport helyett felületi migrációs, illetve gázfázisú diffúziós folyamatok határozzák meg a reaktánsok bejutását a pórusokba, illetve kijutásukat onnan.

Elsősorban a nagyobb tömegű SnCl4 molekulák diffúziója határozhatja meg a folyamatok kinetikáját. Az alacsony rétegnövekedési értékek a két legalacsonyabb ciklusidő esetén arra utalnak, hogy nem jut be elegendő molekula a pórusokba az SnCl4 ciklus ideje alatt, hogy a sík mintákra jellemző borítottság kialakuljon. A csatornák nagyon szűkek, gyakori a fal-molekula ütközés, így a bejutó molekulák lényegében mind megkötődnek a fölösen rendelkezésre álló kemiszorpciós helyeken. Annak ellenére nem maradnak a gőzfázisban, hogy a tisztítási idő nem lenne elegendő arra, hogy a molekulák túlnyomó része távozzon a pórusból. Az impulzusidő növelésével egyre több molekula kerülhet a pórusokba, lassan elérjük, hogy lényegében az összes kemiszorpciós hely betöltődik és a rétegnövekedési sebesség eléri a sík hordozóra jellemző értéket. Ekkor még ALD-szerű a rétegnövekedés.

Tovább növelve a ciklusidőt, az SnCl4 molekulák egy része már nem tud a felületen kemiszorbeálódni, gőzfázisban marad. Ezek egy része nem is jut ki a pórusból a tisztítási fázis során, vagyis a H2O impulzus alatt a behatoló vízmolekulák gőzfázisban reagálhatnak az SnCl4 molekulákkal. Ezzel a CVD folyamat is számottevővé válik, szemcsék alakulnak ki.

4.2. Gömb alakú, átmenetifémet tartalmazó mezopórusos MCM-41 részecskék TEM