• Nem Talált Eredményt

6. § A pályázatok felbontását követõen

a)az elõkészítõ bizottság tagjai biztosítják, hogy a pá-lyázatok tartalmát, a pályázók személyét a véleményezõ bizottság részére történõ átadásig az elõkészítõ bizottság tagjain kívül harmadik személy ne ismerhesse meg;

b)az elõkészítõ bizottság ellenõrzi a pályázat benyújtá-sára vonatkozó határidõ betartását, a pályázatok alaki kel-lékeinek teljességét, az iratok pályázati kiírásban rögzítet-teknek való megfelelését;

c) az elõkészítõ bizottság ellenõrzi, hogy a pályázó rendfokozata, igazolt iskolai végzettségének szintje,

vala-mint igazolt nyelvtudása megfelel-e a pályázati kiírásban foglalt követelményeknek.

7. §

A beérkezett pályázatokról az elõkészítõ bizottság név-jegyzéket vezet, amely tartalmazza:

a)a pályázó nevét, rendfokozatát;

b)a pályázó jelenlegi munkakörét;

c)a pályázó iskolai végzettségeire, képesítéseire, nyelv-tudására, szakmai gyakorlatára vonatkozó, hitelesen iga-zolt adatokat;

d)a pályázat határidõre történõ beérkezésével, valamint a pályázat teljességével kapcsolatos adatokat;

e)azon pályázatok jelölését, melyek a 6. §b)–c) pontjai-ban rögzített feltételeknek nem felelnek meg.

8. §

Az elõkészítõ bizottság elnöke a pályázatok benyújtásá-ra meghatározott határidõt követõ 5. munkanapig a pályá-zatokat, valamint a 7. § szerinti névjegyzéket felterjeszti a bírálóbizottság elnökének.

Bírálóbizottság kijelölése 9. §

A pályázatok elbírálása érdekében, a Rendelet 26. §-a alapján – tekintettel a költségvetési szervek belsõ ellenõr-zésérõl szóló 193/2003. (XI. 26.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdésében foglaltakra – bírálóbizottságot jelö-lök ki:

a)a bírálóbizottság elnöke: dr. József Péter úr, HM jogi szakállamtitkár, a HM Központi Ellenõrzési és Hatósági Hivatal irányítását ellátó vezetõ, a honvédelmi miniszter képviseletében;

b)tagjai:

– dr. Till Szabolcs, HM Jogi Fõosztály fõosztályvezetõ;

– Bíró József, HM Központi Ellenõrzési és Hatósági Hi-vatal fõigazgató;

– Katona Károly dandártábornok, HM Személyzeti Fõ-osztály fõFõ-osztályvezetõ;

– Sulyok János dandártábornok, HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgató;

– Vágási László vezetõ fõtanácsos, HM Személyügyi Osztály, osztályvezetõ, egyben a bizottság titkára;

c)a bírálóbizottság munkájában – a honvédelmi minisz-ter felkérésére, az illetékes miniszminisz-ter kijelölése alapján – tanácskozási joggal vesz részt a Pénzügyminisztérium képviselõje (1 fõ).

10. §

A bírálóbizottság megbízatása a pályázati határidõ le-jártát követõ munkanapon kezdõdik és a nyertes pályázat kihirdetéséig, illetve a pályázat eredménytelenségének honvédelmi miniszter által történõ megállapításáig tart.

A bírálóbizottság feladatai 11. §

A bírálóbizottság elnöke az elõkészítõ bizottság elnöké-tõl a pályázatok benyújtására elõírt határidõt követõ 5 munkanapon belül átveszi a beérkezett pályázatokról ké-szült névjegyzéket, valamint a benyújtott pályázatokat.

12. §

A bírálóbizottság elnöke intézkedik a bírálóbizottság ülésezésének megkezdésére, legkésõbb a pályázat benyúj-tására kiírt határidõt követõ 8. munkanapig. A bírálóbi-zottság üléseit a bírálóbibírálóbi-zottság elnöke vezeti és legalább két bizottsági tag jelenléte szükséges.

13. §

(1) A bírálóbizottság az elrendelt üléseken megismeri a beérkezett pályázatok tartalmát.

(2) A bírálóbizottság a beérkezett pályázatokat rangso-rolja, továbbá a pályázati kiírásban szereplõ feltételeknek meg nem felelõ tartalmú, az elõírt határidõ után benyújtott és ezért érvénytelen pályázatok elutasítására vonatkozó ja-vaslatról döntést hoz. Az így elutasított érvénytelen pályá-zatokat a pályázónak szóló, honvédelmi miniszter által aláírt ügyirat mellékleteként 5 munkanapon belül vissza kell küldeni. Az ügyiratban tételesen fel kell tüntetni az ér-vénytelenség okait.

(3) A pályázatok vagy azok részei nem sokszorosítha-tók, a bírálóbizottság napi ülését követõen a pályázatok biztonságos õrzésérõl a bírálóbizottság titkára köteles gon-doskodni.

(4) A bírálóbizottság a pályázatok rangsorolásáról sza-vazással dönt. A szavazás érvényességéhez a bírálóbizott-ság elnökének és tagjai többségének jelenléte szükséges.

Szavazategyenlõség esetén a bírálóbizottság elnöke dönt az azonos szavazatot kapott pályázatok sorrendjérõl.

(5) A Pénzügyminisztérium képviselõje a bírálóbizott-ság döntéseiben szavazati joggal nem rendelkezik, azon-ban a pályázatok értékelése során lehetõséget kell biztosí-tani számára szakmai állásfoglalásának kialakítására, a pályázatokkal kapcsolatos véleményének ismertetésére.

14. §

A bírálóbizottság ülésein hozott döntésekrõl jegyzõ-könyvet kell vezetni. A jegyzõkönyvben rögzíteni kell a szavazással hozott döntések szavazati arányait, külön ké-résre a bírálóbizottsági tag(ok), illetve a Pénzügyminiszté-rium képviselõjének bizottsági döntéstõl eltérõ egyéni ál-lásfoglalását.

15. §

A bírálóbizottság elnöke legkésõbb a pályázat benyújtá-sára biztosított határidõ lejártát követõ 25. napon a bizott-ság által rangsorolt pályázatokat döntésre felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.

Döntés a pályázatokról 16. §

Az érvényes pályázatok közül a pályázat nyertesérõl a honvédelmi miniszter dönt a pályázat benyújtására megha-tározott határidõ lejártát követõ 30 napon belül.

17. §

A pályázat eredményének a döntést követõ 10 munka-napon belüli közzétételérõl a HM Kommunikációs és To-borzó Fõosztály gondoskodik.

A bizottságok tagjainak díjazása 18. §

A 2. és 9. §-okban kijelölt bizottságok elnökei és tagjai megbízási díjra, illetve további díjazásra nem jogosultak.

Záró rendelkezés 19. §

Ez az utasítás az aláírását követõ napon lép hatályba,*

és 2009. március 1-jén hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

* Az utasítás aláírásának napja 2008. december 31.

A honvédelmi miniszter 117/2008. (HK 1/2009.) HM

u t a s í t á s a

a katonai felsõoktatás szak- és szakirányreferensei feladat- és jogkörérõl

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésf)pontjában ka-pott felhatalmazás alapján – figyelemmel a felsõoktatásról szóló 2005. CXXXIX. törvény 140. §-ának (6) bekezdé-sére, továbbá a felsõoktatási alap- és mesterképzésrõl, va-lamint a szakindítás eljárási rendjérõl szóló 289/2005.

(XII. 22.) Korm. rendelet 5. §-ának (2) bekezdésére – a ka-tonai felsõoktatás szak- és szakirányreferensei feladat- és jogkörérõl az alábbi

utasítást adom ki:

1. §

Az utasítás hatálya kiterjed a Zrínyi Miklós Nemzetvé-delmi Egyetemre (a továbbiakban: ZMNE), továbbá a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a hon-védelmi miniszter alárendeltségébe, illetve közvetlen irá-nyítása alá tartozó azon szervezetekre, illetve a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) azon katonai szerveze-teire, amelyek a védelmi, a katonai, valamint a had- és biz-tonságtechnikai mérnöki képzési ágak alap- és mesterkép-zési szakjainak szak- és szakirány-referensi feladatait lát-ják el.

2. §

Az utasítás célja, hogy meghatározza a katonai felsõok-tatás alap- és mesterképzési szakjainak és szak-irány-referenseit (a továbbiakban együtt: referensek), va-lamint azok feladat- és jogkörét.

3. §

(1) A referensek az oktatásért és a képzésért felelõs HM szervezeten keresztül – más a képzésben érdekelt szakmai szervezettel egyetértésben – kezdeményezik a szakok, a szakirányok fejlesztését, alapítását, megszüntetését.

(2) Együttmûködnek a képzõ intézménnyel az alap-, és mesterképzés, valamint ezek részét képezõ szakmai,

illet-ve összevont gyakorlatok feltételeinek megteremtésében és megszervezésének koordinálásában.

(3) Figyelemmel kísérik a képzés folyamatát, a záró-vizsgákat, a pályakezdõk beválását.

(4) Javaslatot tesznek a tárca által támogatott beiskolá-zási létszámkeretre, valamint részt vesznek az ösztöndíjas hallgatók szakirányra helyezésében.

(5) Szakmai tapasztalatukkal, javaslataikkal segítik az alap- és a mesterképzési szakok szakfelelõseit, és szak-irány-felelõseit a képzési dokumentumok kidolgozásában, és elõzetes miniszteri jóváhagyásra történõ elõkészítésük-ben.

(6) Az utasítás alkalmazásában

– szakfelelõs: a szak tartalmáért, a teljes képzési folya-mért felelõs, hatáskörrel rendelkezõ oktató,

– szakirányfelelõs: a szakképzettség részét képezõ, vagy a szakon belül önálló szakképzettséget eredményezõ, speciális szaktudást biztosító képzés (szakirány) tartal-máért, a szakirányon folyó képzési folyamatért felelõs ok-tató.

4. §

(1) A védelmi, a katonai, és a had- és biztonságtechnikai mérnöki képzési ágak alap- és mesterképzési szakjai refe-renseinek jegyzékét az utasítás melléklete tartalmazza.

(2) A büntetés-végrehajtási nevelõ, a büntetés-végre-hajtási vezetõ, továbbá azon szakok esetében, ahol a HM utasítás hatálya alá tartozó szervezetek mellett más szerve-zetek érdekeltsége is felmerül az adott szakkal, szak-iránnyal kapcsolatos 3. §-ban meghatározott tevékenység-ben való részvételre, ott a szak-, illetve szakirány-felelõs az érintett szervezet, illetve a ZMNE közötti együttmûkö-dés megvalósítása érdekében kétoldalú megállapodást ké-szít elõ.

5. §

Ez az utasítás a közzétételét követõ 3. napon lép ha-tályba, ezzel egyidejûleg hatályát veszti a katonai felsõok-tatás alapképzési szakjai szakirányairól szóló 29/2002.

(HK 11.) HM utasítás.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 117/2008. (HK 1/2009.) HM utasításhoz

A katonai felsõoktatás szakjai, szakirányai, valamint szak- és szakirányreferensei

A szak megnevezése

Képzési szint/

szemeszter/

szakreferens

A szakirány specializáció megnevezése

A szakirányreferens megnevezése

biztonság-és védelempolitikai

alapképzés/6 szemeszter/

HM VPF HM VPF

mesterképzés/ 4 szemeszter/

HM VPF HM VPF

katonai logisztikai mesterképzés/ 4 szemeszter/

HM FLÜ

általános katonai logisztikai HM FLÜ, MH TD haditechnikai katonai logisztikai HM FLÜ

ellátási-közlekedési katonai

logisztikai HM FLÜ

védelmi igazgatási

alapképzés/ 6 szemeszter/

HM VH

önkormányzati védelmi

igazgatási HM VH

katasztrófavédelmi szervezõ HM VH, HM TKF védelmi humánerõforrás

szervezõ

HM SZEF, HM TKF védelmi geoinformációs szervezõ MH GEOSZ

tûzvédelmi és tûzoltó HM KEHH,

HM HKF

mesterképzés/ 4 szemeszter/

HM VH

katasztrófavédelmi HM VH,

HM TKF önkormányzati védelmi

igazgatási HM VH

védelmi humán-erõforrás gazdálkodási

HM SZEF, HM TKF

had- és biztonságtechnikai mérnöki

alapképzés/ 7 szemeszter/

HM HKF

haditechnikai HM FLÜ, MH ÖHP

fegyverzettechnikai HM FLÜ, MH ÖHP

páncélos-és gépjármû-technikai HM FLÜ, MH ÖHP vegyivédelmi technikai HM HKF,HM FLÜ mûszaki, katasztrófavédelmi

és közlekedési HM HKF, HM FLÜ

mûszaki HM HKF

katasztrófavédelmi HM HKF,

HM FLÜ

közlekedési HM FLÜ, MH ÖHP

tûzvédelmi MH ÖHP

A szak megnevezése

Képzési szint/

szemeszter/

szakreferens

A szakirány specializáció megnevezése

A szakirányreferens megnevezése

katonai elektronikai HM FLÜ, MH ÖHP légvédelmi rakétatechnikai HM HKF,

MH ÖHP, HM FLÜ lokátortechnikai HM FLÜ, MH ÖHP

híradó

HM HKF, MH ÖHP, HM FLÜ,

MH TD

elektronikai hadviselés HM HKF, HM FLÜ MH ÖHP,

rádióelektronikai felderítõ

HM HKF, HM FLÜ, MK KFH,

MH ÖHP katonai informatikai HM HKF,

HM FLÜ, MH ÖHP

repülõmûszaki HM FLÜ, MH ÖHP

fedélzeti rendszerek HM FLÜ, MH ÖHP sárkány-hajtómû HM FLÜ, MH ÖHP

légi közlekedési HM HKF, HM FLÜ, HM ÖHP repülésirányító HM HKF, HM FLÜ, HM ÖHP repülõhajózó HM HKF, HM FLÜ, HM ÖHP biztonságtechnikai MK KBH, MK KFH

MH ÖHP biztonságtechnikai MK KBH, MK KFH,

MH ÖHP katonai biztonságtechnikai MK KBH, MK KFH,

MH ÖHP nemzetbiztonsági

biztonságtechnikai MK KBH, MK KFH katasztrófavédelmi mérnöki mesterképzés/ 4 szemeszter/

HM HKF

mûszaki és technikai HM HKF, HM FLÜ, MH ÖHP mûszaki és mentésszervezõ HM HKF

védelmi vezetéstechnikai rendszertervezõ

mesterképzés/ 4 szemeszter/

HM HKF

informatikai HM HKF,

HM FLÜ, MH ÖHP

kommunikációs

HM HKF, MH ÖHP, HM FLÜ,

HM KTF

infokommunikációs HM HKF,

MH ÖHP információbiztonsági MK KFH, HM IIF

rejtjel-felügyeleti MK KFH, HM IIF, MH ÖHP

A szak megnevezése

Képzési szint/

szemeszter/

szakreferens

A szakirány specializáció megnevezése

A szakirányreferens megnevezése

információs mûveletek HM HKF,

HM FLÜ, MH ÖHP nemzetbiztonsági

alapképzés/6 szemeszter MK KFH, MK KBH

mesterképzés/ 4 szemeszter MK KFH, MK KBH

katonai vezetõi

alapképzés/ 7 szemeszter/

HM HKF

felderítõ HM HKF,

MH ÖHP

lövész HM HKF, MH ÖHP

harckocsizó HM HKF, MH ÕHP

katonai térinformatika,

térképész HM GEOSZ

mûszaki HM HKF,

MH ÖHP

repülõhajózó HM HKF,

MH ÖHP

repülésirányító HM HKF, MH ÖHP

tüzér HM HKF, MH ÖHP

mesterképzés/ 3 szemeszter/

HM HKF

HM HKF, MH ÖHP

biztonságtechnikai mérnöki mesterképzés/ 4 szemeszter/

MH ÖHP

biztonságtechnikai

rendszertervezõ MH ÖHP

biztonságvédelmi

rendszerszervezõ MH ÖHP

minõségügyi MH ÖHP

katonai gazdálkodási alapképzés/ 7 szemeszter/

HM KPÜ

hadtáp

MH ÖHP, HM FLÜ, MH TD

pénzügyi HM KPÜ

A mellékletben szereplõ szervezetek megnevezésének rövidítése:

HM VPF – HM Védelempolitikai Fõosztály HM FLÜ – HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség MH TD – MH Támogató Dandár

HM VH – HM Védelmi Hivatal

HM TKF – HM Tervezési és Koordinációs Fõosztály HM SZEF – HM Személyzeti Fõosztály

MH GEOSZ – MH Geoinformációs Szolgálat

HM KEHH – HM Központi Ellenõrzési és Hatósági Hivatal HM HKF – HM Hadmûveleti és Kiképzési Fõosztály MH ÖHP – MH Összhaderõnemi Parancsnokság MK KFH – MK Katonai Felderítõ Hivatal MK KBH – MK Katonai Biztonsági Hivatal

HM IIF – HM Informatikai és Információvédelmi Fõosztály

A honvédelmi miniszter 118/2008. (HK 1/2009.) HM

u t a s í t á s a

a Stratégiai Légiszállítási Képesség befogadó nemzeti támogatásának biztosításához

kapcsolódó egyes feladatokról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésénekf)pontja, va-lamint a Stratégiai Légiszállítási Képességgel kapcsola-tos kormányzati feladatokról szóló 2045/2008. (IV. 15.) Korm. határozat 4. pontjában meghatározott feladat alap-ján a következõ

utasítást adom ki:

1. §

Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a to-vábbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségé-be, közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szerveze-tekre, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire, valamint a HM Állami Egészségügyi Köz-pontra terjed ki.

2. § Az utasítás alkalmazásában:

a) HAW: Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing). A stratégiai szállító légi jármûvek tényleges mû-ködtetésével megbízott, MH Pápa Bázisrepülõtérre telepü-lõ nemzetközi alakulat;

b) NAMO/NAMA:a stratégiai légi szállító flotta beszer-zéseit, logisztikai és az adminisztratív ellátását biztosító NATO Légiszállítást Kezelõ Szervezet (NATO Airlift Management Organization – NAMO), és annak végrehajtó szerve, a NATO Légi szállítást Kezelõ Ügynökség (NATO Airlift Management Agency – NAMA);

c) NAMO BOD:NAMO Board of Directors – A NAMO Irányító Testülete;

d) NTCS: Nemzeti Támogató Csoport, amely a HAW-ban résztvevõ külföldi fegyveres erõ alakulatához kapcsolódó, annak kiszolgálását és támogatását végzõ nemzeti katonai kontingens;

e) SAC program: a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability) növelését célzó, a C-17 szál-lító repülõgépek többnemzeti beszerzésével, üzemelteté-sével és fenntartásával összefüggõ feladatok összessége;

f) SAC SB: a SAC program irányításáért felelõs nemzet-közi Irányító Testület (SAC Steering Board – SAC SB).

3. §

(1) A NAMO/NAMA és a HAW magyarországi mûkö-déséhez szükséges befogadó nemzeti támogatás feladatai-nak végrehajtására a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügy-nökséget (a továbbiakban: HM FLÜ) jelölöm ki.

(2) A HM FLÜ vezérigazgatója az (1) bekezdésben fog-lalt feladatok hatékony koordinálása és végrehajtása érde-kében a HM FLÜ Vezérigazgatóság szervezeti keretén be-lül stratégiai légiszállítási támogató – a HM FLÜ igazgató-ságai szakmai feladatrendszerének megfelelõ – beosztáso-kat hoz létre.

4. §

A HM FLÜ a 3. § (1) bekezdésében foglalt feladatának koordinálása és végrehajtása keretében:

a)kapcsolatot tart a NAMA-val és a HAW-val. A kap-csolattartás keretében:

aa)fogadja aza)pontban felsorolt szervek megkeresé-seit és leveleit,

ab)koordinációt és egyeztetést kezdeményez aza) pont-ban felsorolt szervek részére,

ac) tájékoztatást nyújt aza) pontban felsorolt szervek részére a befogadó nemzeti támogatással kapcsolatos kér-désekrõl;

b)tájékoztatatja a SAC SB és NAMO BOD, valamint e testületek alárendelt munkacsoportjainak magyar képvise-lõit a felmerülõ problémákról, egyeztetésekrõl, valamint a befogadó nemzet ezekhez kapcsolódó álláspontjáról;

c)a NAMO/NAMA beszerzési, mûködési és adminiszt-ratív költségvetéséhez történõ nemzeti hozzájárulás, vala-mint adózási kérdések kivételével, a más minisztériumok és közigazgatási szervek hatáskörébe tartozó kérdésekben javaslatot tesz a NAMA részére ezen szervekkel való kap-csolat felvételére, illetve tájékoztatja az illetékes közigaz-gatási szerveket, továbbá egyeztet azokkal a felmerülõ problémáról. A HM FLÜ a NAMO/NAMA beszerzési, mûködési és adminisztratív költségvetéséhez történõ nem-zeti hozzájárulás, valamint adózási kérdéseket illetõen a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökséggel (a továb-biakban: HM KPÜ) együttmûködésben teszi meg javas-latait;

d)javaslatokat tesz a NAMO/NAMA beszerzési, mûkö-dési és adminisztratív költségvetéséhez történõ nemzeti hozzájárulás, valamint adózási kérdéseket illetõen a HM KPÜ-vel együttmûködésben;

e) az 1999. évi CXVII. törvénnyel kihirdetett, az Észak-atlanti Szerzõdés tagállamai közötti, fegyveres erõ-ik jogállásáról szóló Megállapodásban (NATO SOFA), valamint a Békepartnerségi államok haderejének jogál-lására vonatkozó, az elõzõvel azonos tartalmú megállapo-dásban (PfP SOFA) foglalt jogállás, kiváltságok és men-tességek biztosítása érdekében nyilvántartást vezet a Ma-gyar Köztársaság területén tartózkodó, a HAW, valamint

az NTCS-k állományába tartozó külföldi állampolgárok-ról és azok hozzátartozóiállampolgárok-ról;

f)részt vesz a SAC program befogadó nemzeti támoga-tásának végrehajtásához szükséges jogszabályok, belsõ normák, illetve egyéb okmányok és dokumentumok szak-mai elõkészítésében;

g)folyamatosan elemzi és értékeli a SAC programmal összefüggõ nemzetközi és hazai tárcaközi tárgyalások és munkacsoporti ülések tapasztalatait;

h)a SAC programban részt vevõ összes nemzet vonat-kozásában figyelemmel kíséri és nyilvántartja a beosztá-sok feltöltését, a feltöltetlenség miatt keletkezõ kompenzá-ciós elszámolásokat, illetve javaslatot készít elõ azok ren-dezésérõl;

i) éves összefoglaló jelentést készít a SAC program helyzetérõl, amelyben jelent az elvégzett munkáról, a vár-ható feladatokról, a felmerült problémákról és javaslatot tesz azok megoldására. Az éves jelentést felterjeszti a HM kabinetfõnök részére, amelyet jóváhagyás után megküld az együttmûködõ szervezetek részére.

5. §

(1) A HM FLÜ vezérigazgatója, távollétében helyettese a 3. § (1) bekezdésében és a 4. §-ban foglalt, a HM hatás-körét meghaladó feladatok végrehajtása érdekében felha-talmazást kap:

a)más minisztériumokkal és közigazgatási szervekkel ön-álló kapcsolatfelvételre és egyeztetések kezdeményezésére,

b)együttmûködési megállapodás megkötésének kezde-ményezésére.

(2) A HM KPÜ vezérigazgatója, távollétében helyettese a 4. §c)pontjában foglalt, a HM hatáskörét meghaladó felada-tok végrehajtása érdekében felhatalmazást kap más miniszté-riumok és közigazgatási szervek költségvetési, pénzügyi és adózási kérdésekben illetékes szervezeti egységével önálló kapcsolatfelvételre és egyeztetések kezdeményezésére, melyrõl egyidejûleg tájékoztatja a HM FLÜ-t.

6. §

(1) A HM FLÜ vezérigazgatója, távollétében helyettese:

a)dönt a beérkezõ feladatok végrehajtásának menetérõl;

b) meghatározza a feladat végrehajtásába bevonandók körét, fórumát, így különösen:

ba)eseti megbeszélést vagy egyeztetõ értekezletet hív össze,

bb)szakértõi csoportot vagy ideiglenes albizottságot ál-lít fel;

c) együttmûködik az álláspont kialakításába bevont szervezetekkel;

d)a tárca álláspontjának kialakítása során felmerülõ vé-leménykülönbség esetén, a 7. §-ban foglaltakkal össz-hangban, a HM kabinetfõnök utasításai szerint jár el;

e)valamennyi – különös tekintettel a szakfeladatok vo-natkozásában felmerülõ – kérdés megválaszolása és fel-adat végrehajtása során minden esetben tájékoztatja és il-letékessége esetén szakmai állásfoglalás kidolgozására felkéri a(z)

ea)HM Jogi Fõosztályt,

eb)HM Védelempolitikai Fõosztályt,

ec)HM Nemzetközi Együttmûködési Fõosztályt, ed)HM Hadmûveleti és Kiképzési Fõosztályt, ee)HM Védelmi Tervezési Fõosztályt, ef)HM Védelemgazdasági Fõosztályt,

eg)HM Informatikai és Információvédelmi Fõosztályt eh)HM Tervezési és Koordinációs Fõosztályt, ei)HM Infrastrukturális Ügynökséget,

ej)HM Védelmi Hivatalt,

ek)HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökséget el)MH Összhaderõnemi Parancsnokságot;

f)a végrehajtandó feladat jellegétõl függõen aze) pont-ban felsorolt szervek és szervezetek mellett más, a jelen utasítás hatálya alá tartozó szerveket és szervezeteket is bevonhat, illetve felkérhet annak végrehajtásában való közremûködésre.

(2) A több szakterületet érintõ problémák megoldása ér-dekében, az (1) bekezdése)pontjában nevesített valamely szervezet felkérésére a HM FLÜ egyeztetõ értekezletet hív össze.

(3) A jelen utasítás hatálya alá tartozó szervek és szerve-zetek a HM FLÜ vezérigazgatójának, távollétében helyet-tesének megkeresésére szakmai tanácsot adnak, illetve az (1) bekezdésb)pontjában meghatározott esetekben szak-értõket bocsátanak rendelkezésére.

(4) A HM FLÜ vezérigazgatója, távollétében helyettese az általános vezetési rend szerint teszi meg elõterjesztését a hatáskörét meghaladó kérdésekben, illetve jelent az uta-sításban foglalt feladatok végrehajtásáról.

7. §

A HM FLÜ vezérigazgatója, távollétében helyettese jelen utasítás szerinti feladatainak ellátásával kapcsolatos utasítá-sokat közvetlenül a HM kabinetfõnöktõl kap, azok teljesíté-sérõl közvetlenül a HM kabinetfõnöknek számol be.

8. §

(1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti a Stratégiai Légiszállítási Képesség Magyarország-ról történõ mûködtetésének elõkészítéséért felelõs bizott-ság létrehozásáról szóló 4/2008. (HK 4.) HM utasítás.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter