• Nem Talált Eredményt

Pályázati felhívások

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 42-60)

A Belügyminisztérium pályázati felhívása

Pályázati felhívás egyes települések közbiztonságának javítását célzó együttmûködéshez kapcsolódó 2010. évi támogatások elnyerésére

I. Pályáztató és támogató Belügyminisztérium.

II. A pályázati program célja

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések, valamint e megyék területén kívül a kiemelten veszélyeztetett települések közbiztonságának javítása, ennek érdekében a közbiztonság fenntartásában közremûködõ hatóságok, helyi önkormányzatok, társadalmi szervezetek együttmûködéséhez szükséges feltételek biztosítása, javítása, a koordináció és az együttmûködés fejlesztése, új módszerek kimunkálása. Az élet- és vagyonvédelem megóvásában alkalmazandó eszközök, módszerek kialakításának támogatása, a helyi biztonságérzet erõsítését célzó intézkedések megvalósítása.

A pályázat célja továbbá, hogy az érintett települések közbiztonságának javítása érdekében folytatott együttmûködés tapasztalatait az állami és helyi önkormányzati, valamint civil szervezetek partneri együttmûködés keretében felhasználják, hangsúlyozva azt, hogy a közbiztonság javításában, különösen a kis értékre elkövetett jogellenes cselekmények megelõzésében az állam mellett a lakosságnak és a civil kezdeményezésnek is teret kell kapniuk.

III. A pályázati program céljának megvalósítása érdekében támogatható tevékenységek

A) Az együttmûködés intézményesítése területén

1. A rendõrkapitányságok, valamint a helyi önkormányzatok által foglalkoztatott, a helyi közbiztonság fenntartásában feladatot ellátók (közterület-felügyelõk, településõrök, önkormányzati természetvédelmi õrök, mezõõrök), továbbá az állami természetvédelmi õrök, halászati õrök, vadõrök, valamint polgárõr egyesületek közötti együttmûködés javítása érdekében kommunikációs eszközök beszerzése és az üzemeltetési költségek fedezése.

2. A rendõrõrsök, körzeti megbízotti irodák és körzeti megbízottak kommunikációs lehetõségeinek javítása – mobil kommunikáció, laptop, mobilinternet területén alkalmazható eszközök alkalmazásával – a helyi közbiztonság területén feladatot ellátó helyi önkormányzati és civil szervezetekkel, valamint az állampolgárokkal történõ kapcsolattartás elõsegítése érdekében.

3. A rendõrkapitányság által nyújtott szakmai támogatásra építve helyi bûnmegelõzési program kidolgozása, vagy már korábban kidolgozott és a gyakorlatban eredményesen megvalósított program más kistelepülések számára történõ hozzáférhetõvé és felhasználhatóvá tétele céljából általánosan alkalmazható protokoll kidolgozása, esetlegesen az adaptációja, a megvalósítás mentori támogatása.

4. Együttmûködõ rendszer kiépítése a közbiztonság fenntartásában tevékenységet ellátó szervezetekkel, érdekeltté tehetõ társadalmi csoportok bevonása a helyi közbiztonságot szolgáló együttmûködésbe (például tizenévesek szülei, etnikai kisebbségek tagjai, fiatal aktív nyugdíjasok, különösen a rendvédelmi szervek nyugállományú tagjai és civil szervezeteik).

5. A közösségi közlekedés területén a helyi közlekedésbiztonság javítását szolgáló együttmûködés kialakítása érdekében – a helyi közutak kezelõi feladatait ellátó önkormányzatokkal közösen – a baleseti gócpontok feltárása,

az azok megszüntetését szolgáló forgalomszervezési javaslatok kidolgozása és megvalósítása, a fokozott balesetveszély miatt kiemelt kockázatot jelentõ nevelési és oktatási intézményeknél idõszakos jelzõõri szolgálat szervezése.

B) A már kidolgozott és bevált „legjobb gyakorlat” („best practice”) terjesztésének területén

1. A helyi közbiztonság fenntartásában eredményesen alkalmazott együttmûködési megoldások, bûnmegelõzési programok, „legjobb gyakorlatok” ismertetése és elterjesztése érdekében képzés, tréning szervezése a hasonló problémákkal küzdõ helyi önkormányzatok képviselõinek, valamint az érintett egyéb intézmények, hatóságok és szervezetek képviselõinek részére.

2. Gyakorlatorientált, speciális bûnmegelõzési és szakmai ismeretek megszerzésére irányuló képzések szervezése a helyi önkormányzati szervezetek, valamint a közbiztonság területén feladatot vállaló civil szervezetek tagjainak, multidiszciplináris esetmegbeszélések szervezése több, különbözõ szakterületen mûködõ szervezet szakembereinek bevonásával.

3. A gyermek- és fiatalkorúak, valamint az idõsek – személyes formában, valamint kiadványokon, szórólapokon való – tájékoztatása az áldozattá válás megelõzésének lehetõségeirõl, ingyenes „biztonsági tanácsadói szolgálat”

mûködtetése, tájékoztatók a helyben elérhetõ áldozatsegítõ szolgáltatásokról.

4. A helyi közbiztonság javításában bevált, általánosan is alkalmazható szervezési, kommunikációs vagy egyéb megoldások szélesebb körben történõ megismertetését szolgáló oktatóanyagok, filmek, papír alapú vagy elektronikus kiadványok elkészítése, továbbá az ezekhez történõ széles körû hozzáférést biztosító megoldások kidolgozása és megvalósítása.

C) A közterületi jelenlét növelése, a hatóságok elérhetõségének javítása

1. A helyi közösségi terek biztonságát szolgáló közterületi jelenlét megszervezése, megerõsítése. A közbiztonsági szempontból jelentõsebb kockázatot hordozó helyeken és idõszakokban az érintett hatóságok, szervezetek egymásra tekintettel történõ, elõzetesen egyeztetett szolgálatszervezésének kialakítása, ennek érdekében az információk gyors és hatékony cseréjét támogató megoldások kidolgozása és megvalósítása.

2. A helyi önkormányzat közigazgatási területén fekvõ mezõgazdasági területeken elkövetett vagyon elleni bûncselekmények és szabálysértések megelõzése érdekében a fokozott kockázatot rejtõ idõszakokban folyamatos õrszolgálat létrehozása az érintett szervezetek, hatóságok közös szolgálatszervezésével, az ezekhez szükséges kommunikációs és egyéb feltételek biztosítása.

3. A rendõrkapitányságok által szervezett „tanyaprogramok” megvalósításában a közbiztonság fenntartásában feladatot vállaló szervezetek tagjainak bevonása, az ezekhez szükséges eszközök és feltételek biztosításának támogatása.

4. A fokozott kriminális kockázatnak kitett, a külterületen elszórtan található ingatlanokban egyedül élõk, idõskorúak számára jelzõrendszer kiépítésének és mûködtetésének, áldozatvédelmi program kidolgozásának és megvalósításának támogatása, különösen olyan 24 órás segélyhívási lehetõség kialakítása, amely szükség esetén az azonnali beavatkozást is biztosítja.

A pályázati programban a támogatható tevékenységek közül legalább három megvalósítása kötelezõ.

IV. A pályázat benyújtása

Pályázatot az alábbi partnerek (a továbbiakban: konzorciumi partnerek) nyújthatnak be:

1. Fõ pályázó: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendõr-fõkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság, vagy

a kiemelten veszélyeztetett település helye szerint illetékes megyei rendõr-fõkapitányság

2. Megvalósító: a területileg illetékes rendõrkapitányság

3. Együttmûködõ: az érintett települési önkormányzatok és azok szövetségei, a helyi közbiztonság fenntartásában feladatot ellátók

A pályázat benyújtására fõ pályázóként a megyei rendõr-fõkapitányság jogosult azzal, hogy a pályázatot a rendõrkapitányság valósítja meg.

A konzorciumi partnerek együttmûködési megállapodást kötnek a projekt megvalósítására, amely részletezi a fõ pályázó, a megvalósító és az együttmûködõk közötti felelõsség- és munkamegosztást, továbbá rendelkezik a projekt forrásairól és a támogatás elosztásáról.

Az együttmûködési megállapodás nem feltétele a pályázat benyújtásának. A hatályos együttmûködési megállapodás megléte a pályázat eredményeként megkötendõ támogatási szerzõdés életbe lépésnek feltétele.

Egy fõ pályázó ugyanazzal a megvalósítóval egy pályázatot nyújthat be.

A pályázat benyújtásának határideje: 2010. szeptember 30.

A pályázatok benyújtásának módja és helye:

A pályázatot a pályáztatóhoz a Miniszteri Kabinet kabinetfõnökének címezve kell benyújtani (cím:

Belügyminisztérium, Miniszteri Kabinet 1051 Budapest, József Attila u. 2–4., vagy 1903 Budapest, Pf. 314). A papír alapon elkészített teljes pályázati dokumentációt 1 db, „E” betûvel jelölt eredeti és 1 db másolati példányban kell a pályáztatóhoz eljuttatni.

A pályázattal kapcsolatos valamennyi információ a Belügyminisztérium honlapján (www.bm.gov.hu) érhetõ el.

V. A pályázatok elbírálása

1. A beérkezõ pályázatok elbírálása a beérkezés sorrendjében, folyamatosan történik. A pályázatok elbírálását a Belügyminisztérium által létrehozott bírálóbizottság végzi a pályázati felhívásban közzétett bírálati szempontok szerint. A bírálóbizottság döntése elleni jogorvoslati kérelmet a döntésnek a Belügyminisztérium honlapján (www.bm.gov.hu) történt nyilvánosságra hozatalát követõ 10 napon belül a belügyminiszterhez kell írásban benyújtani.

2. Az elbírálásnál elõnyt jelent:

a) az együttmûködõk széles köre,

b) a pályázó a kötelezõen elõírtnál több pályázati tevékenységet valósít meg.

3. Az elbírálás határideje: a pályázat befogadásától számított 15. nap.

4. Bírálati szempontok:

a) a tervezett projektben meghatározott célkitûzések indokoltak, reálisak, a pályázati program által elérni kívánt eredmények a bevont célcsoport, a konzorciumi partnerek, a társadalmi környezet vonatkozásában fontosak, jelentõsek,

b) a pályázó szakmailag felkészült, alkalmas a projekt megvalósítására, a pályázó és az együttmûködõ partnerek szakembereinek szakértelme bizonyított, az együttmûködésben részt vevõ tagok összetétele optimális, korábban is hatékony közös munkát végeztek,

c) a projekt a helyi közbiztonsági, bûnözési helyzet figyelembevételével készült, a helyi sajátosságokon alapszik, jól reagál a helyi igényekre,

d) a projekt költségvetése reális, a források hatékony felhasználását biztosítja, a tárgyi eszközök beszerzésének költsége, a személyi jellegû ráfordítások elfogadhatóak,

e) a projekt célcsoportjának megközelítése szakmailag megalapozott, többirányú, a célcsoport tagjainak száma magas,

f) a projekt idõbeli ütemezése reális, az ütemterv a programok magas szakmai színvonalon való megvalósítása mellett kivitelezhetõ,

g) sor került egzakt módon mérhetõ eredménymutatók, megfelelõ és teljesíthetõ mennyiségi és minõségi indikátorok meghatározására,

h) a megvalósítani tervezett tevékenységek folyamatjellegûek, a program komplex, i) a pályázó vállalja a hatásvizsgálatot a pályázat lezárulását követõen,

j) a pályázó vállalja a pályázat elnyerését követõen a megvalósított együttmûködés fenntartását, a pályázat eredményeinek további alkalmazását,

k) a projekt jól kommunikált a helyi, regionális vagy országos médiában, ehhez a pályázat kommunikációs tervet tartalmaz.

5. Nem fogadható be a pályázat, ha a) azt nem a jogosult nyújtotta be,

b) a pályázatot a benyújtási határidõn túl adták postára,

c) a pályázatot hiányosan, nem a kötelezõ alaki elõírások betartásával nyújtották be.

Ha a pályázat a c) alpontban meghatározott ok fennállása miatt nem fogadható be, a pályáztató a pályázót 8 napos határidõ tûzésével hiánypótlásra hívja fel.

VI. A támogatás összege, folyósítása és felhasználása

1. A pályázóval kötött támogatási szerzõdés aláírását és a támogatóhoz történõ benyújtását követõen 3 munkanapon belül a vissza nem térítendõ támogatást a támogató a fõ pályázó elõirányzat-felhasználási keretszámlájára utalja át.

2. A támogatott projekt megvalósítása során létrehozott vagy megvásárolt tárgyi eszköznek minõsülõ vagyontárgyat leltárba kell venni. A leltárba vett vagyontárgy a támogatási szerzõdés aláírásától számított három éven belül csak a támogató elõzetes hozzájárulásával idegeníthetõ el.

VII. A pályázat megvalósítása

1. A támogatási szerzõdés megkötése

A bírálóbizottság döntését követõ 15 napon belül a támogató és a támogatott támogatási szerzõdést köt, amely szerzõdést a támogató készíti elõ.

Támogatási szerzõdéstõl történõ elállásnak kell tekinteni, ha a szerzõdés megkötésére a támogatottnak felróható okból a rendelkezésre álló határidõn belül nem kerül sor.

2. A projekt megvalósítása

A támogatott projektet a támogatási szerzõdés megkötését követõ 15 napon belül meg kell kezdeni és 2010. december 31-ig be kell fejezni.

3. A projekt végrehajtásával összefüggésben a fõ pályázó feladatai:

a) projektmenedzsment feladatok: a partneri együttmûködés, koordináció kialakítása, a partnerek felkészítése a programban való részvételre, adminisztrációs feladatok, valamint az illetékes gazdasági ellátó igazgatóság közremûködésével a pénzügyi feladatok ellátása,

b) a projekt elõrehaladásának és megvalósulásának folyamatos nyomon követése, rendszeres szakmai értékelõ anyag készítése,

c) projektzáró írásos értékelõ elkészítése, amely összefoglaló, elemzõ anyag a programról, tartalmazza a pályázati dokumentációban meghatározott tevékenységek értékelését, a fenntarthatóságra vonatkozó javaslatokat, valamint azokat a tényezõket, amelyeket hasonló program megvalósításánál figyelembe kell venni.

4. A támogatás felhasználásának ellenõrzése

a) A támogató a támogatás felhasználását a projekt lezárását követõen pénzügyi szempontból 90 napon belül ellenõrzi. A leltárba vett vagyontárgy elidegenítését a támogató a támogatási szerzõdés aláírásától számított három éven belül ellenõrzi.

b) A támogató a támogatás felhasználásának szakmai ellenõrzését a projekt megkezdésekor, a projekt megvalósítása alatt és a projekt befejezését megelõzõ egy hónapon belül elvégzi.

5. A pályázati programban létrejövõ alkotásokra a Belügyminisztérium felhasználási jogot nyer akár közzététel, akár publikáció, akár egyéb kutatáshoz való felhasználás formájában történõ hasznosításra.

6. A projekt lezárása

A konzorciumi partnereknek együttesen részletes szakmai beszámolót kell készíteni a támogatási szerzõdéshez mellékelt szempontok alapján a támogató részére a projekt befejezését követõ 15 napon belül.

A részletes szakmai beszámoló elfogadását követõ 30 napon belül pénzügyi beszámolót kell készíteni a projekt megvalósításának tényleges költségeirõl.

A projekt lezárása a szakmai és a pénzügyi beszámoló elfogadásával valósul meg. A támogató a projekt lezárásáról a pénzügyi beszámoló benyújtását követõ 15 napon belül dönt. Az elfogadás tényérõl a támogató a döntést követõ 3 munkanapon belül írásban értesíti a támogatottat.

Amennyiben a támogató a szakmai vagy a pénzügyi beszámolót nem fogadja el, írásban, 15 napos határidõ tûzésével hiánypótlásra hívja fel a támogatottat, aki köteles a felhívásnak eleget tenni.

Pályázati útmutató egyes települések közbiztonságának javítását célzó együttmûködéshez kapcsolódó 2010. évi támogatások elnyerésére szolgáló pályázatok készítéséhez

A Belügyminisztérium a 2010. évre pályázati felhívást tett közzé az egyes települések közbiztonságának javítását célzó együttmûködéshez kapcsolódó támogatások elnyerésére.

A pályázati felhívás (a továbbiakban: felhívás) elválaszthatatlan része a pályázati útmutató (a továbbiakban: útmutató) és a pályázati adatlap (a továbbiakban: adatlap), amelyek együtt tartalmazzák a pályázathoz szükséges összes feltételt.

Egyéb, a felhívásban és az útmutatóban nem szabályozott kérdésekben a támogatási szerzõdésben foglaltakat kell alkalmazni.

I. A pályázat célja

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések, valamint e megyék területén kívül a kiemelten veszélyeztetett települések közbiztonságának javítása, ennek érdekében a közbiztonság fenntartásában közremûködõ hatóságok, helyi önkormányzatok, társadalmi szervezetek együttmûködéséhez szükséges feltételek biztosítása, javítása, a koordináció és az együttmûködés fejlesztése, új módszereinek kimunkálása. Az élet- és vagyonvédelem megóvásában alkalmazandó eszközök, módszerek kialakításának támogatása, a helyi biztonságérzet erõsítését célzó intézkedések megvalósítása.

A pályázat célja továbbá, hogy az érintett települések közbiztonságának javítása érdekében folytatott együttmûködés tapasztalatait az állami és helyi önkormányzati, valamint civil szervezetek partneri együttmûködés keretében felhasználják, hangsúlyozva azt, hogy a közbiztonság javításában, különösen a kis értékre elkövetett jogellenes cselekmények megelõzésében az állam mellett a lakosságnak és a civil kezdeményezésnek is teret kell kapnia.

II. A támogatás

1. A támogatás formája vissza nem térítendõ támogatás.

2. Egy fõ pályázó ugyanazzal a megvalósítóval egy pályázatot nyújthat be. Együttmûködõként bármely szervezet több pályázatban is részt vehet.

Nem köthetõ együttmûködési megállapodás azzal, aki:

a) csõd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll, vagy vele szemben végrehajtási eljárás van folyamatban, továbbá az adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzat,

b) lejárt esedékességû, meg nem fizetett adó-, vagy adók módjára behajtható köztartozást halmozott fel, kivéve, ha fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt kapott,

c) az államháztartás alrendszereibõl juttatott támogatásra vonatkozó szerzõdésekben vállalt kötelezettségeket nem teljesítette, az ezt megállapító döntés jogerõre emelkedését követõ 5 éven belül,

d) nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok terén az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvényben meghatározott feltételeknek,

e) a közpénzekbõl nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény alapján nem indulhat pályázóként, illetve nem részesülhet támogatásban.

3. Egy projekthez támogatás egy fõ pályázónak pályázatonként csak egy alkalommal ítélhetõ meg.

4. Az igényeltnél alacsonyabb mértékû támogatás is megítélhetõ, azonban ilyen esetben a támogatási szerzõdés tartalmazza azokat a projektrészeket, amelyekre a támogatás felhasználható.

III. A támogatható célok, saját forrás

1. Támogatás nyújtható a pályázati felhívásban meghatározott támogatható tevékenységek megvalósítására irányuló projektekhez.

2. Saját forrás:

A pályázat benyújtásához saját forrás biztosítása nem kötelezõ.

Amennyiben a pályázó saját forrást bocsát rendelkezésre a pályázat megvalósításához, akkor a saját forrást nyilatkozattal kell igazolni, amelynek tartalmaznia kell annak összegét, formáját (pénzbeli, nem pénzbeli), megnevezését. A projekt megvalósításában a felhasznált saját forrás elszámolására kizárólag olyan bizonylatok fogadhatók el, amelyek a támogatás felhasználásánál is elfogadhatók (számlák, egyéb bizonylatok).

IV. A támogatás szempontjából elszámolható költségek

A projekt teljes költségét tételesen részletezni kell úgy, hogy az egyes költségkategóriák egyértelmûen megfeleljenek a tervezett tevékenységnek. A költségvetésnek részletesen tartalmaznia kell a „mûködés” és a „felhalmozás” jellegû tervezett kiadásokat. „Felhalmozás” jellegû költségeknek minõsülnek az olyan, a 100 000 Ft egyedi beszerzési érték feletti tételek, eszközök, amelyek a pályázó tevékenységét egy éven túl tartósan szolgálják, illetve a számviteli politikájában meghatározottak szerint annak minõsülõ eszközök.

A pályázó e pályázati forrásból az általános mûködési költségeihez nem, csak a projekthez kapcsolódó, az adatlapon a projekt részletes leírásában megindokolt, mûködési költségeihez igényelhet támogatást. Nem igényelhetõ támogatás a pályázó összes irodabérleti, fûtés-, villany- vagy telefonköltségéhez, illetve az állandó alkalmazásban lévõ munkatársainak béréhez és járulékaihoz, de ezen költségeknek arra a hányadára igen, amely a pályázatban feltüntetett projekthez kapcsolható.

V. A projekt megvalósításának pénzügyi forrásai

Az útmutató VI. fejezetében foglalt teljes költségtábla a támogatási szerzõdés elválaszthatatlan része. Ezért a természetes mértékegység oszlopban rögzített mennyiségtõl és darabszámtól a projekt megvalósítása során a támogatási szerzõdés módosítása nélkül nem lehet eltérni.

VI. A projekt költségvetése

adatok Ft-ban

Megnevezés Természetes

mértékegység Nettó költség Vissza nem

igényelhetõ áfa Összesen

Gépek összesen: 0,0 0,0 0,0

a/2. Berendezések, felszerelések

0,0 0,0 0,0

Berendezések, felszerelések összesen: 0,0 0,0 0,0

b) Kis értékû tárgyi eszközök:

b/1. Gépek

0,0 0,0 0,0

Gépek összesen: 0,0 0,0 0,0

b/2. Berendezések, felszerelések

0,0 0,0 0,0

Berendezések, felszerelések összesen: 0,0 0,0 0,0

c) Immateriális javak

0,0 0,0 0,0

Immateriális javak összesen: 0,0 0,0 0,0

d) Támogatott tevékenység egyéb költségei:

d/1. Anyagjellegû ráfordítások:

0,0 0,0 0,0

Anyagjellegû ráfordítások összesen: 0,0 0,0 0,0

d/2. Személyi jellegû ráfordítások

0,0 0,0 0,0

Személyi jellegû ráfordítások összesen: 0,0 0,0 0,0

d/3. Egyéb ráfordítások

0,0 0,0 0,0

Egyéb ráfordítások összesen: 0,0 0,0 0,0

MINDÖSSZESEN: 0,0 0,0 0,0

a) A tárgyi eszközök fogalmán és költségein a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 26. §-ában foglaltakat kell érteni.

b) A kis értékû tárgyi eszközök a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény alapján olyan, a 100 000 Ft egyedi beszerzési, elõállítási érték alatti tárgyi eszközök, melyek 1 évnél rövidebb ideig szolgálják a gazdálkodótevékenységét.

Ezeket a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 80. §-a alapján – saját (számviteli politikában rögzített) döntéstõl függõen – értékcsökkenési leírásként kell kimutatni.

c) A tárgyi eszközök, kis értékû tárgyi eszközök ráfordításai között nem szerepeltethetõk az alábbi tételek:

ca) a magánszemélyektõl származó, építési-szerelési anyagokról, gépekrõl, berendezésekrõl szóló adásvételi szerzõdések, számlák,

cb) jármûvekrõl szóló adásvételi szerzõdések, számlák,

cc) a lízingelt vagy bérelt ingatlanok, gépek és berendezések értéke, cd) az apportként bevitt ingatlanok, gépek és berendezések értéke.

d) Gépek, berendezések, felszerelések költségeként: üzemi (üzleti) gépek, berendezések, felszerelések, az irodai, igazgatási berendezések, felszerelések, mûszerek, szerszámok, szállítóeszközök, hírközlõ berendezések, számítástechnikai eszközök.

A tárgyi eszközöket a támogatási szerzõdés aláírását követõ 3 hónapon belül be kell szerezni.

e) Immateriális javak költségeként (a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 25. §-a szerint): vagyoni értékû jogok (az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékû jogok kivételével) szellemi termék, a találmány, szabadalom és az ipari minta, a szerzõi jogvédelemben részesülõ szoftvertermékek, az egyéb szellemi alkotások, a know-how és gyártási eljárás, védjegy szerepelhetnek.

f) Támogatott tevékenység (képzés, foglalkozás, tréning stb.) költségeként: az oktatók megbízási díja, a képzésben részt vevõk utazási és szállásköltsége, az oktatáshoz szükséges kiadványok költsége, valamint az oktatáshoz szükséges segédeszközök oktatás idejére jutó költsége, igénybe vett szolgáltatások díja szerepeltethetõ, az alábbiak szerint:

fa) Anyagjellegû ráfordítások között: (a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 78. §-a szerint) vásárolt és felhasznált anyagok értéke, az igénybe vett szolgáltatások értéke.

fb) Személyi jellegû ráfordítások között: (a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 79. §-a szerint) megbízási díjak, bérköltségek, járulékaik.

fc) Egyéb ráfordítások között: (a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 81. §-a szerint) bérleti díjak, marketingdíjak stb.

fd) A projekt saját szervezésben is megvalósítható. Ebben az esetben a pályázó saját maga, vagy alkalmazottai által megvalósítandó projektelemek költségeit költségvetés alapján tervezheti, amelyet cégszerûen alá kell írni és a pályázathoz kell csatolni. A támogatás alapjául szolgáló költségek között rezsiköltségek (irodabérlet-, fûtés-, telefon- és villanyszámla) is szerepeltethetõk, de csak a projekthez arányosítva (adott idõszakban az egyes rezsitételekbõl mekkora rész kapcsolódik a támogatott projekthez). Ez érvényes a bér jellegû kifizetésekre is. Ha a megbízott személy nem csak az adott projekttel kapcsolatban dolgozik, úgy a megbízási díjat, illetve munkabért és járulékait is arányosítani kell.

Az egyes költségelszámolások mellékleteit a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény elõírásai szerint kell vezetni.

A saját vállalkozásban végzett munka – egyébként a pályázó tevékenységi körébe tartozik –, az elvégzendõ munka nagyságrendjétõl függetlenül nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. Ebben az esetben a költségek között

A saját vállalkozásban végzett munka – egyébként a pályázó tevékenységi körébe tartozik –, az elvégzendõ munka nagyságrendjétõl függetlenül nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. Ebben az esetben a költségek között

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 42-60)