• Nem Talált Eredményt

Pálhalmai Agrospeciál Mezőgazdasági Termelő, Értékesítő és Szolgáltató Kft

A Pálhalmai Agrospeciál Kft . jogelődjét, a Pálhalmai Célgazdaságot 1949 decemberében alapí-totta az igazságügy-miniszter. 1994. január 1-jén a Pálhalmai Célgazdaság teljes körű jogutódja-ként jött létre a 100%-ban állami tulajdonú Pálhalmai Agrospeciál Kft .

A társaság napjainkban 1 150 dolgozónak (civileknek és fogvatartottaknak) nyújt állandó munkalehetőséget, speciális adottságánál fogva a kistérség egyik legnagyobb munkáltatója, amely színvonalas termelésével, folyó és tervezett beruházásaival fent tudja tartani munkahely-teremtő és -megtartó képességét.

Tevékenységek

Növénytermesztés

A társaság 4 095 hektár szántón, 150 hektár rét-legelőn és 110 hektár erdőterületen gazdálkodik.

A szántóterület átlagos aranykorona-értéke 27, többségében jó tápanyag-ellátottsággal. A szántó 30%-án kalászosokat, 30%-án szokvány- és silókukoricát, a fennmaradó részen ipari és takarmánynövényeket termel, illetve bioterméket és vetőmagot is előállít. Nagy hangsúlyt kap a minőségi végtermék előállítása,

melynek volumenét mutatja, hogy évente mintegy 600 tonna őszibúza-vetőmag, 3 ezer tonna étkezési búza, 5 ezer tonna kukorica, 1 800 tonna napraforgó és 800 tonna repce kerül értékesítésre. Az árunövények mel-lett az állatállomány részére 8 500 tonna abrakot állítanak elő, és bizto-sítva vannak a jó minőségű tömegta-karmányok is.

Szarvasmarha-tenyésztés

A legfontosabb bevételi forrás a tej, emellett hízottmarha- és tenyészál-lat-értékesítésből származik az ága-zat jövedelme.

A tejelő tehenészetet tekintve az állomány kezdetben magyartarka fajtájú volt, de a fajtaátalakító keresz-tezésnek köszönhetően 98% fölötti vérhányadú holstein-fríz populációt alakítottak ki. Jelenleg a telepen lévő tehenek száma 850 db. A tenyészet országosan – a genetika alapján – az első 25-ben, a tejtermelési verseny-ben az első 50-verseny-ben van verseny-benne. Az extra minőségű nyerstejet a Tolnatej Zrt. veszi meg, melynek éves meny-nyisége: 7 500 000 kg. Évente 80-90 db vemhes üszőt is értékesítenek.

A kft . a tehénkomfort növelése érde-kében 2012 márciusában többlépcsős beruházásba kezdett. A célkitűzés 2 db 300 férőhelyes, 2 x 2 boxsoros istálló építése a meglévő nyári karámok területén. A kft . hangosi telephelye vágópontként saját kisvágóhíddal is rendelkezik.

A húsmarhatartás 2003-ban 80 db aberdeen-angus üsző vásárlásával indult, mára az állo-mány több mint 170 anyatehénnel rendelkezik, 2009-ben a részleg megkapta a törzstenyészet minősítést. Évente 40–50 db tenyészüszőt értékesítenek, rendszerint exportra.

Sertéstenyésztés

A klasszikus 4 vonalas Hungahib hibrid jellemzi a te-nyészetet. A telepek tenyészállat-igényét a saját 80 ko-cás tenyésztelep, a végterméket a 720 koko-cás hízlalda állítja elő. A genetika mellett ma már korszerű hízóis-tállók is segítséget nyújtanak abban, hogy versenyké-pes húsminőség legyen. Jelenleg évi 18 ezer db hízót értékesítenek, melynek 40–50%-át korszerű vágóhídon dolgozzák fel. A társaság által előállított sertéshúsok 2010 januárjától már a Minőségi Magyar Sertéshús védjeggyel rendelkeznek.

Takarmánygazdálkodás

A keverőüzem feladata a gazdaság állatállományának ellátása jó minőségű abrakkeverékkel. Az alaptakar-mányt a növénytermesztés által termesztett szemes termények adják, amihez az állatok igényeinek meg-felelően takarmányozási szaktanácsadók határozzák meg a premixek, kiegészítők milyenségét a gazdaságos-sági mutatók szigorú fi gyelemmel kísérése mellett. Az

előállított abrakkeverék évente 6–7 ezer tonna, amelynek háromnegyed része sertéstakarmány, a többi szarvasmarha-, illetve lótakarmány.

A szárítóüzem a szántóföldön termesztett szemes termények betakarításakor működik idényszerűen. A termények mérlegelés, mintázás után tisztítóra, majd – ha szükséges – szárítóra, végül a tárházakba kerülnek. A tárolás során minőségük megőrzése érdekében kezelni kell a

terményeket, melyeket az év folyamán a takarmányozásra használnak, vagy értékesítenek. Az évente manipulált termény mennyisége 15–18 ezer tonna.

Évente 12–15 ezer tonna kiváló minőségű, piacképes terményt értékesítenek. A gazdálkodás magas színvonalát mutatja, hogy a végtermékeket értékesítés előtt nemzetközileg akkreditált la-boratóriumok vizsgálják; a szokvány termékek jelentős részét a Budapesti Árutőzsdén keresztül értékesítik, illetve több tételt külföldre adnak el.

Biogáztermelés

Négyéves projektfejlesztés után, 2007 decemberében adták át a biogázüzemet. Az üzem megva-lósításához a KIOP keretében kapott támogatáson kívül részben önerőre, részben banki hitelre volt szükség. Az újgalambosi majorban található beruházás legfontosabb szerepe a cégnél kelet-kezett biomassza-jellegű mezőgazdasági hulladék – környezetvédelmi szempontból megfelelő – feldolgozása, ártalmatlanítása. A rugalmas technológia és a bővíthető kapacitás miatt jelentős mennyiségű regionálisan gyűjtött hulladékot is beszállítanak. Összességében évi 100 ezer tonna szerves anyag feldolgozására kerül sor.

A mezofi l környezetben termelt biogáz két konténeres gázmotort üzemeltet. A beépített villamoskapacitás 1,7 MW. A megtermelt villamos energiát törvényben meghatározott keretek között értékesítik. A korszerű folyamatirányítási technológia szinte a teljes automatizálást lehe-tővé teszi.

Ipari kooperáció

Dunaújváros vonzáskörzetében mezőgazdasági, valamint ipari jellegű betanított és segédmun-kák végzését fogvatartotti munkaerővel, a piaci ár alatti bérmunkadíjért vállalja a társaság. A társaság legtöbb fogvatartottat foglalkoztató osztályaként vállalkozási együttműködésekhez kí-nál szakértelmet, munkaerőt, igény szerint telephelyet, épületet.

A Pálhalmai Agrospeciál Kft . – kooperáció keretében – acélszerkezeti elemek gyártásához, kikészítéséhez, csomagolásához kapcsolódó bérmunkát végez a DAK Acélszerkezeti Kft .-nek és a D-ÉG Radiátorgyártó Kft .-nek. Az Ekofutur Környezettechnológiai Termelő és Szolgáltató Kft . részére elektronikai hulladék bontását és válogatását végzi. Új tevékenység az orvosi szemléltető eszközök festése.

Mosodai szolgáltatás

A gazdasági társaság mosodája, amely a bv.

intézet bernátkúti telephelyén található, alkalmas az egészségügyi mosásra, két mű-szakban működve jelenleg 1 300 tonna tex-tíliát dolgoz fel. Célkitűzés a jó, megbízható minőségű termék, illetve szolgáltatás előál-lítása, a vevői igényekre rugalmasan reagáló termelés és termékfejlesztés – a lehető leg-kisebb környezeti terhelés és a biztonságos munkakörülmények fenntartása mellett.

A társaság 2002 óta rendelkezik az ISO 9001:2000 minősítéssel. A környezetvéde-lemmel kapcsolatos elkötelezettséget mu-tatja, hogy bevezették 2009-ben a környe-zetközpontú irányítási rendszert az ISO 14001:2004 szabványhoz illeszkedve.

Tevékenységével a mosoda vállalja a textíliák elkülönített mosását, igény szerinti fertőtleníté-sét; a varrodában kisebb javítások elvégzéfertőtleníté-sét; a hengeres, présgépes és kézi vasalást, hajtogatást;

igény esetén az egyedi, fóliázott csomagolást; illetve a szerződés szerinti szállítást, gyűjtőfuvart.

A társaság közel 40 szerződéses partnere között találhatóak kórházak, kollégiumok, szállodák, szálláshelyek, éttermek és egyéb, állami intézmények. A kft . higiénikus mosodája az első magyar Selfness mosoda.

Zöldségfeldolgozás

A társaság budapesti, a Fővárosi Bv. Intézet Venyige utcai telephelyén található zöldségfeldolgozó üzeme 2011 októberében kezdte meg a termelést. A termé-keket – jogszabályon alapuló – belső ellátás kereté-ben bv. intézetek, illetve a közétkeztetéskereté-ben iskolák, éttermek, nagyüzemi konyhák kapják. A 30–40 fős fogvatartotti létszámmal és az irányító és felügyeleti személyzettel naponta 3–4 ezer kg tisztított készter-mék készül. A nyersanyagból képződő melléktermé-keket is környezetkímélő módon hasznosítják.

A termékek előállítása során elsősorban kiváló minőségű hazai zöldségféléket dolgoznak fel, téli időszakban ellenőrzött import pótolja a hiányzó hazai alapanyagokat. A tisztított, konyhakész zöld-ségeket (burgonya, sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, káposzta, kelkáposzta, lilakáposzta, fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma) – tartósító-szer nélkül – vákuumcsomagolással, hűtéssel szál-lítják. A termékek minőségét az ISO 9001:2009 és a HACCP minőségirányítási rendszer is garantálja. A választék bővítése érdekében folyamatos a termék-fejlesztés (pl. savanyított termékek előállítása és for-galmazása).

Belső ellátás

A társaság belső ellátás keretében a következő termékekkel és szolgáltatásokkal áll a kedvez-ményezettek rendelkezésére: tisztított, konyhakész zöldségek, vágott félsertés, elektronikai hulladék begyűjtése és válogatása, illetve ártalmatlanítása, mosodai szolgáltatás és radiátor-gyártás.

A termékek és szolgáltatások minőségét az ISO 9001:2009, az 14001:2005, az AQAP 2120:2009 és a HACCP garantálják. Amit a társaság garantál az a kiváló alapanyag, a friss termék, illetve a friss hús, a jó minőség, amelyet a vágott félsertések esetében a Minőségi Magyar Sertéshús véd-jegy fémjelez, a saját szállítókapacitás, valamint a pontos, megbízható teljesítés.

Fogvatartotti boltok üzemeltetése

A társaság mintegy három éve kezdte ezt a tevékenységet, melynek keretében Pálhalmán, a Fő-városi Bv. Intézetben, a kaposvári és a pécsi megyei börtönben összesen kilenc boltot és három büfét üzemeltet. A kereskedelmi tevékenység éves árbevétele 2013-ban 250 millió forint volt.