• Nem Talált Eredményt

6. Optim´ alis tekercskioszt´ as meghat´ aroz´ asa ´ altal´ anos´ıtott geometriai

6.4. K¨ ovetkeztet´ esek

Az ebben a fejezetben bemutatott ´altalam kidolgozott, ´altal´anos´ıtott geometriai programoz´asra ´ep¨ul˝o optimaliz´al´asi feladat j´o gyakorlati eredm´enyeket szolg´altatott egy konkr´et, legy´artott transzform´ator-tekercs eset´ere. A kidolgozott optimaliz´al´o m´odszer alkalmas lehet arra, hogy levezetve minden egyes tekercs ´es vezet˝o t´ıpusra, be´ep´ıthet˝o legyen egy a 3. fejezetben bemutatott metaheurisztikus m´odszerhez ha-sonl´o, GGP-alap´u metaheurisztikus algoritmusba, amelynek a seg´ıts´eg´evel az op-tim´alis tekercskioszt´as m´ar a tervez´es kezdeti f´azis´aban meghat´arozhat´ov´a v´alik. A m´odszer, az optimaliz´al´as sor´an nem csak a tekercs vesztes´egeit, hanem a mele-ged´es´et is k´epes figyelembe venni.

6.5. ´ Uj tudom´ anyos eredm´ enyek IV. T´ ezis

Az el˝ozetes tervez´es egyszer˝us´ıtett optimaliz´al´as´anak eredm´eny´e¨ul ad´od´o tekercs f˝om´eretek ismeret´eben a k¨ovetkez˝o l´ep´es a pontos tekercs-kioszt´as meghat´aroz´asa. Erre a tervez´esi l´ep´esre dolgoztam ki azt az ´altal´anos´ıtott geometriai programoz´ason alapul´o optimaliz´al´asi m´odszert, amely t´arcs´as tekercs-elrendez´est felt´etelezve k´epes meg-hat´arozni az alkalmazand´o optim´alis vezet˝okeresztmetszeteket ´es te-kercskioszt´ast. Az ´altalam javasolt optimaliz´al´asi elj´ar´as figyelembe veszi a tekercs meleged´es´ere vonatkoz´o krit´eriumokat is.

7. fejezet T´ ezisek

I. T´ ezis

A geometriai programoz´as ´es a Branch and Bound algoritmus

¨

osszekapcsol´as´aval egy olyan ´uj metaheurisztikus transzform´ator opti-maliz´al´asi modellt dolgoztam ki, amely alkalmas k¨ul¨onb¨oz˝o t´ıpus´u vas-magok ´es szab´alyoz´o-tekercs poz´ıci´ok eset´en meghat´arozni egy mag-t´ıpus´u nagytranszform´ator akt´ıv r´esz´enek leggazdas´agosabb m´ereteit. A m´odszert az irodalomban fellelhet˝o m´as m´odszerekkel ¨osszevetettem, al-kalmazhat´os´ag´at igazoltam. A kapott eredm´enyeket az iparban haszn´alt v´egeselem szoftver seg´ıts´eg´evel valid´altam.

Kapcsol´od´o publik´aci´ok: (J1) , (J4), (J8), (C1), (C2), (C3), (C4).

A metaheurisztikus optimaliz´al´o m´odszer a geometriai programoz´as ´es a Branch and Bound algoritmus ¨osszekapcsol´as´an alapul.

Az ´altalam kifejlesztett m´odszer m´ar k´epes helyesen figyelembe venni a r¨ovidz´ar´asi impedancia Rogowski-faktorral korrig´alt ´ert´ek´et, k¨ul¨onb¨oz˝o t´ıpus´u vas-magok ´es autotranszform´atorok eset´ere is.

A nagy m´eret˝u autotranszform´ator be´ep´ıtett teljes´ıtm´enye kisebb a l´atsz´olagos teljes´ıtm´eny´en´el, ez´ert a leggazdas´agosabb konstrukci´ot jellemz˝oen nem akkor kap-juk, amikor a szab´alyoz´o tekercs a k´et f˝otekercs ut´an helyezkedik el, minim´alis hat´ast gyakorolva a r¨ovidz´ar´asi impedancia ´ert´ek´ere, hanem amikor a k´et f˝otekercs k¨oz¨ott vagy a kis fesz¨ults´eg˝u tekercs ´es a vasmag k¨oz¨ott helyezkedik el a szab´alyoz´o te-kercs, hiszen ´ıgy a tekercselrendez´es geometri´aj´an´al fogva megn˝o a drop. A geomet-riai programoz´as ´es a branch and bound m´odszer ¨otv¨oz´es´evel kidolgoztam egy olyan elj´ar´ast, amely ezekben a k¨ul¨onf´ele elrendez´esekben garant´altan megtal´alja a feladat glob´alis optimum´at.

Gyakorlati p´eld´an kereszt¨ul igazoltam, hogy az algoritmus ezt a glob´alis optimu-mot hat´ekonyan tal´alja meg, ennek igazol´as´ara ¨osszevetettem m´as, az irodalomban fellelhet˝o heurisztikus ´es evol´uci´os strat´egi´akat alkalmaz´o m´odszerekkel.

A kapott eredm´enyeket a munk´am sor´an fejlesztett v´egeselem-m´odszeren alapul´o szimul´aci´os programmal valid´altam.

II. T´ ezis

Megvizsg´altam, hogy az irodalomban a nagytranszform´atorok

´

elettartamk¨olts´egre val´o optimaliz´al´asa sor´an gyakran alkalmazott – azaz a nagytranszform´ator k¨olts´egeit annak a vasmagb´ol ´es tekercs-rendszerb˝ol ´all´o, akt´ıv r´esz´evel modellez˝o, a h˝ut˝o- ´es a szigetel˝orendszert elhanyagol´o – k¨ozel´ıt´es milyen hat´assal van az optimaliz´alt pa-ram´etereire. Ehhez az ´uj metaheurisztikus m´odszeremen alapul´o optimaliz´al´asi modellt tov´abbfejlesztettem. Olyan ´uj param´eterekkel

´

es h˝otechnikai modellel eg´esz´ıtettem ki, amelyeknek a seg´ıts´eg´evel a szigetel˝oolaj ´es a k¨uls˝o h˝ut˝orendszer k¨olts´egeinek a hat´asa is figyelembe vehet˝o. Egy esettanulm´anyon kereszt¨ul megmutattam, hogy kis ka-pitaliz´aci´os t´enyez˝ok eset´en a h˝ut˝orendszer ´es a szigetel˝oolaj k¨olts´ege hat´assal van a k¨olts´egoptim´alis transzform´ator menetfesz¨ults´eg´ere, ´ıgy a r´ez-vas ar´anyra.

Kapcsol´od´o publik´aci´ok: (J2) , (J5).

A nagytranszform´atorok k¨olts´egoptim´alis param´etereinek a meghat´aroz´asa a leg´altal´anosabb nemline´aris matematikai optimaliz´al´asi feladatok k¨or´ehez tartozik.

A feladat bonyolults´aga ´es fontoss´aga miatt sz´amos, k¨ul¨onb¨oz˝o egyszer˝us´ıt´eseket tartalmaz´o modellt publik´altak a szakirodalomban. A transzform´atorok kulcspa-ram´etereinek meghat´aroz´asa, a vasmag ´es a tekercsel´es m´eret- ´es s´ulyar´anyainak, valamint ig´enybev´eteleinek helyes megv´alaszt´as´aval lehets´eges. Ez´ert ezek az egyszer˝us´ıtett modellek ´altal´aban csak a transzform´ator tekercsrendszer´et ´es vas-magj´at tartalmaz´o (´ugynevezett akt´ıv r´esz´evel) foglalkoznak. Az ´altal´anosan el-terjedt gyakorlat szerint elhanyagolj´ak a szigetel˝o- ´es h˝ut˝orendszer hat´as´at az

´elettartamk¨olts´egre.

Ebben a t´ezisemben a szigetel˝o- ´es h˝ut˝orendszer t¨omeg´enek, k¨olts´eg´enek a vissza-hat´as´at vizsg´altam meg term´eszetes olaj´araml´assal h˝ut¨ott (ONAN/ONAF) transz-form´ator eset´en. Ehhez a vizsg´alathoz az el˝oz˝oekben kifejlesztett metaheurisztikus optimaliz´al´o m´odszert tov´abbfejlesztettem, ´es ´uj param´eterekkel ´es a transzform´ator k¨uls˝o h˝ut´es´et le´ır´o h˝otani modellel eg´esz´ıtettem ki.

Az ´ıgy tov´abbfejlesztett optimaliz´al´o m´odszer seg´ıts´eg´evel megvizsg´altam, hogy milyen hat´asa van a nagytranszform´ator modell vizsg´alt param´etereire, hogyha a kapitaliz´alt ´arra val´o optimaliz´al´as sor´an nem hanyagoljuk el az olaj ´es a k¨uls˝o h˝ut˝orendszer k¨olts´eg´et.

Azt tal´altam, hogy a piaci ´arakhoz k´epest nagy kapitaliz´aci´os t´enyez˝ok eset´en a h˝ut˝orendszer k¨olts´ege – a tapasztalatoknak megfelel˝oen – nem jelent˝os. En-nek ellen´ere, kis kapitaliz´aci´os t´enyez˝ok eset´en, mikor az optim´alis transzform´ator konstrukci´o viszonylag nagy vesztes´eg˝u lesz, a h˝ut˝orendszer k¨olts´ege jelent˝osen be-foly´asolja a tekercsek menetfesz¨ults´eg´et, ezen kereszt¨ul a r´ez-vas ar´anyt.

III. T´ ezis

Megvizsg´altam, hogy a nagytranszform´atorok szab´alyoz´o tekercs´enek megv´alaszt´asa milyen hat´assal van a transzform´ator k¨olts´egoptim´alis

param´etereire. A kidolgozott ´uj metaheurisztikus optimaliz´al´asi mo-dellt kieg´esz´ıtettem alkalmass´a tettem arra, hogy m´as, durva-finom szab´alyoz´assal ell´atott tekercs-elrendez´eseket is figyelembe tudjon ven-ni. Ezzel a megk¨ozel´ıt´essel – adott gazdas´agi szken´ari´o ´es adott tekercs-sorrend eset´en – tal´alhat´o olyan impedancia´ert´ek, amely felett a durva-finom szab´alyoz´as gazdas´agosabb az ir´anyv´alt´os szab´alyz´asn´al, annak ellen´ere, hogy ebben az esetben eggyel t¨obb tekercset kell be´ep´ıteni.

Kapcsol´od´o publik´aci´ok: (J3), (J5), (C2).

Az irodalomban tal´alhat´o, el˝ozetes tervez´eshez haszn´alt modellek jelent˝os r´esze k´et f˝o-tekercset tartalmaz´o akt´ıv-r´esz modellt haszn´al a k¨olts´egoptim´alis pa-ram´eterek meghat´aroz´as´ara [Amoiralis et al., 2009b]. Az ´ıgy kapott akt´ıv-r´eszt m´ar a tervez˝o eg´esz´ıti ki a k¨ovetelm´enyeknek megfelel˝o szab´alyoz´o tekerccsel. Ilyenkor a drop megv´altozhat, amit a param´eterek korrig´al´as´aval ´all´ıt be a tervez˝o [White, 1995]. Az ´ıgy kapott eredm´enyek a gyakorlat ´altal megk¨ovetelt pontoss´agnak meg-felelnek, azonban nem garant´alj´ak azt, hogy az alkalmazott korrekci´os l´ep´es ut´an az optim´alis megold´ast tal´aljuk meg. Az ´altalam kifejlesztett optimaliz´al´o m´odszer m´ar lehet˝ov´e teszi k¨ul¨onb¨oz˝o t´ıpus´u - line´aris, ir´anyv´alt´os, durva-finom - szab´alyoz´as figyelembev´etel´et az els˝o optimaliz´aci´o sor´an.

Az els˝o t´ezisemben bemutatott metaheurisztikus optimaliz´al´o algoritmus m´ar k´epes egy ir´anyv´alt´os szab´alyoz´otekerccsel ell´atott transzform´ator geometri´at figye-lembe venni. Azonban n´evleges ´all´as eset´en ez a tekercs nem akt´ıv, a r¨ovidz´ar´asi im-pedanci´ara csak a hely -´es anyagsz¨uks´egleten kereszt¨ul van hat´assal. Az ´uj m´odszer m´ar k´epes olyan szab´alyoz´asi t´ıpusokat is figyelembe venni, ahol a szab´alyoz´o tekercs akt´ıv ´allapotban van.

Az ir´anyv´alt´os szab´alyoz´as nagy el˝ony´enek tartj´ak a durva-finom szab´alyoz´assal szemben, hogy k´epes nagy szab´alyoz´asi tartom´anyt ´atfogni, tov´abbi szab´alyoz´o te-kercs ´es szigetel´es be´ep´ıt´ese n´elk¨ul. A sz´am´ıt´asok sor´an eltekintek a durva-finom szab´alyoz´ashoz kapcsolt el˝ony¨okt˝ol: a szab´alyoz´asi tartom´anyban egyenletesebb drop v´altoz´as´at´ol ´es az olcs´obb h˝ut˝orendszert˝ol [White, 1995]. A r¨ovidz´ar´asi im-pedanci´ara gyakorolt elt´er˝o hat´ast vizsg´alva kimutattam, hogy adott gazdas´agi szken´ari´o eset´en l´etezik olyan r¨ovidz´ar´asi impedancia ´ert´ek, amely felett a durva-finom szab´alyoz´assal k´esz´ıtett transzform´ator – az el˝obb eml´ıtett el˝ony¨okt˝ol elte-kintve – a gazdas´agosabb.

IV. T´ ezis

Az el˝ozetes tervez´es egyszer˝us´ıtett optimaliz´al´as´anak eredm´eny´e¨ul ad´od´o tekercs-f˝om´eretek ismeret´eben a k¨ovetkez˝o l´ep´es a pontos te-kercskioszt´as meghat´aroz´asa. Erre a tervez´esi l´ep´esre dolgoztam ki azt az ´altal´anos´ıtott geometriai programoz´ason alapul´o optimaliz´al´asi m´odszert, amely t´arcs´as tekercs-elrendez´est felt´etelezve k´epes meg-hat´arozni az alkalmazand´o optim´alis vezet˝okeresztmetszeteket ´es te-kercskioszt´ast. Az ´altalam javasolt optimaliz´al´asi elj´ar´as figyelembe veszi a tekercs meleged´es´ere vonatkoz´o krit´eriumokat is.

Kapcsol´od´o publik´aci´ok: (J6), (J7).

A transzform´atortekercsek r´ezkit¨olt´esi-t´enyez˝oj´evel val´o modellez´ese sz´eles k¨orben elterjedt k¨ozel´ıt´es, amely a gyakorlati sz´am´ıt´asoknak megfelel˝o eredm´enyeket szolg´altat. Az el˝oz˝o t´eziseimben bemutatott metaheurisztikus optimaliz´al´o m´odszerem is felhaszn´alja ezt a felt´etelez´est. Ez az egyszer˝us´ıt´es nemcsak az el˝ozetes, illetve t´aj´ekoz´od´o jelleg˝u, hanem m´eg a v´egeselem-m´odszerrel v´egzett sz´am´ıt´asok eset´en is k´epes a gyakorlati tervez˝omunk´an´al megk¨ovetelt pontoss´agnak megfelel-ni [Del Vecchio et al., 2010, ´Ujh´azy, 1969a, Andersen, 1973b]. Azonban sz´amos te-kercsjellemz˝o mennyis´eget – amelyekhez sz¨uks´eges a tekercs, illetve a vezet˝om´eretek r´eszletes ismerete – nem lehet ezzel a m´odszerrel meghat´arozni.

A t´ezisben alkalmazott m´eretez´esi koncepci´o felhaszn´alja azt az irodalomban alkalmazott felt´etelez´est [ ´Ujh´azy, 1969a], hogy a tekercsel´es pontosabb kialak´ıt´asa m´ar nincs szignifik´ans hat´assal a vasmag f˝om´ereteire, illetve a k¨olts´egoptimumot meghat´aroz´o r´ez-vas ar´anyra.

Az irodalomban megtal´alhat´o hasonl´o m´odszerekhez k´epest, amelyek csak a r¨ovidz´ar´asi vesztes´eget minimaliz´alva oldott´ak meg ezt a feladatot, az ´altalam ki-dolgozott m´odszer m´ar figyelembe veszi a tekercs meleged´es´et is. ´Igy a tekercsekben alkalmazott szigetel˝o anyagok ¨oreged´ese is figyelembe vehet˝ov´e v´alik az optimaliz´al´as sor´an.

8. fejezet

J¨ ov˝ obeli tervek, ¨ osszefoglal´ as

Ertekez´´ esemben a villamos g´epek el˝ozetes tervez´esi szakasz´ahoz kapcsol´od´o k¨olts´egoptimaliz´al´asi probl´em´akkal foglalkozom. Ez az optimaliz´al´asi feladat a ma-tematikai optimaliz´al´asi probl´em´ak leg´altal´anosabb, nem-line´aris optimaliz´al´asi fel-adatai k¨oz´e tartozik, hiszen a nagytranszform´atorok tervez´ese sor´an egyszerre kell sz´amos mechanikai, villamos ´es termikus ig´enybev´etelt a specifik´aci´oban megk¨ovetelt

´ert´ekeknek megfelel˝oen m´eretezni, ´ugy hogy a leggazdas´agosabb kialak´ıt´ashoz tar-toz´o kulcsparam´etereket, vagyis az akt´ıv r´esz f˝o m´ereteit meghat´arozzuk.

A kutat´asom kiindul´opontja egy, a geometriai programoz´as formalizmus´aval fel´ırt transzform´ator optimaliz´al´o modell volt. Ennek a matematikai optimaliz´al´asi feladatnak az alkalmaz´asa az´ert el˝ony¨os, mert az ´ujonnan kifejlesztett megold´o m´odszereknek k¨osz¨onhet˝oen m´ar nagyon nagym´eret˝u geometriai programoz´asi fel-adat is pontosan ´es r¨ovid id˝o alatt megoldhat´o egy ´atlagos asztali sz´am´ıt´og´epen.

Ugyanakkor, a formalizmus alkalmaz´asa garant´alja, hogy a megtal´alt optimum a glob´alis optimum lesz. Megmutattam, hogy a r¨ovidz´ar´asi impedanci´ara vo-natkoz´o el˝o´ır´as miatt, ez a modell nem alkalmazhat´o mag-t´ıpus´u nagytransz-form´atorok m´eretez´es´ere. A branch and bound algoritmus ´es a geometriai prog-ramoz´as ¨osszekapcsol´as´aval egy olyan ´uj metaheurisztikus transzform´ator optima-liz´al´o m´odszert dolgoztam ki, amely m´ar alkalmas nagytranszform´atorok, autot-ranszform´atorok m´eretez´es´ere a gyakorlatban haszn´alt, k¨ul¨onb¨oz˝o t´ıpus´u vasmagok eset´en is. Az ´uj m´odszer seg´ıts´eg´evel, egy adott p´eld´an kereszt¨ul kimutattam, hogy

— a klasszikus tervez´esi ir´anyelvekkel ellent´etben — nagyobb f˝oszigetel´esi t´avols´ag, azaz nagyobb t´erfogat´u szigetel´es alkalmz´as´aval ´erhet˝o el a k¨olts´egoptimum.

Kiemelt gyakorlati jelent˝os´ege lehet az ´altalam kidolgozott ´uj m´odszernek egy olyan ir´any´u tov´abbfejleszt´ese, amely h´aromtekercses nagytranszform´atorok eset´en, t¨obb drop el˝o´ır´ast is k´epes egyszerre figyelembe venni, ´ıgy egy´eb speci´alis, p´eld´aul f´azisforgat´o transzform´atorok is modellezhet˝ov´e v´alnak.

Azonban ez az ´uj elj´ar´as – az irodalomban tal´alhat´o, az el˝ozetes tervez´esben haszn´alt optimaliz´al´asi m´odszerekhez hasonl´oan – csak az ´ugynevezett akt´ıv kompo-nensek (vasmag, r´ez) k¨olts´egeit veszi figyelembe, elhanyagolva a szigetel´esi rendszer egy´eb elemeit. Az ´ertekez´esem k¨ovetkez˝o r´esz´eben a szigetel˝oolaj ´es a k¨uls˝o, ra-di´atoros h˝ut˝orendszer hat´as´at vizsg´altam a transzform´ator f˝om´ereteire. Ehhez a me-taheurisztikus optimaliz´al´o m´odszeremet kieg´esz´ıtettem, majd egy esettanulm´anyon kereszt¨ul megvizsg´altam a radi´atoros h˝ut˝orendszer hat´as´at az optim´alis f˝om´eretekre.

Azt tal´altam, hogy szigetel˝oolaj ´es a radi´atorok k¨olts´eg´enek a figyelembev´etele nincs

jelent˝os hat´assal a transzform´ator teljes ´elet´ut k¨olts´eg´ere, ennek ellen´ere a k´et, jelent˝osen k¨ul¨onb¨oz˝o optim´alis f˝om´eretekkel rendelkez˝o g´epet eredm´enyezett. ´Igy

´erdemes lehet a j¨ov˝oben m´as h˝ut´esi m´odszerekre is kidolgozni a metaheurisztikus optimaliz´al´asi m´odszert, tov´abb´a az olaj mennyis´eg´enek a kulcsparam´eterekre gya-korolt hat´as´at ezekben az esetekben is megvizsg´alni.

A kieg´esz´ıtett metaheurisztikus optimaliz´al´o m´odszer seg´ıts´eg´evel meg-vizsg´altam, hogy a nagytranszform´atorok szab´alyoz´otekercs t´ıpus´anak (line´aris, durva-finom, ir´anyv´alt´os) a megv´alaszt´asa milyen hat´assal van a transzform´ator k¨olts´egoptim´alis param´etereire. Az ir´anyv´alt´os szab´alyoz´as nagy el˝ony´enek tartj´ak a durva-finom szab´alyoz´assal szemben, hogy k´epes nagy szab´alyoz´asi tartom´anyt

´

atfogni tov´abbi szab´alyoz´o tekercs ´es szigetel´es be´ep´ıt´ese n´elk¨ul, ´ıgy cs¨okkentve a k¨olts´egeket. A durva-finom szab´alyoz´as el˝onyeit˝ol (egyenletesebb drop-v´altoz´as a szab´alyz´asi tartom´anyban, olcs´obb h˝ut˝orendszert) eltekintve megvizsg´altam a r¨ovidz´ar´asi impedanci´an kereszt¨ul az optim´alis kulcsparam´eterekre gyakorolt elt´er˝o hat´asukat. Az eredm´enyek azt mutatt´ak, hogy adott gazdas´agi modell eset´en l´etezik olyan r¨ovidz´ar´asi impedancia ´ert´ek, amely felett a t¨obb tekercset tartalmaz´o, durva-finom szab´alyoz´assal k´esz´ıtett transzform´ator — a t¨obb be´ep´ıtett tekercs ellen´ere – a gazdas´agosabb.

Napjainkban egyre jobban el˝ot´erbe ker¨ulnek szilikonolajok illetve a term´eszetes, biodegrad´al´od´o ´eszterolajok. Ezen anyagoknak a viszkozit´asa, termikus ´es ¨oreged´esi tulajdons´agai k¨ul¨onb¨oznek az ´asv´anyiolaj-alap´u transzform´atorolajok´et´ol. Az

´

altalam kidolgozott ´altal´anos´ıtott geometriai programoz´asra ´ep¨ul˝o tekercsmodell utat nyithat a korszer˝u olajok tulajdons´agait is figyelembe vev˝o k¨olts´egoptim´alis tramszform´atorok megtervez´es´ehez.

Publik´ aci´ ok list´ aja

T´ ezispontokat ´ erint˝ o k¨ ozlem´ enyek

Lektor´alt, idegen nyelv˝u foly´oiratcikkek

(J1) T. Orosz, ´A. Sleisz, Z. ´A., Tamus. "Metaheuristic optimization preliminary design process of core-form autotransformers",IEEE Transaction on Magnetics, vol. 52 no.

4, April, 2016. (IF: 1.243)

(J2) T. Orosz, Z. ´A. Tamus. "Impact of the Cooling Equipment on the Key Design Parameters of a Core-Form Power Transformer." Journal of Electrical Engineering, vol. 67 no. 6, pp. 399–406, 2016. (IF: 0.483)

(J3) T. Orosz , Z. ´A. Tamus, "Impact of the short circuit impedance and the tap-changing method selection on the key-design parameters of core-form power transformers", Electrical Engineering, Springer, 2017.

(https://doi.org/10.1007/s00202-017-0642-z) (IF: 0.569)

(J4) T. Orosz, B. Borb´ely, Z. ´A. Tamus,"Performance Comparison of Multi Design Met-hod and Meta-Heuristic MetMet-hods for Optimal Preliminary Design of Core-Form Po-wer Transformers",Periodica Polytechnica Electrical Engineering and Computer Sci-ence, vol. 61, no. 1, 2017.

(J5) T. Orosz, P. M. S˝or´es, D. Raisz, Z. ´A. Tamus, "Analysis of the Green Power Tran-sition on Optimal Power Transformer Design," Periodica Polytechnica Electrical Engineering and Computer Science, vol. 59 no. 3, pp. 125-131, 2015.

(J6) T. Orosz, G. Kleizer, T. Iv´ancsy, Z. ´A. Tamus., "Comparison of Methods for Calcu-lation of Core-Form Power Transformer’s Core Temperature Rise," Periodica Poly-technica Electrical Engineering and Computer Science, vol. 60, no. 2, pp. 88-95., 2016.

(J7) T. Orosz, T. Nagy, Z. ´A. Tamus, "A Generalized Geometric Programming Sub-problem of Transformer Design Optimization", Doctoral Conference on Computing, Electrical and Industrial Systems, Springer.

(J8) T. Orosz, I. Vajda, "Design Optimization with Geometric Programming for Core Type Large Power Transformers , Electrical, Control and Communication Enginee-ring, vol. 6, pp. 13-18, 2014.

Konferenciak¨ozlm´enyek

(C1) T. Orosz, ´A. Sleisz, I. Vajda, "Core-Form Transformer Design Optimization with Branch and Bound Search and Geometric Programming", in 2014 55th Internati-onal Scientific Conference on Power and Electrical Engineering of Riga Technical University (RTUCON), Riga, Lettorsz´ag, 2014.

(C2) P. S˝or´es, T. Orosz, I. Vajda, "Lifetime Cost Sensitivity Assessment in Optimal Core-form Power TransCore-former Design", in: 9th International Conference on Deregulated Electrical Market Issues in South Eastern Europe, Nicosia, Cyprus, 2014.

(C3) T. Orosz, I. Vajda, "Power Transformer Design Optimization with Geometric Programming," in Topical Problems in the Field of Electrical and Power Engine-ering: Doctoral School of Energy and Geotechnology II., Parnu, ´Esztorsz´ag, 2014.

(C4) T. Orosz, I. Vajda, "K¨olts´egoptim´alis nagytranszform´ator tervez´es Geometriai Prog-ramoz´as seg´ıts´eg´evel", in29. Kand´o Konferencia, Budapest, Magyarorsz´ag, 2013.

T´ ezispontokhoz k¨ ozvetelen¨ ul nem kapcsol´ od´ o k¨ ozlem´ enyek

Lektor´alt, idegen nyelv˝u foly´oiratcikkek

(J9) Z. ´A. Tamus, T. Orosz, G. M. Kiss, "Modelling material dependent parameters of layer type straight coils for fast transient pulses", Journal of Physics - Conference Series vol. 646, 2015.

Magyar nyelv˝u lektor´alt foly´oiratcikkek

(L1) T. Orosz, Z. ´A. Tamus, "Egyszer˝u m´odszer vasmagos transzform´atortekercsek induktancia-m´atrix´anak a nagyfrekvenci´as meghat´aroz´as´ara," Elektrotechnika, vol.

108, no. 6, pp. 13-16. 2015.

Koferenciak¨ozlem´enyek

(C5) T. Orosz, I. Vajda, Z. ´A. Tamus, "Modeling the High Nemkonvencion´alis anyagb´ol k´esz´ıtett transzform´ator optimaliz´al´asa geometriai programoz´as seg´ıts´eg´evel," in: 30.

Kand´o Konferencia [30th Kand´o Conference], Budapest, Magyarorsz´ag, 2014.

(C6) T. Orosz, Z. ´A. Tamus, I. Vajda, "Modeling the High Frequency Behavior of the Rogowski-coil passive L/r Integrator Current Transducer with Analytical and Finite Element Method", inPower Engineering Conference (UPEC), 2014 49th Internatio-nal Universities, Cluj-Napoca, Rom´ania, 2014.

(C7) T. Orosz, A. Szak´allas, I. Vajda, "Transzform´ator tekercsel´esek helyettes´ıt˝o ka-pacit´asainak meghat´aroz´asa koncentr´alt param´eter˝u modell sz´am´ara analitikus ´es v´egeselem m´odszerrel", in Fiatal M˝uszakiak Tudom´anyos ¨Ul´esszaka XIX. Nem-zetk¨ozi Tudom´anyos Konferencia, Kolozsv´ar, Rom´ania, 2014.

(C8) A. Szak´allas, T. Orosz, I. Vajda, "Investigation of Applicability of Direct and In-direct Measurement Methods in the Engineering Education", in Topical Problems in the Field of Electrical and Power Engineering: Doctoral School of Energy and Geotechnology II., Parnu, ´Esztorsz´ag, 2014.

(C9) W. R. Fernandes, T. Orosz, Z. ´A. Tamus, "Characterization of Peltier Cell for the Use of Waste Heat of Spas", in 2014 55th International Scientific Conference on Power and Electrical Engineering of Riga Technical University (RTUCON), Riga, Lettorsz´ag, 2014.

Egy´eb foly´oiratcikk

(O1) T. Orosz, Z. ´A. Tamus, W. R. Fernandes, "Peltier-elem vizsg´alata gy´ogyf¨urd˝ok hul-lad´ekh˝oj´enek a hasznos´ıt´as´ara",Megt´er¨ul˝o ´Ep¨uletenergetika, vol. 1, no. 5, pp. 23-27 2014.

Irodalomjegyz´ek

[rad, 2017] (2017). Warm s.r.l. radi´ator katal´ogus. http://www.warm.it/prodotti/

scheda.asp?ID=9&lang=en. Accessed: 2017-03-04.

[ZTR, 2017] (2017). Ztr transzform´ator katal´ogus. http://ztr.com.ua/en/

power-transformers. Accessed: 2017-03-04.

[Abetti, 1953] Abetti, P. (1953). Transformer models for the determination of transient voltages.Transactions of the American Institute of Electrical Engineers. Part III: Power Apparatus and Systems, 72(2):468–480.

[Abetti et al., 1958] Abetti, P., Cuthbertson, W., and Williams, S. (1958). Philosophy of applying digital computers to the design of electric apparatus. Transactions of the American Institute of Electrical Engineers, Part I: Communication and Electronics, 77(3):367–379.

[Abetti and Maginniss, 1953] Abetti, P. and Maginniss, F. (1953). Natural frequencies of coils and windings determined by equivalent circuit. Transactions of the American Institute of Electrical Engineers. Part III: Power Apparatus and Systems, 72(2):495–504.

[Achterberg, 2007] Achterberg, T. (2007). Constraint integer programming [phd thesis].

Technical University of Berlin.

[Adly and Abd-El-Hafiz, 2015] Adly, A. A. and Abd-El-Hafiz, S. K. (2015). A performance-oriented power transformer design methodology using multi-objective evo-lutionary optimization. Journal of advanced research, 6(3):417–423.

[AK-Steel, 2013] AK-Steel (2013). Tran-corR h grain oriented electrical steels.

[Al-Amin et al., 2013] Al-Amin, H., O’Brien, J., and Lashbrook, M. (2013). Synthetic ester transformer fluid: A total solution to windpark transformer technology. Renewable energy, 49:33–38.

[Allan, 1991] Allan, D. (1991). Iee power division: Chairman’s address. power transfor-mers—the second century. Power Engineering Journal, 5(1):5–14.

[Amoiralis et al., 2009a] Amoiralis, E. I., Georgilakis, P. S., Tsili, M. A., and Kladas, A. G. (2009a). Global transformer optimization method using evolutionary design and numerical field computation. IEEE Transactions on Magnetics, 45(3):1720–1723.

[Amoiralis et al., 2007] Amoiralis, E. I., Tsili, M. A., Georgilakis, P. S., and Kladas, A. G.

(2007). Energy efficient transformer selection implementing life cycle costs and environ-mental externalities. InElectrical Power Quality and Utilisation, 2007. EPQU 2007. 9th International Conference on, pages 1–6. IEEE.

[Amoiralis et al., 2008] Amoiralis, E. I., Tsili, M. A., Georgilakis, P. S., Kladas, A. G., and Souflaris, A. T. (2008). A parallel mixed integer programming-finite element method technique for global design optimization of power transformers. IEEE transactions on Magnetics, 44(6):1022–1025.

[Amoiralis et al., 2009b] Amoiralis, E. I., Tsili, M. A., and Kladas, A. G. (2009b). Trans-former design and optimization: a literature survey. Power Delivery, IEEE Transactions on, 24(4):1999–2024.

[Amoiralis et al., 2012] Amoiralis, E. I., Tsili, M. A., and Kladas, A. G. (2012). Global transformer design optimization using deterministic and non-deterministic algorithms.

In 2012 XXth International Conference on Electrical Machines, pages 2323–2331.

[Amoiralis et al., 2011] Amoiralis, i. E., Georgilakis, P. S., Tsili, M. A., Kladas, A. G., and Souflaris, A. T. (2011). Complete software package for transformer design optimization and economic evaluation analysis. InMaterials Science Forum, volume 670, pages 535–

546. Trans Tech Publ.

[Andersen et al., 2013] Andersen, M. S., Dahl, J., and Vandenberghe, L. (2013). Cvxopt:

A python package for convex optimization, version 1.1. 6. Available at cvxopt. org.

[Andersen, 1973a] Andersen, O. (1973a). Transformer leakage flux program based on the finite element method. IEEE Transactions on Power Apparatus and Systems, (2):682–

689.

[Andersen, 1997] Andersen, O. (1997). Large transformers for power electronic loads.IEEE transactions on power delivery, 12(4):1532–1537.

[Andersen, 1967] Andersen, O. W. (1967). Optimum design of electrical machines. IEEE Transactions on Power Apparatus and Systems, (6):707–711.

[Andersen, 1973b] Andersen, O. W. (1973b). Transformer leakage flux program based on the finite element method. IEEE Transactions on Power Apparatus and Systems, PAS-92(2):682–689.

[Andersen, 1978] Andersen, O. W. (1978). Finite element solution of skin effect and eddy-current problems. InIEEE Transactions on Power Apparatus and Systems, volume 97, pages 328–328.

[Andersen, 1991] Andersen, O. W. (1991). Optimized design of electric power equipment.

IEEE Computer Applications in Power, 4(1):11–15.

[Antal, 1935] Antal, F. (1935). Az 50 ´eves transzform´ator. Ganz K¨ozlem´enyek, 16.

[Arsenio et al., 2013] Arsenio, P., Silva, T., Vilhena, N., Pina, J. M., and Pronto, A.

(2013). Analysis of characteristic hysteresis loops of magnetic shielding inductive fa-ult current limiters. IEEE Transactions on Applied Superconductivity, 23(3):5601004–

5601004.