• Nem Talált Eredményt

ORTT -KÖZLEMÉNYEK, SZABÁLYZATOK A László György közmûsor-szolgáltató

In document 2007. évi CXVIII. (Pldal 142-145)

A Miniszterelnöki Hivatal és a Területfejlesztési Minisztérium közleményei

ORTT -KÖZLEMÉNYEK, SZABÁLYZATOK A László György közmûsor-szolgáltató

mûsor-szolgáltatási szabályzata Az Országos Rádió és Televízió Testület

közleménye

Az Országos Rádió és Televízió Testület tájékoztatja az érdekelteket, hogy a 1590/2007. (VII. 4.) számú határoza-tával közmûsor-szolgáltatóvá nyilvánította László György (8229 Csopak, Veszprémi út 2.) mûsorszolgáltatót, akinek mûsor-szolgáltatási szabályzatát alább közöljük.

László György mûsorszolgáltatási szabályzata a Csopak Televízió mûsorszolgáltatásra

László György közmûsor-szolgáltató mûsorszolgáltatási szabályzata

László György közmûsor-szolgáltató – a továbbiakban közmûsor-szolgáltató – mûsor-szolgáltatási szabályzata az 1996. évi I. törvény a rádiózásról és a televíziózásról tör-vényben foglaltaknak, és a helyi igényeknek racionális és hatékony megvalósítását szabályozza.

A közmûsor-szolgáltató a mûsoraiban kiemelt figyel-met fordít:

a)a mûvészeti alkotás, az egyetemes, a magyar és a ma-gyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájára;

b)oktatási, képzési célú ismeretek közzétételére;

c) tudományos tevékenység és eredmények ismerteté-sére;

d)a vallásszabadság megvalósulását szolgáló, valamint az egyházi és a hitéleti tevékenységet bemutató mûso-rokra;

e)a gyermek- és ifjúsági mûsorokra;

f)a mindennapi életvitelt segítõ, az állampolgárok jogi és közéleti tájékozódását szolgáló, az egészséges életmó-dot, a környezetvédelmet, a természet- és tájvédelmet, a közbiztonságot, a közlekedésbiztonságot elõsegítõ isme-retek terjesztésére;

g)az életkoruk, testi, szellemi vagy lelki állapotuk, tár-sadalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetben lévõ csoportok számára készített mûsorszá-mokra;

h)a hírszolgáltatásra.

I. Általános szabályok

1. A közmûsor-szolgáltató mûsoraiban köteles a nem-zet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek

mél-tóságát és alapvetõ érdekeit tiszteletben tartani, nem sért-heti más nemzetek méltóságát.

2. A közmûsor-szolgáltató mûsoraiban rendszeresen, átfogóan, elfogulatlanul, hitelesen és pontosan tájékoztat a közérdeklõdésre számot tartó helyi történésekrõl, a csopa-ki lakosok életét jelentõsen befolyásoló eseményekrõl, összefüggésekrõl, vitatott kérdésekrõl, az eseményekrõl alkotott jellemzõ véleményekrõl, az eltérõ véleményeket is beleértve.

3. A közmûsor-szolgáltató mûsoraiban biztosítja a mû-sorszámok és a nézetek sokszínûségének, a kisebbségi ál-láspontoknak a megjelenítését. A mûsorszámok változa-tosságával gondoskodik a nézõk széles körének, illetve minél nagyobb csoportjának érdeklõdésének színvonalas kielégítésérõl.

4. A közmûsor-szolgáltató az általa készített mûsorok-ban különös figyelmet fordít:

a)az egyetemes és a nemzeti kulturális örökség értékei-nek ápolására, a kulturális sokszínûség érvényesülésére,

b)a kiskorúak testi, lelki és erkölcsi fejlõdését, érdeklõ-dését szolgáló, ismereteit gazdagító mûsorszámok bemu-tatására,

c)a vallási és egyházi, továbbá a nemzeti, etnikai és más kisebbségi kultúrák értékeinek megjelenítésére,

d)az életkoruk testi, lelki és szellemi állapotuk, társa-dalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetû csoportok számára fontos információk elérhetõvé tételére,

e)az ország különbözõ területeinek társadalmi, gazda-sági, kulturális életét megjelenítõ mûsorszámok bemutatá-sára.

5. A közmûsor-szolgáltató az általa készített mûsorok-ban az erõszak öncélú alkalmazását követendõ magatartási mintaként bemutató, illetõleg a szexualitást öncélúan áb-rázoló mûsorszámot nem tesz közzé.

II. Tartalmi szabályok

1. A közmûsor-szolgáltató mûsor-szolgáltatási tevé-kenységét a településen bejegyzett pártoktól, politikai mozgalmaktól függetlenül végzi.

2. A közmûsor-szolgáltató, illetve munkatársai nem le-hetnek tagjai semmilyen pártnak, politikai mozgalomnak, illetve egyéni céllal nem vehet részt azok munkájában és rendezvényein.

3. A közmûsor-szolgáltató fenntartási, illetve mûsorké-szítési célokra nem fogad el pártoktól, politikai mozgal-maktól támogatást, valamint mûsoraiban a pártok tisztség-viselõi, szakértõi, szaktanácsadói és képviselõk, a mûsor-szolgáltatás keretében kommentárt, hírmagyarázatot, jegyzetet nem hozhatnak nyilvánosságra.

III. FÕRÉSZ: Hírközlési tevékenység

4. A közmûsor-szolgáltató fõ feladata Csopak község lakosságának a falu közéletéti eseményeirõl történõ teljes körû, hiteles, pontos, elfogulatlan tájékoztatása.

5. Hírmûsorok szerkesztése és az abban szereplõ hírek hitelességének ellenõrzése teljes egészében a közmû-sor-szolgáltató feladata, felelõssége.

6. A közmûsor-szolgáltató a választási kampány idõsza-kában a jelöltek bemutatását, azok egyenlõ esélyekkel tör-ténõ megjelenését biztosítja. A választási iroda vezetõjé-vel, valamint a választási bizottsággal egyeztetve a jelöl-tek felé írásban jelzi azok megjelenési lehetõségeit a vá-lasztási mûsoraiban.

7. A közmûsor-szolgáltató a mûsoraiban, képernyõ-szö-vegeiben a magyar nyelv, a nemzeti és etnikai kisebbségek anyanyelvének helyes és választékos használatára tö-rekszik.

8. A közmûsor-szolgáltató a mûsoraiban, képernyõ-szövegeiben kerüli az anyanyelvet rontó vagy szegényítõ idegen kifejezések indokolatlan használatát.

9. A közmûsor-szolgáltató a mûsoraiban a kultúra sok-színûségének és sokféleségének bemutatására törekszik.

A mûvészeti tevékenység színvonalának és kiegyensúlyo-zottságának érdekében a magazinmûsorában (Galéria) rendszeresen alkalmat teremt az alkotómûvészek, a mûvé-szeti szervezetek és intézmények véleményének megis-mertetésére. A magazinmûsorban nem érvényesülhet sem-miféle kirekesztés vagy hátrányos megkülönböztetés.

10. A közmûsor-szolgáltató a magazinmûsoraiban tö-rekszik a tudományos kérdésekben eltérõ álláspontok, vé-lemények és tapasztalatok bemutatására. Az új tudomá-nyos felfedezések, eredmények és vélemények ismerteté-sekor a mûsoraiban a tárgyilagosságra törekszik, és kerüli azok olyan bemutatását mely a nézõkben megalapozatlan reményeket vagy indokolatlan félelmeket keltene.

11. Az oktatási mûsorokat elsõsorban az általánosan elfogadott és rendezett tudományos eredményekre kell építeni.

12. A közmûsor-szolgáltató vallási mûsora (Bibliával hétrõl hétre), valamint az egyházak szertartásairól készült felvételei nem szolgálhatnak pártpolitikai propagandát, és nem irányulhatnak más egyházak, vallási vagy világnézeti meggyõzõdések ellen.

13. A közmûsor-szolgáltató mûsor-összeállításaiban nem támogatja megkülönböztetõ jelzéssel ellátott mûsor-számok vetítését, valamint nem törekszik ilyen mûsorszá-mok gyártására.

14. A közmûsor-szolgáltató teljes adásideje alatt nem ad adásba a gyermekek és fiatalkorúak személyiségfejlõdését hátrányosan befolyásoló, személyiségüket károsító mû-sorszámokat és információkat.

15. A közmûsor-szolgáltató mûsoraiban a gyermekek-nek és a fiatalkorúaknak szóló reklámok esetében a tör-vény 14. § rendelkezéseit tartja irányadónak. A kiskorúak-nak szóló mûsorszámokat reklámmal megszakítani nem lehet.

16. A közmûsor-szolgáltató gyermekek szerepeltetése-kor kéri a szülõ vagy a gondviselõ hozzájárulását, és nem él vissza a szereplõk tapasztalatlanságával és jóhiszemûsé-gével.

17. A közmûsor-szolgáltató valamennyi mûsorában a reklám idõtartama egyetlen – bármiként számított – mû-sorórában sem haladhatja meg a hat percet. A napi mûsor-idõ átlagában számított óránként a reklám mûsor-idõtartama nem haladhatja meg az öt percet.

18. A reklám idõtartamába a reklámtartalmú képernyõ-szöveg – kivéve a mûsoridõn kívüli képernyõképernyõ-szöveget – megjelenítése is beleszámít.

19. A közmûsor-szolgáltató valamennyi mûsorában reklámot csak mûsorszámok – összetett mûsorszámokban az egyes mûsorszámok – között tesz közzé. A közmû-sor-szolgáltató a sport- és más olyan közvetítésekben, amelyekben természetes szünetek vannak, a részek között és a szünetekben reklámot tehet közzé.

20. A közmûsor-szolgáltató mûsoraiban alkoholtartal-mú ital, valamint dohánytermék nem reklámozható.

21. A közmûsor-szolgáltató mûsorszámait nem támo-gathatja a fõ tevékenysége szerint dohánytermék vagy al-koholtartalmú ital elõállítója és forgalmazója.

22. A közmûsor-szolgáltató, valamint munkatársai – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg a mûsor-szolgáltatónál reklámban, illetve politikai hirdetésben.

23. A közmûsor-szolgáltató következõ mûsorszámai tá-mogathatók: vallási és egyházi tartalmú mûsorszámok, mûvészeti és kulturális eseményeket bemutató, közvetítõ mûsorszámok, a nemzeti és az etnikai kisebbségi anya-nyelvû, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek életét, kul-túráját bemutató mûsorszámok, az életkoruk, testi, szelle-mi vagy lelki állapotuk, társadalszelle-mi körülményeik követ-keztében súlyosan hátrányos helyzetben lévõ csoportok számára készített mûsorszámok.

24. Közérdekû közleménynek számít: az önkormányzat felhívásai, hirdetései, a társadalmi szervezetek, egyházak, oktatási intézmények, rendõrség, egészségügyi hatóság, valamint egyéb hatósági jogkörrel bíró intézmények hirde-tései, felhívásai.

25. A közmûsor-szolgáltató a rendõrségi, egészségügyi és egyéb hatósági közleményeket kizárólag az erre illeté-kes szervtõl, felelõs munkatársától vagy hírügynökségtõl fogad el. A közlemények forrását mindig ellenõrzi.

26. A közmûsor-szolgáltató munkáját a jogszabályok-nak megfelelõen, lelkiismerete és tudása szerint, függetle-nül végzi.

27. A közmûsor-szolgáltató lehetõvé teszi mûsoraiban – egy adott témában –, hogy minden szereplõ kifejthesse a véleményét. A vélemény kinyilvánítása azonban nem le-het alkotmány- vagy törvénysértõ, nem sértle-het személyi-ségi jogokat, és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebb-ségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elle-ni gyûlölet keltésére. A közmûsor-szolgáltató az ilyen

vé-leménynyilvánítást – indokolt esetben – akár technikai eszközökkel is megakadályozza.

28. A közmûsor-szolgáltató a mûsorkészítés során köte-les megfelelni a sokoldalú tájékoztatás követelményének.

A mûsorkészítés során nem propagálhat politikai, illetõleg világnézetet.

29. A közmûsor-szolgáltató vállalkozásban végzi tevé-kenységét.

Feladatai, hatásköre:

– technikai felszerelések állapotának figyelembevételé-vel mûszaki fejlesztések végrehajtása,

– mûsorterv készítése, a mûsor tartalmi összetételének meghatározása,

– mûsor szerkesztése a mûsorterv alapján, és az elké-szült mûsor adása,

– képújság és reklámtevékenység irányítása, szerve-zése, számítógépes szövegszerkesztés, képdigitalizálás, a kész hirdetési anyag nyilvántartása,

– kapcsolattartás a község vezetõivel, intézményeivel, az egyházakkal, a társadalmi szervezetekkel és a lakos-sággal,

– riportok képi és hanganyagának felvétele, rögzítése, vágása, szerkesztése,

– leltár és készletbeszerzés felelõse.

30. A közmûsor-szolgáltató mûsorszámaiban köteles a nemzet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek méltóságát és alapvetõ érdekeit tiszteletben tartani, nem sértheti más nemzetek méltóságát, ellenkezõ esetben köte-les a sérelmet okozó mûsorszámában helyreigazítást bizto-sítani.

A mûsorszolgáltatási szabályzatban nem érintett kér-désekben a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényben foglaltak a mérvadóak.

Kelt, Csopak, 2007. július 10.

K

ULTURÁLIS PÁLYÁZATOK

In document 2007. évi CXVIII. (Pldal 142-145)