• Nem Talált Eredményt

85 oldalon ellenfelünk kardja van. Az állás igen fontos, mert ez itt is

In document A NEMES VÍVÁS (Pldal 87-91)

alapja a vívásnak, azért arra kell törekednünk, hogy állásunkat min­

dig a legnagyobb gyorsasággal és biztossággal foglalhassuk el és tarthassuk meg, mert a vágó-vívásnál ép oly biztos állásra van szük­

ségünk, mint a szúró-vívásnál.

Mielőtt vívó-állásba helyezkednénk, közép Mensurába állunk.

Felálláskor testünket egyenesen tartva s a két sarkot egymás mellé téve, a hasat be, mellet ki s vállunkat hátra huzzuk, ellenfelünknek a legkomolyabb arcot mutatva.

Felső testünk a csípőkből szabadon áll ki, úgyszintén bal kezünk is szabadon függ le, befelé fordított tenyérrel gyengén a combhoz szorítva ; fejünket fesztelenül tartva nyílt, de komoly tekin­

tettel az ellenfélre nézünk ; de úgy, hogy ne C3ak szemébe néz­

zünk, hanem egész alakját szemléljük.

Az állás kezdetével kardunkat bal kezünkben tartjuk.

A vívó-állásban kardunk élét felfelé, hegyét pedig ellenfelünk mellének irányítva, kinyújtott karunkat valamivel vállunk fölé emeljük, meredten azonban sohase tartsuk, mert ez esetben kitar­

tásunk csökkennék.

A kard víváshoz a felállásnál szükséges tisztelgéseket tíz pontra osztjuk fel, a mely tisztelgések, kevés különbséggel, meg­

egyeznek a tőr-vívás felállásánál alkalmazott tisztelgésekkel. E tíz pont a következőkép végzendő :

A vezényszó „víváshoz állás !“ után

Egyre a bal sarkon s a jobb láb hegyén félbalra fordulunk, a mely fordulás után a jobb sarkot a bal mellé visszük.

Kettőre kézhaj lítással ellenfelünknek köszönünk.

Háromra köralakúlag a kard után nyúlunk. (Az előírás szerint rögtön megfogjuk a kard-markolatot.) E három pont ép úgy tör­

ténik tehát, mint a tőr-vívásnál.

Négyre balkezünkből a kardot kieresztjük s toppanással előre vívó-állásba lépünk. (Ezen vívó-állásnál jobb lábunkat lép-állásba téve, a két sarkot egyvonalba hozzuk, a test súlyát pedig bal lábunkra fektetjük, mi közben felső testünk a csípőkből szabadon és egyenesen áll ki, fejünket pedig fesztelenül tartva tekintetünket ellenfelünkre irányítjuk.)

Ötre kétszer toppanunk. (A toppanást csak úgy tehetjük

86

helyesen, ha felső testünk súlya a bal lábon mozdulatlanul nyugszik, mert ezáltal nemcsak helyesen toppanunk, hanem azt is elérjük, hogy jobb lábunk a nélkül, hogy egyensúlyát elveszítené, előre és hátra szabadon mozoghat).

Hatra jobb lábunkat a balhoz visszük, s ellenfelünk segédjé­

nek tisztelgünk. (Eme tisztelgésnél kardunkat mellünk közepe táján függélyes állásba hozzuk, s onnét bal oldalra vive a kosár­

nak szélét valamivel vállunk fölé emeljük, majd onnét lehozva, karunkat kinyújtjuk, a kard pengéjét rézsutosan tartjuk, kosarát gyengén combunkhoz szorítva úgy, hogy a kard hegye körül­

belül másfél arasznyira álljon el a padlattól).

Hétre féljobbra fordulunk és saját segédünknek tisztelgünk.

(A tisztelgés a fentebb írtak szerint végzendő).

Nyolcra kezdő állásunkba fordulunk vissza és egymásnak tisztelgünk. (E tisztelgés szintén a fent említett módon történik.)

Kilencre a tisztelgő-állásból kardunkat felemeljük addig, míg az saját karunkkal vízszintes állásba nem jön, fokát felfelé, élét pedig lefelé fordítva.

Tízre a kettős csukló-vágásokat (Moulinét) azaz a négy Moulinét vágásokat tesszük, mely vágások negyedikénél toppanással vívó-állásban kilépünk (16. ábra). Magas tere vívó-állás I. iskola (1. 17. ábra), magas prime vívó-állás II—III. iskolához. A Moulinét vágások hasznát és alkalmazásának módját egy későbbi fejezetben fogom megmagyarázni.

A le st m o z g á s a i.

A kard-vívásnál alkalmazott mozgások, valamint toppanások a tőr-vívás elméletében előírt módon történnek, mert mind a szúró-, mind a vágó-vívásnál a testmozgás egyforma élénkséggel és ügyességgel végzendő. Nehézkes vívás sohasem vezet eredményhez.

A fe lá llás tá v o ls á g a . (Mensura).

Felállás távolsága alatt a két vívó közti távolságot értjük.

A kard-vívásnál ép úgy, mint a tőr-vívásnál háromféle távolságot veszünk fel :

87 1. távol,

2. közép és

3. zárt vagy közeli távolságot (Mensurá-t).

Ha oly ellenféllel állunk szemben, kinek vívó módszerét nem ismerjük, ily esetben legjobb a távoli Mensura, nehogy az ellőttünk ismeretlen támadással meglephessen. Azért is alkalmasabb az ily esetben a távoli Mensura, mert az ily ismeretlen vívók valamely soha nem tanult támadással akármely jó és tanult vívót is legyőzhetnek.

Ezen Mensuráknál gyakran kézvágások is történnek, a miért is nagy vigyázatra van szükségünk.

Míg a tőrvívásnál, hogy a közép Mensurából ellenfelünket elérjük, ki kell rohannunk, addig a kardvívásnál ezt nem tesszük.

A kard-vívásnál legfontosabb és legalkalmasabb a közép Mensura, melyből támadásunkat a legközvetlenebb módon, véde­

kezésünket pedig a legkönnyebben intézhetjük. A szűk vagy közeli Mensurát mindenkor kerülnünk kell, mert a kard-vívásnál ezen állás úgy védésekre, mint a támadásokra nem alkalmas, sőt veszélyes.

A Mensurára vonatkozó többi útmutatást a tőr-vívás elmélete adja meg.

A z „E lő r e " és „H á tr a " (Marcher et Rompre).

Mikor távoli Mensurában állunk és ellenfelünket elérni akarjuk, ez esetben előre megyünk. Ezen előremenésnek toppanás nélkül és nyugodtan kell történnie s úgy, hogy előbbi állásunkat félné adjuk.

Ha vívó-állásban vagyunk s ellenfelünk támadni akar, az esetben egy hátralépéssel a távoli Mensurába megyünk, melyben már védve vagyunk.

A gyors és hirtelen Meusuratörést, a mennyire lehet, kerüljük, mert ez által gyakran nemcsak jó állásunkat veszítjük el, hanem azon előnyt is, melyet ellenfelünk támadásának elhárítása után, a ripostirozáshoz esetleg nyerhetnénk. Ha a Mensurát megtörjük, úgy célunknak kell, hogy meg is feleljünk.

88

A hátrálást mindig meggondolva s ne alaptalanul tegyük ; ha pedig kényszerítve vagyunk rá, úgy ezt a legszigorúbb védés­

sel tegyük, mert sok vívónak hibája az, hogy a védést teljesen mellőzi.

Egyébként az „Előre“ és „Hátra“ mozgásai a kard-vívásnál ép olyan, mint a tőr-vívásnál.

K iro h a n á s.

A tőr-vívás elméletében elősorolt fél- és kirohanás mozgásai, a kard-vívásnál is teljesen érvényre jutnak; megjegyzendő azonban, hogy itt nagy kirohanást nem alkalmazhatunk, de kirohanásunkat annál erélyesebben, de nyugodtan intézzük.

A vívó-lépések szintén ugyanazok.

V é d é se k .

1. A fe j védése. E természetszerű védés a legelső, midőn kardunkat állásba helyezzük.

2-ik az arc belső védése Felső-Quarte.

3-ik „ „ külső 7 7 Felső-Tierce.

4-ik a mell 7 7 Demi-Cercle.

5-ik az oldalvédés Seconde

6-ik a mellvédés magas Demi-Cercle.

7-ik a kéz belső 7 7 Alsó Quarte.

8-ik a „ külső 7 7 Alsó Tierce.

9-ik a „ alulról 7 7

10-ik a „ felülről 77

11-ik a keresztülvágás 77 a felső combvágás után.

12-ik a kéz belülről 7 7 a kard alatt.

13-ik a kéz belső és külső 77 7 7 77

14-ik az arc kivülről 7 7 7 Í 77

15-ik a mell 7 7 7 7 7 7

16-ik a kardhárítás 7 7 Battament.

17-ik a lefegyverzés 77 Desarmement.

18-ik a szúrás 7 7

89

In document A NEMES VÍVÁS (Pldal 87-91)