• Nem Talált Eredményt

Offenzíva a feketegazdaság ellen

In document Tar ta lom jegy zék (Pldal 36-40)

„Te pedig olvasó, ha látsz egy szemlészt, aki megbosszant, mert sovány lénungjáért az állam-kincstár pénzét keresi rajtad, ne felejtsd el, hogy míg vigyázóból szemlésszé lépett elõ, néki sok mindent meg kellett tanulnia. Így tanulnia kellett egy kevés közjogot, sok pénzügyi jogot, némi vegytant (mert másképp nem tudna denaturálni), egy kis technikát (mert másképp nem venné észre, amikor a szeszmérõ dobján kiugrik a piros zászló) és igen sok áruismét, hogy a csipkék és fonalak között különbséget tudjon tenni.”

(Hegedûs Lóránt: A halhatatlanok útja, 1926.)

A Kormány az ellenõrzõ hatóságoktól hathatós fellé-pést és a legteljesebb szigort várja el a feketegazdaság

„szereplõivel” szemben. A vám- és pénzügyõrség, a jövedéki termékek ellenõrzése területén korábbi évek során szerzett, valamint hazánk európai uniós taggá válását követõ idõszak tapasztalatait kielemezve, az ellenõrzési stratégiáját 2005. év õszétõl új alapokra helyezte, mellyel a feketegazdaság ellen átfogó offenzí-va vette kezdetét. A hatósági fellépéssorozat hatása már rövid távon érezhetõ volt, az effektív eredmények azon-ban a 2006. évben és az idén váltak kézzelfoghatóvá.

Nézzük meg, hogy milyen – különösen 2007.

I–III. negyedévben tett – intézkedéseknek köszönhetõ ez a rendkívüli teljesítmény.

Hatósági felügyelet, adóellenõrzési tevékenység

A jövedéki szakterület 2007-ben egyfelõl az alap ellenõrzési tevékenységét, azaz a jövedéki adóztatáshoz kapcsolódó, az adóalanyi kör tevékenysége feletti „ins-pekciós” célzatú hatósági felügyelet fokozta, emellett az adóellenõrzést – kiváltképpen a bevallások utólagos vizsgálatát és az egyes adózói kötelezettségek teljesülé-sét kontrolláló célellenõrzést – növelte, valamint a ke-reskedelemben jövedéki termékkel végzett gazdasági folyamatok nyomon követésére és a jövedéki termékek-kel összefüggésben elkövetett illegális cselekmények feltárására helyezte a hangsúlyt. Másfelõl a társhatósá-gokkal az eddigi együttmûködést szorosabbá téve, tér-ben és idõtér-ben összehangolt ellenõrzéseket/ellenõrzés-sorozatokat, akciókat hajtott végre.

Hatósági felügyelet keretében 2007. I–III. negyedév-ben kiemelt feladatként folyamatosan ellenõrizte a közösségi adó-felfüggesztési eljárásban szállított jöve-déki termékeket, bejegyzett/nem bejegyzett kereskedõk szállítmányait, felhasználói engedélyesek denaturált alkoholtermék beszerzéseit és felhasználását, bérfõzött pálinka elõállítását, szõlõbort elõállító adóraktárak ter-mék-elõállítását és nyilvántartás-vezetését, cseppfolyós gáztöltõ adóraktárak váratlan készletfelvételét, ETBE (etil-tercier-butil-éter) és bioetanol elõállítást és fel-használást, valamint alkoholtermék-adóraktárak ter-mék-elõállítását és szabad forgalomba történõ kitáro-lását.

Ez utóbbi alanyi körben, élve a jogszabály adta foko-zott ellenõrzési eszközzel, jövedéki szempontból koc-kázatosnak ítélt 20 italgyártó – rotációs jelleggel –

köz-vetlen pénzügyõri felügyelet mellett folytathatta, illetve folytatja jelenleg is tevékenységét. A rotációból adó-dóan, a folyamatos jelenléttel és vizsgálattal történõ hatósági felügyelet „szüneteltetésének” idõszakában 15 alkoholtermék-adóraktár esetében, a termelési és zár-jegy-felhelyezési adatokra bejelentési kötelezettséget írtunk elõ.

Hatósági felügyelet keretében a pénzügyõrök, szeptem-ber végéig több mint 13 ezer ellenõrzést folytattak le.

Az italgyártói szektor hatósági felügyeletének haté-konyságát – a korábbi ellenõrzési tapasztalatok felhasz-nálásával – az úgynevezett „idegen erõs” váratlan ellen-õrzések is támogatták. Az ilyen típusú ellenõrzés hatha-tóságát mutatja, hogy a lefolytatott vizsgálatok az esetek 78,49 százalékában tártak fel jogsértést.

A hatósági felügyelet e módszerrel elérte célját, mivel hatására csökkentek az adóelkerülés lehetõségei – fõként az alkoholfokkal, illetve a veszteségnormákkal történõ manipulálás –, egyben számottevõen javult az adóalanyok nyilvántartás-vezetésének rendje, vissza-esett az alacsony alkoholtartalmú italok gyártása, s nö-vekedett az egyes gazdálkodók adófizetési kötelezett-sége a tavalyi év adóteljesítményéhez viszonyítva.

Az adókötelezettségek ellenõrzése során kiemelten – a hatósági felügyelet és a kapcsolódó ellenõrzések tapasztalatait is felhasználva – az idén eddig összesen 375 adóellenõrzést (bevallások utólagos ellenõrzése, s lezárt idõszakot nem keletkeztetõ célellenõrzés) ren-delt el a hatóság. A 2007. I–III. negyedévben lezárt adó-ellenõrzések során adóhatósági intézkedést igénylõ megállapításként a jogosulatlanul visszaigényelt jöve-déki adó 87,073 millió forint, a jövejöve-déki adóhiány 63,692 millió forint, a jogosulatlanul visszaigényelt energiaadó 3,603 millió forint, az energiaadó hiány 0,126 millió forint volt.

A vám- és pénzügyõrség jövedéki szakterületének, a jövedéki termék elõállításának, felhasználásának fel-ügyelete mellett a másik jelentõs ellenõrzési területe a kereskedelem. Ez a magas adótartalmú élvezeti (abc – alkohol, benzin, cigaretta) cikkek kellõ mélységû ellen-õrizhetõgét biztosítja. Így a vám- és pénzügyõrség az ellenõrzési kör bezárásával, az elõállítástól a forgalma-záson át, kvázi a végfelhasználóig, illetve a fogyasztásig nyomon követi a jövedéki termékek útját.

Ennek tükrében a pénzügyõrök 2007. január 1-jétõl szeptember 30-ig, a jövedéki termék nagykereskedést végzõ alanyi körben öt és félezret meghaladó ellenõr-zést végzett, míg a kiskereskedelmi, különösen az

ala-VÁM-ÉSPÉNZÜGYÕRSÉGORSZÁGOSPARANCSNOKSÁGA

Fináncszigor – avagy mûködik a „zéró tolerancia”

csonyabb színvonalú elárusítóhelyeken, illetve a piaci, vásári árusoknál, valamint a nem állandó jelleggel nyit-va tartó egységeknél végzett – mintavétellel egybe-kötött – jövedéki ellenõrzések száma megközelíti a húszezret. Dohánygyártmányhoz fûzõdõ próbavásárlást több mint négyezer esetben tartottak.

A kereskedelem ellenõrzését, annak hatékonyságát a 2007. március idusától üzembe állított alkoholterméket vizsgáló mobil laboratórium is elõsegíti. Érdemes meg-jegyezni, hogy egyes „búfelejtõ” helyeken milyen minõségû szeszes italt fogyasztanak! Az új ellenõrzõ eszközzel végzett vegyvizsgálatok az esetek csaknem 20 százalékában állapították meg az ital kétséges erede-tét, eltérését a Magyar Szabványtól, illetve olykor dena-turáló szer jelenlétét.

A szeszes italok mellett egyes közkedvelt cigaretták esetében sem árt meggyõzõdni azoknak eredetérõl, minõségérõl. 2007 márciusában mind a fõvárosi, mind az egyes nagyobb vidéki városok üzleteiben megjelent – piros és aranyszínû – Marlboro cigarettának látszó, hamis adójeggyel ellátott, bizonytalan eredetû dohány-termék. A pénzügyõrök eddig csaknem hatezer csomag-gal vontak ki a piacról. Természetesen a további jogsér-tések mielõbbi feltárása, valamint a szféra tisztességes szereplõinek védelme érdekében a vám- és pénzügyõr-ség internetes portálján, a hamis termékre utaló jegyeket szemléltetõ tájékoztató anyagot tett közzé.

A feketegazdaság elleni fellépés intézkedései és eredményei

Röviden egy-két szemelvény az idén lefolytatott, jelentõsebb ellenõrzésekbõl, ellenõrzés-sorozatokból.

A pénzügyõrök az idén sem pihentek az év jelesebb munkaszüneti napjain. A húsvéti ünnepeket megelõzõ-en a fõvárosban mûködõ, jövedéki terméket forgalmazó kiskereskedelmi egységek kerültek az ellenõrzés fóku-szába. A „villám” akció keretében lefolytatott ellenõr-zések 64 százaléka állapított meg jogsértést, döntõen adózás alól elvont, különféle italok, valamint igazolat-lan eredetû termékek forgalmazása, nyugtaadási kötele-zettség elmulasztása miatt. Az ellenõrzésen több olyan üzlet is fennakadt, amely a tevékenység folytatására fel-jogosító mûködési engedély nélkül értékesített jövedéki terméket. Említésre méltó, hogy a húsvéti ellenõrzés-sorozat keretében nagyobb mennyiségû (három tonna), külföldi származású, lejárt szavatosságú élelmiszert (édességek, csokoládé) derítettek fel a pénzügyõrök.

Intézkedtek, hogy a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség a szükséges eljárást megindítsa.

A nyár sokak számára a pihenést, szabadság idõsza-kát jelenti, azonban a pénzügyõrök 2007. június és jú-lius hónapban az idegenforgalom és a szezonális keres-kedelem szempontjából frekventált területek kereske-delmi egységeit vonták fokozott ellenõrzés alá, ami fõként a vendéglátó-ipari – elsõsorban kocsmákat, boro-zókat, talponállókat, utasellátókat, büféket és a szezoná-lisan nyitva tartó – egységeket érintette.

Az eredményes felderítés érdekében az ellenõrizendõ kereskedelmi egységek körét a korábbi évek felderítési adatainak és a rendelkezésre álló egyéb információknak a felhasználásával szisztematikusan határozták meg. Az

ebben az idõszakban lefolytatott csaknem ezerötszáz ellenõrzés egyharmada zárult megállapítással. A jogsér-tések jellemzõen a jövedéki termék forgalmazásához kapcsolódó tárolási (a raktárban bontott szeszes italok tárolása), valamint bizonylati fegyelem megsértésével valósultak meg.

Az adózás alól elvont jövedéki termékek felderítése érdekében a fenti esetszámokon túl a közterületen, pia-cokon, vasúton, vízi úton s közutakon tartott ellenõr-zések száma meghaladja a százhetvenezret.

A nyugta- és számlaadás ellenõrzése már-már alapfeladat

A Kormány feketegazdaság visszaszorítására irá-nyuló célkitûzéseivel összhangban, a jövedéki szakterü-let 2007. augusztus 4-étõl az idegenforgalom és a szezo-nális kereskedelem szempontjából frekventált területe-ken mûködõ kereskedelmi egységekben, a közterülete-ken, piacokon és az alkalmi rendezvények közvetlen közelében, továbbá a távol-keleti kereskedelem szem-pontjából elõtérbe kerülõ árusítóhelyeken a „zéró tole-rancia” elvet követõ – különösen a számla- és nyugta-adási kötelezettség ellenõrzésére irányuló – ellenõrzé-sek mélységét fokozta.

Ennek tükrében a pénzügyõrök a jövedéki ellenõrzé-seket fõként számla- és nyugtaadási kötelezettség telje-sítésének ellenõrzésére irányuló próbavásárlással, illet-ve árueredet vizsgálattal egybekötillet-ve folytatják le.

A vizsgálatok kiterjednek a forgalmazott termékek ere-detének, származásának igazolására, a helyszínen be-mutatott bizonylatokra is.

Az ellenõrzés a helyszíni vizsgálattal nem zárul le, mivel azt követõen a jövedéki termékek, illetve az egyéb áruféleségek származása, az eredetüket igazoló számla, egyszerûsített kísérõ okmány vagy egyéb doku-mentum valóságtartama is vizsgálat tárgya lesz, mégpe-dig azok kiállítóinál. A kapcsolódó ellenõrzés kideríti, hogy a kérdéses dokumentumok a kiállító nyilvántar-tásaiban is (jövedéki nyilvántartások, szigorú számadás, analitikák) megjelennek-e. A fokozott ellenõrzések egy része munkaidõben, de többnyire munkaidõn túl (kora reggeli és esti órákban, hétvégén) zajlottak.

A kormányzati elvárásnak megfelelõen lefolytatott csaknem négyezer ellenõrzés az esetek 37,39 százaléká-ban jövedéki és egyéb jogsértést állapított meg. A beve-zetett eljárások kapcsán 69 millió forintot meghaladó bírság kiszabása várható, valamint a jogsértésekhez fûzõdõ intézkedésként 53 esetben üzletbezárás is társul.

A fenti ellenõrzési körbõl külön említésre méltó az az eset, amikor a pénzügyõrök egy kereskedõnél „áru ha-mis megjelölése bûncselekmény megalapozott gyanúja”

miatt indított eljárás keretében 1 210 696 050 forint ér-tékû, összesen 23 083 védett felirattal és márkajelzéssel ellátott táskát és pénztárcát foglaltak le.

Határon zajló események kontroll alatt tartása A belterületen lefolytatott ellenõrzések mellett a jö-vedéki szakterület figyelme kiterjed mind a román, mind az ukrán határszakaszon az üzemanyaggal és a cigarettával kapcsolatos visszaélésekre is.

VÁM-ÉSPÉNZÜGYÕRSÉGORSZÁGOSPARANCSNOKSÁGA

2007. január 1-jétõl Románia és Bulgária Európai Unióhoz való csatlakozása ismételt kihívás elé állította a vám- és pénzügyõrséget. A 2006. évben elért ered-mények, ellenõrzöttségi szint fenntartása, különösen a Romániából természetes személyek által belföldre be-hozott cigaretta ellenõrzése érdekében a román határ-szakasz teljes vonalán, azaz a határátkelõhelyeken 24 órás, míg ezen határszakasz vonzáskörzetébe tartozó településeken fokozott jövedéki ellenõrzéseket rendel-tek el. A határátkelõhelyeken a Romániából belépõ for-galom 18–20 százalékának ellenõrzése, a jogerõsen elbírált ügyekre vetítve 3,9–4,1 százalékos eredményes-séget tükröz.

A román határszakaszon végzett fokozott pénzügyõri ellenõrzések az illegális jövedéki termékbehozatalt nagymértékben visszaszorították. Jellemzõen cigaretta és a román házi pálinka (úgynevezett cujka) behozatalát kísérelték meg a beutazók. A román határátkelõhelye-ken a tárgyidõszakban folytatott ellenõrzések során több mint tizenegyezer esetben csaknem kilenc és fél millió szál – csaknem félmillió doboznak megfelelõ – cigarettát foglaltak le.

Az ukrán határszakaszon, a cigarettafronton hasonló tendencia tapasztalható. A belépõ utasok magasabb ará-nyú kontrollja mellett a szigorított ellenõrzés keretében 2007. I–III. negyedévben bevezetett, húszezer esetszá-mot meghaladó eljárárás eredményeként kis híján tizen-kétmillió szál cigarettát foglaltak le.

Az európai uniós tagságunkban rejlõ elõnyök hasznosítása, nemzetközi együttmûködés

A tagállamok közötti, jövedéki termékkel kapcsolat-ban folytatott gazdasági eseményeket is fokozott figye-lemmel követi nyomon a vám- és pénzügyõrség. Az áruk, szolgáltatások szabad mozgásának biztosításával párhuzamban egyes gazdálkodók – kihasználva a Közösség szabályozásában rejlõ lehetõségeket – mind a nemzetgazdaság, mind a legitim vállalkozói szféra

versenyképességét negatívan befolyásoló (mondhatni a társadalom széles rétege terhére és kárára), piaczavaró tevékenységet folytatnak.

A jogellenes tevékenységet folytató személyek ki-szûrése, a piacról való kizárása vagy tevékenységük szabályozott keretek közé „terelése” érdekében a vám-és pénzügyõrség rövid idõn belül, elsõdlegesen a kör-nyezõ – a szlovák, illetve a szlovén, valamint a magyar gazdálkodók által érintett – tagállamokkal fokozott jövedéki adatcsererendszert alakított ki. Ekképpen a tagállamok illetékes kapcsolattartó hivatalai (ELO iro-da – Excise Liaison Office), valamint a VP Jövedéki Kapcsolattartó és Kockázatelemzési Központ között – a CCN (Common Communication Network) Mail II levelezõrendszeren keresztül – havi rendszerességgel átadják a megvalósult, adózott és adózatlan jövedéki termékszállítmányok adatait. Ennek segítségével a jöve-déki szakterület mind a hazánkból indított, mind a magyar vállalkozás részére érkezõ szállítmányokról idõben – szinte már a megérkezés elõtt – információval rendelkezik. A tagállamok közti jövedékitermék-forga-lom átláthatóbb, azok útja nyomon követhetõ.

A tagállamok közti adatcsere hatékonyságára utal, hogy a vám- és pénzügyõrség által küldött, MVS (Movement Verification System – Árumozgás Igazolási Rendszer) üzenete eredményeként a Dán Jövedéki Kap-csolattartó (ELO) Irodája a magyar feladóktól dán cím-zettek részére feladott üzemanyag-szállítmányok kap-csán nyomozást indítottak egy dán gazdálkodó ellen.

A jövedéki adó hiánya körülbelül egy millió euróra tehetõ.

Ellenõrzések tapasztalatai, hatása

Az elõzõekben ismertetett ellenõrzési tevékenység eredményeit az alábbi, a jövedéki adóbevételeket meg-határozó termékek szabadforgalmáról 2005–2006–

2007 éve vetületében készített diagrammok jól szemlél-tetik.

VÁM-ÉSPÉNZÜGYÕRSÉGORSZÁGOSPARANCSNOKSÁGA

Alkoholtermék szabadforgalom (ezer hlf)

800 1 000 1 200 1 400 1 600 1 800 2 000 2 200

I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII.

2005. 2006. 2007.

A jövedéki szakterület ellenõrzései során 2007.

I–III. negyedévben csaknem huszonnégymillió szál (majd 1,2 millió doboznak megfelelõ) adózás alól elvont cigarettát, csaknem kilencvenezer liter (50 fokos pálinkának megfelelõ), alkoholterméket, több mint negyvenezer liter, különféle ásványolajterméket fog-lalt le.

Együttmûködés a társhatóságokkal

A „finánc” terület sokrétegûségére utal, hogy saját hatáskörében kifejtett ellenõrzési tevékenysége mellett a feketegazdaság kifehérítése érdekében több társható-sággal is szoros együttmûködést alakított ki, ennek keretében számos, összehangolt, egy-egy célterületre irányuló ellenõrzést hajtott végre. Az együttmûködés-bõl kiemelendõ az állami adóhatósággal már korábban is jól mûködõ összefogás, valamint az idei év elején lét-rejött, a feketegazdaság elleni fellépést segítõ társható-sági stratégia az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal, a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség, az Országos Mun-kavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség, valamint a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága között.

Az APEH–VP Együttmûködési Megállapodás alap-ján a pénzügyõrök 2007. év I–III. negyedévben csak-nem hét és félezer esetben folytattak le önállóan úgy-nevezett operatív jellegû ellenõrzést (próbavásárlás, árueredet vizsgálat), melynek során az esetek 24,74 szá-zalékában vezettek be hatósági eljárást. A jogsértések-kel összefüggésben ötvenötmillió forintot meghaladó mulasztási bírság kiszabása mellett 60 üzletet is bezár-tak. A két szervezet több mint kétezer operatív jellegû ellenõrzést folytatott le, melyeknek 25 százalékában tár-tak fel jogsértést.

Az APEH és a Vám- és Pénzügyõrség által közösen felállított, úgynevezett „Rapid” egység az idei évben több mint félezer ellenõrzést folytatott le, melynek kere-tében az állami adóhatóság hatósági eljárást 123 esetben indított, nyugtaadási kötelezettség elmulasztása,

igazo-latlan eredetû áruk forgalmazása, bejelentési, nyilván-tartás vezetési kötelezettség elmulasztása miatt, míg a pénzügyõrök 40 esetben hamis márkajelzésû termé-keket foglaltak le, két és félmillió forintot meghaladó értékben.

A négyoldalú, APEH–FVF–OMMF–VPOP fekete-gazdaság elleni fellépést segítõ társhatósági stratégia alapján, a jövedéki szakterület öt összehangolt ellenõr-zésben vett részt. A közös ellenõrzések/ellenõrzéssoro-zatok keretében a Vám- és Pénzügyõrség összesen 207 esetben – az esetek 40 százalékában – tárt fel jog-sértést, melyekkel összefüggésben a kiszabott bírság összege a nyolcmillió forintot meghaladja.

Lépések a holnap biztonsága érdekében

A jövedéki szakterület elsõdleges célkitûzése a jöve-déki adóbevételek maradéktalan teljesülése mellett a legitim vállalkozói szféra – a jövedéki tevékenységre vetített – versenyképességének biztosítása. Az elõzõek-ben ismertetett produktum tükréelõzõek-ben elmondható, hogy a szakterület a nehézségek és a bevételek teljesülését negatívan befolyásoló hatások, valamint jelentõs leter-heltség ellenére is eredményesen helytállt, és a korábbi évekhez hasonlóan jelentõs mértékben hozzájárult a költségvetést megilletõ államháztartási bevételek idõ-beni biztosításához. Az intézkedések hatása mind a jö-vedéki adóbevételek, mind a szabadforgalomba bocsá-tási adatok pozitív irányú elmozdulásában tükrözõdik.

Mindazonáltal áttekintve az ellenõrzések tapasztala-tait, az újonnan jelentkezõ negatív tendenciákat, van még tennivalója a „fináncoknak” a feketegazdaság kife-hérítése érdekében. Már folyamatban van mind a rövid távra, mind középtávra meghatározandó ellenõrzési irá-nyok, stratégiák kialakítása, azon tevékenységi, gazda-sági területek feltérképezése, amelyek – fokozott, ön-álló, egymástól független, valamint a társhatóságokkal közös – „felügyeletével” egyre jobban biztosíthatók a hazai tisztességes piaci verseny feltételei.

Gombkötõ Ákos

VÁM-ÉSPÉNZÜGYÕRSÉGORSZÁGOSPARANCSNOKSÁGA

Benzin szabadforgalom (millió liter)

120 130 140 150 160 170 180 190 200

I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII.

2005. 2006. 2007.

In document Tar ta lom jegy zék (Pldal 36-40)