• Nem Talált Eredményt

A magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak közleményei

NÖVEKEDÉSI PORTFÓLIÓ

Kategóriák Minimális részesedés

%

Maximális részesedés

%

Célérték

% Referenciaindex

Magyar állampapír 0 100 67 MAXComp. Index

Magyarországon bejegyzett gazdálkodó szervezet által nyilvánosan forgalomba hozott kötvény

0 10 MAXComp. Index

Magyarországon bejegyzett hitelintézet által nyilvánosan forgalomba hozott kötvény

0 20 MAXComp. Index

Magyarországon bejegyzett jelzáloghitel-intézet által kibocsátott jelzáloglevél

0 25 MAXComp. Index

Külföldi állampapír – OECD országok által kibocsátott állampapír

0 30 MAXComp. Index

Részvények

Magyarországon nyilvánosan forgalomba hozott, tõzsdén jegyzett részvény

7 5 BUX Index

A közép-kelet-európai régióban nyilvánosan forgalomba hozott, tõzsdén jegyzett részvény

0 7 5 CETOP20 Index

Külföldön, OECD országokban $-ban kibocsátott, nyilvánosan forgalomba hozott, tõzsdén jegyzett részvény

0 8 6 MSCI ACWI

Külföldön, OECD országokban €-ban kibocsátott, nyilvánosan forgalomba hozott, tõzsdén jegyzett részvény

8 6 Eurostoxx50

index Külföldön, az MSCI EM index által lefedett országokban

kibocsátott, nyilvánosan forgalomba hozott, tõzsdén jegyzett részvény

0 10 8 MSCI EM Index

Magyarországon bejegyzett befektetési alap befektetési jegye

0 50 *

Magyarországon bejegyzett befektetési alap befektetési jegye -ingatlanba fektetõ alap

0 8 BIX Index

Külföldön, OECD országokban bejegyzett befektetési alap befektetési jegye

0 50* *

Kockázati tõke befektetési alap jegye 0 4 MSCI ACWI

Magyarországon bejegyzett kockázati tõke befektetési alap jegye

0 4 MSCI ACWI

Külföldön bejegyzett és a kibocsátás országában kockázati tõke befektetési alapnak minõsülõ alap jegye

0 4 MSCI ACWI

Árupiaci eszközökbe befektetõ befektetési alap jegye 0 5 3 Rogers

International Commodity

Index

Lekötött betét, számlapénz 30 RMAX. Index

Repó (fordított repó) ügyletek 0 10 MAXComp. Index

közvetlen ingatlan befektetés 0 2 BIX Index

A befektetési alapokban megtestesülõ befektetések teljesítményének mérése során az alapeszközhöz, piachoz köthetõ referencia-index kerül alkalmazásra.

10. Fõbb teljesítménymutatók

Mutatók 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Egy fõre jutó tagdíj jellegû bevétel Ft/fõ

87 379 94 459 95 542 82 639 66 101 67 399 69 234 63 963 67 951 Egy fõre jutó teljes bevétel Ft/fõ 170 595 165 388 154 537 46 163 259 463 169 396 124 622 259 461 161 488 Egy fõre jutó fedezeti tartalék

Ft/fõ (zárólétszám)

718 472 727 649 790 638 691 807 800 639 885 973 875 024 1 017 733 1 098 487

Budapest, 2014. június

Lehoczky László ügyvezetõ igazgató

Független könyvvizsgálói jelentés

az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes nyugdíjpénztári ágazat közgyûlésének Az éves pénztári beszámolóról készült jelentés

Elvégeztük az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes nyugdíjpénztári ágazat (továbbiakban: „a Nyugdíjpénztár”) mellékelt, 2013. évi éves pénztári beszámolójának a könyvvizsgálatát, amely éves pénztári beszámoló a 2013. december 31-i fordulónapra elkészített mér-legbõl – melyben az eszközök és források egyezõ végösszege 100 284 183 E Ft –, és az ezen idõponttal végzõdõ évre vonatkozó eredménykimutatásból – melyben a mûködés és kiegészítõ vállalkozási tevékenység mérleg szerinti eredménye 59 108 E Ft nyere-ség, a fedezeti céltartalék képzés 12 410 678 E Ft, a likviditási és kockázati céltartalék képzés pedig 62 453 E Ft –, valamint a számviteli politika meghatározó elemeit és az egyéb magyarázó információkat tartalmazó kiegészítõ mellékletbõl áll.

A vezetés felelõssége az éves pénztári beszámolóért

A vezetés felelõs ennek az éves pénztári beszámolónak a magyar számviteli törvényben foglaltakkal összhangban történõ elkészíté-séért és valós bemutatásáért, valamint az olyan belsõ kontrollokért, amelyeket a vezetés szükségesnek tart ahhoz, hogy lehetõvé váljon az akár csalásból, akár hibából eredõ lényeges hibás állításoktól mentes éves pénztári beszámoló elkészítése.

A könyvvizsgáló felelõssége

A mi felelõsségünk ennek az éves pénztári beszámolónak a véleményezése könyvvizsgálatunk alapján. Könyvvizsgálatunkat a ma-gyar nemzeti könyvvizsgálati standardokkal és a könyvvizsgálatra vonatkozó – Mama-gyarországon érvényes – törvényekkel és egyéb jogszabályokkal összhangban hajtottuk végre. Ezek a standardok megkövetelik, hogy megfeleljünk az etikai követelményeknek, va-lamint hogy a könyvvizsgálatot úgy tervezzük meg és hajtsuk végre, hogy kellõ bizonyosságot szerezzünk arról, hogy az éves pénz-tári beszámoló mentes-e a lényeges hibás állításoktól.

A könyvvizsgálat magában foglalja olyan eljárások végrehajtását, amelyek célja könyvvizsgálati bizonyítékot szerezni az éves pénz-tári beszámolóban szereplõ összegekrõl és közzétételekrõl. A kiválasztott eljárások – beleértve az éves pénzpénz-tári beszámoló akár csa-lásból, akár hibából eredõ, lényeges hibás állításai kockázatainak felmérését is – a mi megítélésünktõl függnek. A kockázatok ilyen felmérésekor az éves pénztári beszámoló gazdálkodó egység általi elkészítése és valós bemutatása szempontjából releváns belsõ kontrollt azért mérlegeljük, hogy olyan könyvvizsgálati eljárásokat tervezzünk meg, amelyek az adott körülmények között megfele-lõek, de nem azért, hogy a gazdálkodó egység belsõ kontrolljának hatékonyságára vonatkozóan véleményt mondjunk. A könyvvizs-gálat magában foglalja továbbá az alkalmazott számviteli politikák megfelelõségének és a vezetés által készített számviteli becslések ésszerûségének, valamint az éves pénztári beszámoló átfogó prezentálásának értékelését.

Meggyõzõdésünk, hogy a megszerzett könyvvizsgálati bizonyíték elegendõ és megfelelõ alapot nyújt könyvvizsgálói véleményünk megadásához.

Vélemény

Véleményünk szerint az éves pénztári beszámoló megbízható és valós képet ad az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes nyugdíjpénztári ágazat 2013. december 31-én fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetérõl, valamint az ezen idõponttal végzõdõ évre vonatkozó jöve-delmi helyzetérõl a magyar számviteli törvényben foglaltakkal összhangban.

Az üzleti jelentésrõl készült jelentés

Elvégeztük az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes nyugdíjpénztári ágazat 2013. évi üzleti jelentésének a vizsgálatát.

A vezetés felelõs az üzleti jelentésnek a magyar számviteli törvényben foglaltakkal összhangban történõ elkészítéséért. A mi felelõs-ségünk ezen üzleti jelentés és az ugyanazon üzleti évre vonatkozó éves pénztári beszámoló összhangjának megítélése. Az üzleti je-lentéssel kapcsolatos munkánk az üzleti jelentés és az éves pénztári beszámoló összhangjának megítélésére korlátozódott és nem tartalmazta egyéb, a Nyugdíjpénztár nem auditált számviteli nyilvántartásaiból levezetett információk áttekintését.

Véleményünk szerint az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes nyugdíjpénztári ágazat 2013. évi üzleti jelentése az MKB Nyugdíjpénztár ön-kéntes nyugdíjpénztári ágazat 2013. évi éves pénztári beszámolójának adataival összhangban van.

Budapest, 2014. május 29.

KPMG Hungária Kft.

Nyilvántartási szám: 000202

Henye István Leposa Csilla

Partner Kamarai tag könyvvizsgáló

Nyilvántartási szám: 005299

Független könyvvizsgálói jelentés az MKB Nyugdíjpénztár közgyûlésének

Az egyesített éves pénztári beszámolóról készült jelentés

Elvégeztük az MKB Nyugdíjpénztár (továbbiakban: „a Nyugdíjpénztár”) mellékelt, 2013. évi egyesített éves pénztári beszá-molójának a könyvvizsgálatát, amely egyesített éves pénztári beszámoló a 2013. december 31-i fordulónapra elkészített mér-legbõl – melyben az eszközök és források egyezõ végösszege 114 896 001 E Ft –, és az ezen idõponttal végzõdõ évre vonatkozó eredménykimutatásból – melyben a mûködés és kiegészítõ vállalkozási tevékenység mérleg szerinti eredménye (önkéntes nyugdíj-pénztári ág) 59 108 E Ft nyereség, a mûködés mérleg szerinti eredménye (magánnyugdíjnyugdíj-pénztári ág) 54 139 E Ft veszteség áll.

A vezetés felelõssége az egyesített éves pénztári beszámolóért

A vezetés felelõs ennek az egyesített éves pénztári beszámolónak a magyar számviteli törvényben foglaltakkal összhangban törté-nõ elkészítéséért és valós bemutatásáért, valamint az olyan belsõ kontrollokért, amelyeket a vezetés szükségesnek tart ahhoz, hogy lehetõvé váljon az akár csalásból, akár hibából eredõ lényeges hibás állításoktól mentes egyesített éves pénztári beszámoló elkészítése.

A könyvvizsgáló felelõssége

A mi felelõsségünk ennek az egyesített éves pénztári beszámolónak a véleményezése könyvvizsgálatunk alapján. Könyvvizsgála-tunkat a magyar nemzeti könyvvizsgálati standardokkal és a könyvvizsgálatra vonatkozó – Magyarországon érvényes – törvények-kel és egyéb jogszabályokkal összhangban hajtottuk végre. Ezek a standardok megkövetelik, hogy megfeleljünk az etikai követelményeknek, valamint hogy a könyvvizsgálatot úgy tervezzük meg és hajtsuk végre, hogy kellõ bizonyosságot szerezzünk ar-ról, hogy az egyesített éves pénztári beszámoló mentes-e a lényeges hibás állításoktól.

A könyvvizsgálat magában foglalja olyan eljárások végrehajtását, amelyek célja könyvvizsgálati bizonyítékot szerezni az egyesített éves pénztári beszámolóban szereplõ összegekrõl és közzétételekrõl. A kiválasztott eljárások – beleértve az egyesített éves pénztári beszámoló akár csalásból, akár hibából eredõ, lényeges hibás állításai kockázatainak felmérését is – a mi megítélésünktõl függnek.

A kockázatok ilyen felmérésekor az egyesített éves pénztári beszámoló gazdálkodó egység általi elkészítése és valós bemutatása szempontjából releváns belsõ kontrollt azért mérlegeljük, hogy olyan könyvvizsgálati eljárásokat tervezzünk meg, amelyek az adott körülmények között megfelelõek, de nem azért, hogy a gazdálkodó egység belsõ kontrolljának hatékonyságára vonatkozóan véle-ményt mondjunk. A könyvvizsgálat magában foglalja továbbá az alkalmazott számviteli politikák megfelelõségének és a vezetés által készített számviteli becslések ésszerûségének, valamint az egyesített éves pénztári beszámoló átfogó prezentálásának értékelését.

Meggyõzõdésünk, hogy a megszerzett könyvvizsgálati bizonyíték elegendõ és megfelelõ alapot nyújt könyvvizsgálói véleményünk megadásához.

Vélemény

Véleményünk szerint az egyesített éves pénztári beszámoló megbízható és valós képet ad az MKB Nyugdíjpénztár 2013. december 31-én fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetérõl, valamint az ezen idõponttal végzõdõ évre vonatkozó jövedelmi helyzetérõl a ma-gyar számviteli törvényben foglaltakkal összhangban.

Az üzleti jelentésrõl készült jelentés

Elvégeztük az MKB Nyugdíjpénztár mellékelt, 2013. évi üzleti jelentésének a vizsgálatát.

A vezetés felelõs az üzleti jelentésnek a magyar számviteli törvényben foglaltakkal összhangban történõ elkészítéséért. A mi felelõs-ségünk ezen üzleti jelentés és az ugyanazon üzleti évre vonatkozó éves pénztári beszámoló összhangjának megítélése. Az üzleti je-lentéssel kapcsolatos munkánk az üzleti jelentés és az éves pénztári beszámoló összhangjának megítélésére korlátozódott és nem tartalmazta egyéb, a Nyugdíjpénztár nem auditált számviteli nyilvántartásaiból levezetett információk áttekintését.

Véleményünk szerint az MKB Nyugdíjpénztár 2013. évi üzleti jelentése az MKB Nyugdíjpénztár 2013. évi egyesített éves pénztári be-számolójának adataival összhangban van.

Budapest, 2014. május 29.

KPMG Hungária Kft.

Nyilvántartási szám: 000202

Henye István Leposa Csilla

Partner Kamarai tag könyvvizsgáló

Nyilvántartási szám: 005299

Nyugdíjbiztosítási Dolgozók Nyugdíjpénztárának 2013. évi gazdálkodási adatai

A pénztár tárgyév eleji és végi taglétszáma: 2013. 01. 01.: 3 096 fõ 2013. 12. 31.: 2 971 fõ

A tagdíjbevételek pénztári tartalékok közötti megosztásának arányszámai a tárgyévben:

2013. 01. 01.–2013. 12. 31.

0–150 000 Ft közötti részre: Fedezeti: 95,0%, Mûködési: 4,9%, Likviditási: 0,1%

150 001–300 000 Ft közötti részre: Fedezeti: 96,0%, Mûködési: 4,0%, Likviditási: 0,0%

300 000 Ft fölötti részre: Fedezeti: 98,0%, Mûködési: 2,0%, Likviditási: 0,0%

A pénztár teljes vagyonának tárgyévi nyitó és záró értéke (letétkezelõi eszközértéken): 2013. 01. 01.: 3 989 539 E Ft 2013. 12. 31.: 4 085 681 E Ft

A pénztár teljes vagyonának tárgyévi eszközcsoportonkénti százalékos megoszlása az év elején és végén

%-os megosztás

Pénztár összesen Klasszikus Kiegyens. Növekedési

nyitó záró nyitó záró nyitó záró nyitó záró

Pénzforg. befekt. szla, lek. betét, útonlévõ lévõ, házi pénzt.

3,10 2,30 1,42 2,98 1,42 0,84 1,42 0,05

Magyar állampapír 66,10 68,08 93,40 91,50 62,48 66,20 54,97 54,67

Kötvény (hitelintézeti és Mo. kézfizetõ kezes) 7,40 4,07 0 0 11,43 6,15 0 0

BÉT-re bevezetett részvény 4,74 0,50 0 0 7,30 0,76 0 0

Külföldi részvény 0 0 0 0 0 0 0 0

Magyarországon bejegyzett bef. alap befektetési jegye 9,64 14,14 0 0 8,80 15,25 26,68 26,80 Külföldön bejegyzett befektetési alap befektetési jegye 4,31 5,98 0 0 3,72 5,73 12,88 14,52 Magyaro-on bejegyz. jelzáloghitelint. által kib.

jelzáloglevél

3,45 3,29 3,60 3,90 3,79 3,45 2,17 2,15

Tagi kölcsön 1,55 1,53 1,58 1,62 1,51 1,46 1,88 1,81

Határidõs ügyletek –0,29 0,11 0 0 –0,45 0,16 0 0

Összesen: 100,00 100,00 100,00 100,00 100,00 100,0 100,0 100,0