• Nem Talált Eredményt

A NÖVÉNYVÉDELEM FEJLESZTÉSE

A válságmegelĘzés és -kezelés érdekében végzett be nem takarítási intézkedés az alábbi termékek vonatkozásában alkalmazható

2. A KÖRNYEZETVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK NEM KIMERÍTė LISTÁJA

2.6. A NÖVÉNYVÉDELEM FEJLESZTÉSE

Az élelmiszer-elĘállítás nem helyettesíthetĘ, elsĘdleges energiahordozója a növény. Ennek a megújulásra képes természeti erĘforrásnak a letéteményese elsĘsorban a mezĘgazdaság; a faipar alapanyag-ellátása pedig az erdĘgazdaság feladatkörébe tartozik. Mindkét ágazat gazdasági teljesítĘképességét, valamint a megtermelt javak, termékek mennyiségét és minĘségét az ellehetetlenülés, illetve a megsemmisülés mértékéig veszélyeztethetik a különbözĘ növényi károsítók (vírusok, baktériumok, gombák, állati kártevĘk és gyomnövények).

A kártételi veszély azonban nemcsak a kultúrnövények és a vadon termĘ haszonnövények számára jelenthet akár végzetes kockázatot, hanem védendĘ természeti értékeink számára is. Akár egy hazánkban nem honos károsító megjelenése, vagy egyéb károsító okozta járvány huzamosan megismétlĘdĘ jelenléte a védett biodiverzitásban olyan visszafordíthatatlan károkat okozhat, amely a teljes ökoszisztéma átalakulásával, végsĘ soron degradációjával járhat.

Ezért a mezĘ- és erdĘgazdaság termelési biztonsága, valamint a környezet és a természet védelme szempontjából az okszerĦ növényvédelem nélkülözhetetlen tényezĘ.

Vegyszermentesség és biogazdálkodás Magyarországon az elmúlt években gyors ütemben növekedett, habár a hazai kereslet a friss és feldolgozott biotermékek iránt csak kisebb ütemben emelkedett. Ennek egyik oka a biotermékek magasabb fogyasztói ára, a másik a belsĘ piac szervezettségének a hiánya. A magyar biogazdaságok túlnyomó része exportra termel, a minĘsített és védjeggyel ellátott biotermékek 95-97%-át Nyugat-Európába szállítják, elsĘsorban Németországba, Svájcba, Hollandiába és Ausztriába, de számottevĘ a Franciaországba és az Angliába irányuló

export is. A biogazdaságok kisebb része mezĘgazdasági jellegĦ fĘtevékenységük mellett egyéb kiegészítĘ tevékenységet, például élelmiszeripari, elsĘsorban élelmiszer-feldolgozó tevékenységet is folytat. Többségük bortermeléssel, gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, tej- és húsfeldolgozással foglalkozik, de a kiskereskedelmi tevékenység is erĘs ebben a gazdálkodási ágazatban. Ez lehetĘvé teszi a termelĘk számára, hogy biotermékeiket mind nagyobb arányban – szigorúan ellenĘrzött módon – még a saját létesítményeikben feldolgozzák.

A biogazdaságok egy része falusi turizmussal és szálláskiadással is foglalkozik a „falusi turizmus”program keretén belül, természetes módon kihasználva a biotermékeik gasztronómiai vonzerejét. A biotermékek feldolgozásának – a

„földtĘl az asztalig” termékpálya kiépítésének – támogatása különösen fontos számunkra, mert a Magyarországon megtermelt termékek jelentĘs – 70%-ot meghaladó – mértékben nyersanyagként kerülnek értékesítésre a külföldi piacokon.

2.6.1. A kedvezĘtlen mĦszaki jellemzĘkkel rendelkezĘ növényvédelmi gépek és növényvédĘ szer kijuttatására szolgáló berendezések helyettesítése korszerĦbb gépekkel és eszközökkel

Az intézkedés leírása és indoklása:

A vegyszeres növényvédelem eredményessége és a környezetre gyakorolt hatása nagymértékben függ az alkalmazott gépektĘl, mĦszaki technológiáktól. A növényvédĘ gépek rendszere, kialakítása, továbbá a növényvédelmi tevékenység során alkalmazott mĦszaki megoldások jelentĘsen befolyásolják azt, hogy a vegyszerek milyen mértékben mennek veszendĘbe, és így milyen mértékben veszélyeztetik vagy károsítják a környezetet. Az eredményes növényvédelem egyik alapvetĘ feltétele és követelménye tehát, hogy a célnak megfelelĘ permetezĘgépet és technológiát alkalmazzuk.

Az utóbbi idĘben a növényvédelmi gépekkel szemben támasztott követelmények szigorodtak, és számos új mĦszaki megoldás jelent meg. Egyre kifejezettebb az a szakmai és társadalmi igény, hogy csökkentett permetlé-felhasználással legyenek elvégezhetĘk a növényvédelmi beavatkozások anélkül, hogy a gépek munkaminĘsége és a védekezés hatásossága romlana. A permetezĘgépek esetében léteznek olyan mĦszaki megoldások (aktív-passzív injektoros fúvókák, elsodródás-csökkentĘ fúvókák, légzsákos permetezĘk, alagútpermetezĘk, infravörös, illetve ultrahangos növényérzékelĘ berendezések, stb.), amelyek segítségével jelentĘsen csökkenthetĘ a kijuttatott permetlé elsodródásának mértéke, és így a környezetre gyakorolt káros hatás is. A vegyszertakarékos mĦszaki megoldások a környezetterhelésre különösen érzékeny élĘvizek hatékonyabb védelmét is elĘsegíthetik. Az FVM MezĘgazdasági Gépesítési Intézet végzett vizsgálatok tanúsága szerint a fent említett mĦszaki megoldások alkalmazásával 45-76%-os permetlé-megtakarítást, illetve 50-90%-os elsodródás-csökkenést lehet elérni.

Az intézkedéshez kapcsolódó kötelezettségvállalások:

a) KorszerĦbb mĦszaki jellemzĘkkel rendelkezĘ növényvédelmi gépek és eszközök beszerzése. A beszerzés csak abban az esetben támogatható, ha a gép, eszköz alkalmazásával a kijuttatott növényvédĘ szer mennyisége – a FVM MezĘgazdasági Gépesítési Intézet által kiadott tanulmány által igazoltan – legalább 25%-kal csökken.

A támogatható költségek:

- A növényvédelmi gép, eszköz beszerzésének költsége számla alapján. Csere esetén a támogatható költségbĘl le kell vonni a helyettesített gép, eszköz maradványértékét.

Kapcsolódó horizontális kötelezettségvállalások:

i) az új növényvédelmi géppel/eszközzel kapcsolatos szaktanácsadás.

2.6.2. Biológiai növényvédelmi eszközök és készítmények alkalmazása Az intézkedés leírása és indoklása:

A biológiai növényvédelem keretében a kultúrnövények vegetációs ideje alatt a növényi károsítók elleni védekezésre természetes alapú, egészségre és környezetre veszélyt nem jelentĘ készítményeket, illetve természetes ellenségeket alkalmazunk elĘrejelzési eszközök használata mellett.

A biológiai növényvédelemi eszközök alkalmazásával fokozottabban érvényesülnek az ember-, állat- és környezetvédelmi szempontokkal összefüggésben támasztott elvárások. A növényvédĘ szeres kezeléseket kiváltó környezetkímélĘ készítmények, természetes ellenségek (hasznos szervezetek betelepítése és életfeltételeik biztosítása), valamint az ún. biopreparátumok alkalmazásával csökken a környezeti terhelés mértéke.

A növényvédelemi elĘrejelzési eszközök alkalmazásával pedig idĘben és károsítóspecifikusan lehet a kezeléseket megtervezni és elvégezni, amivel a növényvédelem hatékonysága fokozható.

Az intézkedéshez kapcsolódó kötelezettségvállalások:

a) Természetes alapú növényvédĘ szer, illetve biopreparátum alkalmazása.

b) Természetes ellenségek alkalmazása.

c) Növényvédelmi elĘrejelzĘ eszköz használata.

d) A biológiai növényvédelemhez kapcsolódó monitoring tevékenység végzése, és a nyilvántartások vezetése.

A támogatható költségek:

- NövényvédĘ szerek, illetve biopreparátumok, természetes ellenségek alkalmazásának a hagyo-mányos költségekhez viszonyított többletköltségei független szakértĘk által készített és a minisztérium által elfogadott tanulmány alapján.

- ElĘrejelzĘ eszközök beszerzése számla alapján.

- Hajtatásban szellĘzĘk, nyílászárók takarása: rovarhálók beszerzése számla alapján.

Kapcsolódó horizontális kötelezettségvállalások:

i) a biológiai növényvédelemmel és integrált hajtatással kapcsolatos képzések,

ii) a biológiai növényvédelemi eszközök és készítmények alkalmazásával, valamint az integrált hajtatással kapcsolatos szaktanácsadás.

2.6.3. Ökológiai gazdálkodás

Az intézkedés az európai közösség által szabályozott ökológiai eljárásoknak, az EU 2092/91/EGK és 2009. január 1-tĘl 834/2007/EK tanácsi rendeleteiben meghatározott tápanyag-utánpótlási és növényvédelemi elĘírásoknak megfelelĘ, környezetbarát termelési módszerek és eljárások széleskörĦ elterjesztését célozza a tápanyag-gazdálkodás és a növényvédelem területén. A friss fogyasztás, valamint a konzervipar számára biztonságos, egészséges gyümölcs és zöldség elĘállítását a teljes ökológiai rendszer védelme mellett valósítja meg.

Az intézkedéshez kapcsolódó kötelezettségvállalások:

a) Az EU 2092/91/EGK tanácsi rendeletében, illetve 2009. január 1-tĘl a 834/2007/EK tanácsi rendeletben meghatározott ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelĘ gazdálkodási gyakorlat elĘírásai (tápanyag-utánpótlás és növényvédelem).

b) Az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos nyilvántartás vezetése.

Támogatható költségek:

- Az ÚMVP ökológiai gazdálkodással kapcsolatos célprogramjainál alkalmazott kötelezett-ségvállalások az ott meghatározott átalányköltségek alapján. A mĦködési programokban az átalány

formájában adott támogatás pontosan megegyezik az ÚMVP keretében alkalmazott átalánytámogatással, mivel a kötelezettségvállalások is azonosak.

- A nyilvántartáshoz szükséges szoftverek beszerzése számla alapján.

Kapcsolódó horizontális kötelezettségvállalások:

i) az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos képzések, ii) az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos szaktanácsadás.

Az intézkedés nem kombinálható az ÚMVP „Integrált szántóföldi növénytermesztés”, „Integrált gyümölcs- és szĘlĘtermesztés”, „Ökológiai szántóföldi növénytermesztés” és „Ökológiai gyümölcs- és szĘlĘtermesztés”

célprogramjaival (Az 1. melléklet 1-4. intézkedéseivel)!