• Nem Talált Eredményt

Munkavédelmi és műszaki alkalmassági minősítő eljárás A géppel dolgozó ember veszélyeknek van kitéve: véletlenszerű és A géppel dolgozó ember veszélyeknek van kitéve: véletlenszerű és

In document Építőipari logisztika (Pldal 21-27)

hirte-len sérülése (halála), azaz baleset veszélye fenyegeti, vagy a gép tartós behatása következtében (zaj, rezgés, por, …) fokozatosan kialakuló egés-zségi károsodás, ártalom. Az építőipar sokrétű, összetett tevékenysége következtében a bányászat után a második helyezett ezen a téren. Ha-zánkban az építőgépek munkavédelmi minősítését 1967 óta törvények szabályozzák. Ezek az intézkedések hatékonyak voltak, mert pl. az építő-iparban a balesetek száma a töredékére esett vissza (3.3 ábra)!

22 ÉPÍTŐIPARI LOGISZTIKA

5 0 7 0

4 0

3 0

1 0

0

1952 1953 1954 1955 1956 1957 1958 1959 1960 1961 1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980

6 0

2 0

É vek II. S zá zezer főre ju tó h alálos

ü zem i b alesetek I. E zer főre ju tó ü zem i

b a lesetek

3.3. ábra. A halálos és egyéb munkahelyi balesetek alakulása a./ Jogi alapok

A XCIII-1993 Munkavédelmi Törvény általánosan kötelezővé teszi a munkavédelmi minőségvizsgálatot. A gépeket, termelőeszközöket mun-kába állításuk előtt meg kell vizsgáltatnia a gyártónak, forgalmazónak a gép profilja szerint erre kijelölt intézettel. Tilos forgalomba hozni bármi-féle termelőeszközt munkavédelmi minőségének megvizsgálása, majd megfelelősége esetén ennek tanúsítása nélkül!

Az Emelőgépek óvórendszabályát az 1/1978 (I.28.) KGM-KPM-ÉVM rendelet emelte hatásági előírás szintjére.

b./ A vizsgálatok feltételei és tartalma

A munkavédelmi vizsgálatokra kijelölt intézetek a vizsgálataikat a meg-bízó megrendelésére, szolgáltatói szerződés keretében végzik. E szerző-dés megkötésének feltételei:

– létezik, megvizsgálható és üzembe helyezhető állapotban van a gép, – van magyar nyelvű, vagy ilyenre lefordított (MSZ 775:1979 szerinti

[8]) „Üzemeltetési dokumentáció”-ja, – megvan a gép gyártói minőségi tanúsítása,

– megvan a gép teherviselő szerkezeteinek a számítása valamely

el-3. A GÉPGAZDÁLKODÁS ÁLTALÁNOS FELADATAI 23

fogadott szabványelőírás szerint (MSZ, DIN, ISO stb.), vagy a gyártó országában e gépfajtára kijelölt minősítő intézmény okmány-ban tanúsítja ezek meglétét és a számítás megfelelőségét.

Intézeti munkavédelmi minősítésre nem kötelezett gépfajtákat elegendő csak a gyártónak, forgalmazónak megvizsgálnia majd minősítenie. Ezekre a minősítő intézetek „Munkavédelmi szakértői véleményt” adhatnak ki.

Ilyen okirat kiadására kerül sor akkor is, ha egy intézet csak valamely el-szigetelt szempont szerint vizsgál, és egy másik intézet végzi a teljes mi-nősítést ezek felhasználásával. Pl. egy összetett gépet az OMTKI minősí-ti, kiadva a bizonyítványt, és bedolgozói: az emelőgép résztémában az ÉMI, járómű témában a KTI, villamos résztémában a MEEI.

Mind a vállalati, mind a kijelölt intézeti vizsgálatok témakörei:

– a dokumentáció vizsgálata,

– a dokumentáció és a gép összehasonlítása, – a követelményjegyzék összeállítása,

– a veszélyes és ártalmas termelési tényezők sorbavétele az irodalom-jegyzékben felsorolt szabványok [8,…12] és szakkönyvek [13] sze-rint, megállapítva melyek hatnak ezek közül,

– a ténylegesen ható tényezők károsításával szemben védettek-e az emberek és a környezet,

– az ember-gép-környezet-rendszer vizsgálata, – a feliratok, szín- és alakjelek vizsgálata,

– a veszélymentes működtetés feltételeinek ellenőrzése,

– a gép és a körülmények előrelátható (pl. gyakori) változásainak, za-varainak az elemzése,

– gépsorban üzemelő eszköz járulékos veszélyeinek az elemzése, – a vizsgálattal azonos célú más gépeken bekövetkezett balesetek

elemzése és az ismétlődés kizárásához szükséges feltételek megfo-galmazása.

A vizsgálatok eredményeit „Munkavédelmi vizsgálati jegyzőkönyvben”

kell rögzíteni olyképpen, hogy utólag is megállapítható legyen:

– ki volt a felelős vizsgáló személy,

– milyen követelményeket vett figyelembe,

24 ÉPÍTŐIPARI LOGISZTIKA

– milyen ítéleteket hozott a gép és a követelmények összevetése alap-ján. Előírt ítéletlehetőségek:

 megfelel ennek a követelménynek, jele +

 nem felel meg ennek a követelménynek, jele 0

 ez a követelmény nem vonatkozik erre a gépre, jele X A nem felel meg minősítés okait: vagy meg kell szüntetni, vagy a köve-telményt előíró szabvány, rendelet, szabályzat stb. kiadványozójától, mint felelős szervezettől eltérő alkalmazási engedélyt kell kérvényezni és megkapni. Az engedélyezésnek általában három feltétele lehetséges:

– A hazai szabványos előírás szerinti átalakítás nagy pénzáldozattal járna és esetleg a gyártó garanciális kötelezettségét csökkentené vagy megszüntetné. (Pl. egy import gépsorban az érintésvédelmi ve-zeték szigetelésének eltérő színjelzése.)

– Létezik a dolgozókat védő más megoldás, amely kivitelezve a hazai előírással azonos biztonságot nyújt. (Pl. fenti esetben felirat figyel-mezteti a villanyszerelő szakmunkást az elérő színezésre.)

– Az eltérő alkalmazási engedély birtoklása esetén egy kijelölt, fele-lős vezető mindenkori kötelmeihez tartozik ezután az eltérés tudato-sítása minden érintett személlyel.

Amennyiben a gépet átalakították, azaz a hibákat megszüntették, a kija-vított gépek újból minősíteni szükséges! A megfelelőnek minősített gép-ről „Munkavédelmi minősítő bizonyítványt” kell kiadni. Nem felel meg esetben csak „Munkavédelmi vizsgálati jegyzőkönyvet” szabad kiadni!

c./ Az építő- és építőanyag-iparban kidolgozott módszer

Az előzőekből kiolvasható, hogy az ÉMI-re óriási feladatot rótt a minősí-tésköteles gépek vizsgálata. Ezért kénytelen volt e sorok írója munkatár-saival közösen új vizsgálati menetrendet, módszert kidolgozni. Ennek lé-nyege: a TESZTLAP-RENDSZER. Ennek első alakját az MSZ-04-963 ágazati szabvány [11] tartalmazta (lásd: 1. függelék).

A módszer új gondolatai:

– a követelmények összegyűjtésének egyszerűsítése,

– a gép szintetizálása elemeiből, követelményeinek szintézise az ele-mekre vonatkozó követelményekből és az egyesítés okozta köve-telménytöbbletből,

3. A GÉPGAZDÁLKODÁS ÁLTALÁNOS FELADATAI 25

– a vizsgáló kezébe adni könnyen áttekinthető, mégis teljes követel-mény- és vizsgálómódszer- jegyzéket,

– a megítélés ténye és alternatívája egyszerű, egyértelmű, – a vizsgáló személye és így felelőssége tisztázott.

A követelmények összegyűjtése egy gép esetében is bonyolult feladat, mert azokat sok, különböző típusú szabályozó irat tartalmazza, olykor át-fedésekkel, olykor hiányokkal, olykor ellentmondásokkal.

Az ÉMI szakemberei tapasztalták, hogy a követelmények egy-egy cso-portja sokféle gépre érvényes (pl. kezelőülés van a darun, földmunkagé-peken, targoncán). Ezért célszerűnek látszott ezek követelményeit kiemel-ni és szubrutinként kezelkiemel-ni. Ezen általánosnak nevezhető követelményeket felesleges, minden egyes gépféleségre külön-külön megismételve leírni. Más követelmények csak egyetlen gépféleségre vo-natkoznak. E tapasztalatot hasznosították a követelményhalmaz összeállí-tásakor: általános és egyedi követelményeket rakva egybe, kiegészítve az-zal a finomítással, hogy az egész több, mint részeinek egyszerű összege!

A tesztlapok tartalmazzák a vizsgálat célját (pl. emelőberendezés mun-kavédelmi minőségvizsgálata), a vizsgálat irattári jelzetét (pl. ÉMI-…), a vizsgálat részleteit (pl. a biztonsági feliratok, szín- és alakjelek ellenőr-zése) a címben. Leírják az eszközigényt (pl. szemrevételezés). Megadják azon szabványokat (pl. [12]), amelyek a követelményeket tartalmazzák.

A követelményeket kérdések alakjában írják le (pl. Rajta vannak-e a gé-pen az előírt feliratok?). Ezekre a kérdésekre kell válaszolnia a vizsgáló személynek kategorikus válasz alakjában: IGEN: +; NEM: 0; a követel-mény ebben az egyedi esetben nem vonatkozik e gépre: X. A tesztlapra rá kell írnia a vizsgálat dátumát és nevét a vizsgáló személynek az egysze-mélyi felelősség elvének utólagos érvényesíthetősége céljából.

A tesztlap-rendszer előnyei: tömör fogalmazás, gyors használat, egyér-telmű vizsgálati terjedelem*. Ezeken felül e tesztlapok megvédik:

– a gazdaságot a vizsgáló esetleges tévedéseitől, kihagyásaitól, – túlzott ügybuzgalmától, irreális követelményeitől,

– a vizsgáló intézetet perek tömegétől,

– a vizsgáló személyt a veszélyeztetés vádjától.

___________________________________________________________

* Egy témacsoport követelményei csak egy tesztlapon fordulnak elő, azért a követelmények változásait csak egy helyen kell a vizsgálónak átvezetnie.

26 ÉPÍTŐIPARI LOGISZTIKA

A munkavédelmi minősítő bizonyítványok érvényét időben határolja az MSZ 63:1985 szabvány [8]:

– a gyártmányra vonatkozó kivitelezői (felújítói) szavatosság, – a követelményeket tartalmazó szabvány, előírás megváltozása, – a tanúsított termék elváltozása, megváltoztatása.

Ezen időpontok közül a legrövidebb egyezik meg a bizonyítvány érvé-nyességi időtartamával.

A Munkavédelmi Törvény kötelezi az építőipari vállalatokat, hogy beren-dezéseiket minden készre-szerelés után vizsgálják felül egy szakértő kol-lektív testülettel munkavédelmi szempontból. Az új termelő-berendezést csak azután helyezheti üzembe felelős vezetője, ha ez a testület mindent megfelelőnek talált!

d./ Munkavédelmi szemle

Az építőipari vállalatnak a munkavédelmi szabályzatában (MVSZ) meg-határozott és meghatározandó időközökben meg kell ismételnie a mun-kavédelmi szemlét [10].

Néhány gépféleségnél a munkavédelmi szemle és az üzembe helyezési el-járás tartalmi és formai kötöttségeit hatósági szabályozó iratok szabják meg. Ilyenek az építőiparban és az építőanyag-iparban:

– az emelőgépek;

– a kazánok;

– a nyomástartó edények;

– acetiléngáz fejlesztő készülékek;

– ipari célú robbantókészülékek;

– felvonók;

– a tűz- és robbanásveszélyes folyamatokhoz csatolt berendezések;

– a gázüzemű berendezések;

– közúti gépjárművek és munkagépek

Az üzembe helyezési eljáráson részt kell vennie:

– hatósági személyeknek (pl. felvonók esetében az ÉMI felvonószak-értőjének),

– a munkahely munkavédelmi vezetőjének,

3. A GÉPGAZDÁLKODÁS ÁLTALÁNOS FELADATAI 27

– a gépet üzemeltető, karbantartó üzem vezetőjének és meg kell hívni rá az illetékes szakszervezet megbízottját.

Fentieken kívül tanácsos meghívni azokat a munkásokat és művezetőket, akiknek közvetlen feladata lesz a gép kezelése, kiszolgálása, karbantar-tása. A szakszervezet munkavédelmi felügyelője jogosult utólag is meg-tiltani az üzembehelyezést, felfüggeszteni az üzemelő gép használatát. Az üzembehelyezési eljárás során egyértelműen kell lerögzíteni írásban, hogy a biztonságos üzemvitelhez meg vannak-e az összes feltételek vagy sem!

In document Építőipari logisztika (Pldal 21-27)