• Nem Talált Eredményt

4.3.1. A MicroCT analízis kvalitatív eredményei

Az I. csoport csontbiopsziás mintáinak microCT felvételei azt mutatták, hogy a 12 mintából 8-ban a minták apikális és centrális részeiben a csontpótló anyag intenzív sugárelnyelésű szemcséit újonnan képződött mineralizált csonttrabekulák veszik körül, melyek közvetlen kapcsolatban állnak a xenograft szemcséivel. Ezen minták koronális harmadában a csontpótló anyag szemcséit nem mineralizált szövet veszi körül. A 12 mintából 4 esetében a csontpótló anyag szemcséi nem mineralizált szövetbe ágyazódtak be. Elmondható tehát, hogy a kvalitatív microCT analízis eredményei jól korreláltak a szövettani vizsgálat eredményeivel. A 3. ábra példát mutat a csontpótló anyag csontos integrációjára és kötőszövetes encapsulálódására az I. csoportban (tesztcsoport).

58 3. ábra

A. . C.

B. D.

A csontpótló anyag szemcséi az esetek egy részében csontosan integrálódtak a csontpótolt területen. Ennek a szövettani felvétele látható a 3/A. és microCT képe a 3/B. ábrán. Előfordult, hogy a csontpótló anyag szemcséi kötőszövetesen encapsulálódtak a műtéti területen. Ennek a szövettani felvétele látható a 3/C. és microCT képe a 3/D. ábrán.

59

4.3.2. A MicroCT analízis kvalitatív eredményei

A csont micromorphometriai paramétereinek értékeit az I. csoport azon mintái esetében számoltattuk ki a szoftverrel, amelyekben a csontpótló anyag szemcséit újonnan képzett csont vette körül (12 mintából 8-ban). A csont microarchitecturás vizsgálatokban ezeket az adatokat, valamint a II. és III. csoport mintáinak micromorphometriai paramétereinek értékeit vettük figyelembe.

Az I. csoport mintáinak microCT felvételein az eltérő sugárelnyelésű struktúrákat küszöbértékek segítségével szegmentáltuk, hogy elkülönítsük a csontpótló anyag szemcséit és az újonnan képződött csontot. Ezután a xenograft szemcsék és az újonnan képzett csont micromorphológiai paramétereinek értékeit összehasonlítottuk. A 2. és 3.

táblázat, valamint az 4. és 5. ábra demonstrálja azoknak a morphometriai paraméterek értékeit és statisztikai feldolgozását, melyek szignifikáns különbséget mutattak a két adathalmaz között.

2. táblázat Azoknak a morphometriai paramétereknek az értékei, melyek szignifikáns különbséget mutattak az I. csoport csontpótolt területein belül a csontpótló anyag szemcséi és az újonnan képződött csont között. A p értékeket kis kereszttel indexeltük, amennyiben Mann-Whitney-féle U tesztet alkalmaztunk, a fennmaradó esetekben az alkalmazott statisztikai próba a varianciaanalízis (ANOVA) volt. N: a biopsziás minták száma.

n

60

3. táblázat Azoknak a zárt porozitási morphometriai paramétereknek az értékei, melyek szignifikáns különbséget mutattak az I. csoport csontpótolt területein belül a csontpótló anyag szemcséi és az újonnan képződött csont között. A p értékeket kis kereszttel indexeltük, amennyiben Mann-Whitney-féle U tesztet alkalmaztunk. N: a biopsziás minták száma.

n

61 4. ábra

A

A 4/A grafikon a trabekulaszámot mutatja, mely az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás mintáin belül az újonnan képződött csontot és a csontpótló anyag szemcséit jellemzi. A p értékeket kis kereszttel indexeltük, amennyiben Mann-Whitney-féle U tesztet alkalmaztunk.

B

A 4/B grafikon a trabekuláris csont mintázati faktort mutatja, mely az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás mintáin belül az újonnan képződött csontot és a csontpótló anyag szemcséit jellemzi.; az alkalmazott statisztikai próba a varianciaanalízis (ANOVA) volt.

-0,2 Az újonnan képződött csont és csontpótló anyag szemcséinek trabekulaszáma (Tb.N) az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás

mintáiban

Újonnan képződött csont Csontpótló anyag szemcséi Az újonnan képződött csont és csontpótlóanyag szemcséinek trabekuláris csont mintázati faktora (Tb.Pf) az I. csoport

(tesztcsoport) biopsziás mintáiban p=0,00447

62 C

A 4/C grafikon a strukturális modell indexet mutatja, mely az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás mintáin belül az újonnan képződött csontot és a csontpótló anyag szemcséit jellemzi; az alkalmazott statisztikai próba a varianciaanalízis (ANOVA) volt.

-1,5 -1 -0,5 0 0,5 1 1,5 2 2,5

SMI

Újonnan képződött csont Csontpótló anyag szemcséi Az újonnan képződött csont és a csontpótló anyag szemcséinek Struktúrális Modell Indexe (SMI) az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás

mintáiban p=0,0103

63 5. ábra

A

Az 5/A grafikon a zárt pórusok számát mutatja, mely az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás mintáin belül az újonnan képződött csontot és a csontpótló anyag szemcséit jellemzi. A p értékeket kis kereszttel indexeltük, amennyiben Mann-Whitney-féle U tesztet alkalmaztunk.

B

Az 5/B grafikon a zárt pórusok térfogatát mutatja, mely az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás mintáin belül az újonnan képződött csontot és a csontpótló anyag szemcséit jellemzi. A p értékeket kis kereszttel indexeltük, amennyiben Mann-Whitney-féle U tesztet alkalmaztunk.

-600

Újonnan képződött csont Csontpótló anyag szemcséi Az újonnan képződött csont és a csontpótló anyag szemcscéinek zárt

pórusainak száma (Po.N(cl)) az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás mintáiban

Újonnan képződött csont Csontpótló anyag szemcséi Az újonnan képződött csont és a csontpótló anyag szemcséinek zárt pórusainak térfogata (Po.V(cl)) az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás

mintáiban p=0,00195+

64 C

Az 5/C grafikon a zárt térfogatok felszínét mutatja, mely az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás mintáin belül az újonnan képződött csontot és a csontpótló anyag szemcséit jellemzi. A p értékeket kis kereszttel indexeltük, amennyiben Mann-Whitney-féle U tesztet alkalmaztunk.

Összehasonlítottuk az I. csoport (tesztcsoport) csontpótolt területeiből, a II. csoport természetes úton gyógyuló extractiós sebeiből (pozitív kontrollcsoport) és a III. csoport lebennyel zárt alveolusaiból (negatív kontrollcsoport) nyert biopsziás minták micromorphológiai paraméterének adatait. A 4. táblázat, valamint 6. ábra demonstrálja azoknak a morphometriai paraméterek értékeit és statisztikai feldolgozását, melyek szignifikáns különbséget mutattak a két adathalmaz között.

-10 -5 0 5 10 15 20 25 30 35

Po.S(cl) (mm²)

Újonnan képződött csont Csontpótló anyag szemcséi Az újonnan képződött csont és a csontpótló anyag szemcséinek zárt

pórusainak felszíne (Po.S(cl)) az I. csoport (tesztcsoport) biopsziás mintáiban

p=0,00741+

65

4. táblázat Azoknak a morphometriai paramétereknek az értékei, melyek szignifikáns különbséget mutattak az I. csoport csontpótolt területei és a kontrollcsoportok között. A p értékeket kis kereszttel indexeltük, amennyiben Kruskal-Wallis tesztet alkalmaztunk, a fennmaradó esetekben az alkalmazott statisztikai próba a varianciaanalízis (Oneway ANOVA) és Bonferoni teszt volt.

Csonttérfoga

66 6. ábra

A

A 6/A grafikon a Csonttérfogat arányt mutatja a három csoport mintáiban; az alkalmazott statisztikai próba a varianciaanalízis (Oneway ANOVA) és Bonferoni teszt volt.

B

A 6/B grafikon az Interszekciós felületet mutatja a három csoport mintáiban; az alkalmazott statisztikai próba a varianciaanalízis (Oneway ANOVA) és Bonferoni teszt volt.

-5,0

II. csoport I. csoport III. csoport

Csonttérfogatarány (BV/TV) a három csoport