• Nem Talált Eredményt

A melnilci haditanács augusztus 17-én

Minden hadműveleti elhatározás leglényegesebb tényezői közé sorolnak : az ellenségről szerzett hírek. Mindinkább érvé-nyesül ez az általános tétel akkor, ha a magunk elhatározása az ellenség magatartásán fordul meg. Tudjuk, hogy a szövet-séges seregek Napoleonnak engedték át a kezdeményezést.

1 Ez okból Csehországban erődítéseket létesítettek, helyreállították si kiegészítették a meglévőket; a várak erős védőrséget kaptak. E. G. v.

Horstenau i. m. 13. 1.

2 Friederich i. m . I. k. 137—138. 1. és E. G. v. Horstenau i. m . 9—10. 1.

3 Lásd a 91. oldalt.

4 E. G. v. Horstenau i. m. 16. 1.

5 U. o. 16—17. 1.

« U. o. 17—18. 1.

A hírszolgálat mindkét részen gyenge lábon állott. A fegy-verszünet alatt a hadvezérek kizárólag a kémek híreire támasz-kodtak, a melyek igen csekély s a mellett gyakran hamis eredmé-nyekre vezettek.1 Láttuk azt is, hogy a szövetségesek még a franczia fősereg hollétéről is tévedésben vollak.2 Napoleon előtt legnagyobb részt titokban maradt a 120,000 főnyi orosz és porosz csapatok eltolása Sziléziából Csehországba. Az akkori idők haditervei és emlékiratai még azt is bizonyítják, hogy a hadviselő felek egymás erőviszonyait teljesen hamisan ítél-ték meg.3

Az egymásról szerzett hírek minősége még az ellenséges-kedések megkezdésével sem javult lényegesen. Ennek oka abban rejlett, hogy a felderítés jelenkori eszközeit és módozatait nemcsak hogy akkor, hanem még sokkal később sem ismerték.

Az ellenség felőli hiányos értesültség sok mindent meg-magyaráz e hadjáratban, a mit az ellenség helyzetének ponto-sabb ismerete mellett különben nem helyeselhetnénk.

Mindezekből természetesen az következett, hogy a Napó-leonról beérkező hírek változásával a szövetségesek elhatározása is módosúlt. így történt ez aug. 15. után a főseregnél is, a mikor t. i. hírek alapján leginkább arra lehetett következtetni, hogy Naj)oleon a szövetségesek északi serege ellen fordul.4 Ennélfogva és alkalmazkodva a megegyezéshez, a főseregnek Napoleon hátába és összeköttetési vonalaira kellett törnie.

Hosszas tanácskozások következményeként5 elhatározták, hogy a fősereg aug. 20 án délelőttig az Erczhegység délkeleti lábánál felvonul, é. p.6 Wittgenstein Teplitznél, Kleist Brüxnél, az osztrák-magyar csapatok jobbszárnya Komotaunál, a balszárny Kaaden-nél, Klenau pedig Karlsbadtól keletre; 20-án délután a had-sereg teljesen megközelíti a határt s 21-én betör Szászországba,

1 E. G. v. Horstenau i. m. 15. J.

2 Lásd a 106. oldalt.

3 E. G. v. Horstenau i. m. 29. 1. és Friederich i. m. I. k. 72—99. L

4 Ez persze csak részben volt igaz. E. G. v. Horstenau i. m . 25. 1.

5 U. o. 27—34. 1. és II. mell., valamint Friederich i. m . I. k . 1 5 3 - 1 5 9 . 1.

6 E. G. v. Horstenau i. m. 32. 1.

irányt vévén Lipcsének.1 Az ellenség2 első ellenállását Freiberg-nél vagy ChemnitzFreiberg-nél várták. Ennek megfelelőleg az Érczhegvségen át több oszlopban előnj'omuló sereg első esetben Mitte] -saida és Marienbergnél, utóbbi esetben pedig Marienbergnél

«gyesült volna. Mindkét esetben a jobb oszlopnak (Wittgenstein) Pirna ellen tüntetnie kellett.

Ezen elhatározás végrehajtása közben beérkező újabbi hírek azonban ingadozást szültek és némi eltérést eredményeztek.

A francziák támadása Neipperg hadosztálya ellen3 ismét azt a gyanút keltették, hogy Napoleon a Lausitzból Prága felé akar előnyomulni. Különösen Sándor czár volt e nézeten, míg Schwar-zenberg csupán tüntetésnek tartotta a francziák e megjelenéséi Friedlandnál, Rumburgnál és Gabelnél.4 Ennek ellenére Neipperg támogatására a 2. orosz gránátos hadosztályt a melniki Elbe-hidak megszállására rendelték,5 mert az előnyomuló Blüchernél levő Pallien hadtestének beérkezésére nem számíthattak biz-tosan.6

Minthogy ezek folytán megdőlt az a föltevés, hogy Napo-leon Berlinnek vette útját, képtelenség volt a főseregnek elő-nyomulása Lipcse felé. Schwarzenberg már aug. 20-án kifeje-zésre is juttatja ezt feleségéhez irott egyik levelében, mondván:

•«valószínűleg felkanyarodunk az Elbe felé».7

Egy napi halasztást szenvedett a betörés Szászországba, a pihenés nélkül menetelő csapatok kimerültsége miatt is.8

Aug. 19-én Wrannánál a három szövetséges uralkodó dísz-szemlét (!) tartott 65,000 gyalogos és 7000 lovas felett, a mi

1 A Radetzky által javasolt ezen irányt erősen támadták és védték.

Friederich i. m. I. k. 159 161. 1. és E. G. v. Horstenau i. m. 31—32. 1.

2 Vagyis az Elbe védelmére visszamaradt francziák.

;i E. G. v. Horstenau i. m. 64—69. 1., valamint Friederich i. m.

I. k. 163. 1.

'4 E. G. v. Horstenau i. m . 70. és 75. 1.

5 Friederich i. m. I. k. 163. 1., valamint E. G. v. Horstenau i.

an. 76. 1.

G E. G. v. Horstenau i. m. 75. 1.

"' U. o. 73. 1.

8 U. o. 71. 1. és Friederich i. m. I. k. 162. 1.

természetesen meglehetősen soká tartott.1 Bianchi magyar had-osztálya pl. reggel 3 órától délután 2 óráig talpon volt,2 m á s csapatok pedig egész éjjel meneteltek, csakhogy a szemle után elérjék éjjelezési állomásaikat.3 A csapatok jutalmul bort kaptak.4 Csakis ez után tudták meg a csapatok a hadüzenetet,5 Schwar-zenberg pedig a következő kiáltványt intézte h o z z á j u k :6

«Nagy napra virradtunk! Derék harczosok! A haza számít reátok !»

«Valahányszor hívó szavának engedelmeskedtetek, mindig méltónak mutatkoztatok bizalmára.»

«Hiábavaló volt császárunk minden fáradozása, hogy helyre-állítsa Európában a régóta nélkülözött békét és szilárd alapon megerősítse a monarchia nyugalmát és jólétét, a mely

szomszé-daink nyugalmától és jólététől elválaszthatatlan.»

«Sem a türelem, sem a békítő javaslatok, sem a többi had-viselő hatalom bizalomteljes odaadása a császár tanácsai és rendszabályai iránt, semmi sem volt képes a franczia kormányt mérséklésre és méltányosságra birni.»

«Ama napon, a melyen Ausztria nyíltan védelmére kelt a jognak és a rendnek, kötelezettséget is vállalt, hogy harczoljon e legbecsesebb javainkért.»

«Nem egyedül szállunk síkra. Egy sorban állunk mindazzal, a mit hatalomban és nagyságban Európa békéje és nyugalma hatalmas ellenfelével szembeállíthat.»

«Ausztria, Orosz-, Porosz-, Svéd- és Spanyolország, vala-mint Anglia, mind egyesült erővel, közös czélra törekszik: szi-lárd alapon nyugvó, tartós békére, az államok erejének méltá-nyos felosztására és függetlenségére.»

«Nem Francziaország ellen száll síkra ez a nagy szövetség,

1 E. G. v. Horstenau i. m. 64. 1.

- Friedrich Freiherr von Bianchi stb. m á r i. m. 134. 1.

:i E. G. v. Horstenau i. m. 68. 1.

F. Ebhardt Geschichte des k. k. 33. Infanterie-Regiment stb»

Ung. Weisskirchen, 1888. 561. 1.

•"* E. G. v. Horstenau i. m. 68. 1.

0 F. Ebhardt i. m. 561—562. 1.

hanem a Francziaország határain kívül álló franczia fensőség

«llen.»

«Spanyol- és Oroszország megmutatta, hogy mire képes a népek ereje és kitartása; hogy mire képes ennyi állam egyesült

•ereje, azt majd az 1813. év mutatja meg.»

«Az ily szent háborúban, még jobban mint valaha, kell megőriznünk ama erényeket, melyekkel hadseregünk nem egy korábbi hadjáratban és háborúban tündökölt. Feltétlenül szol-gálatra készen áldozzunk fel mindent az uralkodóért és a hazáért:

t ü n j ü n k k i : állhatatosságunkkal a jó és rossz napokban, a ha-tározottsággal és kitartással a csatatéren, a mérsékléssel és a kímélettel a védtelenek iránt.»

«Bajtársak! Veletek oly éveket éltem át, a miket a haza szolgálatának szenteltem; ismerem és becsülöm közületek azo-kat a bátraazo-kat, kik dicsőséges csatákban liarczoltak és a kik ezek nyomába akarnak lépni; bízom bennetek ! Közületek válasz-tott ki engem a fejedelem. Kegye a hadsereg élére állíválasz-tott, erőm az ő bizalma, mely egyesül a tiétekkel.»

«Hogy miként szolgálja mindenki az egészet, azt a szá-mára előírt hatáskör szabja meg, de egyesítsen valamennyiün-ket, tegyen egyenlővé és emeljen fel bennünket ugyanazon ma-gasztos czélhoz az az elhatározás, hogy minden rendeltetésben minden tekintetben, minden válságos órában a legjobbat és a legnagyobbat tegyük.»

«Császárunk köztünk marad, mert reánk bizta a legbecse-sebbeket: nemzetünk becsületét, hazánk védelmét, utódaink biz-tonságát és jólétét. Gondoljátok meg, hogy az igaz ügyet el nem hagyó Isten előtt, atyailag érző uralkodótok, hálás polgártársai-tok és Európa színe előtt indulpolgártársai-tok a harczba, s hogy a hosszú szenvedés után mindenki dicső tetteket és maradandó boldog-ságot vár tőletek. Gondoljátok meg, hogy győznötök kell, ha e várakozásoknak meg akartok felelni; kiizdjetek, miként az Ausztria liarczosaihoz illik és győzni fogtok!»

*

A fősereg helyzetét aug. 21-én este a 2. számú vázlat mu-tatja.

II. N a p o l e o n haditervei, elhatározása és rendszabá-lyai augusztus 20-áig.

Napoleon Szászországban a három szövetséges seregcsoport között állott (lásd az 1. sz. vázlatot) s helyzetét elég kedvező-nek tartotta, mivel remélte, hogy ellenségeikedvező-nek hibái alkalmat adnak neki azok egyenkénti leverésére.1 Szándékát azonban szo-kásához híven nem passzive, hanem támadólag óhajtotta véghez-vinni. Csak az volt a kérdés, hogy melyik szövetséges Fereg ellen forduljon ?

Valamennyi támadási iránynak meg volt a maga jó oldala ós baja a fennforgó katonai, politikai, földrajzi, személyi s egyéb okok következtében.2 De mindegyiknél egyformán fennállott az a baj, hogy a míg az egyik szövetséges hadsereget megtámadja, addig a másik kettő a hátába és összeköttetése vonalaira törhet.

Végre arra határozta el magát Napoleon,3 hogy Oudinot marsallt 70,000 emberrel az északi sereg ellen küldi, ő maga pedig Bauzen és Görlitz között egyesíti seregének zömét és a másik két szövetséges hadsereggel szemben egyelőre várakozó álláspontra helyezkedik.4

Hogy Najioleon pedig az említett hadműveleteket «központi állásából» eredményesen végrehajthassa, az Elbe vonalát kihasz-nálhassa, hátát biztosítsa s magát egy időre összeköttetéseitől is függetlenítse, a hadszinteret, azaz Szászországot és az Elbe vonalát, mesterileg berendezte,5 Magdeburg, Torgau és

Witten-1 Friederich i. m. I . k. 101. 1.

2 ü . o. 102—107. 1. '

Friederich i. m. 107., 111—114. 1.

4 E. G. v. Horstenau i. m. 38. 1. pl. azt olvassuk, hogy Napoleonnak m á r eleve az volt a szándéka, hogy egyidejűleg a sziléziai sereget is meg-támadja, melyet ő a szövetségesek főerejének gondolt (lásd a 92. oldalt).

Friederich (i. m. I. k. 189. 1.) szerint ellenben ez az elhatározása csak akkor jött létre, mikor megtudta, hogy az osztrák seregnek Drezda elleni előnyomulása 4—5 napi időt ad neki, a mely alatt leverheti Blüchert.

Napoleonnak aug. 13-án marsalljaihoz intézett levelei inkább az utóbbit igazolják.

5 E. G. v. Horstenau i. m. 4 —43. ]., valamint Friederich i. m.

I . k. 107 - 1 1 0 . 1.

berg várait erős védőrséggel látta el, Hamburgot és Drezdát megerősíttette. Legutóbbira különösen nagy figyelemmel volt, mint fontos hadműveleti pontra és szövetségese fővárosára. Mivel azonban a csak futólagosan megerősített Drezda nagy védőőrsége ellenére sem birt a kellő ellentálló erővel, Napoleon állandó védelmére szorult s így nemhogy elősegítette, hanem inkább hátráltatta mozgási szabadságát.1

Drezdától délre Königstein és Lilienstein erődítményei között új hidat is veretett Napoleon s ehhez csatlakozva új oszlopútat építtetett. A bid azért birt különösen nagy fontos-sággal, mert ezen át, Drezda elkerülésével, a legrövidebb iránj7 -ban, Teplit-z felé nyomulhatott elő Napoleon, egy esetleg Drezdát körülzároló ellenséges sereg hátába. ~

Csehország határhegységeinek átjáróival szemben tábori erődítmények épültek. Hatalmas mennyiségű élelmikészleteket halmoztatott fel. Ezenkívül egészségügyi berendezéseket létesít-tetett és térképeket készítlétesít-tetett.

Végül számos szemrevételezése révén egészen otthonosan érezte magát Szászországban/5

Napoleonnak azonban nem igen sikerült áttekinteni ellen-ségei helyzetét, holott magatartását ezúttal igazán ellenfeleinek mozdulatai befolyásolták.

Aug. 18-án arról értesült, hogy 40,000 orosz Sziléziából Csehországba vonult. Ennek megörült s az ez által meggyöngült Blücherre akarta magát vetni.4 Hogy ezalatt Csehország ellen biztosítva legyen, elhatározta, hogy megszállja Csehország határ-területeit : Gabel környékét, ezenfelül Littaunál — a mely irány-ból az osztrák-magyar sereg támadását várta — kiválasztott állásban 40,000 embert készenlétbe helyezett 5 Ámde csakhamar

1 E. G. v. Horstenau i. ni. 42. 1. és Supplement zu den «Mitteilun-gen des k. u. k. Kriegsarchivs» W. Wlaschiitz: Bedeutung von Befesti-gungen in der Kriegsführung Napoleons. Bearbeitet nach der «Corres-pondance de Napoleon I.» 259. 1.

- E. G. v. Horstenau i. m. 43. 1. és Friederieh i. m. I. k. 111. 1.

E. G. v. Horstenau i. m. 43. 1. és Friederich i. m. I. k. 1U9. 1.

* Friederich i. m. I. k. 183—184. 1.

"> U. o. 184. 1.

ismét kétségbevonta az orosz csapatoknak fentemlített eltolását1

s bogy a helyzetet tisztázza, aug. 18-án elhatározta, hogy be-tör Csehországba.

Ennek következtében az előnyomuló francziák Rumburgnál összeütköztek Neipperg hadosztályának részeivel, a mely alka-lommal megerősítést nyert az oroszok oldalmenetéről szóló hír.

Ekkor Napoleon arra gondolt, hogy Csehországba tör és meg-támadja az oroszokat még oldalmenetük alatt.- Aug. lí)-én sze-mélyesen kiséri Poniatovszkv hadtestét, a mely Friedlandnál visszavetette Neipperg hadosztályának részeit (9. huszárezred és két vadászzászlóalj). Csakis ekkor állapíthatta meg Napoleon Schwarzenberg seregének az Elbe balpartjára vonulását s arról is meggyőződött, hogy a csatlakozó oroszokat sem érheti el.

Ebből azt következteti azután, hogy egyrészt immár czéltalan a betörése Csehországba, másrészt, hogy ha Schwarzenberg az Elbének bármely partján is nyomulna előre Drezda ellen, 4—5 n a p előtt nem érhet oda.

Ha már most Drezda 60,000 főnyi franczia védőőrsége is pár napig tartja magát, akkor ő (t. i. Napoleon) a merészen támadó Bliicherrel leszámolhat és tartalékaival még idejében Drezdához siethet Schwarzenberg visszaveiése végett.

Augusztus 20-án tehát Blücher3 megtámadására határozta el m a g á t ! Oldalának biztosítására, Gabel-Zittau irányában, Viktor tábornagy és Vandamme tábornok parancsnoksága alatt vissza-hagyott 80,000 embert, Drezda védelmére pedig St. Cyr tábor-nagyot rendelte ki a XIX. és az 5. lovashadtest (Lhéritier hadoszt.

tbnk.) részeivel (összesen kb. 23,000 ember)/' E csoportok egymást támogatni kötelesek voltak. Aug. 20-iki helyzetüket a 2. sz. vázlat mutatja.

A XIV. hadtestre nézve meg kell jegyeznem, hogy ez majd-nem csupán ujonczokból, újonnan alakított csapatokból állott.

A vezérlő St. Cyr marsall tehát jogos aggodalommal várta a jövendő eseményeket/* D O R M Á N D Y G É Z A

vezérkari testületi százados.

1 U. o. 18ö. 1. és E. G. v. Horstenau i. m. 54. 1.

- U. o. 187. 1. és E. G. v. Horstenau i. m. 57. 1.

a Eriederich i. m. I. k. 189—190. 1.

4 U. o. 190—191. 1. és E. G. v. Horstenau: i. m. 57. és 68. 1.

5 E. G. v. Horstenau i. m. 59—63. 1.

Hadtörténelmi Közlemények. 8