• Nem Talált Eredményt

A megújuló energiaforrásokból származó energia felhasználásának elõmozdítására irányuló környezetvédelmi beruházási támogatás nyújtásának szabályai

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 93-96)

a Környezet és Energia Operatív Program prioritásaira rendelt források felhasználásának részletes szabályairól és egyes támogatási jogcímeirõl

14. A megújuló energiaforrásokból származó energia felhasználásának elõmozdítására irányuló környezetvédelmi beruházási támogatás nyújtásának szabályai

16. § (1) A megújuló energiaforrásokból származó energia felhasználásának elõmozdítására irányuló környezetvédelmi beruházási támogatás során elszámolható költségnek minõsül az olyan többletköltség, amely a kedvezményezettet terheli egy hagyományos, a tényleges energiatermelés szempontjából ugyanolyan kapacitású erõmûhöz vagy fûtõrendszerhez képest.

(2) Az elszámolható költségek kiszámításához a 800/2008/EK bizottsági rendelet 18. cikk (6) és (7) bekezdésében meghatározott módszert kell alkalmazni a mûködési elõnyök és mûködési költségek figyelmen kívül hagyása mellett.

(3) A támogatás támogatási intenzitása nem haladhatja meg az elszámolható költségek 45%-át, amely kisvállalkozások esetében 20 százalékponttal, középvállalkozások esetében 10 százalékponttal növelhetõ.

(4) Bioüzemanyag elõállításához abban az esetben nyújtható környezetvédelmi beruházási támogatás, ha a támogatott beruházást kizárólag a megújuló energiaforrásból elõállított energia támogatásáról, valamint a 2001/77/EK és a 2003/30/EK irányelv módosításáról és azt követõ hatályon kívül helyezésérõl szóló, 2009. április 23-i 2009/28/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 17. cikk (2)–(6) bekezdésében megállapított fenntarthatósági kritériumoknak megfelelõ bioüzemanyagok elõállítására használják fel.

15. A közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtható támogatásra vonatkozó szabályok

17. § (1) Közszolgáltatás ellátásához támogatást kizárólag a közszolgáltatás ellátásával megbízott kedvezményezett kaphat.

(2) A közszolgáltatások ellátáshoz nyújtott támogatás csak olyan mértékben korlátozhatja a versenyt, amely mindenképpen szükséges a feladat hatékony ellátásához.

(3) A támogatás mértéke nem haladhatja meg a közszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez szükséges nettó költséget, beleértve az ésszerû nyereséget. A támogatás mértékét az Európai Unió mûködésérõl szóló szerzõdés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekû szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló, 2011. december 20-i 2012/21/EU bizottsági határozat (a továbbiakban: Határozat) 5. cikke szerint kell megállapítani.

(4) Ha a kedvezményezett a Határozat 5. cikknek megfelelõen meghatározott összeget meghaladó támogatásban részesül, a kedvezményezettnek a túlkompenzációt vissza kell fizetnie. Ha a túlkompenzáció összege nem haladja meg az átlagos éves ellentételezés összegének 10 %-át, a túlkompenzáció átvihetõ a következõ idõszakra, és levonható az arra az idõszakra fizetendõ támogatás összegébõl.

(5) A kedvezményezett a támogatásról olyan elkülönített elszámolást köteles vezetni, amelybõl a (2)–(4) bekezdésben meghatározott követelmények ellenõrizhetõek.

16. Az állami támogatásokra vonatkozó közös szabályok

18. § A kedvezményezett köteles a támogatással kapcsolatos okiratokat és dokumentumokat a támogatási döntés napjától számított tíz évig megõrizni.

19. § (1) Nem ítélhetõ meg támogatás

a) azon szervezet részére, amely az Európai Bizottság támogatás visszafizetésére kötelezõ határozatának nem tett eleget,

b) – a közszolgáltatás ellentételezése kivételével – a nehéz helyzetben lévõ vállalkozás részére, c) a pályázati felhívás által meghatározott kizáró ok fennállása esetén.

(2) Nem ítélhetõ meg a 800/2008/EK bizottsági rendelet szerinti támogatás

a) a 800/2008/EK bizottsági rendelet 1. cikk (2) és (3) bekezdésében foglalt tevékenységekhez, b) a 800/2008/EK bizottsági rendelet 1. cikk (4) bekezdésében meghatározott célra.

20. § (1) A 800/2008/EK bizottsági rendelet alapján támogatás csak akkor ítélhetõ meg, ha a kedvezményezett még a projekt megkezdése elõtt a támogatás iránti kérelmét benyújtja.

(2) Nagyvállalkozások esetében a kedvezményezettek kötelesek igazolni, hogy a) a támogatás segítségével lényegesen megnövekszik a projekt mérete, b) kiszélesedik a tevékenység köre,

c) növekszik a kedvezményezett által a projektre fordítandó összeg, d) lényegesen felgyorsul a projekt végrehajtási üteme, vagy

e) regionális beruházási és foglalkoztatási támogatás esetében a projekt a támogatás hiányában nem az érintett támogatott régióban valósult volna meg.

21. § (1) A 800/2008/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatási jogcímen nyújtott támogatás különbözõ elszámolható költségek esetében halmozható más, a 800/2008/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatási jogcímen nyújtott támogatással. Azonos vagy részben azonos elszámolható költségek esetében a 800/2008/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatási jogcímen nyújtott támogatás abban az esetben halmozható más, a 800/2008/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatási jogcímen nyújtott támogatással, vagy csekély összegû támogatással, ha az nem vezet a 800/2008/EK bizottsági rendelet szerinti legmagasabb támogatási intenzitás, vagy támogatási összeg túllépéséhez.

(2) Egy projekthez igénybe vett összes állami támogatás – függetlenül attól, hogy annak finanszírozása uniós, országos, regionális vagy helyi forrásból történik – támogatási intenzitása nem haladhatja meg az irányadó uniós állami támogatási szabályokban meghatározott támogatási intenzitást.

22. § (1) A támogatások támogatási intenzitásának kiszámítása során valamennyi felhasznált számadatot az adók vagy illetékek levonása elõtt kell figyelembe venni. Ha a támogatást a vissza nem térítendõ támogatástól eltérõ formában nyújtják, a támogatás összegének a támogatástartalmat kell tekinteni.

(2) A több részletben kifizetett támogatást az odaítélés idõpontja szerinti értékre kell diszkontálni az Atr. 2. § 3. pontja szerinti diszkont kamatláb alkalmazásával.

23. § (1) A projekt-elõkészítési tevékenységek nem jelentik a projekt megkezdését. Ha a projekt keretében több tevékenység támogatására kerül sor, a legkorábbit kell a projekt megkezdésének tekinteni.

(2) A 3. § 1–6. és 8–21. pontjában meghatározott jogcímek szerinti projekt-elõkészítési tevékenységek költsége nem haladhatja meg a projekt teljes elszámolható költségének 6%-át. A 3. § 7. pontjában meghatározott jogcím szerinti elõkészítési tevékenységek költsége nem haladhatja meg a projekt teljes elszámolható költségének 30%-át.

24. § E rendelet alapján támogatási döntést 2013. december 31-ig lehet hozni.

17. Záró rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 3. napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépését követõen meghirdetett felhívások tekintetében kell alkalmazni.

26. § E rendelet

a) 5. § b)–h) pontja a Szerzõdés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetõnek nyilvánításáról (általános csoportmentességi rendelet) szóló, 2008. augusztus 6-i 800/2008/EK bizottsági rendelet I. fejezete, 13. cikke, valamint 18–23. cikke (HL L 214., 2008. 8. 9., 3. o.),

b) 5. § a) pontja a Szerzõdés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (HL L 379., 2006. 12. 28., 5. o.),

c) 5. § i) pontja az Európai Unió mûködésérõl szóló szerzõdés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekû szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló, 2011. december 20-i 2012/21/EU bizottsági határozat (HL L 7., 2012. 1. 11., 3. o.)

hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

27. § Hatályát veszti a Környezet és Energia Operatív Program prioritásaira rendelt források felhasználásának részletes szabályairól és egyes támogatási jogcímeirõl szóló 9/2010. (I. 21.) NFGM rendelet azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévõ ügyekre alkalmazni kell.

Németh Lászlóné s. k.,

nemzeti fejlesztési miniszter

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 93-96)