• Nem Talált Eredményt

Mediterrán keménylombú erdõk

Kormányrendeletek

SKORPIÓHALALAKÚAK (SCORPAENIFORMES) Kölöntefélék (Cottidae)

93. Mediterrán keménylombú erdõk

9360 Makaronéziai babérerdõk (Laurus,Ocotea) 9370 Phoenix-fajok alkotta pálmaligetek

9390 Cserjés és bokorerdõ-növényzet égerlevelû tölggyel (Quercus alnifolia) 94. Mérsékelt övi hegyvidéki tûlevelû erdõk

9430 Alhavasi és hegyi kampósfenyõ (Pinus uncinata)-erdõk gipszen vagy mészkövön 95. Mediterrán és makaronéziai hegyvidéki tûlevelû erdõk

9510 A Dél-Appenninek közönségesjegenyefenyõ (Abies alba)-erdõi 9530 Mediterrán (szubmediterrán) fenyõerdõk endemikus feketefenyõvel 9560 Endemikus erdõk borókafajokkal (Juniperusspp.)

9570 Lakkciprus (Tetraclinis articulata)-erdõk 9580 Mediterrán tiszafa (Taxus baccata)-erdõk 9590 Ciprusicédrus-erdõk (Cedrosetum brevifoliae)

A Kormány 152/2007. (VI. 26.) Korm.

rendelete

a balatoni vízpart-rehabilitációs szabályozás követelményeirõl szóló

283/2002. (XII. 21.) Korm. rendelet módosításáról*

* A Korm. rendelet teljes szövege a Magyar Közlöny 2007. június 26-i 80. számában jelent meg.

A Kormány 169/2007. (VI. 28.) Korm.

rendelete

a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló

242/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tör-vény 59. §-a (1) bekezdésénekj)pontjában kapott felhatal-mazás alapján a Kormány a következõket rendeli el:

1. §

A települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj meg-állapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 7. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„7. § (1) A közszolgáltatási díj megállapítása az általá-nos forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek meghatározásával történik. Az egységnyi díjtételt a 6. § (1)

és (2) bekezdésében meghatározott indokolt költségek, rá-fordítások és a 6. § (3) bekezdése szerinti nyereség összege és a várható szolgáltatási mennyiség hányadosaként kell megállapítani. Települési szilárd hulladék esetében a vár-ható szolgáltatási mennyiség a településen szolgáltatást igénybe vevõk számának és a fajlagos hulladékmennyi-ségnek a szorzata. A fajlagos hulladékmennyiség meg-határozása a díjkalkuláció része, amelyet az elõzõ évi tényleges szolgáltatási mennyiség alapján kell számítani.

(2) Az egységnyi díjtétel a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás esetén a gyûjtõedényzet egy-szeri ürítési díja, illetve az elszállításra átvett hulladék tömeg vagy térfogat szerint meghatározott díja.

(3) Az egységnyi díjtétel a települési folyékony hulla-dékkal kapcsolatos közszolgáltatás esetén – a (4) bekez-désben foglaltak kivételével – a települési önkormányzat döntése alapján:

a) az elszállításra kerülõ folyékony hulladék egységnyi térfogatának kezelési díja, vagy

b) az ingatlanon keletkezõ folyékony hulladékmennyi-ség egyhulladékmennyi-ségnyi térfogatának, illetve külön jogszabály alap-ján engedélyezett szennyvíz-elszikkasztás esetében az elszállításra kerülõ folyékony hulladék egységnyi térfoga-tának kezelési díja. Az ingatlanon keletkezõ folyékony hulladék mennyiségének kiszámításánál, az ingatlanon fogyasztott (számlázott) vízmennyiséget kell alapul venni.

(4) A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és -tisz-títási Megvalósítási Programról szóló 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) hatálya alá tartozó te-lepüléseken a folyékony hulladék kezelésének díját a (3) be-kezdésb)pontjában foglaltak alapján kell meghatározni a Kr. 2. §-ában meghatározott idõpontoktól kezdõdõen.

(5) A (3) bekezdésb)pontja szerinti folyékony hulladék mennyiségének meghatározásánál nem vehetõ figyelembe:

a) az a hulladékmennyiség, ami a vízügyi hatóság engedélye alapján önálló szennyvízelhelyezõ mûben vagy befogadóban nyert elhelyezést;

b) az a hulladékmennyiség, amelynek a közmûves szennyvízelvezetést szolgáló vízi létesítménybe vezetését a vízügyi hatóság nem engedélyezte vagy megtiltotta, és elhelyezését az ingatlantulajdonos számlával igazolta;

c) az a vízmennyiség, amely az ivóvízvezeték meg-hibásodása következtében a környezetben elszivárgott;

d) az év meghatározott idõszakában locsolási célú fel-használásra figyelembe vett ivóvízmennyiség, amely nem lehet kevesebb, mint az adott idõszakhoz tartozó vízhasz-nálat 10%-a;

e) a házi ivóvízvezeték hálózatra a víziközmû-szolgál-tató és a -fogyasztó ingatlantulajdonos írásbeli megállapo-dása, illetõleg a víziközmû-szolgáltató hozzájárulása sze-rint telepített mellékvízmérõn mért elkülönített locsolási vízhasználat, ha ad)pont szerinti kedvezmény igénybevé-telére nem kerül sor.

(6) Az egységnyi díjtételek – elkülönítve – tartalmaz-zák:

a) a települési szilárd hulladék esetében a hulladék be-gyûjtésének, szállításának, szelektív gyûjtésének és az utógondozásra, illetve monitorozásra is kiterjedõ ártalmat-lanításának,

b) a települési folyékony hulladék esetében a hulladék begyûjtésének, szállításának és ártalmatlanításának, illetve nem szennyvíztisztítóban történõ elhelyezése eseté-ben az utógondozásra és a monitorozásra is kiterjedõ költségeit.

(7) A fizetendõ közszolgáltatási díj:

a) a települési szilárd hulladék esetében az egységnyi díjtétel és az ürítések mennyiségének, illetve gyakoriságá-nak a szorzata;

b) a települési folyékony hulladék esetében

ba) az egységnyi díjtétel és a szolgáltatási mennyiség-nek, illetve gyakoriságának a szorzata,

bb) az egységnyi díjtétel és az ingatlanon keletkezõ folyékony hulladék mennyiségének a szorzata.

(8) A vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkezõ külön jogszabályban1 meghatározott egyedi szennyvíztisztító berendezés üzemeltetõje mentesül a (7) bekezdésb) pont-jában meghatározott díjfizetési kötelezettség alól.

(9) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatási díj meg-állapítása érdekében díjkalkulációt készíteni. Ha a köz-szolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költség-tervben a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell.”

2. §

(1) Ez a rendelet 2007. június 30-án lép hatályba.

1 174/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közmûves szennyvízelvezetõ és -tisztító mûvel gazdaságosan el nem látható területekre vonatkozó Egyedi Szennyvízkezelés Nemzeti Megvalósítási Programjáról.

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a tele-pülési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapítá-sának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000.

(XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló 365/2004.

(XII. 26.) Korm. rendelet 3. §-ának (2) bekezdése hatályát veszti.

(3) 2007-ben az R. 3. § (1) bekezdésében foglaltaktól el-térõen az önkormányzat rövidebb idõszakra is megállapít-hatja a díjfizetési idõszakot.

3. §

(1) Az R. 8. §-a (1) bekezdésében a „7. § (2) bekezdés a)pontja” szövegrész helyébe a „7. § (2) bekezdés” szö-vegrész lép.

(2) Az R. 8. §-a (2) bekezdésében a „7. § (2) bekezdés-ben” szövegrész helyébe a „7. § (2) és (3) bekezdése” szö-vegrész lép.

Gyurcsány Ferencs. k.,

miniszterelnök

A Kormány 180/2007. (VII. 3.) Korm.

rendelete

az országhatárt átlépõ hulladékszállításról

A Kormány a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. § (1) bekezdéséneka)pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendeli el:

1. §

(1) A hulladék behozatala, kivitele és átszállítása során hatóságként az Országos Környezetvédelmi, Természet-védelmi és Vízügyi Fõfelügyelõség (a továbbiakban: Fõ-felügyelõség) jár el.

(2) A hulladék behozatalára, kivitelére és átszállítására irányuló bejelentési kötelezettséget az e rendelet1. számú melléklete szerinti bejelentõlapon, valamint a 2. számú melléklet szerinti kísérõdokumentumon kell teljesíteni, melyek a Fõfelügyelõségen szerezhetõk be.

(3) A bejelentõlapot és az elõírt dokumentációt magyar és angol nyelven kell benyújtani a hatósághoz. Hulladék behozatala esetén a teljes hasznosítási folyamatot be kell mutatni az érvényes hasznosítási engedélyekkel és szerzõ-désekkel, vagy az azok létezését tanúsító nyilatkozattal együtt.

(4) A (2) bekezdés szerinti bejelentéshez nyilatkozatot kell csatolni arról, hogy a bejelentõt vagy a címzettet a 3. § szerinti büntetõjogi felelõsség, illetõleg kármentesítési kö-telezettség nem terheli.

(5) A bejelentéshez kötött hulladékszállítások biztosí-ték nyújtásához kötöttek, amelynek már a bejelentõlap be-nyújtásakor rendelkezésre kell állnia. A biztosíték a hulla-dékszállításról szóló, 2006. június 14-i 1013/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: R.) II. Mellékletében meghatározott szempontok figyelembe-vételével az R. 6. cikk (1) bekezdésében meghatározott költségek fedezetére szolgál. A biztosíték kiszámításának módját a bejelentõlappal egyidejûleg meg kell küldeni a Fõfelügyelõség részére.

(6) A biztosíték kedvezményezettje a Fõfelügyelõ-ség. Amennyiben a hulladékszállítást a bejelentésben foglaltaktól eltérõen, vagy a hulladék hasznosítását vagy ártalmatlanítását jogellenesen hajtják végre, a Fõ-felügyelõség rendelkezik a biztosíték felett, és felhasz-nálhatja az összeget a kötelezettségek teljesítésére törté-nõ kifizetésekre, illetve a más hatóságok céljára törtétörté-nõ kifizetésekre.

(7) A Fõfelügyelõség a hulladék szállítására vonatkozó eljárásáról

a) hulladék behozatala esetén a hasznosítás helye sze-rinti környezetvédelmi felügyelõséget, a Vám- és Pénz-ügyõrség Országos Parancsnokságát (a továbbiakban:

VPOP), valamint veszélyes hulladék esetén az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságot (a továbbiakban:

OKF),

b) hulladék kivitele esetén a hulladék termelõjének (birtokosának) telephelye szerinti illetékes környe-zetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelõsé-get, a VPOP-t, valamint veszélyes hulladék esetén az OKF-t,

c) hulladéknak az országon történõ átszállítása esetén a VPOP-t, valamint veszélyes hulladék esetén az OKF-t értesíti.

2. §

(1) Az R. 18. cikke szerinti bizonyos információkkal kí-sérendõ hulladékok (,,zöldlistás” hulladékok) szállításá-hoz e rendelet3. számú mellékletébenmeghatározott, ki-töltött ûrlap szükséges.

(2) „Zöldlistás” hulladék kivitele esetén a címzettnek a szállítmány átvételét igazoló aláírását is tartalmazó ûrlap másolatát, negyedévente, a negyedévet követõ hónap 30-ig a bejelentõnek meg kell küldenie a Fõfelügyelõség részére.

(3) „Zöldlistás” hulladék behozatal esetén a szállít-mányt kísérõ, e rendelet 3. számú melléklete szerinti, a címzett által aláírt ûrlap másolatát, a szállítmány beérkezé-sét követõ 5 munkanapon belül a címzettnek meg kell kül-denie a Fõfelügyelõség részére.

3. §

Az R. 12. cikk (1) bekezdésénekd)pontja alapján a Fõ-felügyelõség kifogást emel a hulladék szállításával szem-ben, ha a bejelentõt vagy a címzettet környezetkárosítás, természetkárosítás, illetve a hulladékgazdálkodás rendjé-nek megsértése bûntett vagy vétség miatt jogerõsen elítél-ték, addig az idõpontig, amíg a bejelentõ vagy a címzett a büntetett elõélethez fûzõdõ jogkövetkezmények alól nem mentesült, vagy a környezet védelmének általános szabá-lyairól szóló 1995. évi LIII. törvény szerinti kármentesítési kötelezettségét nem teljesíti, annak teljesítéséig.

4. §

(1) Az Európai Közösségbe Magyarországon keresztül érkezõ és azt elhagyó hulladékszállítmány e rendelet 4. számú mellékletbenfelsorolt határvámhivataloknál lép-tethetõ be, illetve ki.

(2) A hulladék behozatalának, kivitelének és átszállítá-sának ellenõrzését – a hatáskörükre vonatkozó jogszabá-lyok keretei között – a Fõfelügyelõség, a rendõrség, a vám-hatóság, továbbá

a) közúti és vasúti szállítás esetén a Nemzeti Közleke-dési Hatóság,

b) veszélyes hulladékok közúti szállításának esetén az OKF és a területi szervei

együttmûködve végzik.

(3) A Fõfelügyelõség – a vámhatóság közremûködésé-vel – a jogellenes hulladékszállítások felderítése érdeké-ben a szállítmányt

a) megállíttathatja,

b) helyszíni vagy laboratóriumi vizsgálat érdekében felnyittathatja,

c) további intézkedés megtétele érdekében feltartóztat-hatja.

(4) A Fõfelügyelõség a (2) és (3) bekezdésben foglaltak ellátásához igénybe veheti a felügyelõségek közremûkö-dését is.

(5) A Fõfelügyelõség a (3) bekezdésben foglalt intézke-désérõl haladéktalanul értesíti a veszélyes hulladék szállí-tása esetén az OKF-et.

(6) A Fõfelügyelõségnek – a VPOP bevonásával – az il-legális szállítások megelõzésének és felderítésének meg-könnyítése érdekében rendszeresen együtt kell mûködnie a szomszédos országok illetékes hatóságaival, közös el-lenõrzések szervezésével is.

(7) A vámhatóság önállóan is jogosult a hulladékszállít-mányok ellenõrzésére. E célból az ország területén a szál-lítmányokat megállíthatja, és a jogellenes hulladékszállí-tás gyanúja esetén a Fõfelügyelõség egyidejû értesítése mellett a szállítmányt a Fõfelügyelõség intézkedéséig visszatartja.

(8) A hulladékszállítmány visszatartásával összefüg-gésben keletkezett költségeket a szállítmánnyal rendelke-zõ (a hulladék birtokosa) viseli.

5. §

Az e rendelet 2. §-ának (2) és (3) bekezdésében elõírt tá-jékoztatási kötelezettség elmulasztása, illetve a hulladék jogellenes szállítása esetén a külön jogszabályban megha-tározottak szerint hulladékgazdálkodási bírságot kell ki-szabni.

6. §

Az R. által elõírt megbízottak kijelölésérõl, a Bizottság-nak megküldendõ tájékoztatási és jelentési kötelezettség teljesítésérõl a környezetvédelemért felelõs miniszter gon-doskodik.

7. §

(1) E rendelet 2007. július 12-én lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg az Európai Közösségen belüli, az oda irányuló és az onnan kifelé tör-ténõ hulladékszállítás felügyeletérõl és ellenõrzésérõl szóló 120/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet hatályát veszti.

(3) Ez a rendelet a hulladékszállításról szóló 1013/2006/EK (2006. június 14.) európai parlamenti és ta-nácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

Gyurcsány Ferencs. k.,

miniszterelnök

1. számú melléklet a 180/2007. (VII. 3.) Korm. rendelethez

A. MELLÉKLET

BejelentĘlap az országhatárokon keresztül történĘ hulladékszállításhoz EU

1. Exportáló/ BejelentĘ

Azonosító szám: 3. Bejelentés Sz.: HU- F F F F F F

Név: Bejelentés vonatkozik:

Címe: A.(i) egyszeri szállítás: F

(ii) többszöri szállítás: F

ÜgyintézĘ: B.(i) ártalmatlanítás (1): F

Tel: Fax: (ii) hasznosítás: F

Email: C. ElĘre engedélyezett hasznosító

létesítmény (2; 3) Igen F

Nem F 2. Importáló/Címzett

Azonosító szám: 4. A tervezett szállítások száma:

Név: 5. Összes tervezett mennyiség (t/m3) (4):

Címe: 6. A szállítás(ok) tervezett ideje (4):

ElsĘ szállítás idĘpontja:

Utolsó szállítás idĘpontja:

ÜgyintézĘ: 7. Csomagolás módja(i) (5):

Tel: Fax: Különleges kezelési elĘírások(6): Igen: F Nem:F

Email: 11. Ártalmatlanítási / hasznosítási mĦvelet(ek) (2)

8. Tervezett szállító(k)

Azonosító szám: D-kód / R-kód (5):

Név (7): Alkalmazott technológia (6):

Cím:

ÜgyintézĘ: Exportálás indoka (1; 6):

Tel: Fax:

Email: 12. A hulladék megnevezése és összetétele (6):

Szállítási eszköz (5):

9. Hulladék származása/termelĘje (1; 7; 8) Azonosító szám:

Név:

Cím:

13. Fizikai jellemzĘk(5):

ÜgyintézĘ:

Tel: Fax: 14. Hulladék azonosítója (írja be a vonatkozó kódokat)

Email: (i) A bázeli egyezmény VIII. (vagy adott esetben IX.)

melléklete:

A keletkezés helye és folyamata:

(6) (ii) OECD-kód [ha eltér (i)-tĘl]:

(iii) EK-hulladékjegyzék:

10. Ártalmatlanító

létesítmény (2): F

vagy hasznosító létesítmény

(2): F (iv) Az exportáló ország nemzeti kódja:

Azonosító szám: (v) Az importáló ország nemzeti kódja:

Név: (vi) Egyéb

(részletezve):

Cím: (vii) Y-kód:

(viii) H-kód (5):

ÜgyintézĘ: (ix) UN-osztály (5):

Tel: Fax: (x) UN-szám:

Email: (xi) UN szállítási

megnevezés:

Az ártalmatlanítás/hasznosítás tényleges helye: (xii) Vámtarifaszám (HS):