• Nem Talált Eredményt

Saját matematikai tartalom megjelenítése

In document Média és matematika (Pldal 39-45)

Matematikai tartalmak a médiában

II.4. Saját matematikai tartalom megjelenítése

A kurzus hallgatói feladatai közé tartozik annak végiggondolása és rendszerbe szedése, hogy mely szempontok fontosak egy matematikai tárgyú írásbeli in-terjú vagy ismeretterjesztő cikk esetén. Az összegyűjtött szempontok segítséget tudnak nyújtani a saját interjú, illetve cikk elkészítésében.

Mivel a nyomtatásban megjelenő anyagoknál igen nagy fontossággal bír a tipog-ráfia, ezért összegyűjtöttünk pár fontosabb tudnivalót a tipográfiáról:

Az ismeretek továbbadásának egyik leggyakoribb módja az írásban való közlés.

Az írásbeliség története többezer évre nyúlik vissza. A legelső ismert írásos em-lékek 5000 évvel ezelőttről, a suméroktól származnak. Már ezen feljegyzések egy része is matematikai tárgyú volt: számszerű nyilvántartások, vagyon, örökség, föld elosztásáról szóló szerződések. Ugyanebből az időből találtak matematikai feladványokat is.

http://www.nytimes.com/2010/11/23/science/23babylon.html?_r=0

A rendszeresen leírt (általában szignó) szövegekhez pecsétnyomót készítettek, ez tekinthető a nyomtatás első formájának. A pecsét kialakításának egyedinek, esztétikusnak és célszerűnek kellett lennie. Az agyagba vésést felváltotta a pa-piruszra tintába mártott madártollal történő írás. Az európai nyomtatás kiala-kulásáig ez, a kézírás volt a legelterjedtebb, és az is rendelkezett a korábban szükséges jegyekkel: egyediség, esztétika, célszerűség. Jóval később, a 15. szá-zadban alakult ki Európában a nyomdászat (Gutenberg), amelynek alapjául – a pecsétnyomóhoz hasonlatosan – előre kiöntött betűk szolgáltak. Ezekből állítot-ták össze egy fatáblára a szöveget (tükörfordítva), amelyet aztán megfestékezve papírra nyomtattak, akár több példányban is. A nyomtatott szöveg megjelené-sével újabb fontos funkció lépett be a szövegírásba: az egységesség. A betűk az öntőformáknak köszönhetően szinte teljesen egyformák voltak. A nyomtatással egyidőben fogalmazódtak meg fontos igények a nyomtatott szövegekkel kapcso-latban.

1. A nyomtatási kép esztétikusa (formai jegy) 2. Olvashatóság (formai-tartalmi jegy)

3. Tartalomhoz illő külső (formai-tartalmi jegy) 4. Egységes megjelenés (formai jegy)

5. Érthetőség (tartalmi jegy)

Nehéz pontosan meghatározni, hogy a tipográfia művészet-e vagy tudomány, hiszen fontosak az esztétikai jegyek, viszont nem elegendő csak ezeket ismer-ni és követismer-ni. A betűk megtervezése például nem lehet csak esztétikai kérdés.

Az arányában komponált képeket esztétikusabbnak látjuk, a szimmetria szép a szemnek. Ugyanakkor nem áldozhatjuk fel az olvashatóságot az esztétikum oltárán. Ma már a tipográfia legfontosabb célja, hogy a nyomtatott formában megjelenő tartalomnak megfelelő hangsúlyt adjon. A tipográfiába tartozik 1. a betűk, betűcsaládok kiválasztása

2. a nyomtatási méretek meghatározása 3. a szöveg esztétikus elrendezése

4. a kiemelések rendszerének megtervezése 5. a címrendszer beállítása

6. a grafikák alkalmas elhelyezése (és természetesen a grafika és a szöveg össz-hangjának megteremtése)

Szakmai – például matematikai – szövegek esetében a tipográfiával szemben támasztott követelmények még fontosabbak, mint például a szépirodalomban.

Egy-egy szépirodalmi alkotás lehet sejtelmes, titokzatos. A matematikai szöveg soha! A matematikai szöveg tiszta, világos, logikus felépítésű, jól olvasható; a forma nem vonhatja el a figyelmet a tartalomról.

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – felsorakoztatunk néhány tipográfiai követelményt, amely a szakszövegekkel kapcsolatban támasztható.

1. A betűtípust úgy válasszuk meg, hogy az minél kevésbé hívja fel magára a figyelmet. A talpatlan betűtípusok közül erre egy Swiss vagy egy Helvetica betű, a talpas betűtípusok közül a Times vagy a GoudyOldStyle a legalkalmasabb.

Kerüljük a betűkavalkádot! Ne használjunk olyan típust, amelyből hiányoznak a magyar ékezetes betűk (akár csak egy is!).

2. A szövegben alkalmazott kiemelések: a félkövér (bold vagy fett), valamint a dőlt (italic vagy kurzív) betűtípus ajánlott. Semmilyen más – korábban az írógépek használatakor alkalmazott – kiemelés (aláhúzás, ritkítás, csupa nagy-betűs írás stb.) nem használható. Általában elmondható, hogy a matematikai szövegben nem ajánlatos túl sokféle betűtípus használata.

3. A szöveg és a betű mérete legyen összhangban. A túl hosszú sorok (kicsi betű) olvasása közben a szem elfárad, elkalandozik, sort ugrik. A túl rövid sorok (túl nagy betű) gyakori sortöréshez, olvasásban történő váltáshoz, a figyelem lankadásához vezet.

4. A matematikai szövegekben gyakran fordulnak elő matematikai képletek.

Igyekezzünk ezeket minden esetben megfelelő képletszerkesztő programmal ké-szíteni, még akkor is, ha csak egyetlen betűt írunk be, ugyanis a matematikai képletek szedésére külön műszaki tipográfiai szabályok érvényesek! Ennek leg-fontosabb részei:

– a matematikai változók dőltbetűsek, vektorok esetén félkövérek;

– az operátorok (relációk, műveleti jelek) előtt és után kis helyet kell hagyni;

– a közismert függvényneveket álló betűvel kell írni (sin, cos, log stb.);

– a speciális jeleket az arra alkalmas jelkészletből kell venni, és nem összebarká-csolni; – és még hosszan sorolhatnánk a képletekre vonatkozó szabályokat.

5. Igyekezzünk nagyon figyelmesen betartani a Magyar Helyesírás Szabályaiban foglaltakat! Ennek az az elsődleges célja, hogy az írásunk érthetőbbé, könnyeb-ben olvashatóvá, értelmezhetőbbé váljon.

6. Legyünk tisztában a legfontosabb stilisztikai követelményekkel, és matemati-kai szövegek írásakor is alkalmazzuk azokat, különösen ismeretterjesztő szövegek esetén! A dagályos körmondatokban bővelkedő szöveget és a nyers stílusú, tő-mondatokban való fogalmazást egyaránt kerüljük! Mindazonáltal matematikai szövegben nem minden stilisztikai szabályt tudunk olyan komolyan venni, mint például a szépirodalomban. A szóismétlést irodalmi szövegben komoly stiláris hibának számít. De szakszövegekben nem hagyhatjuk el például egy mondatban az alanyt azért, hogy ezt elkerüljük – még akkor sem, ha az az előző mondatban már szerepelt –, ha anélkül érthetetlenné válna a mondandónk.

7. Ismerjük a tipográfiai legfontosabb mértékét, ez a ”pont”! (Hosszmérték, kö-rülbelül 1/3 mm.)

8. Tervezzük meg írásunk címrendszerét, és eközben ügyeljünk arra, hogy a különböző címfokozatok (első-, másod-, harmadrendű cím) jó elkülöníthetőek legyenek! Ne csak méretben, de típusban is különbözzenek!

9. Az esztétikus szöveg – kevés kivételtől eltekintve – sorkizárt. Az ábraaláírás, a cím, a mottó kivétel ez alól. A sorkizárt szöveg csak akkor valósítható meg jól, ha például 16-18 cm-es sorszélességhez 12-11 pontos betűméret tartozik. A sortávolság olyankor 13-15 pont lehet. De ha a szövegben matematikai képlet is szerepel, akkor ez a szabály gyakran nem tartható be, hiszen egy tört vagy egy integráljel már nem fér el ebben a méretben. A betű, sorszélesség, sortá-volság beállításokat gyakran jobb a programra bízni – ha megfelelő programot használunk. A szövegszerkesztő programok általában sokkal kevésbé kifinomul-tan állítják be ezeket az értékeket – és jóval kevesebb beállítási lehetőséggel is bírnak – mint a kifejezetten kiadványkészítésre kifejlesztett programok.

10. A központozás szinte fontosabb, mint a helyesírás. A központozás célja, hogy visszaadja a beszéd hanglejtését, hangsúlyait. Egy jól központozott, hibás he-lyesírással írt szöveget meg lehet érteni, azonban a helyesen leírt, de hibásan központozott mondat érhetetlenné válhat. Ezért nagyon fontos, hogy a helyes-írás központozásra vonatkozó részével tisztában legyünk. Figyelnünk kell arra is, hogy ami kézírásban fel sem tűnik, az a nyomtatásban fontos szerepet kap-hat. A felsoroláskor alkalmazott három pont nem esztétikus az egymás után leütött három pont ... alakjában, erre külön speciális „három pont karaktert”

kell használnunk, amelyet a betűkészletek általában tartalmaznak is. Figyel-jünk az idézőjelek helyes használatára! A magyarban egy szövegen belül kétféle hosszúságú kötőjelet használhatunk. A rövid változat az elválasztás, a toldalékok hozzáillesztésének, az összetett szavak kötésének a jele, a hosszú a gondolatjel, a felsorolásnál használt jel vagy a szópárosításra (Budapest–Szeged) használt jel. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a zárójelek, idézőjelek tapadnak a közrefo-gott szöveghez! A százalékjel a számhoz, a celziusz fokjele viszont a C-hez balról tapad, a fok mérőszámához nem. A mértékegységeket álló betűvel kell írni, és nem tapadhatnak a mérőszámhoz. Az a helyes, ha a mértékegységet el nem választható szóközzel kötjük a mérőszámhoz, így nem fordulhat elő az a hiba, amikor az összetartozó párból a mértékegység egy új sorba kerül. Ugyancsak el nem választható szóközt érdemes használnunk a számok tagolásakor is. A szám közepén kialakult sortörés nagyon komoly hiba!

A szorzás jele a középre helyezett pont – amelynek mérete a pont írásjelével egyezik (képletszerkesztő!) –, nem pedig a csillag vagy a szorzókereszt. A szor-zókeresztet kell viszont használnunk, amikor egy téglalap vagy téglatest méreteit adjuk meg. A szorzókeresztre külön karakter van, nem azonos az x betűvel!

A szövegben a kisebb számokat – ha nincs matematikai jelentőségük – rendsze-rint betűvel kiírjuk.

Ne feledjük, minden esetben igyekezzünk igényes, nyomdai minőségű kéziratot kiadni a kezünkből. De azért jó, ha tudjuk: Ha mindezeket a szabályokat be is tartjuk, és sikerül valóban esztétikus munkát létrehoznunk, az ettől még nem lesz nyomdai minőségű. A nyomdai előkészítés külön szakma, rengeteg, most meg sem említett szabállyal, tudnivalóval. Ha valamikor nyomdai anyagot kell lét-rehoznunk, a tördelést érdemesebb szakemberekre bízni. De megkönnyíthetjük

a munkájukat azzal, hogy jól elkészített kéziratot bocsájtunk rendelkezésükre, ezzel egyúttal a megbecsülésünknek is jelét adjuk.

III. fejezet

A médiában megjelenő

In document Média és matematika (Pldal 39-45)