• Nem Talált Eredményt

Magyar Honvédség Parancsnoksága Főnöki rendelkezések

In document HONVÉDELMI KÖZLÖNY (Pldal 112-115)

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnökének 3/2020. (HK 6.) MHP LOGCSF szakutasítása

a katonai szervezetek vagyonkezelésében lévő logisztikai szakanyagok selejtezéséről szóló 5/2016. (HK 6.) HVK LOGCSF szakutasítás módosításáról

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése, valamint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 11. § 3. pontja alapján az alábbi szakutasítást adom ki:

1. A katonai szervezetek vagyonkezelésében lévő logisztikai szakanyagok selejtezéséről szóló 5/2016. (HK 6.) HVK lOGCSF szakutasítás 5. pontja a következő k) ponttal egészül ki:

(Jelen szakutasítás alkalmazásában: )

„k) az MHP lGCSF csoportfőnöke a szakterületért felelős főnöke javaslatára a selejtezésbe vont eszközök Műszaki Állapot Jegyzőkönyvének elkészítése alól mentesítést adhat.”

2. A szakutasítás az aláírása napján lép hatályba.*

Kaposvári László dandártábornok s. k.,

csoportfőnök

* A szakutasítás aláírásának napja 2020. május 7.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnökének 4/2020. (HK 6.) MHP HDMCSF szakutasítása

a Rendészeti Szakfeladatok Eljárásrendje Kézikönyv kiadásáról**

** A szakutasítást az érintettek külön kapják meg.

2020. évi 6. szám H O N V é d E l M I K ö z l ö N y 513

A Magyar Honvédség egészségügyi főnökének 1/2020. (HK 6.) MH EÜF szakutasítása

veszélyhelyzet ideje alatt szerződéses katonai szolgálati viszony létesítése előtti egészségi és pszichikai vizsgálatok rendjéről

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 10. § (3) bekezdés alapján – figyelemmel a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015. (VII. 30.) HM rendeletben foglaltakra – a veszélyhelyzet ideje alatt a Magyar Honvédség szerződéses állományába jelentkezők katonai szolgálati viszony létesítése előtti egészségi és pszichikai vizsgálatok végrehajtására az alábbi szakutasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések 1. A szakutasítás hatálya kiterjed:

a) szerződéses katonai szolgálatara jelentkezőre és

b) az egészségi és pszichikai vizsgálatot végrehajtó egészségügyi szakállományra.

2. Egészségi vizsgálat

2. Veszélyhelyzet ideje alatt a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) állományába szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők egészségi vizsgálatát „a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról” szóló 10/2015. (VII. 30.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 77/A. (1) bekezdése szerint a szolgálatteljesítés helyeként kijelölt katonai szervezet egészségügyi szolgálatának alapellátó orvosai végzi.

3. Az egészségi vizsgálathoz és javaslattételhez szükséges vizsgálatok, okmányok:

a) Orvosi vizsgálatok:

aa) Fizikális vizsgálat, melynek során vizsgálni kell a szív- és keringési rendszer, a légzőrendszer állapotát, a mozgásszervek (gerinc, végtagok) állapotát, funkcionális működését,

ab) vérnyomásmérés,

ac) látásvizsgálat (távoli visus és színlátás vizsgálata), ad) 12 elvezetéses EKG,

ae) vizeletvizsgálat tesztcsíkkal,

af) vércukor vizsgálata d-CONT készülékkel, ag) vizelet drogteszt.

b) Okmányok:

ba) Társadalombiztosítási Azonosító Jel (a továbbiakban: TAJ kártya), bb) 1. számú melléklet szerinti „Egészségügyi adatlap és nyilatkozat”, bc) Megbetegedésekre vonatkozó leletek, ambuláns lapok, zárójelentések.

4. A vizsgáló orvos fordítson figyelmet a szakutasítás 1. számú mellékletét képező „Egészségügyi adatlap és nyilatkozat”-ban megjelölt betegségekre és eltérésekre.

A szerződéses állományba vételre vonatkozó javaslatát a betegségek és eltérések figyelembevételével az R. 1. számú mellékletében foglalt Táblázatok és szöveges szabályozóknak megfelelően alakítsa ki. A szerződéses állományba vételre vonatkozó javaslatát a 3. számú mellékletben szereplő dokumentumon tegye meg a honvédelmi szervezet parancsnokának.

5. A vizsgáló orvos a „Szerződéses katonai állományba vételét javasolom”, illetve a „Szerződéses katonai állományba vételét nem javasolom” megállapítást teheti, melyet az intézkedés 3. mellékletben szereplő dokumentumnak megfelelően rögzít.

3. Pszichikai vizsgálat

6. Veszélyhelyzet ideje alatt az MH állományába szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők pszichikai vizsgálatát az R. 77/A. (1) bekezdése szerint a szolgálatteljesítés helyeként kijelölt katonai szervezet pszichológusa végzi.

514 H O N V é d E l M I K ö z l ö N y 2020. évi 6. szám

7. A pszichikai vizsgálathoz és javaslattételhez szükséges vizsgálatok, okmányok:

a) Pszichológiai vizsgálat során a pszichológus áttekinti és értékeli a vizsgált személy által kitöltött 2. melléklet szerinti „Kérdőív pszichológiai vizsgálathoz” dokumentumot és az abban foglaltak alapján célzott explorációt végez a jelentkezővel.

b) Okmányok: 2. számú melléklet szerinti „Kérdőív pszichológiai vizsgálathoz” nyomtatvány.

8. A vizsgáló pszichológus a pszichológiai kérdőívből és az explorációból nyert információk alapján tesz javaslatot.

A  szerződéses állományba vételre vonatkozó javaslatát a 3. számú mellékletben szereplő dokumentumon tegye meg a honvédelmi szervezet parancsnokának.

9. A pszichológus a „Szerződéses katonai állományba vételét javasolom”, illetve a „Szerződéses katonai állományba vételét nem javasolom” megállapítást teheti, melyet az intézkedés 3. mellékletben szereplő dokumentumnak megfelelően rögzít.

4. Javaslat szerződéses állományba vételre

10. A katonai szervezet alapellátó orvosa és pszichológusa által kitöltött 3. melléklet szerinti „Javaslat szerződéses állományba vételhez” dokumentumot az alapellátó orvos átadja a katonai szervezet személyügyi szervének.

A  jelentkező egészségügyi dokumentációjában rögzíti a szerződéses katonai állományba vételre vonatkozó egészségi és pszichikai vizsgálatot követő javaslatot. A vizsgálatok során keletkezett egészségügyi dokumentációt a katonai szervezet egészségügyi szolgálata tárolja.

5. Záró rendelkezések

11. Jelen szakutasítás a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015. (VII. 30.) HM rendelet módosításáról szóló 7/2020. (IV. 30.) HM rendelet hatálybalépésének napján lép hatályba.*

Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok s. k.,

egészségügyi főnök

* A katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015. (VII. 30.) HM rendelet módosításáról 7/2020. (IV. 30.) HM rendelet hatálybalépésének napja 2020. május 1.

2020. évi 6. szám H O N V é d E l M I K ö z l ö N y 515

In document HONVÉDELMI KÖZLÖNY (Pldal 112-115)