• Nem Talált Eredményt

MAGYAR ÖRÖKSÉG-DÍJ 1999

Irodalom, szellemi élet nem létezhet, legalábbis nem nőhet nagyra a közös-ség életében tehetközös-ségek, kiemelkedő egyéniközös-ségek nélkül. Ám a tehetközös-ségek sem nőhetnek fel, nem érvényesülhetnek a közösségek teremtette, általuk fenntar-tott intézmények, folyóiratok nélkül, melyek teret nyitnak és nyilvánosságot adnak, eszközöket és életlehetőséget a tehetségnek, a teljesítménynek. A jó folyóirat a nemzet szellemi életének szervezője: értékrendet sugall, felfedez, vitatkozik, megszerkeszt egy darabot újra meg újra a szellemi világból s új teljesítményekre serkenti azt.

Ez utóbbi persze az ideális helyzet, a mindenkori igény maradéktalanul csak ritkán teljesíthető. Mert a folyóirat törékeny, kényes vitorlás, korszakok viharai dobálhatják, megtépázhatják vagy éppen a levegő mozdulatlansága bé-níthatja meg.

Születése óta a Tiszatáj átélt már néhány történelmi korszakot, veszélyes, viharos időket és néhány többé-kevésbé szélcsendes, olykor bénító időszakot is. Az már önmagában is eredmény, hogy megmaradt és megélt fél évszázadnál többet. Nagy szó ez, szinte hihetetlen. És hányszor kellett eközben újra-születni, hányszor kellett előröl kezdeni a harcot a puszta létezésért és főkép-pen a vállalt ügy tisztességes szolgálatáért! Mert olyan időszak nemigen volt a Tiszatáj történetében – amint az ország történetében sem – hogy a szerkesz-tőknek elég lett volna dönteniük a kéziratok sorsáról, egy kávé mellett össze-rakni a lapot és átadni a nyomdának. Nem volt elég vállalni a szellemi kocká-zatot – ami önmagában is éppen elég felelősség – kényszerűen vállalni kellett a politikait is, olykor egészen a végső, a „lenni vagy nem lenni”-kérdésig, mely itt Magyarországon, a Tiszatájon többnyire nem hamleti kérdésként szólt.

A Tiszatáj 1947-es megjelenésétől, amikor Madácsy László jegyezte főszer-kesztőként a lapot – s a 2. számtól felelős szerkesztője volt Ertsey Péter, mun-katársa az akkor még egyetemi hallgató Péter László – már nyilvánvaló volt, hogy Szegeden nem egyszerűen egy vidéki lap született, hanem országos és európai tájékozódással szerkesztett, „nyugatos”, igényes magyar folyóirat. Lát-ható volt már akkor is a törekvés: az európai szellem, a magyar irodalmi érték-rend és a szegedi szellemi élet értékeinek, hagyományainak együttes megjelení-tése.Mindeznemtarthatottsokáig,mertmagaazakkorgyorsanbontakozó ma-gyardemokráciaistiszavirágéletűnek bizonyult. Jöttek a hírhedt ötvenes évek.

A Tiszatáj újjászületését, szellemi rangjának kialakulását itthon és az ország határain túl, attól az időtől számíthatjuk, amikor Ilia Mihály, előbb

rovatveze-Bíró Zoltán laudációjának teljes szövege. A rövidített változat 1999. június 19-én hangzott el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

tőként, majd főszerkesztő helyettesként, utóbb főszerkesztőként dolgozott

alapnál, illetve irányította a szerkesztőség munkáját. Ettől kezdve a Szegeden szerkesztett Tiszatáj Magyarország egyik vezető orgánuma lett. Ilia Mihály és munkatársai – Annus József, majd Olasz Sándor – a korszak legizgalmasabb és a hatalom által legerőteljesebben támadott irodalmi folyóiratává tették a lapot.

Szellemi rangját jelezzük csak Illyés Gyula és Németh László nevével, havonta megnyilvánuló szerkesztői igényességét elsősorban vers- és tanulmányrovatá-val, széles tájékozódási körét nemcsak az egyetemes magyar irodalommal, nemcsak a Kárpát-medencével, a közvetlen szomszédsággal, de gyakorlatilag az egész Kelet-Európával. A Tiszatáj szellemi síkon egész tevékenységével mint-egy provokálta a politikai hatalmat, nem csoda hát, hogy a hetvenes évek kö-zepére a főszerkesztő távozni kényszerült.

Inkább az a csoda, hogy Ilia Mihály távozása után a szerkesztőség, Vörös László irányítása alatt nemcsak megtartani tudta a lapot, de tovább tudta vinni az általa épített úton. Az adott körülmények között nagy elszántság, követke-zetesség, s ugyanakkor kiváló politikai-taktikai érzék kellett ehhez. A hatalom állandó nyomása, a rendre ismétlődő nyílt támadások és a megrovások köze-pette, jelentős szerepet vitt a Tiszatáj a rendszerváltás előkészítésében is a nyolcvanas évek során, hiszen a magyar szellemi élet nagy része kapcsolódott a laphoz, nem utolsó sorban a rendszerváltás meghatározó csoportja, mely a népi írók eszmevilágán nevelkedett, s a Tiszatáj belső szerzői köréhez tarto-zott, jórészt már az Ilia-korszak óta töretlenül. Az a szellemi műhelymunka és az az erkölcsi tartás, ami a Tiszatáj jellemzője volt, egyre inkább a lap mellé állította szinte az egész magyar értelmiséget, s így a szellemi ellenállás egyik legjelentősebb fészke lett. Mondhatnánk, természetes következménye volt ennek, hogy a még létező párthatalom, az elerőtlenedése előtti pillanatokban, mint kétségbeesett hatalmi demonstráció gyanánt, felfüggesztette a Tiszatáj kiadását, szétverte a szerkesztőséget, az akkor legmagasabb hatalmi testület döntése alapján. A Tiszatáj végső megsemmisítése azonban annak a hatalom-nak már nem sikerülhetett. Átmeneti, szégyenletes vergődés után a hatalmi kreatúra csődöt mondott és a Tiszatáj ismét újjáéledt. Ma, Olasz Sándor fő-szerkesztő vezetése alatt – miután a Tiszatáj túlélte az MSZMP-t, átélte a rend-szerváltás első éveinek zavarait is és viszonylagos anyagi biztonságra tett szert – a folyóiratnak új társadalmi környezetben, új feladatok és megpróbáltatások közepette új esélyei is vannak, ha meg tudja őrizni szellemi-erkölcsi folytonos-ságát, értékrendjének következetes képviseletét egy értékvesztéstől fenyegetett világban.

Kívánjuk a küzdelem felemelő éthoszát és a szellem sikereit a Tiszatájnak, a következő fél évszázadra is!

Bíró Zoltán

Lapunk főmunkatársa, Vekerdi László A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti -keresztje kitüntetést vette át augusztus 20-án. Sok szeretettel gratulálunk!

A Somogyi-könyvtár és a tatabányai József Attila Megyei Könyvtár Vekerdi * László 75. születésnapjára válogatott életmű-bibliográfiát adott ki. Gyuris György munkája a Forrás, az Új Forrás és a Tiszatáj támogatásával jelent meg. A kötet ismertetésére később visszatérünk.

A Tiszatáj Könyvek legújabb köteteként je-* lent meg Bozai Ágota tranzit glória c. regé-nye. Az írónő előző könyvét az Európa adta ki Perzsa diván(y) címmel.

Az MTV1 szeptember elsején sugározta azt * arövidfilmet,amelyaTiszatájtaMagyar Örök-ség-díjasok sorában mutatta be. Folyóiratunk-ról Olasz Sándor főszerkesztő beszélt, a mű-sor szerkesztője Kuczka Judit volt.

Az APEH tájékoztatása szerint a jövedelem-* adó egy százalékából a Tiszatáj Alapítvány ja-vára fölajánlott összeg kilencvenháromezer-kilencszáztizenöt forint. Köszönetet mon-dunk azoknak, akik lapunkat támogatásra érdemesítették.

Néhány szerzőnkről: DOBOZI * ESZTER Kecskeméten tanít, a Forrás szerkesztésében is közreműködik. GÁNGOLY ATTILA Budapesten él, írásait eddig – többek között – az Életünk és a Hitel közölte. KIBÉDI VARGA ÁRON a Holland Királyi Tudo-mányos Akadémia tagja. SILAY FERENC Szegeden építész. Korábban erdélyi la-pokban (Korunk, Utunk) publikált.

Novemberi számunk tartalmából:

MARSALL LÁSZLÓ,HATÁR GYŐZŐ,BOGDÁN LÁSZLÓ,GÉCZI JÁNOS versei

ORBÁN JÁNOS DÉNES novellái

BALOGH TAMÁS kisregénye

FRIED ISTVÁN,SZIGETI LAJOS SÁNDOR tanulmánya

Diákmelléklet: KISS LÁSZLÓ Kosztolányi Paulina c. novellájáról