• Nem Talált Eredményt

Macedónia

In document Pál apostol életútja (Pldal 80-85)

„…Pál búcsút vévén elindult, hogy Macedóniába menjen. Miután pedig azokat a tartományokat eljárta, Görögországba ment. És ott töl-tött három hónapot.” (Cselekedetek 20,1-3.) Görögországban is szokása szerint először a keresztyén gyülekezeteket látogatja végig. Naponként átélte és tapasztalta, hogy Krisztus cselekszik benne „jelek és csodák ereje által, az Isten Lelkének ereje által, úgy-annyira, hogy én Jeruzsálemtől és környékétől fogva Illíriáig betöltöt-tem a Krisztus evangéliumát”. (Róma 15,19.)

Macedóniába 57 őszén érkezett. Innen „Görögországba ment.

És ott töltött három hónapot.” (Cselekedetek 20,2-3.) Görögországot nem látogatta végig, kérdéses, hogy voltak-é már ott keresztyén gyülekezetek. A telet Korintusban töltötte (I Korintus 16,5-6.), in-nen három hónap múlva szárazföldön tért vissza Filippibe. Erre a zsidók leselkedése miatt kényszerült, akik azt tervezték, hogy ha hajón utazik, akkor megölik. (Cselekedetek 20,3.)

Filippibe a kovásztalan kenyerek ünnepe előtt érkezhetett, és az ünnep után távozott hajón Troásba, kíséretét előre küldte. Fi-lippiben Lukács orvos csatlakozott ismét hozzájuk, aminek bizo-nyítéka, hogy a Cselekedetek 20,5-től újra singularis első sze-mélyben folytatódik a történet. Biztos, hogy Filippiből „a kovász-talan kenyerek napjai után” indultak. (Cselekedetek 20,6.) Kedve-zőtlen széllel hajóztak, mert a Cselekedetek 16,11. szerint ezt a távolságot két nap alatt megtehették, ők pedig öt napot utaztak.

Pál és szolgatársai hétfői napon távoztak Troásból, ebből vissza-felé számított sorrendben az állapítható meg, hogy Troásba az előző hét keddjén érkeztek. Az öt napos utat figyelembe véve Fi-lippibe pénteki napon hajóztak. A páska ünnepének kezdete Ni-sán hónap 22-ére, pénteki napra esett 54-ben és 57-ben. Mivel az 54. esztendő túl korai lenne, ezért nem vehetjük számításba. Az 57. esztendő Pál eddigi életének kronológiai összeállításába szin-tén be nem vehető, mert 57-ben a páska ünnepét Efézusban töl-tötte. Pál Troásban vasárnap estig prédikált, és reggel útra keltek.

Summázva Pál útjának akkori kronológiája a következőkép-pen alakult. Az apostol 57 őszén elhagyta Efézust és Macedóni-ában időzött 58-ig, azalatt a macedóniai gyülekezeteket erősí-tette „bő beszéddel”. Ezután Illíriába vitte az evangéliumot, pász-tori leveleket készített és küldött. Ez az idő hosszabb lehetett két hónapnál.

Harmadik missziói útja kezdetén Galácia és Frígia gyüleke-zeteinek végiglátogatása egy évet igényelt. Ennek alapján az is szükséges volt, hogy Macedóniában is hosszabb ideig tartóz-kodjon. Korintusba érkezett 58 telére, ahol három hónapot töl-tött. Filippibe érkezett 59. április 22-én, húsvét előtt. Húsvét után a kovásztalan kenyereket megünnepelve, azonnal tovább-hajózott. Troásba érkezett öt nap múlva, április 28-án, ahol hét napot töltött, és május 5-én elhagyta a várost. Pál ekkor 55 éves.

Macedóniai tartózkodása alatt készíthette a II Korintus és Római leveleket. A II Korintusi levél keletkezési helyét és idejét nem könnyű megtalálni. Az első levél megérkezése után is ag-gasztó marad a gyülekezet állapota, amint Timóteus beszámol róla. Pált arra ösztönzi Megváltója, hogy efézusi tartózkodását megszakítva Korintusba siessen. Hajóútja olyan rövid ideig tar-tott, hogy Lukács föl sem jegyezte.

Korintusból Efézusba tért vissza, félbe maradt szolgálatát befejezni. Ígéretet adott arra, hogy újra ellátogat majd Korin-tusba, azonban megbetegedett, és a személyes látogatás helyett ezt a szigorúbb hangvételű írást küldte. „Közbeeső levélnek, és könnyebb levelének” is nevezik. (II Korintus 2,1-4.) Titus vitte volna Korintusba azt, de útközben elveszett. (II Korintus 12,18.) Titus távolléte alatt Pál megnyújtotta efézusi tartózkodását (Cselekedetek 20,31.), mert küldöttjét várta vissza. A Demeter ötvös által felszított lázadás miatt átment Troásba, de ott sem maradhatott Titus visszajöveteléig, ezért később, Macedónia tartományaiban találkozott vele. (II Korintus 2,12-13. 8,1. 9,4.) Pál a II Korintusi levelet Macedóniában írta, vagy Filippiben a Titusszal való találkozás után. (II Korintus 2,13. 7,5. 8,1. 9,4.)

A II Korintusi levélben található az a mennyei elragadtatás, ami a levél írása előtt történt 14 esztendővel azelőtt, és nyilvá-nosságra hozni, kibeszélni nem lehet. (12,1-6.) A II Korintus 12,7-ben beszámol a betegségéről, ami a szolgálatban gátolta.

Az írásmagyarázók egyöntetűen maláriára gondolnak, ami Kis-ázsiában népbetegség. Levelét 58-ban írhatta Macedóniából.

A Római levél keletkezési helyének és idejének megállapítá-sánál segít bennünket a Róma 15,25. „Most pedig elmegyek Jeru-zsálembe szolgálván a szenteknek. Mert tetszett Macedóniának és Akhájának, hogy a Jeruzsálembeli szentek szegényei részére némileg adakozzanak.”

Pál jeruzsálemi utazás előtt áll. Mivel Macedóniával együtt Akháját is említi, valószínűleg az utóbbi tartományban tartóz-kodott ekkor. A Cselekedetek 20.3. szerint 58-59 telén időzött Akhája városában, Korintusban. Bizonyítja ezt a Róma 16,1-ben található Kenkrea kikötő város neve, ami Korintushoz tartozott.

Ebben az időpontban indult el Fébé Rómába, vele, a gyülekezet diakonisszájával küldi el Pál a saját levelét. Még sohasem járt Rómában, de sok keresztyén testvére, rokona, ismerőse lakott a városban, 25 keresztyénnek küldi személyes áldáskívánását.

Levelét Terciusnak diktálja. Ebben a levélben említi, hogy ha Spanyolországba is eljut, akkor utazása során betér Rómába is.

Ezekből az adatokból világosan megállapítható, hogy levelét 58-59-ben írta, három hónapos korintusi tartózkodása idején.

Az apostol sokszor megpróbált, sokat tapasztalt keresztyén, kiforrott teológus; a törvény és evangélium nehéz kérdéseiben mennyei világossággal vezeti az Úr. Írásainak koronája a Római levél. „Mi pedig a kovásztalan kenyerek napjai után kieveztünk Filip-piből és mentünk őhozzájuk Troásba 5 nap alatt, hol hét napot töltöt-tünk”. (Cselekedetek 20,6.) Troásba 59-ben érkeztek és a hét első napján gyűltek össze az istentiszteletre. A keresztyének a hét első napját, a vasárnapot kezdték ünnepelni Jézus föltámadásának emlékére. A hét első napján fejezték ki gondolatukat az élő Jézus-nak. Mivel Pál másnap tovább akart menni, „a tanítást megnyúj-totta éjfélig.” (Cselekedetek 20,7.) A hosszúra nyúlt összejövetel éjszakáján, egy Eutikus nevezetű ifjú elaludt, kibukott a harma-dik rendház ablakából. „Pál pedig alámenvén, reá borula és magához ölelve mondta: ne háborogjatok, mert a lelke benne van”. (Cselekede-tek 20,10.) Fölhozták az ifjat elevenen, megvigasztalódtak, mert Isten ereje által feltámadott. (Cselekedetek 20,9-12.) „Mi pedig elő-remenvén a hajóra, Assusba eveztünk, ott akarván fölvenni Pált, mert így rendelkezett, ő maga gyalog akarván jönni.” (Cselekedetek 20,13.)

A lelke benne van Csel. 20:10

Troástól déli irányban Assus a legnagyobb és legközelebbi kikötőhely, a Lekton-hegységet körülhajózva közelíthető meg.

Pál a 40 kilométeres gyalog utat választotta, mialatt társai hajó-val utaztak Assusig. Ő, egyedül, másfél napon keresztül tette meg ezt a távolságot. Előtte a zafírkék Égei-tenger, a vízen túl Lesbos szigetének hegyei emelkedtek. Mellette, fölötte, benne a hatalmas Úr, Akinek teljes szívével, erejével és elméjével szol-gál megtérése óta. „Én hiszem, hogy azért ment kísérők nélkül, hogy egyedül maradjon az Úr Jézussal és fölkészüljön az elfogatására és be-börtönzésére.”49

Assusban Lukácsék várták, együtt folytatták útjukat hajón Jeruzsálem felé. (Cselekedetek 20,14.) Mitilénében álltak meg először, és a part menti vizeken haladva jutottak el Lesbos szi-getének nagy városába, Mitilénébe. A város Lesbos sziszi-getének déli csücskén található. „És onnét elevezvén másnap eljutottunk Khius ellenébe. A következőn pedig áthajóztunk Samusba és Trogilli-umban megszállva, másnap mentünk Miletusba.” (Cselekedetek 20,15.) Pál 56 éves.

In document Pál apostol életútja (Pldal 80-85)