• Nem Talált Eredményt

Lokális kezelés

3. Célkitűzés

5.2 A begyűjtési és előkezelési technológiák rendszerezett áttekintése

5.2.2 Előkészítési és elválasztási lehetőségek

5.2.2.2 Lokális kezelés

A közszolgáltatók régi gyakorlata alapján kialakult szolgáltatási területek és gyűjtőkörzetek valamilyen szinten stabilizálódtak, bár ez nem feltétlenül került alaposan megvizsgálásra. A jellemzően begyűjtött hulladék a nagy sűrűségű vegyes hulladék volt, mely a háromtengelyes tömörítőlapos gyűjtőjárművek térfogatának rendelkezésre álló kapacitását teljesen kihasználva a jármű hasznos teherbírását is kihasználta. A kéttengelyes járműveknél ugyanaz a vegyes frakció jelentős többletsúlyt jelentett a teljesen megrakott járműveknél.

A magas szintű elkülönített gyűjtés bevezetésével a hulladékból több, különböző sűrűségű (jellemzően könnyű) frakció lett kiválogatva. Ezekkel a könnyű sűrűségű anyagokkal a tömörítős autók hasznos teherbírását csak kis részben kihasználó mennyiségek gyűjthetők egy menetben. Láthatóvá vált, hogy a régi járatok ebben a feldarabolt anyagi struktúrában egyre kisebb

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

88

hatékonysággal tudnak működni. Modellem ezért tartalmazza a kétfázisú szállítás és a lokális előkezelés lehetőségét.

Más nézőpontból szemlélve megállapítható, hogy a kisméretű szállítóeszközök és alternatív megoldások esetében a csekély szállítható mennyiség és az ingatlantól begyűjtött szelektív anyag nagy távolságokra szállítása egyértelműen rontja a rendszer hatékonyságát. Ez a korlát eleve kizárja a hosszabb szállítási utak megtételét, így ezek üzemeltetése szorosan kapcsolódik a lokális kezeléshez.

Következésképpen egy költséghatékonyan működő távoli, kétfázisú begyűjtési rendszer mindenképpen egy közeli fogadó létesítményt feltételez. A modellben lokális és kistérségi léptéket különböztetem meg. Lokális alatt az adott településen megtalálható létesítményt értem. A kistérségi megoldásnál nem a területfejlesztésben évtizedekig használt kistérség fogalmat értem. A kistérségi lépték modellemben egy több (akár csupán kettő) település közös használatában és/vagy üzemeltetésében működő fogadópontot jelent. A lokális és a kistérségi hulladékfogadó létesítményeket a továbbiakban „lokális” néven fogom említeni.

A lokális előkezelés a kétfázisú szállítás két fázisa közé ékelődhet be. A településen bármilyen szállítóeszközzel begyűjtött hulladék nem kerül elszállításra az –adott esetben távoli - kezelőközpontba, hanem a helyi fogadó létesítménybe kerül ideiglenesen leürítésre.

A módszer alkalmazható akár tömörítős autóval történő gyűjtésnél is, azonban nagyobb jelentősége van a helyi lehetőségekre alapozott erőforrások használatánál. Tömörítős járműnél is előny lehet azonban a kétlépcsős megoldás, hiszen így a drága és költségesen üzemelő jármű nem a begyűjtött hulladék szállítására fordítja a munkaidőt, hanem a begyűjtési fázisban tud jelentősebb időt eltölteni

A lokális fogadókba tehát többnyire a kisebb kapacitású, de helyben rendelkezésre álló gyűjtőjárművek által begyűjtött hulladék érkezik. A beérkezett hulladék az esetek túlnyomó részében ömlesztett formában kerül leürítésre. Ezeken a fogadókon így valamilyen szintű előkezelési művelet elvégzésére lesz szükség.

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

89

A lokálisan elvégezhető legegyszerűbb művelet a beérkezett hulladék átcsomagolása. Ez a beérkezett szelektív hulladékot annak eredeti begyűjtési összetételének megváltoztatása nélkül olyan csomagolóeszközbe helyezi el, ami a további szállítást egyszerűen (olcsóbban üzemelő járművel) elvégezhetővé teszi. Modellünk a következő gyűjtőket tartalmazza:

• big-bag (1 m3 űrtartalmú műanyag zsák, sokszor felhasználható).

• 5 m3-es konténer (láncos konténeres autóval szállítható).

• 5 m3-es öntömörítős konténer (1:2 - 1:5 arányú tömörítésre képes, láncos konténeres autóval szállítható).

• 30 m3-es konténer (multiliftes járművel szállítható).

• 30 m3-es öntömörítős konténer (1:2 - 1:5 arányú tömörítésre képes, multiliftes járművel szállítható).

Az aktuális hulladékgyűjtési rendszertől függően (egy vagy két edény áll rendelkezésre az ingatlannál a szelektív anyag részére) a következő anyagáramok átcsomagolása történhet meg:

• kevert szelektív hulladék,

• papírhulladék (modellünkben hullámkarton, vegyes és tetra),

• műanyaghulladék (modellünkben PET, PE, egyéb műanyag, fémek).

Amennyiben rendszerszinten költségcsökkentést eredményez, az átcsomagoláson túl a lokális egységben olyan nagyobb hozzáadott értékű feladatok is elvégezhetőek, mint pl. a válogatás. Mivel gépesítettségük alacsony vagy teljesen hiányzik, így a teljesítményük alacsonyabb, mint a regionális műveké. A minimális infrastruktúra miatt azonban a válogatás költsége is jóval kedvezőbb lehet a regionális nagyberuházásokhoz képest.

Bálázógépet ilyen létesítménybe egyáltalán nem terveztem, így azt feltételeztem, hogy az előválogatás után a szelektív anyagok mindenképpen a regionális válogatóba kerülnek utóválogatásra vagy bálázásra.

A lokális előválogatás a központi válogatóművek jelentős részénél jelentkező azon problémára is megoldást jelenthet, ami szerint a szétválogatni kívánt frakciók száma jóval nagyobb, mint a válogatósoron rendelkezésre álló ledobó nyílások száma. Így a teljes hulladékmennyiség kiválogatásához a már részben kiválogatott anyagáram válogatási folyamat elejére történő visszavezetése lenne szükséges. Ez azonban valószínűleg sok esetben nem történik meg, így

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

90

a begyűjtött haszonanyag egy része elvész az anyagában történő hasznosítás számára. Az extenzív lokális szétválogatásból származó haszonanyag csoportok válogatósorra adása ezt a problémát kiküszöböli: pl. a beérkező PET anyagáramot kell csak szín szerint kiválogatnia az ott dolgozó munkásoknak, amire minden válogatósor elegendő ledobó nyílással rendelkezik. A beérkező előválogatott papír frakciónál a karton, vegyes és tetra frakciók kiválogatása gyorsabban és pontosabban tud valósítható meg. Az ilyen módszerű, előválogatott anyag válogatását a soron dolgozó emberek is jóval nagyobb eredménnyel tudják elvégezni. Ez a gyakorlat jelentősen tudná csökkenteni a ki nem válogatott mennyiséget, miközben a válogatás pontossága, sebessége növelhető, emberigénye csökkenthető, így a folyamat hatékonysága jelentősen növelhető.

Az itt megtakarított dolgozói létszám nem jelent valós csökkentést, hiszen a lokális művekben is szükséges válogatói létszám beállítása. Lényeges azonban, a decentralizált rendszerek sokkal több településen jelentenek munkaerő-szükségletet, ami a vidéki Magyarországon jelentős eredmény.

A lokális válogatáshoz kapcsolva többféle hulladékutat építettünk a modellbe.

A bejövő anyag összetételétől függően lehetséges a főbb anyagfajták (papír, műanyag) szétválogatása, azonban megfelelő feltételek rendelkezésre állása esetén elképzelhető a vegyes papír-hullámpapír-tetra frakció szétválogatása, a PET, a PE és az egyéb műanyagok szétválasztása, valamint a vasfémek elválasztása a nem mágnesezhető fémektől.

A kétkukás rendszerben elvégezhető, modellbe épített válogatási lehetőségeket a következő felsorolás mutatja be:

Kiindulási frakció: kevert szelektív

válogatás 1. szisztéma: <papírok>, <műanyagok, fémek>

válogatás 2. szisztéma: <vegyes papír>, <hullámkarton>, <tetra>,

<műanyagok, fémek>

válogatás 3. szisztéma: <vegyes papír>, <hullámkarton>, <tetra>,

<PET>, <PE>, <egyéb műanyagok>,

<vasfémek>, <nemvas-fémek>

Az egyes kiválogatott frakciók tárolási helyei a következők lehetnek:

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

91

• big-bag,

• 5m3-es öntömörítős konténer,

• 5m3-es konténer,

• 30 m3-es konténer,

• 30 m3-es öntömörítős konténer.

A modell jelenlegi leírása nem teszi lehetővé a tárolóedények egyidejű sokféleségét: egy sémában minden anyagféleség ugyanolyan edényben kerül tárolásra.

A háromedényes (két szelektív edényt tartalmazó) rendszerben a válogatás kimenetei a következők lehetnek:

Kiindulási frakció 1.: papír

válogatás 1. szisztéma: <vegyes papír>, <hullámkarton>, <tetra>

Az kiválogatott frakciók tárolási helyei itt is a következők lehetnek:

• big-bag,

• 5m3-es öntömörítős konténer,

• 5m3-es konténer,

• 30 m3-es konténer,

• 30 m3-es öntömörítős konténer.

Kiindulási frakció 2.: műanyag, fémek

válogatás 1. szisztéma: <PET>, <PE>, <egyéb műanyagok>,

<vasfémek>, <nemvas-fémek>

A lehetséges tárolási helyek megegyeznek a fenti edénylistával.