• Nem Talált Eredményt

Linux telepítés: SuSE 10.0

In document Számítógépes konfigurációk (Pldal 191-196)

11. Szoftverek telepítése

11.11 Linux telepítés: SuSE 10.0

Miért pont a SuSE? – hangozhatna a kérdés, melyre több választ is lehet adni. Egyrészt felhasználóbarát, készen kapunk mindent. Egyszerű kezelni, grafikus felülettel rendelke-zik, és ha belejön az ember akkor használni.

A SuSE az egyike a korai disztribúcióknak, ami fenn is maradt. Német egyetemisták indították útjára 1992-ben. Dinamikus fejlődés és folyamatos programkínálat növekedés mellett hamar közkedvelt disztribúcióvá vált nemzetközi szinten is. Végül 2004-ben a No-vell felvásárolta. A kiadásokra jellemző, hogy átlag hathavonta jön ki új verzió, de az első három hónapban nem lehet letölteni, csak megrendelni/megvásárolni.

132. ábra Sikeres telepítés után ez az asztalkép fogad minket 11.11.1 Telepítés

Ellátogatunk a legközelebbi tükörszerverre (innen lehet válogatni) és leszedjük a ne-künk megfelelő architektúrára készített iso-kat. Választhatunk: vagy 5 CD lemezről telepí-tünk vagy egy DVD-ről. Jogosan merülhet fel a kérdés: mi foglal ennyi helyet? A válasz logikus, a rendszerhez mellékelt programcsomagok, melyeknek csak egy része települ fel most – a többit egyénileg, szükség szerint tudjuk feltenni.

A telepítéssel itt sincs semmi különös: betesszük a helyesen kiírt lemezt (DVD vagy CD) a meghajtóba és újraindítjuk a gépet. Ha minden rendben van, akkor elkezd az optikai egységről bootolni a gép. Rövid rendszerindulás után néhány alapvető kérdés jön.

Partícionálásnál automatikusan a memória mennyiségtől és szabad helytől függően felajánl egy egyszerű partíció-kiosztást, melyet – ha még nem csináltunk ilyet – célszerű elfogadni, de vigyázzunk, mert ha hozzányúlunk más meglévő partícióinkhoz, adatot veszthetünk!

Ezután felmásolódnak a csomagok (gép teljesítménytől függően ez fél-egy órát vesz igénybe), majd néhány fontosabb beállítás (internet, felhasználók, jelszavak) és készen is vagyunk, indíthatjuk is a rendszert, sőt még újraindítás sem szükséges.

Indulás után, a bejelentkezést követően (melyet opcionálisan kikapcsolhatunk, ha egye-dül használjuk a gépet és nem akarunk folyton jelszót beírni) elénk tárul legújabb szerze-ményünk. Kicsit zavarba ejtő lehet: kinézetre és elrendezésre meglehetősen hasonlít egy Windows rendszerhez, de mégsem az, így nem fognak működni az ott megszokott dolgok.

Viszont szerencsére hamar bele lehet tanulni, csak egy kis időt kell rászánni, hogy megis-merjük.

Szerencsére a főmenü eléggé átláthatóan fel van építve, a programok kategorizálva ta-lálhatók meg benne. A legfontosabb alkalmazások ikon formában az asztalon is helyet

kapnak, ilyen a meghajtók, nyomtató, hálózat, kuka, valamint Firefox és Office. Itt is érvé-nyes, hogy mindent testre szabhatunk, ahogy csak jólesik.

11.11.2 Konfigurálás

133. ábra A YaST vezérlőközpont

A SuSE egyik jellegzetessége a saját beállító központja, nevezetesen a YaST. Innen minden rendszerrel kapcsolatos művelet elvégezhető, kezdve a hardverek beállításától, a programok telepítésén át, az online frissítésig – nem összekeverendő a KDE vezérlőpulttal, amivel magát a KDE-t lehet konfigurálni (megjelenés, témák, hangok). Számunkra első-sorban a Szoftver menüpont lesz érdekes (a hardvereket elég egyszer jól beállítani, de álta-lában automatikusan is jól állítódnak be.) Programot viszont viszonylag gyakran telepí-tünk. Két járható út áll rendelkezésre itt is.

Telepíteni úgy tudunk, hogy kiválasztjuk a Szoftver/Szoftver telepítése, eltávolítása me-nüpontot, majd kikeressük a nekünk szükséges csomagot. Amennyiben tudjuk a nevét, akkor rá tudunk keresni, ha nem tudjuk, akkor a Szűrőt állítsuk át csomagcsoportokra, aminek hatására kategorizálva jelennek meg a csomagok, valamint kijelölésre információt is kapunk róluk – így könnyen kereshetünk programot egy adott feladatra. Például tegyük fel, hogy szeretnénk Skype-on beszélgetni. Ezt a programot az alaprendszer nem tartal-mazza. Rákeresünk, majd be kell jelölni, ezután Elfogadás gombot nyomni. Ekkor kiírja, hogy helyezzük be valamelyik sorszámú lemezt és feltelepül a csomag. Másik példa, hogy szeretnénk egy programot, amivel PDF-eket lehet megnézni. Ekkor a programcsoportok-ban az Iroda környékén fogunk keresgélni, választék van rendesen...

134. ábra További csomagok telepítése a YaST segítségével

Előfordul, hogy egy programnak megjelenik frissebb verziója, ami számunkra fontos újításokat tartalmaz, vagy olyan program kerül bele a hivatalos csomagokba, ami még a kiadás pillanatában nem volt benne, így nincsenek ott a lemezen. Mit tehetünk ekkor?

Egyik lehetőség, hogy letöltjük, és feltelepítjük. Másik, hogy megadunk telepítési forráso-kat a YaST-ban és ugyanúgy, mint előbb, egy adatbázisban tudunk válogatni, azzal a kü-lönbséggel, hogy amit telepítésre jelölünk, azt előbb letölti a rendszer és telepíti. Mind-emellett lehetséges a rendszer programjainak egy az egyben való frissítése is.

A SuSE egy jól összerakott disztribúció, tartalmazza mindazon programcsomagokat, melyek szükségesek lehetnek, legyen szó hétköznapi felhasználóról, irodai, vagy speciális multimédiás igényekről. Idő kell hozzá, míg az ember ráérez a dolgok működésére, de ezzel mindenki így volt anno, amikor teszem azt a Windowst tanulta. Rengeteg ember munkája található meg benne, így érdemes adni egy esélyt neki.

11.12 ÖSSZEFOGLALÁS

A hardver mellett a szoftvereknek is nagy szerepük van számítógép működésében, hiszen nélkülük a hardver csak egy darab vas lenne. A szoftvereknek is több típusa létezik, vannak, amelyek a gépet működtetik, és a kommunikációt biztosítják a felhasználó és gép között vannak, amelyek mindennapi kényelmünket segítik és gyorsítják a munkánkat és vannak, amelyekkel a munkát végezzük. Mi ezek közül a legfontosabbakat, az operációs rendszereket tekintettük át.

11.13 ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. Mi az operációs rendszer feladata?

2. Milyen operációs rendszereket ismer?

3. Hogyan kell telepíteni a Win 7-et?

4. Milyen lépésekből áll a Linux telepítése?

5. Melyek a BIOS legfontosabb beállításai?

12. Ö

SSZEFOGLALÁS

In document Számítógépes konfigurációk (Pldal 191-196)